Musikinstrumenter

Mundharmonika – De bedste i test

Mundharmonika

Mundharmonikaen er nok et af de fedeste instrumenter på hele jorden, hvis man ellers kan finde ud af at spille på den. Alt fra en blød ”fængselsblues” til en regulær mundharmonikasolo eller Bob Dylans evne til at afbryde sin mumlende vokal med et par toner fra harmonikaen. Det kan lyde helt fantastisk, men hvis du har været i nærheden af et barn med en mundharpe, ved du også, at det kan lyde helt forfærdeligt.

En ting er, at alle mundharmonika musikanter ikke er født lige, men noget andet er, at alle mundharmonikaer heller ikke er skabt lige. Kort sagt skal alting gå op i en højere enhed, og både musikant og instrument skal spille, hvis du vil have det maksimale ud af mundharpen.

Så lær at spille mundharmonika og gennemgå denne liste, som vi har samlet, over de bedste mundharmonikaer og mundharper på markedet lige nu. På den måde ved du, at du har musikudstyret i orden, inden du starter.

TJEK UDVALGET HOS DEN BEDSTE FORHANDLER, KLIK HER

Suzuki MR250 Bluesmaster G Mund harmonika – testvinderen

Suzuki MR250 Bluesmaster G Mund harmonika

Hvis du skal have fat i cremen af cremen indenfor mundharmonikaer, så er MR250 Bluesmaster G fra Suzuki helt bestemt noget for dig. Der er nemlig tale om en utroligt lækker designet mundharmonika. For eksperterne er der tale om en 10 huls diatonisk mundharpe. Den er bygget med en plastikkam og helt tynde blade af fosforbronze.

Suzuki MR250 Bluesmaster G er en yderst pålidelig mundharpe, der afgiver en meget velafrundet lyd. Tillige er den nem at beherske, og da både kam og dækplade er dimensioneret i forhold til hinanden, kræver den ikke så meget luft, hvilket gør den til en ideel begyndermundharpe.

Der er ligeledes tale om et smukt design, der bare oser ren og skær bluesstemning, og så skader det ikke at mundharmonikaen fra Suzuki er stemt i G-dur, hvilket giver den et meget afrundet og bluesagtigt toneleje.

Specifikationer

  • 10 huls diatonisk mundharpe stemt i G-dur.
  • Designet i rustfrit stål.
  • Kammen er lavet i plastik.
  • Bladene er udført i en bronzelegering.
  • Leveres med et opbevaringsetui i hård plast.
  • Den totale vægt inklusiv indpakning er 200 g.

Hohner Remaster Vol. II – den mest solgte mundharpe

Hohner Remaster Vol. II

Hohner har altid været leveringsdygtige på mundharper i ekstremt høj kvalitet, og med Remaster Vol. II har det bestemt ikke ændret sig. Med Remaster Vol. II har Hohner valgt at gå sig selv i fodsporene, og der er dømt retro fra start til slut, hvilket måske også er en af grundene til, at Hohner Remaster Vol. II er blandt de mest solgte mundharper på markedet.

Men bare fordi der er tale om et retro-fænomen, betyder det ikke, at der ikke er tænkt over kvaliteten. Der er nemlig tale om en enormt solid diatonisk mundharmonika stemt i C-dur, og den har en enormt blød og velklingende lyd, men samtidig er den markant nok til at få gjort opmærksom på sig selv under en solo.

Der er to steder, hvor Hohners retro-mentalitet virkelig skinner igennem. Det første sted er ved selve designet med den sølvfarvede overflade, der kun brydes af den gyldne dækplade og de sorte huller, der skaber lyden. Det andet sted er ved etuiet. Hvor de fleste fabrikanter er gået over til hård plast, har Hohner valgt at inkludere et blødere retro-etui.

Specifikationer

  • Diatonisk mundharpe stemt i C-dur.
  • Leveres inklusiv det nye retro-etui.
  • Købet inkluderer 30 dages gratis lektioner på sitet bluesharmonica.com

Hohner MS Series – den billige mundharpe

Hohner MS Series

Lige meget om du skal bruge en mundharmonika til en enkelt solo, eller om du er ved at opbygge en samling, så du kan fungere som mundharpespiller i et bluesband, så er MS serien fra Hohner helt sikkert noget, du bør kigge nærmere på.

Med flere andre mundharper på markedet, skal du vælge ud fra, hvilken toneart du vil spille i, men sådan er det ikke med MS serien, der kan købes i en hvilken som helst af de 12 tonearter. Det betyder også, at du kan nøjes med at lære en harpe at kende, men samtidig kan spille i flere tonearter, hvilket ikke er tilfældet med mange dyrere mundharmonikaer.

Der er tale om en dedikeret blues- og rockharpe, fordi den har en mere aggressiv fremtoning, hvilket gør, at den er ideel i genrer, hvor man gerne vil gøre opmærksom på mundharmonikaen, i stedet for at lade den gemme sig i lydbilledet.

Ligeledes er den designet med ekstremt tynde blade, hvilket betyder at det bliver nemmere at bøje tonerne, imens du spiller. Der er ikke udpræget tale om en begynderharpe, men hvis du ved, hvad du laver, så kan den virkelig leverer varen til en meget lav pris.

Specifikationer

  • Kan bestilles i alle 12 tonearter.
  • En dedikeret blues- og rockharpe.
  • 20 toner diatonisk.
  • Designet i træ og med ekstremt tynde blade, hvilket gør bending meget lettere end på andre mundharper.

Suzuki SU-24T C Tremolo Mundharmonika – nyheden

Suzuki SU-24T C Tremolo Mundharmonika

SU-24T C Tremolo fra Suzuki er bestemt ikke et begynderinstrument, det er et fintunet musisk værktøj, der virkelig kan sparke røv. Når det så er sagt, så er det på ingen måde umuligt at lære at spille mundharmonika på en Suzuki SU-24T.

SU-24T er en traditionel 24 huls diakonisk mundharmonika, der er designet med 24 dobbelte, oktavstemte huller, hvilket betyder, at den er enormt velegnet til folkemusik og country. SU-24T er ligeledes konstrueret med en plastikkam, og så har den indgraverede dækplader i stål.

Som det fremgår af navnet, er SU-24T bygget op som en tremolomundharpe. Det betyder, at den er bygget med to blade til hver tone, der er stemt næsten ens. Faktisk er forskellen så lille, at man ikke kan høre forskel, og når de aktiveres på samme tid, opnår harmonikaen en vibrerende tremoloeffekt.

Alt i alt er der tale om en meget veludført mundharmonika, der virkelig kan levere varen. Hvis du leder efter den klassiske fængselslyd en mundharmonika kan være udstyret med, så er Suzuki SU-24T ikke noget for dig, men hvis du derimod leder efter ekstremt velspillende mundharpe med en dejlig, blød countrylyd, så er det nu, du skal slå til.

Specifikationer

  • 24 huls diatonisk mundharpe stemt i C.
  • Kammen er lavet i plast.
  • Dækpladen er lavet i stål.
  • Opbygget med dobbelte blade for tremoloeffekt.
  • Leveres med hårdt etui i plast.

Suzuki SCX-48 A Kromatisk mundharmonika – den med de bedste anmeldelser

Suzuki SCX-48 A Kromatisk mundharmonika

Suzuki SCX Chromatix er præcis, hvad navnet antyder. Det er en kromatisk mundharmonika, der leverer en ekstremt flot lyd, er bygget i allerhøjeste kvalitet og så er den endda enormt let at beherske, hvilket alt sammen er med til at gøre det til en fornøjelse at spille på den.

Modsat mange andre produkter i dag, er Chromatix fremstillet i hånden af faglærte håndværkere, og de kan virkelig deres kram. De har formået at producere en ekstremt velspillende mundharpe med et 100% lufttæt hus og et ergonomisk design. Der er ligeledes tale om en 12 huls kromatisk mundharmonika, der har tre oktavers rækkevidde og bladene, der er lavet i fosforbronze, har en ekstremt ren tone og en meget lang levetid.

Det er alt sammen med til at gøre Suzuki SCX-48 Chromatix til en forbrugerfavorit, der både har høstet flotte anmeldelser i branchemagasiner såvel som rosende ord fra tilfredse kunder, og i sidste ende er det det, der tæller. Hvis du skal købe mundharmonika, så er det netop andre kunder du skal lytte til, for hvis de har haft et problem med et givent produkt, er der en god sandsynlighed for, at du vil opleve de samme problemer, men når de som her roser produktet til skyerne, er der nok noget om snakken.

Specifikationer

  • 12 huls kromatisk mundharmonika stemt i A.
  • 100% lufttæt hus.
  • Kam udført i ABS plast.
  • Blade udført i fosforbronze.
  • Håndlavet.

Suzuki SNB-20 Shinobox – den smarte mundharmonika-dæmper du helt sikkert ikke kan leve uden

Suzuki SNB-20 Shinobox

Når du skal øve dig på mundharmonikaen, har du helt sikkert bemærket, at lydniveauet er ekstremt højt. Modsat både guitarer og klaverer, hvor der findes elektriske versioner, der kan benyttes med hovedtelefoner, så er mundharpen naturligt larmende, fordi der er tale om et blæseinstrument.

Heldigvis er der hjælp at hente. Suzuki har nemlig udviklet denne mundharmonika-dæmper, der passer perfekt til både Suzuki MR 250 Bluesmaster og til M 20 Manji. Det betyder, at du med dette smarte gadget kan øve dig på din spilleteknik til langt ud på natten, uden at du skal overveje om du generer overboer, naboer, dem du bor sammen med eller din kat, hvilket i sandhed er en fordel, for så kan du i stedet fokusere 100% på din musik.

Mundharmonika-dæmperen fra Suzuki dæmper lyden fra din mundharmonika med helt op til 80%, hvilket gør den til et lydmæssigt langt mere overskueligt instrument.

Specifikationer

  • Dette er e mundharpe-dæmper, hvilket betyder, at mundharpen ikke følger med.
  • Designet til brug med MR 250 Bluesmaster og M20 Manji.
  • Dæmper lyden fra din mundharpe med op til 80%

Swan SW1248 – redaktionens udvalgte

Swan SW1248

Som det også fremgår af vores gennemgang af produkter her, så er der mange forskellige muligheder for, hvilken mundharmonika du kan vælge. Lige meget om du er ny eller garvet, så er det dog i sidste ende dig det afhænger af, for det er jo dig, der skal spille på mundharmonikaen.

Når det så er sagt, så er der alligevel en enkelt mundharmonika, der skal have en ekstremt varm anbefaling med herfra. Den er ikke testvinder, den er ikke billigst, den er ikke nyest og den er ikke mest populær, så hvorfor skal den så nævnes?

Det skal den fordi, den er næstbedst på alle parametre, og det er med til at gøre den til vores favorit. Det betyder også, at det er en mundharmonika, der er ekstremt velegnet til begyndere, da den kan lidt af det hele uden at være alt for dyr. Det er en kromatisk mundharmonika med 12 huller og 48 toner, og den er designet med blade i fosforbronze, et rundt mundstykke og cover i rustfrit stål.

Specifikationer

  • Kromatisk mundharpe med 12 huller, der dækker 48 toner.
  • Blade i fosforbronze.
  • Designet med et rundt mundstykke.
  • Designet med et cover i rustfrit stål.

Hvordan spiller man mundharmonika?

Hvis du vil lære at spille mundharmonika, så er det første, du skal gøre, at anskaffe dig et instrument at spille på, det siger næsten sig selv. Derfra er der ikke meget andet for end at gå i gang. Det kræver øvelse at blive rigtig god, men mundharpe er et meget tilgivende instrument, hvilket gør, at lidt øvelse får dig virkelig langt.

Det allerførste du skal lære, når du samler mundharpen op, er at ramme enkelte toner ad gangen, og det kan ikke gøres bare ved at puste. Hvis du puster almindeligt i harmonikaen, vil du naturligt ramme flere huller på en gang, hvilket gør, at du spiller flere toner ad gangen. Den nemmeste måde at spille enkelttoner på en mundharmonika er helt simpelt ved at blokere for resten af hullerne med tungen.

Udover tungen kan du også bruge underlæben til at blokere for de resterende huller, og ligeledes kan vinkling og form af munden også bruges. Den sidste metode er at holde mundharpen lodret.

Når du først har lært det basale, så er der ikke andet for end at blive ved med at øve sig. Heldigvis findes der en lang række ressourcer på nettet, der gør, at du kan øve dig i dit eget tempo, præcis når du har lyst.

Hvilken mundharmonika skal jeg vælge?

I sidste ende er det kun dig, der kan afgøre, hvilken mundharpe du skal vælge, og det afhænger i høj grad af hvilken type mundharpe du er interesseret i. Skal du brug en billig mundharmonika, skal den være god til begyndere og hvilken musikstil skal den passe til?

Heldigvis er det ikke meget galt det kan gå, og selv hvis du vælger en mundharpe, der ikke er 100% optimal til det, du vil bruge den til, så kan den stadig bruges helt problemfrit, da der virkelig er tale om de små forskelle, når det kommer til mundharper.

Har du nogensinde tænkt over, hvilken musik du kan frembringe med din egen luft? På en mundharmonika kan du frembringe helt fantastisk musik. Nok er instrumentet ikke særlig stort, og det ser ikke ud af særlig meget, men du kan få de mest lækre lyde ud af det lille instrument. Mundharmonikaen er særligt kendt inden for musikgenrer som blues, jazz og country, så hvis du er interesseret i disse genrer og gerne vil lære at spille på et instrument, bør du uden tvivl overveje at investere i en mundharmonika. De kan købes mange steder på internettet og behøver ikke at koste dig en formue.

Hvad er en mundharmonika?

Mundharmonikation blev opfundet tilbage i 1821. En mundharmonika er et såkaldt fritungeinstrument, som du spiller på ved at suge og blæse ind i en række huller i instrumentet. Mundharmonikaen udgøres af en aflang plade i træ, hvori der sidder en række lufthuller. På pladen sidder der desuden to metalstemmeplader med tunger. Når du suger eller puster ind i lufthullerne, sættes tungerne i svingninger, og du producerer musik. Alt afhængig af om du suger eller puster, udsender mundharmonikaen forskellige lyde. Det er ultimativt dig og din luftstrøm, der styrer mundharmonikaen. 

Forskellige typer af mundharmonikaer

Der findes en række forskellige mundharmonikaer. De mest almindelige mundharmonikaer er den diatoniske mundharmonika og den kromatiske mundharmonika. Hvis du er nybegynder, er det derfor en god idé at starte med en af disse to typer. Herunder kan du dog se en liste, der indeholder endnu flere forskellige typer af mundharmonikaer:

  • Diatonisk mundharmonika
  • Kromatisk mundharmonika
  • Basmundharmonika
  • Akkordmundharmonika
  • Oktavmundharmonika
  • Tremolomundharmonika

Den diatoniske mundharmonika er stemt i en bestemt toneart. Du kan altså kun spille toner og akkorder fra denne ene toneart på din diatoniske mundharmonika. Denne type mundharmonika har typisk 10 huller, og du kan spille 19 forskellige toner på den. Den diatoniske mundharmonika er særligt anvendt inden for rock, blues og countrymusik.

På den kromatiske mundharmonika kan du spille samtlige tonearter og dermed samtlige forskellige numre. Den kan have mellem 8 og 16 huller alt afhængig af sin størrelse. Denne type mundharmonika er særligt anvendt i jazzens verden, men den findes også i få tilfælde inden for blues.

Basunmundharmonikaen kan du udelukkende puste i, og denne frembringer en særligt dyb baslyd. På akkordmundharmonikaen kan du spille en lang række forskellige akkorder. Oktavmundharmonikaen har to metalblade til hver tone, og disse er stemt med en oktavs mellemrum. Endelig har tremolomundharmonikaen to blade for hver sin tone, og disse er stemt således, at der ikke er nogen hørbar forskel. Når du spiller, opstår der dermed en tremoloeffekt, som udgøres af hurtig gentagelse af den samme tone.

Derfor skal du lære at spille på mundharmonika

Mundharmonikaen er et ikonisk, spændende og anderledes instrument. Der er derfor ingen tvivl om, at du nemt og hurtigt kan tiltrække dig positiv opmærksomhed, hvis du mestrer det lille instrument. Hvis du overvejer at investere i en mundharmonika og lære at spille på den, bør du tage et kig på de følgende fordele, som du vil opleve ved at spille på mundharmonika:

  • Du kan komme i rigtig blues-, country- og jazzstemning
  • Du mestrer et musikinstrument, som de færreste formår at spille rigtigt på
  • Du kan finde mundharmonikaer i mange forskellige prisklasser
  • Du får en spændende og anderledes hobby

Er du frisk på at prøve kræfter med en mundharmonika, kan du altid starte med at købe en forholdsvist billig mundharmonika. Hvis du bliver bidt af at spille på instrumentet, kan du altid købe en bedre mundharmonika, når du har lært de basale teknikker bag instrumentet. Mundharmonikaer fås nemlig i mange forskellige kvaliteter, og dermed også prisklasser.

Det er vigtigt at være tålmodig

Det er ikke altid så ligetil at lære at spille på et instrument, og det samme gør sig også gældende for mundharmonikaen. Lad dig ikke snyde at instrumentets størrelse. Mundharmonikaen er faktisk slet ikke så simpel at spille på. Hvis du vil lære at spille mundharmonika, bør du følge disse simple råd:

  • Øv dig hver dag i 15 minutter
  • Sid ned, og vær afslappet, når du øver dig på din mundharmonika
  • Hold en pause, når din krop protesterer

Faktisk er det bedre, at du øver dig kort tid hver dag, end det er, at du øver dig lang lang tid nogle dage. Specielt når du er nybegynder. Når du spiller mundharmonika, bruger du nemlig din vejrtrækning og dine bevægelser på en anderledes måde, end din krop er vant til. Derfor kan du hurtigt blive forpustet. I denne situation er det vigtigt, at du er tålmodig, og at du lytter til din krop. Din krop skal nemlig bruge noget tid til at vænne sig til disse nye bevægelser. Du bør derfor altid stoppe med at øve dig, hvis du bliver stakåndet eller får kramper i kroppen.

Når du øver dig en lille smule hver dag, vænner kroppen sig til de nye bevægelser, og den indretter sig efter dem. Det vil sige, at dine muskler og dine lunger hen ad vejen bliver vant til at spille mundharmonika. Glemmer du at øve dig, glemmer kroppen dog også det, den indtil videre har lært. Derfor er det vigtigt, at du holder ved din øvning og får øvet dig en lille smule hver dag.

Ikke kun et instrument til leg

Der er garanteret mange mennesker, som har stiftet bekendtskab med en mundharmonika i deres barndom. Som barn var det sjovt at spille på instrumentet og udforske alle de lyde, man kunne frembringe udelukkende ved at suge og blæse ind i instrumentets mange huller. Dog er mundharmonikaen ikke kun et instrument til leg. Faktisk er mundharmonikaen særligt anerkendt inden for de følgende musikgenrer:

  • Jazz
  • Blues
  • Country

Lytter du nogensinde til musik inden for disse musikgenrer? Hvis du gør det, og du elsker den stemning, som disse genrer bringer, bør du investere i en mundharmonika. Hvis du lærer at spille på den, kan du til enhver tid selv skabe denne fantastiske stemning og bringe et smil på læben hos dine venner og din familie.

Rytmen.dk giver dig informationer om musikudstyr og lydudstyr.

Rytmen.dk  

5 stjerner – ud af 5 baseret på 206 anmeldelser.

Tilføj en kommentar...