valg af klaver eller keyboard

Valg af Klaver / Keyboard

Når du vil i gang med at lære at spille klaver, så skal du selvfølgelig have instrumentet klar til at øve dig på.

Her på Rytmen.dk vil vi gerne hjælpe dig med dit første valg af klaver eller keyboard. I denne guide kommer vi ind på hvad du skal fokusere på, hvilket prisniveau du bør regne med og nogle gode eksempler på køb.

 

Valg af Klaver eller Keyboard?

Du vil selvfølgelig gerne sidde ved det helt store flygel og spille den store koncert, men disse kan være både dyre og upraktiske.

Helt generelt er det nemmest (og billigst) at starte på et keyboard, da du behøver heller ikke den store plads i hjemmet for at få det installeret.

Klaveret har selvfølgelig den fordel at det har den mere dybe og akustiske tone, men før at du er en øvet pianist, kan dette være svært at få frem i praksis. Her er et keyboard klart mere tilgivende i forhold til hvilket tryk og timing, du skal have i dit spil.

Derudover behøver du heller ikke fokusere på pedalerne. For en begynder kan det virke uoverkommeligt at spille både med venstre og højre hånd. Tilføjer du fodarbejde til dette, kan man hurtigt miste motivationen, hvis det ikke sidder der naturligt.

Vi anbefaler derfor begynderen at starte med et keyboard og så vente med investeringen i et klaver, til at du er mere sikker på, at det virkelig er din store passion.

 

Hvilken prisklasse skal du gå efter?

Du kan finde keyboards helt ned til under 1.000 kroner i diverse tilbuds-varehuse (f.eks. Bilka) og op til over 6 cifre.

Et godt begynderkeyboard behøver dog ikke koste dig tusindvis af kroner. Da de er rent elektroniske, svinger de generelt mindre i kvalitet i forhold til når man f.eks. skal vælge en guitar for første gang.

Hvis du har pengene, så anbefaler vi at du finder dit første keyboard i klassen 2.-3.000 kroner.

Her får du nok ”lækkerhed” og kvalitet til, at du får den rette fornemmelse og motivation til at blive god til at spille på det. Omvendt, så sparer du også nogle af de mange features væk, som man først begynder at savne når man er meget rutineret og eksperimenterende pianist.

 

Hvilke features skal du lede efter?

Et moderne keyboard er efterhånden en stor computer med et par gode højtalere indbygget. Derfor kan det svært lige at overskue, hvor meget at man bør have med.

  1. Hvor mange oktaver har du brug for?
    En oktav er i musikverdenen et sæt af toner fra A til G. Den næste tone efter G vil igen være et A, bare højere/lysere end det første (”du er nu gået en oktav op”). På et klaver repræsenteres en oktav af 7 hvide tangenter og 5 sorte. Disse ”sæt” har man typisk 5 til 7 gange på et keyboard (typisk 7 på et traditionelt klaver). Dette leder mig egentlig bare frem til spørgsmålet om du har plads til et bredere keyboard med 6-7 oktaver, eller om du kan leve med 5. For en begynder vil 5 dog være fint.
  2. Højtalerstik
    De fleste keyboards i dag har en udgang, så du enten kan tage høretelefoner på og spille uden at genere andre, eller kan sætte endnu større højtalere til! Det er dog relevant lige, at tjekke efter en ekstra gang om det er med.
  3. Modstand i tangenterne.
    Nogle af de billigste modeller har nogle meget legetøjsagtige tangenter, som føles for meget af plastik. Tjek derfor efter om der er en beskrivelse i salgsteksten omkring dette. Mere dynamiske og tungere tangenter giver dig følelsen af kvalitet.
  4. Antal lyde.
    Dette er mere en smagssag end et krav. Keyboards i dag indeholder et hav af forskellige lyde, tonearter og underlægningsbeats. I realiteten kommer du kun til at skifte mellem 2-3 stykker, så antallet er ikke så vigtigt. Underlægningsmusik (så som et trommebeat) kan dog være ganske fine at spille til, når man vil fyre den lidt af.
  5. Line Control.
    Denne synes jeg er vigtig at få med for begynderen. Det er et par skrue-knapper, som f.eks. kan gøre at tonerne bliver holdt i et par sekunder efter at du har sluppet tangenten. Når denne sidder på en god indstilling, så kan det give effekten af at du spiller fremragende med pedalen på et almindeligt klaver. Dette er et af de hjælpemidler der gør at det hele lyder en tand bedre når du starter ud.

 

Hvilket Keyboard skal du købe?

Med det ovennævnte in mente, så kommer her nogle eksempler på gode keyboards, som du kan købe inden for en god prisklasse.

Casio CT-X700 keyboard

En god start kunne være dette Casio keyboard, som kommer med 5 oktaver og anslagsfølsomme tangenter.

Her får du et rigtig godt begynder keyboard, som har alt det, som du har brug for til at lære at spille på dette instrument.

Helt præcist så har dette keyboard en AiX motor, som gør at du kan få nogle rigtig fede og lækre lyde.

Hvis du er interesseret, kan du læse mere om Casio CT-X700 her.

Casio keyboard klaver ct-x700

Yamaha PSR-E463 keyboard

Det næste bud er dette Yamaha keyboard, som kommer med 5 oktaver, hovedtelefonstik og anslagsfølsomme tangenter med god modstand.

Derudover, så har keyboardet en lækker funktion, hvor at du kan sætte den til at glemme alt andet end at generere en fantastisk og realistisk klaverlyd.

Endelig så har keyboardet indbygget klaver-undervisningsfunktion. Dermed kan du lære at spille klaver, blot ved at sidde foran det. Vi håber selvfølgelig at du vil kigge forbi vores sang-katalog en gang i mellem.

Du kan læse mere om Yamaha PSR-E463 her.

Yamaha keyboard klaver par e463

Yamaha PSR-EW410 keyboard

Hvis du gerne vil en halv klasse op, så er dette PSR-EW410 keyboard fra Yamaha dit bedste bud. Her får du 6 oktaver med, hvor du får den store lydoplevelse.

Her har du også mulighed for at tilslutte flere højtalere, hvis du gerne vil forbinde det med dine store højtalere.

Tangenterne er konstrueret på en ret speciel måde, sådan at der leveres en meget dynamisk og god modstand, hvilket føles rigtig lækkert.

Lyder det som noget? Så læs mere om Yamaha PSR-EW410 her.

Yamaha keyboard klaver

Konklusion

Vi håber at denne guide har kunne hjælpe dig til at komme i gang med at vælge dit tangentinstrument.

Forhåbentlig kan du komme hurtigt i gang med at lære at spille klaver, og vi håber at se dig herinde en gang i mellem. God fornøjelse!