Lydudstyr

Aktive subwoofere

Måske kender du den som Baskassen, som Jordskælvsmaskine eller bare Sub. Som du nok ved, at har kært barn mange navne, men vi snakker altså her om subwoofere.

Helt grundlæggende er en subwoofer en kubisk kasse, som spiller dybe toner. Den fungerer derfor ikke alene, men er et perfekt tilkøb til en højtaler eller et anlæg. Har du i forvejen store gulvhøjtalere, så er det nødvendigvis ikke en subwoofer, som du har brug for. De kan i forvejen fint afspille bastonerne, hvor lyden stadig kommer til sin ret.

En subwoofer er med til at skabe en kvalitet i lydbilledet, når der ses film eller høres musik med en god bas. Subwoofere ses som en højtalerenhed, som frembringer dybere toner og forstærker derfor især baslyden og helhedsoplevelsen. Den frembringer livagtige toner, som mindre højtalere ikke kan. Netop derfor er en aktiv subwoofer nærmest uundværlig i for eksempel en hjemmebiograf, da dens lyder matcher skærmens store billede og giver dermed en unik virkelighedsnær lyd. Uden en subwoofer kan lyden godt virke flad og tilmed fjern, hvilket jo helst gerne skal undgås i en hjemmebiograf.

Forskellen mellem en passiv og aktiv subwoofer

I dag er næsten alle subwoofere aktive, men det er dog stadig relevant at kende forskellene mellem den passive og den aktive subwoofer.

Forskellen mellem de to subwoofere ligger blandt andet i, at der i en aktiv subwoofer er indbygget en forstærker. Modsat er der i en passiv ingen forstærker. Den fungerer mere optimalt til indbygning i for eksempel vægge.

I en aktiv subwoofer er kablet meget kort, da højtalekomponenterne er ligeved siden af selve forstærkeren. Dette gør risikoen for signaltab betydeligt mindre, i det strømmen ikke skal transportere sig så langt. Den indbyggede forstærker gør tilmed, at de aktive subwoofere som regel kan spille lidt højere end passive subwoofere. Aktive subwoofere kan derudover nemt tilkobles andre anlæg. For eksempel det anlæg du måske allerede har derhjemme.

Fordele ved en subwoofer

Du kan placere en subwoofer nærmest hvor du vil i rummet, da bas bevæger sig i alle retninger. Flere har dog en tendens til at placere den i et hjørne. Der skal man bare være opmærksom på, at det godt kan give en mere brummende lyd. Det er derfor med at prøve sig i frem i rummet, for at finde den mest optimale lyd.

Der findes mange forskellige udgaver af subwoofere, hvilket også gør, at der alt lige fra den tekniske udvikling til lyden kan være en forskel. Det er altså nemt at finde en, som passer til individuelle behov og til de højtalere, forstærkere eller fjernsyn som i forvejen står derhjemme.

Som tidligere nævnt så er Subwoofere med til at give en helhedsoplevelse, hvor både billede og lyd passer perfekt sammen, når der for eksempel skal laves en hjemmebiograf. Der skabes en kvalitet, en lyd og en surround sound, som kan være svær at finde andre steder. I sær i film med høje lyde – såsom eksplosioner – vil lyden få dig til at føle, at du selv er med i filmen.

Anbefalinger til køb af en aktiv subwoofer

Hvis du påtænker dig at købe en subwoofer, så anbefales det, at du køber en subwoofer, som passer til højtaler og anlæg. Det vil sige, at det er bedst at købe disse enheder fra samme mærke. Det sikret at kvaliteten i produkterne er ens og vil derfor også tydeliggøre lydens kvalitet.

Til opsætning af subwoofere er det før nævnt, at en placering i et hjørne ikke nødvendigvis er den optimale plads til højtaleren på trods af, det måske er den mest praktiske plads, da den ikke vil genere nogen i et hjørne. Det kan anbefales at starte med at placere højtaleren, hvor man normalt vil sidde og høre musikken eller se filmen. Derfra kan du prøve at finde den optimale plads, hvor bassen stadig får lov til at trænge igennem og sørge for, at det på ingen måde vil blive en anonym oplevelse at høre lyden. En hjemmebiograf med dette set-up vil gå fra at være en oplevelse for synet og hørelsen til en oplevelse, som også kan mærkes helt fysisk, hvor bassen nærmest kan mærkes i brystet.

For at finde ud af, hvilken subwoofer som passer helt specifikt til dit behov, så er det en god ide at sætte sig ind i, hvordan den er bygget op og dermed kunne skelne de forskellige modeller fra hinanden. Der er forskellige fordele og ulemper ved subwoofernes form og sammensætning af komponenterne.

Tilbehør til subwoofere så kreativiteten kan udfoldes

Er man inde i den lidt mere nørdet hi-fi-teknologi og gerne vil opgradere sin subwoofer yderligere, så er det muligt. Der kan man blandt andet købe ekstra forstærkere, subwooferen kan kalibreres, der kan køber ekstra kabler og meget mere. Med alle de ekstra gadgets du kan købe, kan du i bund og grund designe og sammensætte din egen subwoofer. Det er en hi-fi-verden med en masse muligheder og med en stor kreativitet. Så har du interessen for udvikling af lyd, så er det en interessant verden at dykke ned i. Lyd er mange ting, og man kan så meget med den. Aktive subwoofere er blot en lille del af denne hi-fi-verden.

Hvad kan en subwoofer ellers bruges til ellers bruges til?

Subwoofere bruges nødvendigvis ikke kun i hjemmet. De er også at finde i biler. Forestil dig en bil, som rigtig er gearet up både på dens udseende og på dens lyd. Med det samme tænker man nok på en film fra Fast and Furious-serien. Har du en drøm om at designe en bil, som skal ligne en perfekt udgave fra Fast and Furious Tokyo Drift, så er det en god start at finde en subwoofer, som kan blæse alle bagover.

Dette er blot et eksempel på, hvor bred målgruppen inden for god lyd er. Det kan være alt lige fra den som ser Fast and Furious i sin hjemmebiograf, hvor lyden af motorerne brager igennem højtalerne, til den som ønsker at udvikle og køre i bilerne fra Fast and Furious.

Bedst i test: https://www.soundstorexl.dk/produkter/5340-aktive-subwoofere/175103-bst-sa18dsp-18-aktiv-subwoofer-1200-watt-/

Bedst til prisen: https://www.soundstorexl.dk/produkter/5340-aktive-subwoofere/165808-ibiza-aktiv-18-subwoofer-1200-watt/

Mest populære: https://www.soundstorexl.dk/produkter/5340-aktive-subwoofere/170172-bst-k15a-aktiv-15-subwoofer/

Tilføj en kommentar...