Musikinstrumenter

Djembe Trommer

djembe trommer

Du kan også se et udvalg af djembe trommer her: https://www.gear4music.dk/da/Perkussion/Djembe


En Djembe tromme er en stor tromme, der spilles med hænderne. Djembe trommer stammer oprindeligt fra Vestafrika, hvor instrumentet traditionelt er blevet brugt til at spille i forsamlinger, og selve navnet ’Djembe’ kan da også oversættes til ’fredsforsamling’.

I sin oprindelse havde Djembe trommer en skal skåret i hårdt træ, dækket af et trommehoved der traditionelt har været lavet af dyreskin. En Djembe er en stor tromme, der normalt har en diameter på mellem 30 og 38 centimeter, en højde på mellem 58 og 63 centimeter, og en vægt på mellem 5 og 13 kg.

Djembe trommer kan producere en bred vifte af lyde, hvilket gør dem til meget alsidige instrumenter, der kan anvendes i mange sammenhænge. Djembe trommer kan være meget højlydte, hvis de indstilles til det, hvilket gør dem til gode soloinstrumenter, men de kan også let anvendes med andre instrumenter.

I dag er de fleste Djembe trommer fra Vestafrika stadig håndlavet med traditionelt værktøj og de helt særlige træsorter, der giver Djembe trommen sin karakteristiske lyd. I 1990’erne begyndte Djembe trommer at blive produceret uden for Vestafrika, og i dag produceres Djembe trommer også i vestlige lande, ofte med en skal i glasfiber og syntetiske skin.    

Djembe trommers udbredelse og historie

Djembe trommer stammer som sagt fra Vestafrika, hvor den menes at have en ca. 800 år lang historie. I vestafrikanske lande som Mali, Gambia og Senegal er Djembe trommer stadig yderst populære og meget udbredte den dag i dag. Det var dog ikke før 1950’erne, at Djembe trommerne fik deres udbredelse uden for Vestafrika.

Djembe trommer fik deres første europæiske opmærksomhed, da et Guineansk ballethold begyndte at tunere i Europa i 1950’erne. Med sig bragte de Djembe trommerne, som de spillede på under forestillinger, og derved introducerede for det europæiske publikum.

Siden flere vestafrikanske lande opnåede uafhængighed fra de europæiske kolonimagter i anden halvdel af 1900-tallet, er antallet af emigranter fra disse lande steget markant, hvilket har betydet, at Djembe trommerne i dag har spredt sig til det meste af verden. I løbet af 1960’erne, 70’erne og 80’erne begyndte vestafrikanske migranter at undervise i Djembe trommer i forskellige lande i Vesten, og flere forskellige musikalske forestillinger med Djembe trommer spredte sig også.

I nyere tid er Djembe trommerne blandt andet kendt fra den Oscarnominerede film, The Visitor, fra 2007, der har skabt bekendtskab til instrumentet i den brede befolkning. Derudover er Djembe trommer blevet anvendt af mange moderne musikere, heriblandt Paul Simon der blandt andet er kendt for sit virke i gruppen Simon & Garfunkel.

Djembe trommer er til dags dato den mest udbredte afrikansk tromme, og en af verdens mest populære håndtrommer, hvilket også gør den til Afrikas mest kendte instrument gennem tiden, hovedsagligt på grund af dens popularitet i vestlige lande. Djembe trommernes popularitet skyldes sandsynligvis dens flotte design og unikke lyd, som altid er en fantastisk oplevelse at overvære, og det gør den til det perfekt valg for dig, der gerne vil i gang med at spille et instrument, som skiller sig ud! 

Lyd og trommeteknik

Djembe trommer er usædvanligt højlydte trommer, hvis lyd stiger som trommeskindet spændes strammere og strammere ud over træskallen. En Djembe tromme, der er indstillet til at spille højt, kan opnå en lydstyrke på mere end 105 decibel, hvilket er den samme lydstyrke som et trykluftsbor.

Djembe trommer kan du enten lade stå oprejst og spille, mens du sidder på en stol, eller du kan ligge Djembe trommen ned på gulvet, og du kan da spille på skindet, der peger fremad, mens du sidder overskrævs på instrumentet.

Djembespillere bruger kun deres hænder til at spille, og forsøger at skabe tre basale lyde, der opnås ved at variere trommeteknikken og slagenes positionen. På engelsk kalder man de tre lyde for bass, tone og slap, som repræsenterer tre forskellige lydniveauer – henholdsvis lav, medium og høj.    

Bass-lyden skabes ved at slå trommen tæt på trommeskindets midte med håndfladen og flade fingrer, mens tone og slap skabes ved at slå trommeskindet tættere på kanten, hvor det er fingrenes kontakt med skindet, der afgør, om lyden bliver tone eller slap. For at skabe tone-lyden, rammes trommen med det meste af fingrene og kanten af håndfladen, mens slap-lyden skabes ved at begrænse kontakten mellem hånd og trommeskind til kanten af håndfalden og fingerspidserne.  

Professionelle Djembespillere lader sig dog ikke begrænse af disse tre basale teknikker, så du skal ikke være bange for, at du alt for hurtigt kommer til at lære alt, hvad der er at lære om at spille på Djembe trommer. Dygtige Djembespillere kan nemlig opnå hele 25 forskellige lyde, så du kommer ikke til at løbe tør for ting at øve dig på, hvis du køber en Djembe tromme.

Men du kan også nå rigtigt langt ved bare at holde dig til de tre nævnte basale lyde, for gode Djembespillere kan bruge disse lyde til at skabe meget komplekse rytmiske mønstre. Kombinationen af rytme og de forskellige lyde kan nemlig varieres i det uendelige, og hvis du bliver en rigtig dygtig Djembespiller, vil uerfarne lyttere omkring dig tro, at mere end én tromme er på spil.

Djembe trommer for alle niveauer

Djembe trommer er lette at komme i gang med, og du behøver ikke at have nogen tidligere musikalsk erfaring eller trommeerfaring for at komme i gang med at spille Djembe trommer. Det eneste du skal have er viljen til at lære, og så eventuelt et sted, hvor Djembe trommens høje lyd ikke forstyrre dine naboer eller familiemedlemmer.

Men selvom alle kan være med på Djembe trommer, så betyder det som sagt ikke, at Djembe trommer ikke indeholder udfordringer. Om du er en garvet musiker eller grøn nybegynder, vil du finde spændene og sjove udfordring med en Djembe tromme. Djembe trommer skaber en anderledes og eksotisk lyd, der kan bruges i mange sammenhænge med udfordringer for alle niveauer. Lyder det som noget for dig? Så køb en Djembe tromme i dag og kom i gang med at skabe dine egne lyde, der kommer til at imponere folk omkring dig!djembe

djembe tromme

djembe trommer

djembe tromme barn

remo kids djembe

kids djembe

Tilføj en kommentar...