Lydudstyr

Basforstærkere: Her er de bedste i test

bas forstærker

Går man bare en lille smule op i at spille bas, er det vigtigt med en god basforstærker. Spiller man på elbas, er det især vigtigt med en forstærker, da disse sjældent lyder godt uden – og de fleste bassister har nok et ønske om at få lyden fra bassen ud på den helt rigtige måde.

Derfor er det vigtigt med den helt rigtige basforstærker. I denne guide kan du få et overblik over de bedste basforstærkere lige nu og forhåbentlig finde den rette for dig.

Testvinder: Hartke Lh1000 Bass top

Hartke Lh1000 Bass top

Denne testvinder er en basforstærker fra Hartke. Det er en kraftfuld forstærker på 1000 W med et simpelt design, der gør den overskuelig at betjene. Den er god til dig, der turnerer, og du får meget forstærker til en overkommelig pris.

Fordele:

 • Kraftfuld forstærker på 1000 W
 • Simpel og let at betjene
 • Varm og organisk lyd
 • Mulighed for biamp
 • Rackmonterbar

Ulemper:

 • Hverken USB-indgang eller stik til hovedtelefoner

Denne basforstærker fra Hartke vejer 14,5 kg. og har mål, så den er i et 2 unit rackformat. Den er lavet i et kraftigt metalchassis og har derudover også gode håndtag. Dette medvirker til, at den er god at have med på tour, da håndtagene og vægten gør den let at transportere. Derudover gør standardmålene, at der er mulighed for rackmontering, hvilket mange steder er en fordel.

I forforstærkeren har den derudover et 12Ax7 rør, der sørger for, at forstærkeren har en varm, organisk lyd. Forstærkeren er på 1000 W og dermed forholdsvist kraftfuld – både i forhold til flere af de andre forstærkere i denne test og i forhold til prisen på den.

Mest solgte: Ampeg SVT 4PRO basforstærker-top

Basforstærkeren her fra Ampeg er, ligesom den forrige, god til den turnerende musiker. Den er en smule kraftigere, da den er på hele 1200 W. Derudover har den også flere tilslutnings- og opsætningsmuligheder end basforstærkertoppen fra Hartke. Til gengæld er prisen på denne også væsentligt højere.

Fordele:

 • Kraftfuld forstærker på 1200 W
 • Mulighed for biamp
 • Rackmonterbar
 • Masser af tilslutnings- og opsætningsmuligheder

Ulemper:

 • Høj pris

Denne bas forstærker er en hybridforstærker. Den har tre gange 12AX7 i forforstærkeren og derudover en kraftfuld Mosfet transistor-baseret kraftforstærker. Dette er med til at give den velkendte kraft og tone fra Ampeg SVT-forstærkeren. Derudover har denne bas forstærker dog også de toneformningsfunktioner, som en moderne forstærker normalt stiller til rådighed.

Basforstærkeren fra Ampeg giver mulighed for at vælge mellem fem forskellige grundindstillinger. Disse fem forskellige grundindstillinger kommer sig af en frekvensregulering, der giver mulighed for, at man kan vælge midt frekvensen på mellemtone-kontrollen. Derudover får man i denne forstærker også en 9-bånds grafisk EQ, der giver mulighed for finjustering af lyden.

Den billige: Markbass Little Mark 250 Black basforstærker-top

Markbass Little Mark 250 Black basforstærker-top

Leder man efter en billigere, lettere og mindre kraftfuld basforstærker, er denne fra Markbass et godt bud. Her får man en forstærker på 250 W med flere forskellige udgange til en overkommelig pris. På trods af færre Watt end de to forrige, er dette stadig en god og kraftig basforstærker-top, der giver god dybde til baskabinettet.

Fordele:

 • Kan sættes til højtaler, PA-anlæg eller mixer
 • Giver god dybde til baskabinettet
 • Kraftig på trods af få Watt
 • Forskellige tilslutningsmuligheder
 • Vejer kun 3,4 kg. inkl. emballage

Ulemper:

 • Ikke lige så kraftfuld som de forrige

Denne basforstærker er den mest budgetvenlige på denne liste, hvis man stadig har et ønske om, at den skal være lidt kraftfuld. Du kan altså få en rimelig kraftig bas forstærker til en pris, der er til at overskue og med en vægt, der gør den nem at transportere.

Denne forstærker er dermed også nem at have med sig rundt, da den både har en vægt, der er til at bære og mulighed for tilslutning til både højtaler, PA-anlæg og mixer. I denne forbindelse er det også værd at nævne, at de indgange, forstærkeren har, er en XLR-indgang og en indgang til stort jack.

Nyhed: Vox Pathfinder 10 Bass Forstærker

Vox Pathfinder 10 Bass Forstærker

Den nye på listen er en combo-basforstærker fra Vox. Den har det lækre og klassiske Vox udseende med alle de vigtige detaljer, så den ser lækker at have stående derhjemme. Derudover er den også nem at have med på farten, da den både har et praktisk håndtag og ikke vejer så meget.

Fordele:

 • Både forstærker og kabinet i én
 • Nem at transportere
 • Klassisk, lækkert Vox design
 • Flere forskellige indstillinger
 • Meget overkommelig pris

Ulemper:

 • Ikke særligt kraftfuld

Nyheden her fra mærket Vox er en del billigere end resten af forstærkerne på denne liste. Til gengæld er den så heller ikke nær så kraftig. Det er en 10 W basforstærker med 2 stk. VOX Bulldog 5” højtalere, så man skal ikke regne med at kunne spille op på alt for store steder.

Den har dog et lækkert og gennemført design, hvor Vox detaljerne i høj grad er blevet genskabt, og derudover har den også flere forskellige indstillingsmuligheder. Har man brug for en flot combo-basforstærker til en overkommelig pris, der ikke behøver være så kraftig og er let at transportere, er denne forstærker et godt bud.

Bedste anmeldelser: Acus One-for-bass black basforstærker

Acus One-for-bass black basforstærker

Denne basforstærker fra Acus får nogle af de bedste anmeldelser på dette marked. Til forskel fra de andre basforstærkere på denne liste, egner denne fra Acus sig specifikt godt til akustisk bas, elbas, cello eller kontrabas. Dermed er den meget velegnet til caféjobs og andre situationer, hvor den akustiske lyd har høj prioritet.

Fordele:

 • Kraftfuld combo-basforstærker på 400 W
 • God til akustisk lyd
 • Høj kvalitet
 • Flot design i træ

Ulemper:

 • Koster mange penge

Acus har her formået at skabe en meget alsidig basforstærker, der gør sig godt i mange sammenhænge. Combo-basforstærkeren her fra Acus er en kraftfuld en på 400 W. Den sender lyden ud gennem et tovejs højtalersystem, der for det første består af en 10” bashøjtaler og for det andet derudover også et kompressionshorn, der sørger for diskant og mellemtone.

Basforstærkeren har indbygget kompressor og tre indgange, der alle kan bruges til både instrumenter og mikrofoner. Kompressoren har, udover en udgang til hovedtelefoner med separat volumenkontrol, også justerbar ratio og threshold.

Denne basforstærker er altså god til dig, der ikke kun spiller elbas, og ofte spiller på steder, hvor den akustiske lyd er vigtig.

Den smarte: Ampeg Portaflex 115HE basforstærker-kabinet

Ampeg Portaflex 115HE basforstærker-kabinet

Vi har kategoriseret denne basforstærker fra Ampeg som ”Den smarte”. Dette er bl.a. på grund af dens smarte opbevaringsfunktion og gode transportmuligheder. Det er dog også på grund af dens andre smarte funktioner, som f.eks. bibeholdelsen af god lyd til trods for lille størrelse.

Fordele:

 • Stor gennemslagskraft på trods af lille størrelse
 • Smart opbevaringsfunktion
 • Traditionelt design
 • Nem at transportere
 • Overkommelig pris

Ulemper:

 • Man skal købe selve basforstærkeren ved siden af

Med dette basforstærkerkabinet fra Ampeg, får man et 450 W højtalerkabinet med en 15” højtaler og et diskanthorn. Kabinettet er i et traditionelt design og er bygget i poppelkrydsfiner og overtrukket med slidstærkt vinylmateriale med sort diamant tolex.

Toppen af kabinettet kan tages af og åbner dermed for en smart opbevaringsfunktion. På undersiden af låget kan man sætte sin basforstærker fast – og så kan man bare vende låget, når man skal bruge forstærkeren.

Nede i kabinettet kan man opbevare kabler og andre ting, der er gode at have med. Sammen med hjulene og håndtaget, gør denne smarte funktion altså, at det bliver meget nemmere at transportere sit grej, når man skal have det med – hvilket gør, at denne forstærker egner sig godt til musikeren på farten.

En sidste smart funktion, der også er værd at nævne er, at dette kabinet kan bruges med alle typer af basforstærkere, så længe de har de rigtige specifikationer. Der er altså flere forskellige kombinationsmuligheder med denne forstærker.

Til førstegangskøbere: Hartke Kickback KB15 – 1×15″ Bass forstærker

Hartke Kickback KB15 - 1x15" Bass forstærker

Er man førstegangskøber, er denne basforstærker fra Hartke et rigtig godt bud. Det er en combo-basforstærker, så man har det hele samlet. Derudover giver den også god lyd, den er kraftfuld nok til at spille mindre steder op, og så er prisen overkommelig.

Fordele:

 • Kan både spilles oprejst og ”sparket tilbage”
 • Kraftfuld combo-basforstærker på 500 W
 • Hybrid kegledrivere giver exceptionel lyd
 • Overkommelig at transportere
 • God pris

Ulemper:

 • Hverken USB-indgang eller stik til hovedtelefoner

For førstegangskøberen vil denne combo-basforstærker fra Hartke, som nævnt, være et godt bud. Den er på 500 W, så den er kraftig nok til at kunne spille op på mindre spillesteder. Det alsidige tovejs-design gør, at basforstærkeren både kan spilles i oprejst stilling og i ”tilbagesparket” stilling, alt efter hvordan man har behov for, at lyden kommer ud.

Basforstærkeren har 15” HyDrive hybrid kegledrivere af papir og aluminium. Dette giver en exceptionel lyd, der er en blanding af varm lyd og det legendariske Hartke anslag. Forstærkeren har desuden fuld trebånds equalizer, der gør, at man kan justere lyden, så den passer til den situation, hvor man skal spille.

Alt i alt er Hartke Kickback KB15 altså en rigtig fin combo-basforstærker til førstegangskøberen, da man får god lyd til en overkommelig pris og i en let transportabel udgave.

Populær i udlandet: Markbass CMD 121H basforstærker

Markbass CMD 121H basforstærker

I udlandet er de glade for denne bas forstærker fra Markbass. Populariteten skyldes måske bl.a., at den giver stor lyd på trods af dens let transportable fremtoning samt muligheden for tilkobling af ekstra højtaler, hvis man ønsker endnu mere lyd.

Fordele:

 • Combo-basforstærker med stor lyd
 • Nem at transportere
 • Mulighed for tilkobling af ekstra højtaler
 • Ubalanceret tuner ud, der giver mulighed for at stemme, mens du spiller

Ulemper:

 • Ikke så kraftfuld til prisen

Vil man være med på den udenlandske bølge, skal man altså vælge denne combo-basforstærker fra Markbass på 300 W. For større klarhed i toppen er forstærkeren udstyret med en 12” højtaler og et 1” diskanthorn. Derudover har forstærkeren også ubalanceret tuner ud, så man kan stemme, mens man spiller samt en balanceret XLR-udgang for tilslutning til PA-anlæg.

Markbass CMD 121H basforstærkeren egner sig især til øvelokaler og små klubber, hvorfor den også er oplagt til den upcoming turnerende musiker. Dette understøttes også af, at den er nem at transportere. Forstærkeren giver højkvalitetslyd til både akustiske og elbasser og har også en ekstra jack højtalerudgang, så man har mulighed for at tilslutte et ekstra kabinet.

Den rette basforstærker for dig

Det kan være en jungle at finde rundt i alle de forskellige basforstærkere – og om det er en combo, kun toppen eller kun kabinettet. Derudover er det heller ikke sikkert, at den, der passer til andres behov, også er den, der passer til dine behov.

Derfor er det en god idé, for det første, at overveje, hvilket behov man har – hvor store steder skal forstærkeren kunne spille op? Derudover er det, for det andet, også væsentligt at overveje, hvilket budget, man har – basforstærkere findes jo i mange forskellige prisklasser. Til sidst er det selvfølgelig også væsentligt at sætte sig ind i hvilke muligheder, der findes og hvilke kompromisser, man er villig til at indgå.

En god ting i denne forbindelse kan også være, hvis man har mulighed for at prøve lidt forskellige forstærkere, så man kan høre, hvad de kan. Når man har været igennem alt dette, er man ved at være klædt godt på til at kunne træffe den rette beslutning om hvilken basforstærker, man skal investere i og kommer til at tilbringe en masse timer med.

Tilføj en kommentar...