Lydudstyr

Instrument mikrofoner


Mikrofoner er ikke kun til sangere, bare hvis du var i tvivl. Der findes et væld af instrument mikrofoner, som har til hensigt at optage lyd fra guitarer, trommer, celloer og så videre og gøre det på en måde, der fremhæver hvert enkelt instruments helt særlige klang. Det er ikke ligegyldigt, hvilken type mikrofon du bruger til et givent instrument. Ønsker du at optage lyd fra en akustisk guitar, skal du bruge en mikrofon, der fanger og forstærker de varme toner.

Her får du tips til, hvad du skal lede efter i valg af mikrofon til at optage lyde fra dine instrumenter. Vi kommer både ind på mikrofoners evne til at modtage og afspille flere lyde.

Mikrofoners tre hovedgrupper

Allerførst er det vigtigt at skelne mellem tre hovedgrupper, når det kommer til mikrofoner: dynamiske mikrofoner, kondensator mikrofoner og båndmikrofoner. Hver har sine egne fortrin, når det kommer til at give instrumenter et boost ved optagelsen af deres mange lyde.

Dynamiske mikrofoner gode til dybe toner

Dynamiske mikrofoner har deres navn fra dynamoen i diafragmaet, der genererer strøm ved, at en spole sættes i bevægelse i et magnetisk felt, når den rammes af lydbølger. Når det kommer til lydkvaliteten, er der grænser for, hvor høje frekvenser en dynamisk mikrofon kan gengive. De klarer sig generelt dårligt med violiner. Ikke at lyden ikke ”høres” af mikrofonen, men dynamiske mikrofoner har en tendens til at gøre tonen dybere, hvilket især rammer instrumenter med høje toner. Derimod er de meget gode til elektrisk guitar og visse trommer, og det er da også rock og metal, der er de genrer, som dynamiske mikrofoner er allerbedst til.

Kondensator mikrofon til høje frekvenser

Kondensator mikrofoner formår i modsætning til dynamiske at få de høje frekvenser med i al deres pragt. Violiner, celloer og lignende strengeinstrumenter får du bedst igennem, når du optager med kondensator mikrofon. Det er mikrofoner, der generelt bringer det bedste ud i instrumenter, selvom dynamiske mikrofoner alligevel er bedst ved små frekvenser, da al lyden sænkes ned i samme niveau. I forhold til genre er pop og alternativ rock bedst til mikrofonen.

Båndmikrofon giver nostalgisk lyd

Endelig kan de gammeldags båndmikrofoner nævnes. Det er en udbredt fordom, at lydkvaliteten ikke bliver så god på disse mikrofoner, og det er på sin vis også berettiget, men hensigten med at bruge båndmikrofoner er at runde lydene af og tilføje et islæt varme. Tænk på den knitrende lyd fra pladeafspilleren, som vinylentusiasterne elsker. Også her er akustisk guitar et godt instrument at optage, og det overrasker dig nok ikke, at jazz, blues og folkemusik er de genrer, der nyder bedst af at blive kørt gennem den gamle båndmikrofon.

Hvilken retning kommer lyden fra?

Vær opmærksom på, hvor lyden kommer fra. Omnidirektionelle instrument mikrofoner skal du bruge til at optage omgivelserne som helhed og ikke bare et bestemt instrument eller vokalist. Unidirektionelle er til ét instrument. Bidirektionelle (hvilket alle båndmikrofoner er) kan bruges til studiet, der er fattigt på lydkilder. Find den rigtige instrument mikrofon til dig.Tromme mikrofoner

https://www.danguitar.dk/lewitt-dtp-beat-kit-6-tromme-mikrofon-saet

https://www.soundstorexl.dk/produkter/5014-instrument-mikrofoner/150649-shure-beta52a-stortromme-mikrofon/

https://www.danguitar.dk/record-md-33-tromme-mikrofon-saet

Mikrofoner til bækkener og percussion

note: percussion og bækkener er “high hat”

https://www.soundstorexl.dk/produkter/5014-instrument-mikrofoner/106443-akg-c430-instrument-mikrofon/

Studio mikrofoner til sang tale og instrumenter

https://www.danguitar.dk/thornton-usb-05-usb-kondensator-mikrofon

https://www.danguitar.dk/saramonic-sr-m500-kondensator-mikrofoner-2-stk

Tilføj en kommentar...