Lydudstyr

Effektforstærkere: Her er de bedste i test

Effektforstærker

En effektforstærker er uundværlig, når man hører musik på vinyl. En effektforstærker forstærker lydsignalet til et niveau, hvor en højtaler kan tilkobles. Det er derfor, den er særlig vigtig, når man bruger en pladespiller, da pladens lyd er relativ lav. En effektforstærker kan dermed have stor indflydelse på lydens kvalitet, så det er vigtigt at finde en god model.  Din pladesamling fortjener det bedste, men hvor finder man den, som passer bedst til ens samling?

Testvinder: Ibiza AMP800 Forstærker 2×600 watt

Ibiza AMP800 Forstærker 2x600 watt

Ibiza AMP800 er den perfekte effektforstærker til dig, som vil sikre dig selv god lydkvalitet. Effekt forstærkerens matte sorte overflade med kontrasterne LED lys giver et stilrent, men også festligt look, som nemt kan inkorporeres i de fleste hifi-opsætninger.

Ibiza AMP800 beskytter sin hardware med en simpel sort metalkasse, som har huller på hver side, og som gør det muligt at montere den i rack. Derudover har effektforstærkeren masser af ventilation, som gør, at der er beskyttelse imod overophedning og kortslutning – hvilket kan ødelægge enhver jamsession i dagligstuen. De to drejekontakter på forstærkerens forside gør, at du nemt kan justere lyden, og de henholdsvis 5 LED lys på hver side viser dine justeringer, så du nemt kan indstille dem ens hver gang.

AMP800 er en power AMP på 2x600W, med udgange via speakON, XLR og terminaler, og indgange via RCA og 6.35 mm. jack.

Fordele:

 • Ventilator køling
 • Elektrisk beskyttelse mod kortslutning, overophedning og overbelastning

Ulemper:

 • Ingen USB-udgang
 • Intet mini-jackstik

Ibiza AMP800 er til dig, som ikke vil gå på kompromis med lydkvalitet.

Mest solgte: BST XS300 forstærker 2×150 watt

BST XS300 forstærker 2x150 watt

BST XS300 er den effektforstærker, som du nok har fået anbefalet flest gange, og med god grund. BST XS300 er den perfekte til all-around brug, hvilket gør, at den rammer bredt blandt lyttere. Forstærkeren er i klasse AB, hvilket også gør, at den kan bruges i langt de fleste opsætninger. Dens smalle opbygning betyder, at den nemt kan monteres i rack uden at optage for meget plads.

Effektforstærkeren er opbygget meget lig den testvindende fra Ibiza, idet den har store ventilationsudgange og to drejekontakter til at justere lyden helt ned til den mindste detalje.

Derudover har den beskyttelse mod overophedning, kortslutning og VHF (Very High Frequency), som skåner dine ører fra ubehagelige toner.

BTS XS300 er en AB-forstærker på 2×150 watt med både bridge- og stereomode. Den har indgange via RCA og balanceret jack og udgange via speakON, jack og skrueterminaler.

Fordele:

 • Ventilator køling
 • AB-klasse
 • Tynde dimensioner

Ulemper:

 • Prisen
 • Ingen USB-udgang
 • Intet mini-jackstik

BTS XS300 er perfekt til dig, som vil have et fleksibelt hifi-opsætning.

Den billige: Ibiza poweramp med Bluetooth 2×240 watt

Ibiza poweramp med Bluetooth 2x240 watt

Ibiza poweramp med Bluetooth er perfekt for dig, som ikke er den største lyd-snob, men som nyder nostalgien i pladespillere. Forstærkerens Bluetooth-funktion gør det også nemmere at tilkoble andet musik, end det som kommer fra pladerne.

Fordi forstærkeren er en PA-forstærker, kan du sagtens tilkoble flere lydkilder uden brug af mixer – dette gør både Bluetooth-funktionen og USB-indgangen nemmere.

Effektforstærkerens facade er en smule mere rodet end de andre modeller. Udover ventilation og drejekontakter, har den også et bredt udvalg af knapper i midten, som bruges til at indstille lydsignaler og endda mixe. Det er muligt at påsætte forstærkeren i rack.

Ibiza poweramp med Bluetooth er en PA-forstærker på 2x240W med Bluetooth, USB og indbyggede volumeknapper. Den har elektronisk beskyttelse mod kortslutning, overophedning og overbelastning, med udgange via speakON, XLR og skrueterminaler, og indgange via RCA og 6,35 mm. Jack.

Fordele:

 • USB-indgang
 • Bluetooth
 • Elektronisk beskyttelse af hardware
 • Pris

Ulemper:

 • Rodet
 • Begrænset lydkvalitet
 • Tung

Ibiza poweramp med Bluetooth er til dig, som vil eksperimentere med lyd uden at bruge en formue.

Den smarte: Ibiza AMP2000-MKII Effektforstærker 2×1500 watt

Ibiza AMP2000-MKII Effektforstærker 2x1500 watt

Ibiza AMP2000-MKII er effektforstærkeren til dig, som gerne vil have det nyeste og smarteste. Den er en del af den opgraderede version af Ibizas effektforstærkerserie. Med denne model kan du imponere andre med dit moderne set-up. Forstærkeren har et mere flashy LED-display, hvilket gør at den fanger øjet, så gæster hurtigere ser dit imponerende hifi-system.

Ibiza AMP2000-MKII har alle sine knapper og LED-vumetere til venstre, hvor resten af overfladen går til ventilation. Forstærkerens fan-kølingssystem giver en mere effektiv nedkøling af hardware, og dens soft-start-funktion er også med til at skåne hardwaren. Forstærkeren er kraftigt bygget og kan holde til det meste, og den er nem at montere i rack, da den har et sæt heftige håndtag.

Ibiza AMP2000-MKII er en forstærker på 2x1500W med fan-nedkøling og elektronisk beskyttelse mod kortslutning, overophedning, overbelastning og DC-offset. Den har indgange via RCA og 6,35 mm. jack og udgange via speakON og terminaler.

Fordele:

 • Fan køling
 • Elektrisk beskyttelse mod kortslutning, overophedning, overbelastning og DC-offset
 • Soft start

Ulemper:

 • Prisen
 • Ingen USB-udgang
 • Intet mini-jackstik
 • Robust

Ibiza AMP2000-MKII er for dig, som gerne vil have det nyeste og bedste, og ikke er sky for at vise din imponerende musiksamling frem.

Bedste anmeldelser: RCF HPS2500 Power AMP, Class H 2x1100W 4 Ohm

RCF HPS2500 er den perfekte effekt forstærker til dig, som gerne vil have det bedste af det bedste. Du har allerede gjort alt for, at din musiksamling er den bedste, man kan finde, så derfor skal effektforstærkeren også passe til.

RCF HPS2500 har to heftige ventilationsåbninger, som sikrer effektiv nedkøling af systemet og et midterdisplay med lys-vumeter og drejekontakter. Dens smalle design gør den nem at installere i et allerede veludstyret hifi-system. Forstærkeren er bridged og har både XLR-inputs og speakON indgange, som gør, at forstærkeren giver ens opsætning fleksibilitet, uden at det påvirker lydkvaliteten. Effekt forstærkeren har to kanaler som sammen kan levere op til 2x1500W.

Fordele:

 • Kvalitet
 • XLR og speakON
 • Smalt design
 • Nedkølingssystem

Ulemper:

 • Ingen elektrisk beskyttelse af hardware
 • Tyndbenet design
 • Ingen USB-udgang
 • Intet mini-jackstik
 • Pris

RCF HPS2500 er for dig, som gerne vil betale lidt ekstra for at sikre god kvalitet.

4-Kanals forstærker: Ram Audio MDi4-6K 4 kanals forstærker

Ram Audio MDi4-6K 4 kanals forstærker

Ram Audio MDi4-6K er forstærkeren for dig, som vil have det absolut bedste af det bedste. Denne forstærker kan næsten det hele og har hele 4 kanaler til at understøtte det. Med denne forstærker kan du opbygge et set-up på højde med de professionelle.

Ram Audio MDi4-6K har 4 lange ventilationsvinduer i toppen af forsiden, hvilket sørger for nedkøling af det indvendige system. Det meste af forsiden går faktisk til display af modelnavnet, dog er der til venstre 4 små drejekontakter til at styre de 4 forskellige kanaler.

Ram Audio MDi4-6K er en PA forstærker på 4x1500W med klasse D lydmoduler. Den har avanceret forstærkningsteknologi og forstærker derfor nemt faste installationer. Derudover har den QuantaPulse switch mode strømforsyninger, samt 2 highpass/lowpass controls, 2 volumeknapper og mulighed for at anvende både stereo og bridge, hvilket gør denne til den ultimative effekt forstærker.

Fordele:

 • Effektivt nedkølingssystem
 • Forstærkningsteknologi
 • QuantaPulse switch mode
 • Stereo/bridge

Ulemper:

 • Ekstrem dyr
 • Ingen USB-udgang
 • Intet mini-jackstik

Ram Audio MDi4-6K er for dig, som søger kvalitet i professionelle højder og som ikke er bange for at spendere det ekstra for at få det absolut bedste på markedet.

Hvad er en effektforstærker?

Effektforstærkere bruges til at øge en lyskildes lydniveau, så det er muligt at tilkoble en højtaler. En forstærker af denne type anvendes som regel i forbindelse med pladespillere. Dette skyldes at den naturlige lyd fra pladespilleren er så lav, at hvis den tilkobles direkte til et højtalersystem, vil lyden forværres betydeligt. En effektforstærker hifi er derfor en stor del af den analoge musik, men er også naturligt inkorporeret i alt andet lydteknologi fra computere til radioer.

Hvilken betydningen har forstærkerens klasse?

Indenfor effektforstærkere nævnes der tit en klasse. Denne klasse fortæller om, hvordan effektforbruget fordeles. De tre mest anvendte klasser er A, B og AB.

Den konstante klasse A:

Her er forstærkerens effektforbrug konstant, uanset belastning. Dette gør, at forstærkeren ikke kan opnå en større virkningsgrad end 50% ved maksimal afgivelse af effekt.

Der findes to underkategorier af klasse A; single-end og dobbelt-end. Ved en single-end er der kun én aktiv komponent ved udgangen, hvilket gør at en virkningsgrad på 50% kun opnås ved brug af en transformer – ellers er den kun ved 25%.

Ved en dobbelt-end er der to aktive komponenter, hvilket gør at virkningsgraden er 50% uden behov for en transformer.

Den proportionelle klasse B:

Her er forstærkerens effekt proportionel med belastningen, hvilket betyder at virkningsgraden kan komme op på næsten 78%. Normalt anvendes en push-pull kobling i klasse B, men virkningsgraden kan også fås ved brug af en transformer i udgangen. Normalt anvendes gennemsnittet for virkningsgraden til at vurdere en klasse B effektforstærker, da komponenterne skiftevis er positive og negative.

De samlede fordele i klasse AB:

Ved klasse AB samles fordelene ved klasse A og B. Ved lav udgangseffekt anvendes klasse As system, som glider over i klasse B ved højere niveauer. Dette er også det mest udbredte system blandt moderne effektforstærkere.

Den sjældne klasse D:

Denne klasse bliver anvendt i visse moduler i Ram Audio MDi4-6K, men bliver brugt langt mindre end klasse A, B og AB. Klasse D er en variant af klasse B, hvor aktive komponenter enten leder 100% eller 0%, hvilket gør at virkningsgraden kan nærme sig de 100%. Dog kræver dette et yderst effektivt nedkølingssystem.

Der findes også andre klasser såsom C, E, F, G og H, men disse bliver sjælendt anvendt i de effektforstærkere, som findes på markedet i dag.

Hvor finder man effektforstærkere?

Man kan finde effektforstærkere i langt de fleste hifi-butikker – her vil der typisk også være en medarbejder, som nemt vil være i stand til at hjælpe dig frem til at finde den, som passer dit personlige set-up bedst.

Hvis du blot vil prøve kræfter med for eksempel pladespillere, kan du nemt finde effektforstærkere i langt mindre størrelser og til langt mindre priser. Selvom kvaliteten ikke kan måle sig med bedre forstærkere, er det dog bedre end at spille direkte fra pladespiller til højtaler.

Hvis du ikke føler, du har budgettet til at købe den effektforstærker, som passer resten af dit set-up, kan det betale sig at lede rundt omkring på nettet efter brugte effektforstærkere. Her kan du finde gode effektforstærkere, som stadig virker, til gode priser. Som regel er de eneste mangler et par få ridser i metallet – men tjek altid om den virker, inden du køber.

Du kan måske endda finde gode tilbud på flere ting, som du lige går og drømmer om. Tit når folk har ting som effekt forstærkere til salg, er det fordi, de rydder ud i deres udstyr. Dette betyder også, at de tit har andre gode ting til salg til billige penge – måske er du så heldig at finde den retro pladespiller, som du altid har drømt om.

Hvad er vigtigt at huske inden jeg køber?

Det er altid vigtigt at sætte sig ind i, hvad dine højtalere og pladespiller har brug for af outputs og inputs for at fungere. Du har ikke lyst til at stå i den situation, hvor du har købt en forstærker til dyre domme, kun for at komme hjem og finde ud af at dine stik ikke matcher den. 5 minutter er alt, du skal bruge på at finde ud af, hvilke ledninger du har, og hvilken klasse der passer til dine modeller.

Det er også vigtigt at overveje, hvad du gerne vil bruge din effektforstærker til. Hvis du gerne vil kunne bruge den til at afspille flere ting samtidig, så er flere kanaler vigtige, samtidig med at effektforstærkeren er fleksibel. Men skal du blot få lyden fra en plade til en højtaler, så er 2 kanaler mere end rigeligt for dig og dine behov.

Du kan også sagtens eksperimentere med andre mærker end dem som er nævnt i listen. Bare fordi de ikke er nævnt her, betyder det ikke, at de ikke er noget værd. Der findes et bredt udvalg af effektforstærkere, som alle kan noget andet.

Nad effektforstærkere har for eksempel et godt ry for at lade de overflødige detaljer ligge for at kunne fokusere på at lave den bedste lyd mulig. Disse har også tit et meget stilrent design i stål, men det kan til tider være svært for dem at skaffe den rette ventilation.

Yamaha, som mest er kendt for klaverer og motorcykler, samler på bedste vis deres viden for musik og motorer i deres effektforstærkere. De fleste Yamaha effektforstærkere har et ydmygt design, men holder ikke tilbage i form af lydkvalitet.

Cerwin Vega er mest kendt for sine kolossale gulvhøjtalere, som alle har en markant bas, men også de kan skrues ned i mindre størrelsesforhold. En Cerwin Vega effektforstærker bærer præg af, at mærket ved, at lyden fra højtaleren kun er så god som lyden, den forstærker.

Hvordan installeres en effektforstærker?

En effektforstærker er nem at installere. Det vigtigste er at huske den som et mellemled mellem højtalerene og lydkilden. Mange begynder først med at tilslutte deres højtaler til forstærkeren. Det er fordi, at kanalerne som højtalerne sættes i, som regel er bag på forstærkeren i de fleste tilfælde.

Når man først har fundet de rigtige ledninger og fundet det stik, som ledningen passer til, kan man ikke gå helt galt i byen. Højtalerstikket skal altid sættes i stikkene markeret med output, da det er her den forstærkede lyd kommer ud. Stikket fra for eksempel pladespilleren skal altid i input, da det er her, hvor lyden kommer ind, og igen handler det om at holde tungen lige i munden, når man skal installere sit nye medlem i hifi-klubben.

Hvis du husker at lave din research inden, så er det at finde den perfekte effektforstærker det letteste i verden, og du vil aldrig kunne undvære den lydkvalitet, som den giver dit anlæg. Dit hjem kan lynhurtigt blive den perfekte festhybel, hvor du og dine kammerater kan skrue godt op for bassen.

Bare husk at skåne trommehinderne i ny og næ, ellers får du måske kun en kortvarig glæde ud af dit nye dyre musikudstyr.

Tilføj en kommentar...