Sådan stemmer du din guitar

Du sidder nu med din første guitar i hånden og sukker over at den lyder helt mærkeligt. Det er højst sandsynligt fordi at den er ude af stemning. Du har sikkert set smarte øvede guitarister blot tage guitaren op til øret og så stemme den i løbet af få sekunder på lyden alene. Bare rolig, dette er først noget du lærer at få øre for, en del senere i dit musikerliv. I dag findes der nemlig rigtig mange smarte hjælpemidler, der kan hjælpe dig med at få din guitar til at stemme i løbet af ingen tid.
Hvordan skal den lyde?

Når du kommer i gang med at spille, så vil du hurtigt opdage at din guitar kan stemmes til mange forskellige lyde. Standarden er dog E, A, D, G, B, E (fra øverste til nederste streng), så du kan fokusere på at stemme til dette. En af de mest almindelige alternativer er hvor den øverste E streng er stemt ned til et D i stedet for (kaldes oftes for Drop D tuning) – noget som blandt andet Foo Fighters er glade for.

Sådan stemmer du din guitar

Du stemmer din guitar ved at skrue på de bolte der sidder øverst på guitaren. Dette gør at de enkelte strenge enten bliver løsnet eller strammet, og det gælder så om at ramme den rigtige tone på de enkelte strenge. Nedenfor kan du se de muligheder du har for at få hjælp til at ramme dem:

Apps

Sidder du med en akustisk guitar eller i et stille lokale med en elektrisk, så er det mest åbenlyse at gå ind på din smartphone eller iPad og installere en af de utallige apps til dette formål. Du skal blot søge på Guitar Tuner og så er der et bredt udvalg. Jeg har selv benyttet GuitarTuna på iPhonen, når jeg ikke lige har haft andre muligheder ved hånden.

Start med den øverste streng og begynd at ’plinge’ løs på den, mens du skruer i enten den ene eller den anden retning. Du vil så på appen se om du kommer tættere eller nærmere den rigtige tone. Er det en helt ny guitar, vil den være langt fra, så der skal du skrue en hel del for at komme tæt på.

Sørg for at der er stille i lokalet, da appen selvfølgelig bruger din mikrofon på smartphonen og lydfanatikere vil nok mene at det ikke er 100% præcist.

Guitar Tuner

Den ovennævnte metode med appen har længere eksisteret i en fysisk version, i form af en guitar tuner, som kan købes i alle fleste musikforretninger. Hvis du har købt et startersæt med en elektrisk guitar har du formentlig allerede fået den med i pakken. Et eksempel er denne TM-60 BK Tuner.

Guitar tuner

Sæt lydkablet i din elektriske guitar og ind i input stikket i tuneren. Har du en akustisk guitar, så findes der også versioner til dette, men der skal du lige læse produktbeskrivelsen først.

På samme måde som med appen, så skal du blot starte oppefra og begynde at plinge løs på guitaren. Bliv ved med at skrue ind til at tonen rammer midten af skærmen.

Min egen tuner detektere selv hvilken streng, som jeg prøver at stemme. Men hvis den er helt forbi til at starte med, så kan den godt blive forvirret og tro at jeg prøver at stemme en af de andre. Bemærk derfor om den for eksempel prøver at stemme til A, selvom at det er den øverste streng du vil stemme.

Online Guitar Tuner

Vi er jo en online musiklærer, så selvfølgelig findes der også online værktøjer. Du kan blot Google online guitar tuner og så kommer der en masse gratis sider frem. Det kunne for eksempel være Fender’s guitar tuner. Bemærk at du vil skulle have en mikrofon til computer for at den kan høre lyden. Dette er der indbygget i de fleste bærbare computere.

Koncepten er præcist det samme som med de ovennævnte.

 

Hvordan lærer du at stemme med øret?

Dette er noget du tillægger dig efterhånden, som du dykker ned i musikverdenens mange teorier og lyde. Men du kan heldigvis hjælpe det lidt på vej:

Tidligere så startede man med at stemme den næstøverste A streng først. Dette skyldtes at en ren A tone er på samme frekvens som kammertonen (440 hZ). Derfor kunne man ved at høre kammertonen, stemme sin A streng til at matche denne. Kammertonen var noget man kunne få frem ved at plinge på en stemmegaffel eller ved at lytte til tonen på sin gamle fastnettelefon.

Derefter kan man så stemme resten af strengene. Dette gøres ved at holde 5. bånd inde på hver streng og stemme den nedenunder, fordi at de skal lyde ens. For eksempel ved at holde 5. bånd inde på A strengen og så stemme D strengen nedenunder til samme tone osv.

Dette er meget svært i starten, men er noget du kan øve dig på. Har du ikke adgang til kammertonen, kan du benytte en af ovenstående metoder til at stemme A strengen og så derefter se om du kan lytte dig til den rette stemning på resten af strengene.