Musikinstrumenter

Keyboard: Her er de bedste i test

Skal du lære at spille på keyboard, eller skal dit barn lære at spille, så er der rigtig mange keyboards på markedet at vælge mellem, hvilket kan være en jungle at begive sig ud i. For hvordan ved man som nybegynder, hvilket keyboard man skal vælge? 

Her får du en oversigt over de keyboards, som har vist sig bedst i test. Herefter kan det være lettere for dig at træffe et valg om, hvilket der skal blive dit. Fælles for dem alle er, at de er helt perfekte til nybegyndere.

Bryce Music 61 tangenters keyboardTestvinder Tjek prisen
Yamaha PSR-SX700 workstation keyboardBedst til øvede Tjek prisen
Ringway K35 med headset mikrofonBedst til børn Tjek prisen

En fordel ved et keyboard er, at det er muligt at tilslutte hovedtelefoner. Med hovedtelefoner kan du koncentrere dig endnu bedre, og hvis du bor sammen med andre, kan de ligeledes slippe for at høre dig øve.
Det behøver ikke at være dyrt, at lære at spille på et instrument, især ikke med alle de digitale- og online muligheder, som der findes mange af.

Ringway K35 børne-keyboard med headset mikrofon

Ringway K35 børne-keyboard med headset mikrofon

Dette er et utroligt billigt sæt til dit barn. Den spiller rigtig fint og har uendelige timer af mulgigheder og lyde.

129 lyde, 100 rytmer og 70 sange

Bedste af det hele? Der følger et smart headset og sangmikrofon med, så du ikke behøver at høre på det hele.

Tangenterne er lidt mindre end normalt og passer derfor rigtig fint til børn.

Det anbefales til børn op til 7 år, men man kan lige så vent lade børn helt op til 12 år bruge denne, før man behøer at opgradere.

Bryce Music 61 tangenters keyboard – Testvinder

Bryce Music 61 tangenters keyboard

Testvinderen Bryce Music 61 tangenters keyboard er et lækkert keyboard med 61 polyfoniske tangenter. Det er naturligvis fremstillet med indbyggede højtaler. Desuden er der en masse effektmuligheder samt funktioner.

Hvis du har brug for at lytte mere koncentreret til dit spil, så kan du tilslutte hovedtelefoner direkte via hovedtelefonudgangen. Desuden er der et bredt udvalg af forprogrammerede sange og melodier, som kan spilles med på.
Keyboardet er udstyret med et nodestativ, som er placeret lige over LCD-displayet.

Det medfølgende stativ, der er lige til at højderegulere og samtidig er nemt at af- og påmontere efter behov.
Et godt og alsidigt keyboard i en overskuelig størrelse. Designet er indbydende og enkelt.
Egner sig godt til nybegynderen og til børn.

Fordele:

 • God til prisen
 • Mange funktioner

Ulemper:

 • Tynd nodeholder

Bryce Music 54 tangenters keyboard – Mest solgte

Bryce Music 54 tangenters keyboard

Den suverænt mest solgte variant er Bryce Music 54 tangenters keyboard. Instrumentet er perfekt til nybegyndere, da det er enkelt at betjene. Det består af 54 tangenter, samt 20 lyde og 10 rytmer. 

Der er 8 demosange, som du nemt kan lære at spille med på.
Det er udstyret med indbyggede højtalere med god lyd. Ligeledes er der også hovedtelefonudgang, hvorfra hovedtelefoner kan tilsluttes.

Til klaveret følger der en mikrofon med, som gør det muligt at synge med, uden at skulle overdøve musikken.
Et fuldstændigt enkelt og let betjeneligt instrument i et rent design, som egner sig super godt til nybegynderen, der ikke ønsker for mange funktioner. Det egner sig rigtig godt til børn.

Fordele:

 • God til begynderen
 • Billigt
 • Utrolig nemt at betjene alle funktioner

Ulemper:

 • Småt

Bryce Music 49 tangenters keyboard – Den billige

Bryce Music 49 tangenters keyboard

Den billigste udgave er Bryce Music 49 tangenters keyboard.

Keyboardet har, som navnet antyder, 49 tangenter. Det er derfor ikke ret stort, hvorfor det er velegnet til børn og begyndere. Der er 16 forskellige lyde og 10 rytmer. Ligeledes er der 8 trommelyde, som kan hjælpe med at holde takten, eller blot give lidt samspil. Du får også 6 demosange, som nemt kan tillæres.

Hvis der skal være fuld koncentration på klaverspillet, eller hvis lyden skal dæmpes for andre, så er det muligt at tilsluttet hovedtelefoner ved hjælp af hovedtelefonudgangen. Med keyboardet medfølger en mikrofon, så det er muligt at synge med.

Dets funktioner er virkelig nemme at anvende, og der egner sig specielt godt til børn. Det er et godt til at afprøve, om barnet har en vedvarende interesse for at spille.

Fordele:

 • Meget billigt
 • Godt til begynderen
 • Godt til børn

Ulemper:

 • Småt
 • Skal skiftes ud, ved fortsat interesse for spil

Bryce Music 88 tangenters keyboard – Nyhed

Bryce Music 88 tangenters keyboard

Årets nyhed er Bryce Music 88 tangenters keyboard, der med sine 88 polyfoniske tangenter og 6 forprogrammerede lyde er det helt perfekt både til begynderen og til den rutinerede spiller. Der er indbyggede højtalere med god lydkvalitet. Det har en lang række lækre muligheder som for eksempel percussion, GM-modul, Metronome samt rigtig klaverlyd.

Med optagefunktionen er det muligt at optage både sang og spil, så det kan lyttes igennem, og reguleres efterfølgende. Til mikrofonen kan der anvendes vibrato, sustain eller transpose, hvis det ønskes.

Instrumentet er yderst brugervenligt til trods for de mange funktioner.
Den medfølgende nodeholder er solid, så noderne ikke falder af under lystigt spil.

Designet er lækkert og stilfuldt, på en sådan måde, at det kan være svært at passere det, uden lige at lave lidt anslag på tangenterne. Det egner sig godt til både nybegynderen og den rutinerede. Selve størrelsen er rigtig god.

Fordele:

 • God størrelse
 • Mange funktioner
 • God brugervenlighed

Ulemper:

 • Der medfølger ikke stativ

Yamaha PSR-E373 digitalkeyboard – Bedste anmeldelser

Det keyboard, som har fået de bedste anmeldelser, er Yamaha PSR-E373 digitalkeyboard, som har polyfoniske tangenter. Tangenterne er anslagsfølsomme. Det er muligt at vælge mellem 611 forskellige lyde, 205 rytmer og 154 forskellige automatiske stilarter, der giver lejlighed til samspil.

Ønskes der at for eksempel at spille duo, så kan klaviaturet opdeles i to enslydende keyboards.

Der medfølger ligeledes spillevejledning, således at en digital vejledning kan guide og undervise nybegynderen i at lære at spille keyboard lektion for lektion.

Gode muligheder for at tilslutte en computer og drage fordele heraf. Især er det praktisk men undervisningsmulighederne.
Egner sig godt til større børn eller voksne nybegyndere.

Fordele:

 • Mange digitale muligheder
 • Godt begynder keyboard

Ulemper:

 • Småt

Yamaha EZ-300 Keyboard – Til førstegangskøbere

Et anbefalelsesværdigt instrument til førstegangskøbere er Yamaha EZ-300 Keyboard, der med sin indbyggede trådløse forbindelse kan tilsluttes appen ”Page Tuner”. Endvidere er det udstyret med hele 100 sange med noder til. Endnu en praktisk funktion er de 61 anslagsfølsomme og lysende tangenter, som gør det nemt at lære at spille efter noder. En smart fingersætningsguide findes i appen.

Der er hele 622 forskellige lyde som for eksempel blæsere, trommer, guitarer, synthesizere med videre.
Det kan tilsluttes en computer, hvorefter der er mange muligheder, både for at lære, optage, komponere, sammensætte et band og så videre.

Det er super smart med de lysende tangenter, som hjælper med nodelære. Ligeledes er det praktisk med de digitale muligheder med både app og computertilslutning. Der er gode læringsforudsætningerne ved dette instrument. Designet er lækkert for teknologielskeren.
Egner sig godt til voksne og større børn, som er glade for teknologi.

Fordele:

 • God mulighed for at lære at spille
 • Nemt at betjene
 • Lysende tangenter
 • Perfekt begynderkeyboard

Ulemper:

 • Ingen

Vælg det rette keyboard til dig og hengiv dig til musikken. Det er sundt at spille musik

Når du skal vælge dig det rette keyboard, så er det godt at gøre dig overvejelser forinden omkring, hvad du har af ønsker for dit nye instrument. Vil du kun have et, der er meget enkelt, som primært blot skal spilles på, uden at ændre på lyde og så videre, så har du ikke brug for de mange ekstra funktioner. Har du derimod et ønske om, at kunne tilslutte en computer, følge digitale undervisnings lektioner, kunne indspille med videre, så skal du selvfølgelig vælge et, som giver mulighed for det.
Uanset hvilket keyboard som du ender med at vælge, så husk at det kræver rigtig meget øvelse, inden du mestrer det til perfektion, dog er det hele ventetiden værd, og enormt tilfredsstillende, hver gang du spiller en dejlig tillært melodi på det.

Hvis du skal i gang med at spille keyboard, handler det om, at du finder et godt keyboard. Et keyboard er nemlig ikke bare et keyboard. Der findes et hav af forskellige slags keyboards. Billige keyboards, dyre keyboards, keyboards med en helt speciel klang og keyboards, som kan tilsluttes en computer. Udvalget er utrolig bredt, og du kan finde keyboards til enhver smag.

Det vigtigste er dog, at du finder et keyboard, som passer til lige netop dig og dit budget. I de følgende afsnit kan du finde information omkring en række forskellige keyboards til forskellige gode priser. Heriblandt kan du også finde dig et rigtig godt begynder keyboard.

Yamaha PSR-E373 keyboard

https://www.danguitar.dk/yamaha-psr-e373-keyboard

Her får du et rigtig godt begynder keyboard til billige penge. Keyboardet har en masse spændende undervisningsfunktioner, hvilket er med til at gøre det til et rigtig godt begynder keyboard. Samtidig bliver det både nemt og sjovt at lære at spille keyboard ved at anvende disse funktioner. Keyboardet er dejlig overskueligt og nemt at betjene. Du kan derfor blot koncentrere dig om, at spille løs og lære, hvordan du spiller på instrumentet. Keyboardet er derfor også et passende keyboard til både børn og voksne. Keyboardet har hele 622 forskellige lyde, så du kan både spille med flotte klaverlyde, trommer, strygere og mange, mange flere. Tilmed indeholde keyboardet hele 154 færdige sange, som du kan lærer at meste på keyboardet. Her du finder du sange fra mange forskellige kunstnere såsom Elton John, John Mayer og Beatles.

Køber du dette Yamaha keyboard får du:

 • Et rigtig godt begynder keyboard til en god pris
 • 61 gode og bløde tangenter
 • Både optage-funktion, transpose, equalizer samt ultra-bred stereo
 • Et keyboard, som er passende til alle aldersgrupper.

Den nævnte undervisningsfunktion fungerer således, at du kan dele sangene op i mindre dele, og dermed kan du lære et lille stykke ad gange. På kort tid kan du derfor nemt lære at spille en hel sang og få fingrene til at flyve henover tangenterne. Dette Yamaha keyboard giver dig altså alletiders mulighed for at prøve kræfter med keyboard-spillet. Du kan ved hjælp at dets mange, let anvendelige funktioner hurtigt lære det og blive til en dygtig keyboardspiller.

Roland GO:PIANO Digital Piano

Roland GO:PIANO Digital Piano

Dette keyboard ligger til den lidt dyrere pris, men dette kan også mærkes i kvaliteten på keyboardet. Med Roland keyboardet får du et kompakt keyboard, som indeholder rigtig mange forskellige tonearter heriblandt både elektrisk klaver og orgel.

Alle lydene kan tilmed også spilles i forskellige stilarter. Keyboardet er en transportabel løsning, som gør, at det passer rigtig godt ind til steder, hvor pladsen er lidt trang. Keyboardet er i rigtig god kvalitet, og med det får du et rigtig godt keyboard, hvor du kan lære at spille klaver. Keyboardet har nogle gode tangenter, som er gode at spille på, og samtidig får du en super autentisk spillefornemmelse. Dette keyboard har også både metronom, transponering og optagelsesfunktion, som alt sammen er rigtig praktisk i forhold til at øve sig i at spille på keyboardet og blive bedre til det.

Med dette keyboard fra Roland får du altså:

 • Et keyboard med 61 gode tangenter i standard størrelse
 • Et rigtigt fint keyboard for begyndere
 • Indbyggede højtalere og mulighed for at tilslutte hovedtelefoner
 • Bluetooth audio, som understøtter tilslutning af tablet eller smartphone.

Her får du altså et godt keyboard, hvor du har mulighed for at bruge mange timer på at lære at spille keyboard. Det er både nemt og sjovt. Med keyboardets funktion som gør, at du kan tilslutte smartphone eller tablet, gør, at du med kan anvende diverse apps med musikundervisning, mens du bruger keyboardet. Du får her et rigtig godt keyboard til en fordelagtig pris.

Korg EK-50 keyboard

Korg EK-50 keyboard

Her får du et rigtig godt keyboard, som du kan nyde godt af uanset, hvordan dine kompetencer inden for keyboard-spillet er. Du får også rigtig god kvalitet til prisen. Dette keyboard kommer med mange avancerede og spændende funktioner, som alt sammen er med til at hjælpe dig med et forbedre dit musikalske potentiale og fingrenes evner på tangenterne.

Keyboardet indeholder over 700 lyde samt 280 styles, som gør, at det kun er din fantasi, der sætter grænserne for, hvad der skal blæse ud af keyboardes højttalere. Dette keyboard har tilmed en enorm smart split-funktion, som gør det muligt for dig at spille klaver med den ene hånd og eksempelvis guitar med den anden. Før du ser dig om, har du altså gang i det hele store band. Keyboardet giver dig også mulighed for at automatisk at producere et akkompagnement til en melodi stemme. De 280 styles af akkompagnementer giver dig mulighed for at spille indenfor alle former for musikalske genre.

Dette keyboard sørger for at du få:

 • Et keyboard med mere end 700 realistiske lyde såsom klaver, violin, guitar m.m.
 • Et keyboard for alle uanset kompetencer og færdigheder
 • Indbygget optager og stereohøjttalersystem
 • 61 gode og anslagsfølsomme tangenter.

Du får altså her et rigtig godt instrument til prisen, med en professionel tilgang til funktionerne. Du skal ikke lade dig skræmme af de mange funktioner, da dette keyboard sagtens kan anvendes af en nybegynder. Med den smarte optager funktioner kan du nemt indspille dine sange eller lytte til dine færdigheder og se, hvor der er plads til forbedringer.

Yamaha EZ-220 Keyboard

Yamaha EZ-220 Keyboard

Dette Yamaha er helt perfekt at lære at spille noder efter, idet det har selvlysende tangenter. På den måde lyser tangenterne op og viser dig, hvilke tangenter du skal trykke på for at følge noderne korrekt. Samtidig er der indbygget en trådløs funktion, som gør, at du kan tilslutte keyboardet til appen, ’Page Turner’. Med denne app samt de 100 sange med noder til, har du den perfekte base for at lære at spille keyboard.

Keyboardet indeholder samtidig hele 100 indbyggede akkompagnementer, som gør, at du har helt band at spille sammen med, når fingrene hopper rundt på tangenterne på keyboardet. Dertil gør de 392 indbyggede lyde også, at du kan bruge keyboardet til at skabe dit eget band, som kan kører derud af i højttalerne.

Med dette keyboard fra Yamaha får du:

 • 61 anslagsfølsomme tangenter med selvlysende funktioner
 • Indbygget forbindelse til appen Page Turner, som kan lære dig at spille efter noder
 • Hele 392 indbyggede lyde såsom klaver, blæsere og guitar
 • 100 indbyggede, komplette akkompagnementer.

Med dette skønne keyboard fra Yamaha får du altså et alletiders keyboard, som du kan bruge til at forbedre dine kompetencer indenfor keyboard-spillet. Der medfølger et hav af avancerede, men samtidig lærerige funktioner, som gør, at hele læringsprocessen bliver lige den tand sjovere. Der er masser af underholdning til timevis af sjov sammen med instrumentet, hvor du kan forbedre din kompetencer markant.

Madison Keyboard – 61 tangenter

Madison Keyboard - 61 tangenter

Her får du et fint lille keyboard til billige penge. Derfor er dette det helt perfekte keyboard til dig, som drømmer om at lære at spille keyboard, men som ikke har det helt store budget. Keyboardet er det helt perfekte keyboard for begynder.

Det er med LED display, og så indeholder det hele 128 lyde og hele 128 indbyggede rytmer. Ydermere har det en masse funktioner til undervisning i at spille keyboard, og det er her, at det bliver det helt perfekte begynder keyboard. Keyboardet indeholder også 30 demosange og samplede lyde, som gør oplevelsen bedre. På keyboardet er der både udgang til hovedtelefoner og til forstærker. Så du kan både sidde helt for dig selv og spille løs, eller du kan spille op til fest. Er du frisk på det, giver keyboardet dig også mulighed for at programmere dine helt egne rytmer. Dermed har du mulighed for at skabe din helt egen stil.

Med Madison keyboardet får du:

 • Et rigtig godt keyboard for begyndere
 • 61 gode og anvendelige tangenter
 • Indbygget funktioner til undervisning
 • Et keyboard med LED display, 128 lyde og 128 indbyggede rytmer

Med dette Madison Keyboard får du altså det helt perfekte begynder keyboard, idet det har funktionerne, som skal til for, at du kan lære at spille på et keyboard. Du får et have af forskellige lyde, toner og sange. Derfor indeholder instrumentet også noget til enhver musiksmag. Så smæk høretelefonerne på og lad fingrene glide henover tangenterne. Øv dig til hænderne er hudløse, dette keyboard gør det i hvert fald muligt for dig.

Casio CT-X700 keyboard sort

Casio keyboard testvinder

Her får du et supergodt keyboard og virkelig mange funktioner til pengene. Keyboardet er nemlig til den lidt dyrere ende, men til gengæld indeholder det helt ufattelig mange avancerede funktioner. Dette keyboard fra Casio betegnes som et arrangement keyboard. Det indeholder da også langt over 900 lyde og 280 rytmer med akkompagnement. De imponerende 900 lyde dækker over et enormt bredt udvalg af forskellige, globale lyde. Så uanset hvilken type musik, som du vil spille, kan du med garanti finde det på det på dette keyboard. Med keyboardets Color Touch interface, kan du let styre instrumentet samt dets mange forskellige lyde. Keyboardet indeholder en række gode funktioner, hvor du kan mixe og redigere musik. Dette keyboard betegnes dermed heller ikke som et helt nybegynder keyboard. Samtidig har instrumentet et indbygget et kraftigt indbygget 20 watt højtalersystem med en imponerende god bas.

Med dette arrangement keyboard fra Casio får du altså:

 • 61 bløde og virkelig gode tangenter
 • Indbygget kraftigt 20 watt højtalersystem
 • Over 900 lyde og 280 rytmer med akkompagnement
 • Virkelig gode mixer- og redigeringsfunktioner.

Med dette super keyboard kommer du altså ikke til at kede dig. Det indeholder så mange funktioner, lyde og musik, at du skal bruge mange timer ved keyboardet, før du er nået igennem det hele og kommer til at kede dig. Du kan mixe og komponere din helt egen musik og dine helt egne rytmer. Samtidig kan du ved dette keyboard blive virkelig skarp til at spille på keyboard.

 

Yamaha REFACE CP synthesizer

Yamaha REFACE CP synthesizer

Med dette kompakte og lette keyboard forsøger Yahama at genskabe et lille og kompakt de spændende og klassiske elklaverlyde. Du får et godt keyboard i en fin kvalitet og samtidig til en fornuftig pris. Yamaha keyboardet er flere forskellige berømte og ikoniske elektriske klaverer. På frontpanelet er der en dejlig overskuelighed.

Du kan altså nemt og hurtigt styre de forskellige elementer og funktioner på keyboardet. Keyboardet også et par rigtig gode indbygget stereohøjtaler, som er med til at give keyboardet en rigtig god lyd.  Keyboardet har en utrolig god teknologi, hvilket giver hurtig respons og en vildt god spiloplevelse. Ydermere har keyboardet to ubalancerede jack-udgange, udgang til hovedtelefoner samt flere andre gode ind- og udgange. Via indbygget USB har du mulighed for at sætte både en computerenhed eller en iOS-enhed. Via en iOS-app kan du dermed gemme dine forskellige indstillinger sammen på keyboardet.

Vælger du at købe dette keyboard, får du altså:

 • Et populært og anmelderrost keyboard i høj kvalitet
 • 128 toners polyfoni og seks keyboardtyper herunder electric piano, grand piano og clavinet.
 • Et keyboard med et hav af effekter
 • Indbygget stereohøjttalere, en volumenkontrol og en oktav-skyder.

Hvis du køber dette avancerede keyboard fra Yamaha, får du et rigtig fint keyboard til prisen. Du får altså et keyboard med mange funktioner samt fede vintage lyde. Samtidig er det nemt at overskue og utrolig nemt at anvende.

Midiplus AK490 USB-midi-keyboard

Midiplus AK490 USB-midi-keyboard

Her finder du igen et rigtig fint keyboard til billige penge. Dette er igen et rigtig godt begynder keyboard, idet det ikke er alt for dyrt, og det har en overskuelig mængde af funktioner. Det har både indgang til Sustain-pedel samt MIDI (5 pins). Keyboardet vælter ikke i et hav af funktioner og lyde, men det har dog det allermest nødvendige. Det er også det, der er med til at gøre det til et overskueligt keyboard, som derfor også er med til at gøre det til et godt billigt keyboard til nybegyndere på keyboards.

Med dette Midiplus USB-midi-keyboard får du altså:

 • Et keyboard, der via USB virker øjeblikkeligt med Mac OS X og Windows
 • Bare 49 anslagfølsomme tangenter
 • Indspilningsprogrammet Cubase LE 6
 • Et keyboard med indgang til fodpedal.

Her får du altså et rigtig godt keyboard til pengene. Går du og drømmer om at begynde at spille keyboardet, men blot skal have et billigt begynder keyboard, kan du helt sikkert gå med dette her. Det er billigt, men indeholder samtidig de nødvendige funktioner for at komme i gang. Det er rigtig fin kvalitet, og det har både de nødvendige indhold samt de nødvendige indgange for at kunne koble den til computeren. Dermed udnytter du dette keyboard og dets funktioner til det ypperste.

Er du blevet klogere på, hvilket keyboard du skal vælge?

Efter du har læst anmeldelser, skulle der var lagt en god grobund for dig til at vælge lige netop det instrument, som dækker dine behov og interesser. Alt efter hvor store ambitioner du har for dit keyboard spil, burde det være til at finde et instrument, som både passer til dine ambitioner og samtidig holder sig indenfor budgettet. Det allervigtigste er, at du finder et keyboard, hvor du føler dig tilpas. Det skal indeholde lige præcis de funktioner, som du ønsker. Samtidig er det vigtigt, at tangenterne og selve følelsen på instrumentet passer til dine fingre. På den måde får du nemlig den allerstørste glæde når du spiller.

FAQ

Hvor finder man et billig keyboard piano?

Mange vil formentligt forsøge med DBA eller DGA. Vi frarøder køb af sådan noget udstyr fra private. Leder du efter et billigt produkt kan vi i stedet anbefale dette tilbud.

Hvilket keyboard er bedst til børn?

Til børn fra 4-12 år anbefaler vi især følgende model: Ringway K35 med headset mikrofon (især headsettet gør det til en god oplevelse at købe – også for dig!)

Hvad er et MIDI keyboard?

Det er ikke til “normalt” brug, men i stedet henvendt til den typiske Producer eller DJ. Hvis du er interesseret i den type Keyboards bør du i stedet læse følgende indlæg omkring midi keyboards.

Er alle Keyboard tangenter samme størrelse?

Nej. Typisk vil produkter egnet til børn, som denne, have meget mindre tangenter. Du kan dog også finde mere mobile keyboards (eks. med USB indgange) med mindre tangenter.

Vælg det rette keyboard:

Hvad enten du vil være den nye Chopin eller blot gerne vil kunne spille Mester Jakob, er et elektronisk keyboard et spændende og alsidigt instrument for pianister på alle niveauer. Men det kan godt være svært at vælge det helt rigtige keyboard. Især hvis du ikke har den store musikalske erfaring i forvejen. Keyboards er nemlig et vidt begreb, der dækker over flere forskellige slags elektroniske instrumenter. Det er derfor værd at bruge lidt tid på at sætte sig ind i hvilke funktioner, der matcher dine behov.

Synthesizer eller elklaver

Keyboards kommer overordnet i to hovedvarianter: synthesizere og elklaverer (også kendt som digital-pianoer). Hvad du bør vælge, afhænger i høj grad af dit ambitionsniveau og hvilken slags musik, du har lyst til at spille. De overordnede forskelle er:

 • Tangenterne. Ligesom et traditionelt klaver har et elklaver 88 tangenter. En synthesizer har typisk 61 eller 76 tangenter, nogle gange dog endnu færre. Tangenterne er typisk også en anelse mindre på synthesizeren.
 • Lyden. Elklaveret efterligner digitalt lydene fra et akustisk klaver, så du kan spille de samme toner. Synthesizeren kan udover klaver tilbyde en lang række andre instrumentlyde.
 • Størrelse og vægt. Synthesizere vejer mindre og er nemmere at transportere end et elklaver, der dog stadig er relativt nemt at flytte rundt på.

Har du lyst til at lære klassisk musik fra bunden, bør du anskaffe dig et elklaver. Det leverer langt hen ad vejen den samme oplevelse som den ægte vare, og leverer det til en brøkdel af prisen. Vil du i stedet tage et hovedspring ud i den musikalske verden, tilbyder synthesizeren et væld af lyde, så du kan skabe musik i flere stilarter uden nødvendigvis at kunne beherske alle instrumenter.

Ideelt til øvelse og musikteori

Har du mod på at lære fra bunden, tilbyder et elklaver muligheden for at spille klassisk musik. I modsætning til et flygel, der ofte fylder hele stuen og koster en mindre formue, er elklaveret et praktisk og billigt keyboard. Et elklaver kan fås med 88 tangenter, det samme antal som på et akustisk klaver. 76 tangenter kan også gøre det, men så bør der heller ikke være færre.

Elklaveret er designet til at give den samme oplevelse som et normalt klaver. Det er derfor en god ide at vælge et keyboard med vægtede tangenter. Det vil sige, at tangenten er trykfølsom og kan producere forskellige toner, alt efter hvor hårdt du presser tangenten. På nogle elektroniske keyboards kan du endda selv justere, hvor hårdt der skal trykkes, før en tone udløses.

Det er også vigtigt, at tangenterne har den samme størrelse som på et klaver. Med tiden, som melodier og akkorder begynder at sidde i fingerspidser, kan det være, du begynder at veksle mellem keyboard og klaver. I så fald vil det hurtigt blive et frustrationselement, hvis tangenter ikke har den samme afstand fra hinanden, som de plejer.

Stor lyd ved dine fingertipper

En synthesizer er et ideelt keyboard for dig, der allerede behersker den basale musikteori eller blot ønsker at eksperimentere og lege med musikken. Synthesizeren kommer med et væld af funktioner og fungerer næsten som et lille hjemmestudie. Selv keyboards til en meget lav pris indeholder et væld af forskellige instrumenttyper, så du kan få dit keyboard til at lyde som et klassisk orgel, en guitar eller måske endda en robot. Du kan også anvende præoptagne rytmer og trommespor til at akkompagnere din egen musik.

Har du mod på at producere din egen musik, er det muligt at optage dine kreationer, som kan overføres til en pc. På den måde kan du efterbehandle din musik med et musikbehandlingsprogram. På nettet findes et utal af brugervenlige programmer med forskellige funktioner, der kan løfte din elektroniske musik til det næste niveau – og mange af programmerne er gratis.

En prisvenlig og praktisk løsning

Uanset hvilket keyboard du vælger, får du en hel masse musik for pengene. Et keyboard lever i høj grad op til mantraet ”nemt at lære, svært at mestre.” Det vil sige, at du relativt hurtigt kan producere vellydende musik og samtidig vil have et instrument, som du kan blive ved med at udvikle dig på mange år frem i tiden.

Samtidig har det digitale keyboard den fordel frem for de akustiske instrumenter, at det ikke kræver samme grad af vedligeholdelse. Et akustisk klaver skal stemmes og ses efter med jævne mellemrum. Det slipper du for med et keyboard.

Der er mange producenter af keyboards, og den hårde konkurrence på området har presset prisen i bund og kvaliteten i top. To af de førende producenter af elektroniske keyboards er Casio og Yamaha. Begge firmaer er fra Japan – et land, der har en stolt tradition både inden for pianomusik og elektroniske forbrugsvarer.

Lydkvaliteten i top

Lydkvaliteten varier på tværs af de forskellige typer keyboards. Og ligesom i så mange andre situationer gælder det også for keyboards, at pris og kvalitet hænger sammen.

Et billigt keyboard vil højst sandsynligt leve op til dine krav i starten. Men jo mere du spiller, desto mere fintunet bliver dit øre til keyboardets mange nuancer. Keyboardets indbyggede højtaler er noget af det, der varierer allermest med prisen. En nem løsning vil være at slutte eksterne højtalere til dit keyboard – en nødvendig, hvis du skal spille for en større forsamling.

Husk udstyret

Når du har fundet det rette keyboard, er det en god ide at tjekke, præcist hvad du får med i købet. Der er nemlig forskel på, hvad der følger med dit keyboard udover den obligatoriske strømforsyning. Nogle keyboards kommer i pakkeløsninger, hvor f.eks. et stativ og et par hovedtelefoner er inkluderet. Andre gange kan du være nødt til selv at skaffe dig tilbehøret.

Et stykke udstyr du ikke bør være foruden, er en sustain pedal. Ligesom på et akustisk klaver gør pedalen det muligt at holde tonerne, selvom du har sluppet tangenterne. På den måde kan du lette overgangene i dit spil og skabe en mere glidende lyd. Især hvis du har planer om at spille klassisk musik, vil du hurtigt få stor glæde af sustain pedalen.

Rytmen.dk giver dig informationer om musikudstyr og lydudstyr.

Rytmen.dk  

5 stjerner – ud af 5 baseret på 143 anmeldelser.

2 Comments

 • Sikke en uoverskuelig skod hjemmeside i har fået lavet jer, den var sku meget bedre før. Ærgeligt!

  • Hej Kristian.

   Jeg går i gang med at rydde op i dag. Vi skulle tidl. have migreret en masse indhold. Beklager meget, men den skal nok blive bedre igen!

Tilføj en kommentar...