Musikinstrumenter

Trommer – Bedste i Test


Overvejer du at begynde på at spille trommer? Der findes rigtig mange forskellige slags trommer. Nogle trommer skal slås an med hænderne, mens andre trommer slås an med enten køller eller trommestikker. Når der indgår trommer i et stykke musik, udgør de som regel det bærende element i musikkens rytme. Trommer er anvendte inden for en bred vifte af musikgenrer, både inden for pop, rock, jazz, techno og meget mere. Dog er de særligt karakteristiske inden for rockmusik og heavy metal, hvor trommerne virkelig kommer til deres ret.

Hvad er trommer for et instrument?

En tromme er et slagtøjsinstrument, også kaldet for et percussioninstrument. Trommer udgøres som regel er cylinderformede kasser. Over den ene ende af trommen er der udspændt et stykke elastisk materiale, for eksempel skind. Når du slår på skindet med enten hænder, køller eller trommestikker, vibrerer det. Vibrationerne fra skindet bliver til svingninger i luften, som udgør din lyd. Under skindet sidder en resonanskasse, der forstærker disse svingningerne, så lyden bliver høj og tydelig.

Et fuldt trommesæt

Et trommesæt består af flere forskellige trommer og bækkener. En person, der spiller på et trommesæt, kaldes for en trommeslager. Som trommeslager sidder du bag trommesættet og spiller på de forskellige trommer og bækkener samtidig. Et trommesæt består typisk af:

 • Stortromme
 • Lilletromme
 • Tam tam
 • Bækken
 • Hihat
 • Percussion

Stortrommen er den største tromme i sættet, og dens lyd er dyb. Du spiller på stortrommen ved at trykke en pedal ned med foden. Pedal er forbundet med en kølle, der slår stortrommen an. Lilletrommen fungerer som stortrommens modvægt, og de slås derfor oftest an hver for sig. Lilletrommen har en karakteristisk lyd på grund af den seiding, der er spænd fast under trommens skind. Seiding er et metalbånd, der kan ændre klangen på en tromme. En tam tam er en tromme uden seiding. Denne er monteret på stortrommen.

De øvrige elementer af et trommesæt er andre elementer end trommer. I et trommesæt findes der typisk flere bækkener. Et bækken er en rund metalplade, som du typisk slår an ved hjælp af trommestikker. I trommesættet finder du som regel også en hihat. Denne består af to bækkener, og den er monteret på et stativ. Du slår de to bækkener sammen ved at trykke foden ned på en pedal.

Endelig findes der nogle øvrige dele af et trommesæt, som kaldes for percussion. Disse elementer kan for eksempel bestå af:

 • Tamburin
 • Koklokke
 • Chimes
 • Woodblocks
 • Congas
 • Triangel

Et stort ansvar

I et band bliver trommeslageren som regel betragtet som værende ansvarlig for den grundlæggende rytme i et stykke musik. Det er altså trommeslageren, der skal styre tempoet i et nummer og sørge for, at det er konstant i hele nummeret. De andre medlemmer i et band lytter altså efter trommeslageren og retter sig efter dennes rytme. Derfor er det også ofte trommeslageren, der sætter et nummer i gang ved at tælle for. Altså hviler der et stort ansvar på dig som trommeslager, hvis du spiller i et band med andre musikere.

Invester i et trommesæt i dag

Nogle forbinder mænd med det at spille trommer, men der er altså ingen grænser for, hvem der kan og må spille på trommer. Musik er for alle. Er du i tvivl om, hvorvidt du vil lære at spille på trommer? Her kan du se et par fordele ved at lære at spille på trommer:

 • Du får en rigtig god forståelse for musik og rytmik
 • Du kan lære rigtig meget om instrumentet ved blot at improvisere og prøve dig frem
 • Du får mulighed for at spille i et band og få et stort ansvar
 • Du kan komme ud med alle dine frustrationer, når du slår trommerne an

Trommer er et meget alsidigt instrument, der passer ind i mange forskellige musikgenrer. Med dette instrument har du altså mulighed for at prøve flere musikgenrer af og finde ud af, hvilken slags musik du særligt godt kan lide at spille. Hvis du er dygtig, kan du starte et band, og trommer kan dermed også blive baggrund for en social aktivitet, hvor du spiller musik sammen med andre musikere.

Her kan du lære at spille på trommer

Hvis du gerne vil lære at spille på trommer, er der flere muligheder. Det kan føles en anelse dyrt at skulle investere i et helt trommesæt. Hvis du ikke vil bruge så mange penge på at lære at spille, kan du tilmelde dig en musikskole, hvor du kan få undervisning samt adgang til et trommesæt. Så skal du kun betale for din tilknytning til musikskolen. Dog er det altså en fordel at have sit eget trommesæt.

Hvis du vælger at investere i et trommesæt, kan du som alternativ til undervisningen også finde mange videoer på internettet, hvorigennem du kan lære at spille på dit nye instrument. Der er nemlig mange mennesker, der lægger øvelsesvideoer op på internettet, så nye trommeslagere kan lære at mestre instrumentet. Der findes blandt andet særlige videoer til nybegyndere, der har behov for at lære, hvordan man håndterer et trommesæt, og hvordan man slår de forskellige trommer og bækkener i trommesættet an.

Et højlydt instrument

Trommer udgør et højlydt instrument. Særligt hvis du spiller på et helt trommesæt, giver det meget lyd. Nogle er så heldige at have et lydisoleret øvelokale eller en garage, de kan spille løs i. Har du ikke den mulighed, og bor du tæt på naboer, kan du overveje, om du skal investere i et elektronisk trommesæt frem for et almindeligt trommesæt. Det larmer nemlig ikke. Et elektronisk trommesæt har følgende fordele:

 • Du kan øve dig derhjemme i lige det rum, du har lyst til
 • Du spiller med høretelefoner på, så du er den eneste, der kan høre din lyd
 • Du forstyrrer ikke andre, når du spiller
 • Du kan koble trommesættet til en højtaler og dermed spille højt, når du har lyst

Nogle vil helst sikkert mene, at et traditionelt trommesæt er sjovere at spille på. Men forstyrrer du mange mennesker ved at spille på et almindeligt trommesæt, kan det elektroniske trommesæt altså være et rigtig godt alternativ.

Tilføj en kommentar...