Lydudstyr

Studie Mikrofon – Her er de bedste i test

studie mikrofon

Det er efterhånden blevet muligt for alle og enhver at starte deres egen podcast, og det ses tydeligt på de mange podcast sites og iTunes, hvor der findes podcasts om alt imellem himmel og jord. Hvis det er noget du har overvejet at komme i gang med, så er det egentlig ikke særlig svært. De fleste ting du skal bruge, har du i forvejen. Det eneste de fleste bliver nødt til at investere i, er en ordentlig studiemikrofon.

Markedet for studie mikrofoner er enormt stort, og der findes mikrofoner i mange forskellige størrelsesordner og prislejer med rigtig mange forskellige funktioner. Hvis du har tænkt dig at starte en podcast, er det dog ikke mange af dem du nødvendigvis har brug for. Faktisk er det du skal bruge bare en ordentlig studie mikrofon, men hvilken?

For at svare på det spørgsmål har vi testet en lang række forskellige studie mikrofoner, og resultatet er at vi har kåret en vinder, men du får også mulighed for at tage et kig på ”den mest solgte”, ”den billige”, ”den bedst anmeldte” og ”den nemme”. Bagefter er det helt op til dig at vurdere, hvilken der falder i din smag.

Inden vi går i gang skal det siges at det ikke kun er til podcasts, at du kan få stor gavn af en studie mikrofon, hvis du streamer på Twitch, YouTuber eller vil indspille musik, er en studiemikrofon også et glimrende sted at starte.


Testvinder: LD Systems Studie Mikrofon

LD Systems Studie Mikrofon

Hvis du har set optagelser fra en musikvideo fra 90’erne eller et realityshow hvor nogen skulle indspille en sang, så har du helt sikkert set optagelser fra lydboksen, og samtidig har du også set hvordan en karakteristisk studiemikrofon ser ud, og det er præcis hvad LD Systems har leveret en studie mikrofon, der kan gøre det ud for en vaskeægte studiemikrofon.

Universel kondensator mikrofon til studie

D1014 fra LD Systems er en universel kondensatormikrofon til studiebrug, der kan tilsluttes direkte til både din Windows PC eller din MAC, hvilket er en stor fordel, hvis du bare skal optage tale, da du på den måde undgår behovet for et eksternt lydkort. Hvis du skal indspille musik, kan det dog være en god idé at investere i et lydkort, der kan forbedre lyden fra mikrofonen.

Det er utroligt let at komme i gang, da D1014 fra LD Systems er 100% plug and play, hvilket betyder, at du kan bruge studie mikrofonen helt uden behovet for drivere. Det eneste du skal gøre, et at tilslutte studio mikrofonen til din computer via det medfølgende kabel, og derfra går du bare i gang med at tale, synge eller spille.

Optag næsten uden støj

Noget af det der skiller D1014 ud fra mængden, er også det, der gør at netop denne USB mikrofon er blevet kåret som vinder. Det er nemlig en studio mikrofon der har en meget lav egenstøj, hvilket betyder, at du ikke kommer til at høre en skrattende lyd fra mikrofonen.

Ligeledes har studiemikrofonen fra LD Systems et meget højt output, hvilket også vidner om den høje kvalitet den er produceret i, til trods for at prisen ligger ret markant under mange studiemikrofoner, der opnår de samme resultater.

Specifikationer

  • Kondensatormikrofon.
  • Frekvens: 30 – 18000 Hz.
  • Signal-to-noise: 68 dB.
  • Strøm: USB.
  • Mic input: USB-B.
  • AD converter: 16 Bit, 48 kHz.
  • Dimensioner: 180 x 55 mm.
  • Vægt: 0,38 kg.
  • Tilbehør: USB kabel, taske, shock mount.

PODCAST 2 Studiemikrofon – den mest solgte

PODCAST 2 USB mikrofon

Hvis du vil starte en podcast og mangler alt, så er det nemmeste at finde én samlet pakke, der indeholder alt, hvad du skal bruge. På den måde behøver du ikke at overveje, hvilke andre ting du også burde anskaffe dig, før din nye studie mikrofon spiller.

Det er måske grunden til at denne Podcast studio mikrofon fra LD Systems er blevet så populær, at den er en af de mest solgte på markedet.

Komplet sæt med alt hvad du skal bruge for at komme i gang

PODCAST 2 fra LD Systems er et komplet mikrofonsæt, der indeholder alt, hvad du skal bruge, for at komme i gang med at indspille, hvilket gør at sættet er perfekt til studiebrug. Blandt de ting der er inkluderet i sættet, er en USB kondensatormikrofon i studiekvalitet, et pop filter, et mikrofonstativ, et kabel og en taske til mikrofonen.

De fleste af tingene forklarer ret godt sig selv, men når det kommer til popfilteret, er der måske nogen, der kan have spørgsmål om, præcis hvad det er. Et popfilter er den genkendelige sorte cirkel, der er monteret foran mange studiemikrofoner, der gør, at den hårde pustelyd der følger med bogstaver som P, B, D, T osv. bliver mindsket, så den ikke overdøver hvad der bliver sagt.

Yderligere

Selvom der begynderkittet fra LD Systems har fået navnet PODCAST, er det også glimrende til sang og musik. Det du dog skal være opmærksom på, hvis du begiver dig den vej, er at det kan være nødvendigt at investere i et eksternt lydkort, der kan få presset den sidste dråbe kvalitet ud af mikrofonen, da det indbyggede lydkort i de fleste computere, ikke er ideelt til at indspille musik med.

Grunden til at det er blevet så populært et køb hænger sammen med tilbehøret i pakken. Selv hvis du på et senere tidspunkt vil opgradere til en bedre studie mikrofon, får du med PODCAST 2 stadig en masse brugbare ting med som f.eks. popfilteret, mikrofonstativet og tasken til mikrofonopbevaring, hvilket er med til at tilføje rigtig meget værdi til begynderpakken.

Specifikationer

  • Kondensatormikrofon.
  • Frekvens: 30.
  • Signal-to-noise: 68 dB.
  • Strøm: USB.
  • Mic input: USB-B.
  • AD converter: 16 Bit, 48 kHz.
  • Dimensioner: 180 x 55 mm.
  • Vægt: 0,38 kg.
  • Tilbehør: Mikrofonstativ med boom arm, USB kabel, popfilter og taske.

DEVINE – Den billige mikrofon til Gaming, Podcast & Youtube.

Studie mikrofon

Hvis du skal bruge en billig studiemikrofon til pc i høj kvalitet, så behøver du ikke lede længere. DEVINE leverer præcis hvad den skal, til en pris der er markant bedre end hos mange af konkurrenterne: Det er en simpel og billig studie mikrofon, der sørger for, at du kan komme hurtigt i gang med at bruge den, og på den måde behøver du ikke bekymre dig om andet end at producere fantastisk indhold.

Simpel plug and play USB mikrofon

DEVINE er en ekstremt populær USB kondensatormikrofon, hvilket ikke mindst hænger sammen med, at der er tale om en plug and play mikrofon, hvilket betyder, at du bare skal sætte stikket i din computer, og derfra virker det hele som det skal. Der er ikke behov for indviklede installationer eller noget som helst andet.

Studie mikrofonen har et indbygget audio interface, der tager sig af alt det tekniske, og den er kompatibel med både PC og MAC. Det eneste krav er, at din computer er i besiddelse af en USB indgang.

Yderligere

Devine er designet med et super-cardioid pickup-mønster. Det betyder kort sagt, at der er tale om en ekstremt følsom mikrofon, der er ideel til at optage lyd, der kommer fra en specifik retning, hvilket er grunden til, at den er ideel til vokallyd.

Det betyder, at det er underordnet om du vil indspille sang til din musik eller indspille stemme til din blog, podcast eller noget helt tredje, DEVINE kan varmt anbefales, og den leveres komplet med kabel, en stødabsorberende holder, et stativ til bordet og en adapter, så den kan monteres på et almindeligt mikrofonstativ.

Specifikationer

  • Kompatibel med alle typer af DAW-software.
  • Designet med et meget kraftigt output uden distortion.
  • En bit rate på 16 bit.
  • Maksimal sample rate på 48 kHz.
  • Max SPL: 130 dB – 139 dB.
  • Max frekvens: 17 – 17.9 kHz
  • Frekvens 20 – 21 Hz.

SHURE sm7b Studie Mikrofon – bedst anmeldte

Shure sm7b Studiemikrofon

Hvis du vil lave en professionel podcast, så er der kun et mikrofonmærke, du bør overveje, i hvert fald hvis du har pengene til det. Mærket er shure sm7b, og de har produceret mikrofoner i ekstremt høj kvalitet i rigtig mange år. Derfor er det heller ikke overraskende, at det er netop denne studiemikrofon som brugere og anmeldere taler aller pæneste om.

Shure sm7b studie mikrofon med indbygget popfilter og A/D converter

Shure sm7b Podcaster er en studiemikrofon, der er designet specifikt til stemmearbejde som broadcasting, voice-over og podcast, selvom den også sagtens kan bruges til at indspille musik. Til trods for at den ikke er designet til at indspille musik, så er den nok den bedste mikrofon i alle discipliner på denne liste, men den er til gengæld også den dyreste.

Modsat mange af de andre mikrofoner i denne test, så er der ikke meget tilbehør til mikrofonen fra shure sm7b, men det er i høj grad fordi RØDE mikrofonen f.eks. har et indbygget popfilter, hvilket gør, at det ikke er nødvendigt at have med som tilbehør. Ligeledes har den en integreret A/D converter på 18 bit, der transformerer det analoge input til et digitalt output. Med i købet får du også en RM2 ring-mount mikrofonstativ og et 3 meter langt USB kabel.

Multikompatibel talemikrofon

Shure sm7b Podcaster er kompatibel med stort set alle former for elektronik og styresystemer via det lille USB-stik. Det betyder, at den kan tilsluttes til Windows 7, Windows 8, Linux og Mac OS X computere. Desuden kan studiemikrofonen også tilsluttes en Apple iPad, ligesom den er ekstremt kompatibel med Apples programmer som f.eks. Garageband.

Til trods for at mikrofonen klarer sig rigtig godt indenfor de fleste discipliner, så er der tale om en dedikeret talemikrofon, hvilket betyder, at den er ideel til at lave podcasts, vodcasting, YouTube videoer, stemmegenkendelsessoftware og mange andre programmer, der gør brug af voice over.

Studio mikrofonen fra shure sm7b er udstyret med et output til hovedtelefoner, der er placeret direkte på studie mikrofonen, så du kan høre præcis hvad du siger, når du siger det.

Specifikationer

  • Dynamisk
  • Frekvens: 50 – 20.000 Hz.
  • Signal-to-noise: 78 dB.
  • Indbygget A/D Converter.
  • Indbygget popfilter.
  • Strøm: USB.
  • Mic input: USB Digital Interface.
  • Indbygget Headphone audio out.
  • Dimensioner: 215 x 56 mm.
  • Vægt: 765 g.
  • Shure SM7B anbefales til Studie Vokaler, Bass Amp, Podcast/Voiceover samt Video/Broadcast

Audio Technica at2020– den nemme

Audio Technica

Når du har en god idé, så er der ingen grund til at vente med at føre den ud i livet, og rigtig tit, er det teknologien, der ender med at stå i vejen for at dine ideer bliver ført ud i livet hurtigt nok. Derfor er der et stort marked for nemme løsninger og denne studie mikrofon fra Audio Technica (at2020)er præcis, hvad du leder efter, hvis du mangler en hurtig og nem løsning.

Multikompatibel mikrofon med integreret hovedtelefonindgang

AT2020 USB+ er en studiemikrofon i kondensatorformat med en cardoid karakteristik og en indbygget A/D converter med 16 bit, 44.1/48 kHz sampling rate. Udover selve mikrofonen får du også en mikrofonholder med i købet. Studie mikrofonen fra Audio Technica er velegnet til produktion af sang, voice over, podcasting og studieoptagelser.

Studio mikrofonen er udstyret med et USB stik, der gør, at maskinen kan tilsluttes Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 og Mac OS X. Mikrofonen er fuldt kompatibel med en lang række indspilningssoftware.

Derudover er studie mikrofonen at2020 også udstyret med en integreret jack-indgang, der gør, at du kan tilslutte din høretelefoner til mikrofonen, inden de sender lyden videre til computeren, hvilket betyder, at du kan høre præcis hvad du siger, samtidig med du siger det uden nogen form for forsinkelse. Du kan ligeledes indstille et mix-signal, der gør, at du kan blande live lyden, med lyden du allerede har optaget.

100% plug and play

Audio Technicas AT2020 USB+ er en 100% plug and play kompatibel studio mikrofon, hvilket betyder, at du bare skal slutte den til computeren, starte dit foretrukne optagelsesprogram og begynde at indspille. Så simpelt er det, og det er lige netop derfor, at dette er ”den nemmeste” studie mikrofon i denne test.

Specifikationer

  • Kondensatormikrofon.
  • Frekvens: 20 – 20000 Hz.
  • Indbygget A/D Converter.
  • Strøm: USB.
  • Mic input: USB.
  • Indbygget Headphone audio out.
  • Dimensioner: 162 x 52 mm.
  • Vægt: 0,39 kg.
  • Tilbehør: Mikrofonstativ til bordet med adapter, taske og USB kabel.

Alternativ at2020 model:

at 2020 studie mikrofon

Hvad er en kondensatormikrofon?

Alle studie mikrofonerne på denne liste er at betegne som kondensatormikrofoner, men hvad er en kondensatormikrofon?

Kort sagt er en kondensatormikrofon en mikrofon der baserer sig på den elektriske kondensator, der varierer sin kapacitet i takt med lydens bølger. Kondensatormikrofoner bliver typisk anvendt til optagelser i studier, da de har en meget højere lydfølsomhed end en almindelig dynamisk mikrofon.

Kondensatormikrofonen gør brug af det der hedder ”phantom power”. Det betyder, at en strømforsyning bruges til at forstærke lydsignalet inden det sendes videre i kæden, hvilket gør, at lyden der sendes videre fra mikrofon er meget højere end på almindelige, dynamiske mikrofoner.

Hvad er en dynamisk mikrofon?

Modsætningen til en kondensatormikrofon er en dynamisk mikrofon. En dynamisk mikrofon er en mikrofon der er bygget efter induktionens principper, hvilket betyder, at en elektrisk leder sættes i svingning i et magnetfelt, som følge af påvirkningen af lydbølger.

Der findes to typer dynamiske mikrofoner. Den ene er en svingpolemikrofon og den anden en båndmikrofon. Den primære forskel på de to typer dynamiske mikrofoner, er hvordan lederen sættes i svingninger, og som begynder indenfor lydoptagelse er det ikke en forskel man i høj grad behøver at bekymre sig om, særligt ikke fordi man i mange tilfælde vil være bedre stillet med en kondensatormikrofon.

Mikrofon USB

Hvilken studie mikrofon skal jeg vælge?

Der er selvfølgelig forskel på mikrofoner, men hvilken en du lige præcis skal vælge, afhænger i høj grad af hvad du skal bruge den til, og hvor stort et behov for kvalitet du har. Hvis du er nybegynder og bare gerne vil i gang, så anbefaler vi, at du enten vælger testvinderen fra LD Systems eller ”den nemme” fra Audio Technica. Begge mikrofoner kan helt sikkert opfylde dine behov, men der er en forskel i pris, som du stadig skal forholde dig til.

Jeg vil starte en podcast, hvad skal jeg gøre?

I løbet af de sidste par år er podcastformatet blevet uhyre populært, og hver dag opstår der nye podcasts. Især fordi de allerbedste podcasts kan blive til en levevej, er det noget som rigtig mange er begyndt at kigge nærmere på som hobby eller sidebeskæftigelse.

Hvis du overvejer at starte en podcast, så er der et par ting, du skal overveje, inden du går i gang. Heldigvis har vi samlet en lille oversigt og et par gode råde, så du kan komme godt i gang, når du har købt din nye studiemikrofon.

Det allerførste du skal sørge for, er, at du har alt det tekniske udstyr. Heldigvis er der ikke så meget teknisk udstyr du har brug for. En hurtig tjekliste lyder: studie mikrofon til PC eller Mac, USB stik og et indspilningsprogram som f.eks. ”Audacity”. Derudover vil det også være rart for dig at have et stativ, der kan holde din mikrofon. Det dækker alt det tekniske, og derfra er der sådan set kun tre ting du skal have.

De tre ting er et koncept, en stabil udgivelsesplan og en udgivelsesplatform. Konceptet siger sig selv. Du bør starte med at formulere hvad din podcast skal handle om, og hvorfor andre vil synes, at det er interessant. Derefter skal du have en plan for, hvor ofte du vil udgive et afsnit. Jo mere stabil din plan er jo bedre. På den måde ved folk, hvad de kan forvente. Den sidste ting er selvindlysende.

Du skal bruge en platform som f.eks. iTunes til at udgive din podcast. Hvis du ikke har en platform at udgive den fra, er der jo ikke nogen, der kan høre den.

Rytmen.dk giver dig informationer om musikudstyr og lydudstyr.

Rytmen.dk  

5 stjerner – ud af 5 baseret på 101 anmeldelser.

Tilføj en kommentar...