Musikinstrumenter

Cabasa

cabasa

Du kan også se et udvalg af Cabbasa’er her: https://www.gear4music.dk/da/Perkussion/Cabasa


Du kan måske huske cabasaen fra de musiktimer, du havde i skolen som barn – et slaginstrument hvis moderne version oftest involvere metalkæder med små metalkugler. Cabasaens metalkæder er fæstnet om en bred cylinder, der sidder på et træ- eller plastikhåndtag, og det er disse komponenter, der tilsammen skaber en metallisk, raslende lyd, der opstår, når instrumentet rystes, eller når kæderne med metalkugler drejes om cabasaens cylinderformede krop.

Cabasaens lyd er meget karakteristisk, da lyden er yderst sammenlignelig med den lyd, du måske kender fra den giftige klapperslange. Men som med mange andre instrumenter afhænger cabasaens lyd af dens størrelse, hvor en stor cabasa vil skabe en højere og klarere lyd, mens en mindre cabasa vil skabe en lavere og blødere lyd.

Cabasaen er oprindeligt fra Afrika, hvor den blev konstrueret på traditionel vis med en krop af træ. I dag findes instrumentet dog i mange forskellige versioner, men det er den moderne metalversion, som beskrevet ovenfor, der er den mest populære og mest udbredte.

Cabasaens anvendelse

Cabasaen er nem at anvende. Det eneste du skal gøre, er at placere instrumentets håndtag i

en af dine hænder samtidigt med, at du med den anden hånd holder om instrumentets metalringe med et let pres, hvorefter du drejer instrumentet frem og tilbage i den rytme, du ønsker at skabe.

Cabasaen er således et simpelt instrument at spille på, men det betyder ikke, at en cabasa hurtigt kommer til at kede dig. For trods cabasaens tilsyneladende simple ydre, kan spændene rytmiske effekter opnås, hvis du øver dig længe nok. En cabasa er derfor et instrument, der egner sig til alle – både rytmiske børn, nye musikere og garvede spillemænd kan få megen glæde ud af en cabasa. 

Selv cabasaens simple rytmer er tilfredsstillende at lytte til, når cabasaen kombineres med andre instrumenter. Cabasaen kan bruges til at pifte dine gamle kompositioner en smule op, og den giver en behagelige lyd som underlægning i mange musikalske sammenhænge.

Cabasaens udbredelse og popularitet

I dag er cabasaen især populær inden for sydamerikansk musik, hvor den blandt andet bruges i forbindelse med forskellige danse. Men cabasaen har også spredt sig uden for Sydamerika, og den bruges hyppigt i forskellige bands og orkestre verden over – og så er den også populær i musikundervisning i skoler på grund af dens nemme betjening.  

Derudover bruges cabasaen blandt andet i musikterapi for folk med handicap, netop fordi det er et instrument, der kræver meget lidt musikkundskab og meget lidt bevægelse for at skabe sin lyd.

En cabasa er altså et instrument, alle kan være med på, uden at instrumentet bliver kedeligt for øvede. Cabasaen er en anderledes måde at spille musik på, og det er både et godt starterinstrument for dig, der ønsker at komme i gang med at spille musik, samt for dig der har spillet i mange år, men ønsker at prøve noget nyt og alternativt. Så køb din cabasa i dag, og oplev en ny verden af spændene og eksotiske lyde!cabasa

cabasa percussion

cabadsa

cabbasa

Tilføj en kommentar...