Musikinstrumenter

Bedste akustiske bas i test

Basguitaren som vi kender den er en typisk guitar lignende ting, som består af en krop som typisk er med en indbygget forstærker og herudover fire strenge af tykkere kvalitet påmonteret. Den akustiske bas minder meget om, men er bygget op omkring et træ legeme, oftest med et hulrum, hvor du får en akustisk og oftest også en finere lyd. Ét af kendetegnene for den akustiske bas er, at man indstiller den i EADG, hvilket er en oktav lavere end fire af de seks strenge på en seks strenget guitar.

Ulempen ved en akustisk basguitar er, at den ofte kan være svær at høre, hvilket gør, at folk ofte tilføjer en forstærker eller en pickup, hvortil en forstærker kan tilsluttes. Dette giver den akustiske basguitar en højere lyd, som bidrager med nogle fine tiltag til musikken der bliver spillet.

Den akustiske bas guitar er primært kendt i Mexico, hvor den bidrager til utroligt meget af det mexikanske musik og har gjort det igennem mange år. Her er specielt Guitarrón kendt, som er en utroligt kendt seks strenget basguitar der bruges til stortset alt mexikansk musik. Den er brugt i alle Mariachi bands, som den dybe tone til musikken.

TESTVINDER – Warwick Rockbass Alien DeLux 5 akustisk basSe pris
MEST POPULÆRE – Sigma BMC-155E+ 5-strengetSe pris
DEN BILLIGE – Tanglewood Roadster TWR ABSe pris
DEN SMARTE – Takamine GB72CE-BSB akustisk basSe pris
POPULÆR I UDLANDET – Fender CB-60SCE BLK akustisk basSe pris
TIL NYBEGYNDEREN – Bryce Båndløs Akustisk BasSe pris
TIL DE ERFARNE – Chateau C08-NBASS4-N akustisk basSe pris

TESTVINDER – Warwick Rockbass Alien DeLux 5 akustisk bas

TESTVINDER - Warwick Rockbass Alien DeLux 5 akustisk bas

TESTVINDER – Warwick Rockbass Alien DeLux 5 akustisk bas

Redaktionen på rytmen.dk har kåret denne Rockbass Alien DeLux 5 akustisk bas fra Warwick som test vinder, da den levere en fantastisk lyd, som virkelig imponere os utroligt meget.

Rockbas Alien DeLux 5 fra Warwick er en lidt utraditionel akustisk bas, som har utroligt meget karakter og som levere en utroligt flot akustisk tone. Bassen er bygget op med en fast krop af træ, hvilket giver en anderledes lyd end så mange andre akustiske bas typer. Den er bygget op af en massiv krop i gran og valnød. Herudover er der monteret en maghogni hals hvorpå et wenge gribe bånd er monteret på.

Warwick laver ikke selv mikrofonsystemer til deres basser, men i stedet har de lavet et formidabelt samarbejde med et firma ved navn Fishman, som har brugt deres PRESYS samt deres forforstærker og herudover deres Sonicore pickup til at lave en akustisk bas sammen med Warwick, som kan tilsluttes til en forstærker og herved kan lyden blive endnu større.

MEST POPULÆRE – Sigma BMC-155E+ 5-strenget

MEST POPULÆRE - Sigma BMC-155E+ 5-strenget

MEST POPULÆRE – Sigma BMC-155E+ 5-strenget

Her ses en af de mest populære og samtidig eksklusive bas guitarer, nemlig BMC-155E+ fem strenget bas guitar fra Sigma. Denne bas er så populær, da den er bygget op omkring et super eksklusivt setup med et dæk af mahogni, samt sider og bund af mahogni. Udover en fuld krop af mahogni, så er halsen også i mahogni, og dette giver en fuldstændig fantastisk lyd. Selve denne akustiske bas er bygget op ligesom de klassiske akustiske bas typer, hvor mensuren er 34 tommer, hvilket er hyppigt set på denne bas type.

Mikrofonsystemet er, ligesom på Warwick modellen ovenover, samarbejdet med Fishman om et forstærker system, hvilket giver et super godt mikrofonsystem der tillader eksterne tilslutningsmuligheder. Dette system hedder Isys+, og er som sagt fra Fishman. Dette system er for den erfarne guitarist kendt, da det er brugt ofte på både guitarer og akustiske bas guitarer.

DEN BILLIGE – Tanglewood Roadster TWR AB

DEN BILLIGE - Tanglewood Roadster TWR AB

DEN BILLIGE – Tanglewood Roadster TWR AB

Som et budget venligt alternativ har vi taget denne Roadster TWR AB med fra Tanglewood. Det er en billig akustisk bas, som er rigtig god at starte på, og som mange nybegyndere der ønsker at udforske denne genre start på.

Det er en super simpel bas type der er bygget op af en gran krop, og som er monteret med en mahogni hals. Gran kroppen giver en umiddelbart lidt lysere lyd end man normalt hører i disse guitarer. Derfor er denne heller ikke den fortrukne guitar hos de helt store musikere, da man med en akustisk basguitar ofte gerne vil have den helt tunge og mørke lyd.

Denne guitar er udstyret med en pickup, så den kan tilsluttes forstærker. Denne er fra TEQ-4BT.

DEN SMARTE – Takamine GB72CE-BSB akustisk bas

DEN SMARTE - Takamine GB72CE-BSB akustisk bas

DEN SMARTE – Takamine GB72CE-BSB akustisk bas

Som den smarte akustiske bas har vi denne GB72CE-BSB fra Takamine. Denne bas er super smukt bygget op, og med skønne detaljer både på kroppen, men også på halsen. Guitaren er bygget op omkring kvindelige former, hvilket blot gør bassens historie endnu bedre.

Bassen er bygget op med en TK-40B pickup, hvor der blandt andet er et tre bånds EQ og notch filter samt en indbygget tuner i guitaren. Guitaren krop er bygget op i abalone, hvilket giver en fantastisk lyd og klang.

POPULÆR I UDLANDET – Fender CB-60SCE BLK akustisk bas

POPULÆR I UDLANDET - Fender CB-60SCE BLK akustisk bas

POPULÆR I UDLANDET – Fender CB-60SCE BLK akustisk bas

Som den mest populære akustiske bas guitarer i udlandet har man denne CB-60SCE BLK akustiske bas fra Fender. Fender er en af de største producenter af både guitarer, men også basser. Denne CB-60SCE er en billig akustisk bas, hvor du får utroligt meget for pengene. Bassen er i høj kvalitet og er utroligt brugervenlig for alle der ønsker at benytte den.

Noget der er værd at fremhæve ved denne akustiske bas er dens kropform, som er atypisk for den akustiske bas. Denne er bygget op omkring det man kalder koncert kropsformen, som er kendetegnet med udsnittet omkring halsen der er lidt anderledes. Denne kropsform er ideel for dem med korte rækkevide, da guitaren bliver mere behage og nemmere at håndtere.

Denne akustiske bas er typisk set som en del af de mexikanske meriachi bands, hvor denne udgør en stor del af lyden fra netop disse bands. Guitaren er unik, da den laver en klassiske lyd, men som tidligere nævnt, også er designet i et unikt design, hvor koncert formen er er det unikke der skaber denne lidt lyse, men også meget populære lyd. Derudover er der også en tendens til, at denne akustiske bas type bliver brugt mere og mere i moderne musik, da den tilbyder et let og elegant bas tone, som man ikke nødvendigvis er vandt til i basser og derfor giver det et frisk og nyt pust til den ellers meget tunge bas. Derfor er netop denne akustiske bas også meget populær i specielt udlandet, men også her hjemme.

TIL NYBEGYNDEREN – Bryce Båndløs Akustisk Bas

TIL NYBEGYNDEREN - Bryce Båndløs Akustisk Bas

TIL NYBEGYNDEREN – Bryce Båndløs Akustisk Bas

Til nybegyndere har vi taget en akustisk bas med, som vi på redaktionen i rytmen.dk samtidig også synes er et fantastisk stykke legetøj. Det er nemlig denne båndløse akustiske bas fra Bryce. Båndløse akustiske basser er ofte meget dyre, men denne er en undtagelse. Den akustiske bas uden bånd er unik, og mange professionelle bassister har på den ene eller den anden måde sådan en stående i sit sortiment. Den båndløse bas skaber nemlig nogle super sprøde og unikke toner, da båndene ikke er til stede, og derfor er tonerne ikke defineret på samme måde, som når båndene er til stede.

Udover at være en super flot akustisk bas, som ligger op til leg, så har denne også et indbygget pickup system, hvor der også er indbygget EQ i. Dette betyder, at du kan tilslutte den til en forstærker og derved gøre lyden endnu større.

Grunden til at vi har fremhævet denne som en god begynder akustisk bas er, at der ikke er nogen facit liste på, hvordan denne skal lyde, og hvor du som musiker skal sætte dine fingre for at få “den rigtige” lyd. Dette er helt op til dig selv alt efter hvad du som musiker ønsker af udtryk i din musik.

TIL DE ERFARNE – Chateau C08-NBASS4-N akustisk bas

TIL DE ERFARNE - Chateau C08-NBASS4-N akustisk bas

TIL DE ERFARNE – Chateau C08-NBASS4-N akustisk bas

Til den erfarne har vi denne C08-NBASS4-N akustiske bas fra Chateau. Denne fire strenget akustiske bas er en forholdsvis billig akustisk bas, hvor der er indbygget mikrofon i, så det der bliver spillet på den kan sendes direkte til en forstærker, der kan forstærke lyden fra det spillede på bassen.

Denne bas er bygget som en jumbo model med et dæk lavet i gran, og med sider og bund i mahogni. Halsen er lavet i nato træ, hvorpå et gribebræt af palisander giver en fantastisk finish.

At kroppen er bygget som en jumbo akustisk bas betyder, at lyden i denne bas er noget dybere end man typisk ser for akustiske bas typer. Dette skyldes en forholdsvis større fysisk krop, hvilket skaber en større og dybere lyd.

Til denne guitar følger der også en taste med til bassen, som er bygget op i et slidstærkt materiale og heri også foret, så den passer på bassen under transport. Derudover er denne taske og udstyret med bæreseler, så den er nem at have på ryggen. Disse bæreseler kan reguleres og justeres efter brugeren.Der er rigtig mange instrumenter at vælge imellem, hvis du gerne vil spille musik. Samtidig kan du også vælge imellem både akustiske og elektriske instrumenter. Det er vidt forskellige lyde, du kan få ud af de forskellige instrumenter. Akustisk musik er, som begrebet også antyder, musik fra ikke-elektriske instrumenter. Det kan være mange forskellige instrumenter, hvoraf bassen er en af dem. Med en akustisk bas kan du tilføre en dybere tone til musikken ved at skabe svingninger i instrumentets strenge.

Akustisk musik har altså en anden lyd end fra elektriske instrumenter. Med en akustisk bas får du mange forskellige fordele, hvis du gerne vil give dig i kast med at spille akustisk musik eller allerede er godt i gang.

Hvad er en akustisk bas?

Basguitaren er et meget anvendt instrument. I sin form minder den om en almindelig guitar, men har til forskel fra guitaren 4 eller 5 strenge af tykkere størrelse for netop at give den karakteristiske baslyd. Inden for basser kan du finde den akustiske bas. Denne type bas består oftest af en træ krop med et hulrum indeni. Det skaber en speciel og karakteristisk rumklang, når du spiller på instrumentet.

Generelt er en bas en såkaldt knipset strengeinstrument. Det betyder helt grundlæggende, at du bruger instrumentet ved at sætte svingninger i strengene. Det kan du gøre enten ved at bruge dine fingre eller ved hjælp af en plekter. Disse svingninger fra bassen bliver forstærket af en resonanskasse, der sidder under strengene.

Hvis du derimod trykker strengene ned mod pladen under strengene, også kaldet gribebrættet, er det muligt at påvirke og ændre tonehøjden. Det er muligt, fordi du gør den svingende del af strengene kortere. Strengenes længde har nemlig stor betydning for din lyd. Hvis du gerne vil have en lysere tone, skal du have kortere strenge. Omvendt kræver det længere strenge for at få en dybere tone på din akustiske bas.

Lyden fra en akustisk bas

Når det kommer musikinstrumenter, er det rigtig vigtigt at snakke om instrumentets lyd. Det er ingen undtagelse, når det kommer til basser. På grund af hulrummet i designet kan en akustisk bas levere en finere lyd end for eksempel en elektrisk bas. Det sker blandt andet, fordi du normalvis indstiller bassens toner i E, A ,D og G. Tonerne E, A, D og G er på en akustisk bas desuden en oktav lavere end for eksempel 4 ud af de 6 strenge, der normalt er på en guitar. Med denne type bas får du altså både de dybe basfrekvenser, men også mere naturlige, lave toner.

Den finere lyd kan være en stor fordel i mange spillekombinationer, fordi bassen netop tilfører en anden lyd til musikken end fra de andre instrumenter. Det er samtidig ikke noget problem, at en akustisk bas udsender lavere toner end andre musikinstrumenter. Du har nemlig mulighed for at tilslutte den til en forstærker. Det kan du, idet flere basser til akustisk musik kan fås med pickups, der netop kan være med til at forstærke din lyd med en forstærker. Pickuppen laver lyden om til et elektrisk signal, der bliver sendt videre til din forstærker. På den måde vil en akustisk bas få en højere lyd, men uden at fjerne kendetegnet ved dens musik.

Med andre ord er lyden stadig akustisk, selv om du forøger lydstyrken med elektrisk udstyr. Det gælder også, hvis du begynder at indspille din musik og her bruger elektricitet til at gøre det.

Hvornår kan du bruge instrumentet

Den karakteristiske lyd fra denne slags bas høres ofte i for eksempel:

  • Akustiske ensembler
  • Mariachi bands
  • Generelt i mexicansk musik, hvor den kendte Guitarrón er meget brugt.  Guitarrón er en variation af den akustiske bas og har en lidt større krop end de traditionelle.

Generelt bruges bassen dog, hvis du gerne vil give en dybere toner til musikken og dermed skabe et fundament i musikken.

Som andre basinstrumenter, såsom kontrabassen og baljebassen, skal du ikke tage akkorder på den. Fordi tonerne er så dybe, kan det hurtigt bliver mudret, hvis du blander flere toner sammen. Bassen giver en dybde og bund til musikken, hvilket er en af dens helt store fordele. Men det er samtidig et instrument, der kræver en vis tilvænning.

Du skal med andre ord lære, hvordan du spiller på den. En akustisk bas følger de samme bogstavetegn, som der bliver brugt til akkorderne på en guitar. Forskellen er dog, at en bas bruger enkelttoner fra akkorden, hvilket er vigtigt at lære. Med en bas slår du nemlig tonerne an i stedet for at spille flere toner på én gang.

Andre gode fordele

En akustisk bas kan som allerede nævnt bruges i rigtig mange sammenhænge, hvis du ønsker at spille akustisk musik. Du behøver derfor ikke kun være med i et Mariachi band fra Mexico. En bas af denne type kan bruges præcis, som den er, men du har som sagt også mulighed for at forstærke lyden ved hjælp af andet elektrisk udstyr og pickups. Det gør den velegnet, hvis du for eksempel laver mange sceneoptrædener foran et live publikum. På den måde kan du få bassens dybe lyd ud til publikummet.

At bassen kan bruges i forskellige situationer, gør den til et fleksibelt instrument. Det kan for mange bassister være en fordel. På grund af hulrummet i bassen og den rumklang, der kommer fra den, er det nemlig ikke altid nødvendigt at slutte den til en forstærker. Det gør også, at denne type bas kan være velegnet, hvis du blot skal øve derhjemme.

Du kan finde akustiske basguitarer fra flere forskellige mærker og til forskellige priser, alt efter dine behov og ønsker. På den måde har du også mulighed for at prøve dig frem og se, om akustik musik er noget for dig.

Derudover er en akustisk bas nem at tage med på farten, hvis du for eksempel skal til øvning eller ud at optræde. Den kan hurtigt placeres i en case eller en taske, hvorved den heller ikke kommer til skade under transporten frem og tilbage.

Tilføj en kommentar...