Musikinstrumenter

Her er de 7 bedste kalimbaer i test

Kalimba

En kalimba er et musikinstrument, som oprindeligt stammer fra Afrika. Instrumentet har også fået tilnavnet ”Det afrikanske tommelfinger klaver”, fordi det på sin vis kan sidestilles med et mikroskopisk klaver med forskellige tangenter, som frembringer forskellige toner, og som man spiller på ved hjælp af tommelfingrene. Tangenterne er lavet af metal og afgiver en fin, lys lyd, som dog kan varieres på forskellige måder.

instrumentet fås i forskellige afarter og i forskellige prisklasser, så denne guide har til formål at hjælpe dig med at skabe et overblik over de bedste på markedet.

Nærmere bestemt får du her listet de syv bedste varianter.

Mest solgte: Hokema Kalimba B7

Hokema Kalimba B7

En helt klassisk og helt enkel lille model fra det tyske mærke Hokema, som er specialiseret i fremstilling af netop dette instrument. Denne variant spiller i tonarten C på den pentatoniske skala og kan spille tonerne e´, g, d´, e, c´, a og a´.

Fordele:

 • Syv pentatonisk afstemte tænder
 • God kalimba pris
 • God kvalitet
 • I flot amerikansk kirsebær

Ulemper:

 • Har ikke et hulrum, hvorfor dette instrument ikke afgiver så meget lyd

Hokema er et tysk mærke, som er specialiseret i at fremstille forskellige instrumenter, dog først og fremmest kalimbaer. Det gør, at Hokema har en særlig ekspertise på området, som i den grad kan mærkes i deres produkter. Et produkt fra Hokema er et kvalitetsinstrument, og det kan fornemmes, at mærket udnytter sin løbende erfaring, når der skabes nye instrumenter, hvilket resulterer i, at de kun bliver bedre med tiden.

Denne variant er af den helt klassiske type, hvor de små metaltangenter er fastgjort til en klods af træ. Den har syv ”tænder” eller tangenter, som er pentatonisk afstemte, så den helt rigtige lyd og klang opnås. Der er således tale om en relativt simpel type af instrumentet uden for mange ekstra detaljer eller egenskaber. Det betyder dog på ingen måde, at der ikke er tale om et instrument, der kan frembringe enormt smukke lyde og melodier i den lyse og fine lyd, der netop karakteriserer instrumentet, og som har medvirket til at gøre det populært.

Hokema Kalimba B7 spiller i tonearten C på den pentatoniske skala og kan spille tonerne e´, g, d´, e, c´, a og a´. Selve træklodsen er lavet af amerikansk kirsebær, hvilket giver den smukke farve.

Vil du foretage en god og alsidig investering, og drømmer du ikke om en kompliceret variant, er denne model derfor et rigtig godt valg. Det gør også, at den hører til blandt de meste solgte modeller på markedet lige nu – den er alsidig, holdbar og til at stole på.

Testvinder: Hokema Sansula Basic Kalimba

Hokema Sansula Basic Kalimba

Ønsker du en dybere, højere og mere imponerende lyd, bør du overveje at investere i denne Sansual Basic Kalimba fra Hokema. På grund af denne models trommeramme intensiveres lyden, hvilket skaber en unik og imponerende effekt.

Fordele:

 • Smukkere lyd ved hjælp af trommeramme
 • Nem at spille på
 • Egnet til både nybegynder og erfarne spillere

Ulemper:

 • I den dyrere ende set i relation til andre modeller på denne liste
 • Relativt tynd membran

Denne model hører til i den dyrere ende set i relation til de fleste af de andre varianter på denne liste. For de ekstra penge får du dog også en mærkbart bedre lyd, som gøres mulig at den særlige trommeramme.

Rammen forstærker lyden, gør den dybere og mere imponerende. Den giver samme effekt som opnås, når man placerer en almindelig kalimba uden trommeramme på en tromme.

Det er dog værd at bemærke, at denne models trommeramme er udstyret med en relativt tynd membran. Som udgangspunkt gør det ingen umiddelbar forskel for lyden, men vil du have den ultimative oplevelse med en kalimba med trommeramme, kan det være værd at overveje at investere i Sansula Renaissance Kalimba, som ligeledes er fra Hokema, og som omtales længere nede på listen.

Her er der tale om det bedste af det bedste, der fås på markedet. Sansula Renaissance Kalimba kombinerer alle de bedste egenskaber fra Hokemas øvrige modeller, og du får således glæde af det bedste fra alle verdener.

Ønsker du bare en formidabel lyd, og vil du gerne have den til en lidt lavere pris, er denne Hokema Sansula Basic Kalimba dog et rigtig fornuftigt valg.

Selve kalimbaen på denne model har ni tangenter eller ”tænder” og er nem at gå til – også for nybegyndere. Instrumentets forskellige egenskaber kombineret med hinanden gør, at det egner sig godt til både nybegyndere og mere erfarne spillere.

Hvis du har passion for god lyd og sætter pris på et instrument lidt ud over det sædvanlige, vil du med garanti blive glad for dette køb, uanset hvilken mængde erfaring, du har. Der er ikke så meget andet at sige, end at dette instrument ganske enkelt skal høres og opleves med egne ører!

Den smarte: Afroton A5 Kalimba

Afroton A5 Kalimba

En lille model i et helt klassisk design og med ganske få ”tænder”, hvilket gør den nem at gå til. God til begyndere og mindre erfarne spillede og rigtig god til en lav pris. Køb kalimbaen for billige penge.

Fordele:

 • God kalimba pris
 • Nem at bruge og nem at gå til
 • God til begyndere og mindre erfarne spillere

Ulemper:                                                                                         

 • Kun fem tangenter
 • Kan være for simpel til mere erfarne spillere

Afroton er ligeledes et tysk mærke. Mærket er specialiseret i fremstillingen af instrumenter fra hele verden – heriblandt kalimbaen, som jo har afrikanske rødder. I mærkets udvalg findes desuden forskellige typer af afrikanske trommer, forskellige instrumenter fra percussionfamilien, diverse brasilianske instrumenter, meditationsinstrumenter og meget andet.

Der er med andre ord tale om en producent, der kan sit kram, når det kommer til fremstilling af instrumenter i mange forskellige afskygninger – også af den mere usædvanlige slags. Denne erfaring skinner igennem i produkterne, som emmer af kvalitet og detaljebevidsthed.

Denne model, A5 Kalimba, er en lille, klassisk model med tangenter eller ”tænder” på en træklods. Den har kun fem tangenter eller ”tænder”, hvilket gør den nem for alle at gå til – også nybegyndere, der først for nylig er begyndt at lære at spille på instrumentet, eller som har ambitioner om at komme til at lære det.

På trods af de relativt få tangenter kan dette instrument dog frembringe yderst imponerende og smukke lyde, og man bør således ikke undervurdere den på grund af dens lille størrelse.

Denne model fra Afroton er et godt kalimba køb for begyndere, men den mere erfarne spiller vil formentlig i mange tilfælde finde den for simpel, hvorfor det kan være nødvendigt at opgradere instrumentet med tiden, i takt med at man bliver bedre til at spille.

Den lave pris gør dog, at der kan være tale om en rigtig god, fornuftig og budgetvenlig investering til at starte med.

Den billige: Hokema Kalimba B5

Hokema Kalimba B5

Denne model er mærket Hokemas mindste med kun fem tangenter eller ”tænder”. Det gør den velegnet til nybegynderen eller til dig, der foretrækker at have din kalimba med dig rundt i lommen eller i tasken.

Fordele:

 • Rigtig god kalimba pris
 • Lille størrelse gør den nem at have med på farten
 • God lyd
 • Stemt harmonisk
 • Tangenterne er monteret på en solid blok af mahogni

Ulemper:

 • Måske en anelse for simpel for den erfarne spiller
 • Den lille størrelse kan gøre den svær at håndtere
 • Relativt lydsvag, men lyden kan forstærkes ved at placere daen på et bord eller en tromme

Denne lille kalimba måler 95 x 73 x 32 mm. og har kun fem tangenter. Det gør den nem at have med sig rundt, eksempelvis i lommen eller i tasken, hvis man foretrækker det, og det gør den i øvrigt nem at gå til for nybegyndere, der ønsker at lære at spille. Men den lille størrelse og de få tangenter gør også, at den kan være en anelse svær at håndtere, og den kan samtidig tænkes at være en anelse for simpel for mere erfarne spillere, der gerne vil have mere at lege med end blot fem tangenter.

På trods af de relativt få tangenter, kan dette instrument dog frembringe yderst imponerende og smukke melodier og lyde. Der er derfor tale om et godt køb til prisen og et instrument, som absolut ikke bør undervurderes på trods af dets lille størrelse og relativt simple udseende sammenlignet med andre modeller, der findes på markedet.

Kalimba B5 fra Hokema har ikke et hulrum, hvilket som udgangspunkt gør den relativt lydsvag. Lyden kan dog nemt og hurtigt forstærkes ved at placere den på et bord eller en tromme, hvilket intensiverer lyden og i det hele taget giver en mere imponerende lyd.

Alt i alt er der tale om en rigtig god model af høj kvalitet, som oven i købet fås til en rigtig fordelagtig pris. Den lille størrelse har både fordele og ulemper, men tangenterne er harmonisk stemt, hvilket er medvirkende til at give en god og klangfuld lyd.

Investér derfor gerne i denne model, hvis du kan se en kvalitet i dens egenskaber, og du ønsker dig en model, som ikke vælter budgettet.

Bedste ekspert anmeldelser: Hokema Sansula Renaissance Kalimba

Hokema Sansula Renaissance Kalimba

Ønsker du dig en model lidt ud over det sædvanlige, skal du vælge denne Sansula Renaissance Kalimba fra Hokema. Modellen samler alt det bedste fra Hokemas øvrige modeller i ét formidabelt instrument.

Fordele:

 • Alt det bedste fra Hokemas øvrige modeller
 • Alt hvad du kan ønske dig i en kalimba
 • Trommeramme forstærker og intensiverer lyden
 • Ni tangenter eller ”tænder”

Ulemper:

 • Relativt høj pris

Prisen for denne model er relativt høj. Faktisk er prisen den højeste blandt de udvalgte eksempler på denne liste. Alligevel er denne model bestemt alle pengene værd. Der er nemlig her tale om et instrument ud over det sædvanlige. Med denne model har tyske Hokema samlet alle deres erfaringer fra mærkets øvrige modeller, samlet de bedste egenskaber i én stor pulje og på denne baggrund skabt dette formidable instrument.

Selve kalimbaen er udstyret med ni tangenter, hvis flotte lyd forstærkes af trommerammen. Mens Hokema’s Basic Sansula ligeledes er udstyret med en trommeramme, har Basic Sansula en forholdsvis delikat membran, som forholdsvis nemt kan ødelægges eller blive løst over tid, er denne Sansula Renaissance Kalimba udstyret med en membran af robust Remo skind.

Denne model er modstandsdygtig over for fugt, hvilket gør, at den bevarer sin spænding selv med varierende luftfugtighed. Det gør, at lyden bliver ved med at være lige så god, som den var fra ny, og at du her får fingrene i et instrument, som du kan have glæde af meget længe.

Med alle disse positive og imponerende egenskaber, er det ikke svært at forstå, hvorfor denne model hører til blandt de bedst anmeldte på markedet – især blandt eksperter.

Kort sagt er denne model i en absolut særklasse og er blandt de absolut bedste varianter, der findes på markedet lige nu. Ønsker du dig et instrument ud over det sædvanlige, og hvor det virkelig kan mærkes, at der ligger tanke, overvejelse og masser af værdifuld erfaring bag, så bør du investere i denne variant fra Hokema. Du får kort sagt ikke meget bedre.

Nyhed: Afroton A9 Kalimba

Afroton A9 Kalimba

Denne model fra tyske Afroton A9 kan ses som en storesøster eller –bror til A5 fra det samme mærke. Denne variant er en anelse mere kompliceret og derfor mere egnet til erfarne spillere.

Fordele:

 • God kalimba til prisen
 • Ni tangenter
 • God til middel-erfarne spillere

Ulemper:

 • Har ikke et hulrum og er derfor som udgangspunkt relativt lydsvag

Denne variant, som med rette kan betragtes som en storesøster eller – bror til A5 Kalimba fra samme mærke, er en anelse mere kompliceret med flere tangenter eller ”tænder”, hvilket gør den mere egnet til erfarne spillere end sin yngre søster eller bror.

Selvom der stadig er tale om en relativt simpel model, som er nem at gå til, giver de ni tangenter flere variationsmuligheder end de fem tangenter på B5. Tonerne består af H5, C#5, C#4, A4, A3, F#4, E4, E5 og G#4. Selvom der er tale om et mere kompliceret instrument med flere muligheder og egenskaber, er prisen dog stadig lav, hvilket gør den til et rigtig godt køb til prisen. Du får meget instrument for billige penge.

Afroton A9 Kalimba er velegnet til dig, der har en vis erfaring med at spille, men som stadig øver dig og har ambitioner om at blive bedre. Det kan denne model hjælpe dig på vej til.

Den bærer desuden præg af samme høje kvalitet som de øvrige instrumenter fra den erfarne producent, Afroton, der som nævnt har ekspertise inden for fremstilling af mange forskellige typer af instrumenter. Denne ekspertise skinner igennem – selv når det kommer til så relativt simpelt et instrument som denne A9 Kalimba. Du kan derfor altid regne med at få fingrene i god kvalitet, når du investerer i et instrument fra tyske Afroton.

Den holdbare: Hokema Kalimba B9

Hokema Kalimba B9

Denne Hokema Kalimba B9 kan betegnes som søsteren til B7. Den har ni tangenter, der alle spiller på a-mol skalaen. Alle toner harmonerer således med hinanden, hvilket gør den nem at gå til – selv for nybegyndere.

Fordele:

 • Solidt resonanskorpus af amerikansk kirsebærtræ
 • Nem at bruge, fordi alle tonerne harmonerer med hinanden
 • Ni tangenter

Ulemper:

 • Har intet hulrum, hvilket gør denne model relativt lydsvag. Kan dog forstærkes ved at lægge den på et bord eller en tromme

Denne Hokema Kalimba B9 kan betegnet som søsteren til den tidligere omtalte B7 fra samme mærke. dens ni tangenter frem for syv, kan man med rette kalde den en storesøster.

Begge modeller er udstyret med et solidt resonanskorpus af amerikansk kirsebærtræ, hvilket er medvirkende til at skabe en flot og klar lyd samt at gøre instrumentet yderst solidt og holdbart.

Målingerne af både B9 og B7 er de samme, og de har således umiddelbart meget til fælles, men tangenternes eller ”tændernes” tuning, antal og bredde adskiller sig fra hinanden. Det giver en anderledes lyd og en anderledes spilleoplevelse.

Denne variant har således ni tangenter frem for syv. Man kunne derfor måske umiddelbart være tilbøjelig til at tro, at der her er tale om et relativt kompliceret instrument. Det er dog ikke tilfældet. Det skyldes, at alle Kalimba B9’s toner stammer fra a-mol skalaen. Det betyder, at de alle harmonerer godt med hinanden, hvilket gør Hokema Kalimba B9 nem at gå til.

Den er derfor ikke alene holdbar, men også egnet til dig, der først for nylig har kastet sig ud i at lære at spille på instrumentet eller det afrikanske tommelfingerklaver, som det også kaldes. Selv med uerfarne fingre er det forholdsvis nemt at spille fine melodier og skabe smukke lyde med dette instrument.

Måske har du hørt navnet, men er ikke helt klar over, hvad en kalimba er. Det kan også være, at du er stødt på instrumentet i et musiklokale uden at vide præcist, hvad det var. En kalimba er nemlig ikke et vanvittigt kendt instrument i Danmark. I hvert fald slet ikke på niveau med for eksempel guitaren eller trompeten. Dette betyder også, at det muligvis kan være sværere at finde viden og læsestof om kalimbaen, og måske skal du lede lidt længere, hvis du gerne vil finde dig en god underviser. Men ikke desto mindre er det besværet værd, for kalimbaen og dens lyd er både charmerende, smuk og afslappende.

Sådan ser kalimbaen ud

Det instrument, som vi i dagens Danmark betegner som kalimbaen, er et lille fingerklaver, som har en størrelse, der gør den nem at sidde med i hænderne. Du kan sagtens holde den og spille samtidig. Af samme grund er den meget nem at have med på farten. Du kan have den med stort set alle steder – i naturen, i skolen, til musikundervisning eller måske til en af dine optrædener.

Kalimbaen kan virke nuttet, lille og eksotisk i sit udseende, hvis du ikke er vant til lignende instrumenter. Den aflange krop, som ofte er rektangulær, er fremstillet af træ. Ovenpå sidder flade strenge, som er lavet af stål. De fungerer som tangenter, hvilket i virkeligheden nok er et mere passende ord til at beskrive dem. Tangenterne er alle stemt, så de lyder forskellige, og præcis som de skal i forhold til hinanden. Det er disse tangenter af stål, som du skal spille på med dine fingre, og som afgiver lyden.

En smuk trækrop

Kalimbaens trækrop kan både være en hul trækasse med et større hul på forsiden og mindre huller på bagsiden, men det kan også være et træbræt, som er forholdsvis tykt. Kalimbaerne med hule trækasser som krop har ofte en højere lyd, og det er muligt at eksperimentere med at tildække de forskellige huller.

Der findes desuden et hav af forskellige designs, når det kommer til kalimbaer. De kan have forskellige kreative former, forskellige farver eller blot have en krop i rent træ. Det kan både være mørkt træ og lyst træ og noget midt imellem. Det kan være dekoreret og malet med diverse smukke – og mindre smukke – mønstre på, som giver det et eksotisk islæt og understreger instrumentets oprindelse.

En lang historie

Kalimbaen har en rig og fyldig historie, som går langt tilbage i tiden. Flere hundrede år faktisk. I hvert fald hvis vi tænker på den kalimba, som vi kender i dag. Tidligere variationer af den går sådan set over tusind år tilbage i historien.

Instrumentet stammer oprindeligt fra Afrika. Man har i mange år haft mange forskellige slags fingerklaverer i Afrika, og kalimbaen er blot en af disse. Grunden til at vi i dag kender kalimbaen i vores vestlige verden, er Hugh Traceys arbejde i 1900-tallet. Han var en engelsk etnomusikolog, som spillede en stor rolle i udbredelsen af kalimbaen. Han var med til at sørge for, at kendskabet til den kom ud over Afrikas grænser og frem til resten af verden.

Kært barn har som bekendt mange navne

Instrumentet mbira var grundlaget for udviklingen af kalimbaen, der kan siges at være en vestlig version, som Tracey stod i spidsen for. Han fik den ind på det vestlige marked, og dermed ekspanderede kendskabet til kalimbaen også uden for Afrika. Af samme grund kaldes kalimbaen også af og til for en mbira. Navnet varierer i det hele taget meget alt efter land og folkeslag. Man hører for eksempel også somme tider navnene malimba, kisaanji, likembe, sanza og så videre.

Kalimbaen er stadig populær

Generelt set oplever kalimbaen for tiden en ny bølge af verdensomspændende interesse og popularitet. Den bliver tilsyneladende ved med at imponere. Man er også begyndt at implementere diverse elektroniske ting og sager, så kalimbaen får et mere moderne udtryk. Populariteten kan skyldes mange ting, men det kunne sagtens tænkes, at nogle af de store stjerner har noget med sagen at gøre. Man har nemlig flere gange hørt verdenskendte musikere benytte sig af kalimbaens skønne lyd.

Kalimbaen har vundet indpas i den nyere og moderne musik. Også i vesten. Måske kan du ikke lige komme i tanke om et stykke musik med tonerne fra en kalimba, men der findes flere eksempler. Pink Floyd, Genesis, Vampire Weekend, John Mayer og Earth, Wind & Fire er blot nogle af de kunstnere, som har valgt at bruge kalimbaens lyd i deres musik.

Kalimbaens lyd

Det kan godt virke som om, at kalimbaen er et avanceret lille musikinstrument med sin lange historie og sin eksotiske baggrund og udseende, men den er faktisk ret simpel at spille på. Dette er sikkert også en af grundende til dens udbredelse og popularitet. Folk har hurtigt lært at spille på den og dermed taget den til sig. Det eneste du skal bruge, er dine fingre. Du kan både prøve dig frem og lave små melodier på egen hånd, men der findes også guides af forskellige slags. Det eneste, det reelt kræver, er din lyst og vilje.

Kalimbaens lyd er hyggelig og charmerende, og den kan tilføje lag af rytmiske toner og smukke bløde lyde til stort set ethvert stykke musik. Der findes også mange optagelser og videoer på for eksempel YouTube, hvor folk spiller covernumre af mere eller mere kendte sange kun ved hjælp af deres kalimba. Så kalimbaens lyd kan altså også sagtens stå alene.

Lyden er desuden meget afslappende og beroligende at lytte til. Den egner sig faktisk godt til meditationsmusik eller lignende. Nogle steder er der også blevet spillet kalimba i forbindelse med åndelige seancer eller spirituelle ceremonier. Der er intet hokus pokus over selve lyden, men den er blot ligeså behagelig og hyggelig, som den er livlig og festlig. Dette gør den til et meget alsidigt instrument, som bestemt bør prøves af alle musikelskere.

3 fordele ved kalimbaen

 • Simpel at spille på
 • Både livlig og beroligende lyd
 • Nem at transportere og holde ved

Tilføj en kommentar...