Musikinstrumenter

Stor test af elektrisk bas

bas

Den elektriske bas, elbas, el bas – kært bar har mange navne. Alt i alt under det samme dække, altså over et instrument, som giver en utroligt mørk og fyldig lyd sammenlignet med en guitar.

Generelt om den elektriske bas kan man sige, at det er en fire til seks strenget instrument, hvor dybden og indstillingen svarer til en oktav lavere end de fire øverste strenge på en guitar. Det vil altså sige, at man får en lyd og et instrument der minder meget om en guitar, men som i bund og grund bare giver en dybere og mere fyldig lyd. Dog spiller man ikke på dette instrument, som man spiller på en guitar. Denne instrumenttype kræver oftest færre strøg, men mere fingerarbejde for at ramme de ønskede toner.

Kendetegn for den elektriske bas kontra for eksempel den akustiske bas er, at denne type sjældent lyder godt uden forstærker. Alt i denne bas type er bygget op omkring den elektriske lyd og derved også tilslutning til forstærkere eller lignende. Denne bas type er den mest populære, da du oftest, for at få den høje og dybe baslyd, skal bruge en forstærker, og her er den elektriske bas klart at fortrække frem for den akustiske.

TESTVINDER – Chateau PB01 BK el-basSe pris
MEST POPULÆRE – Chateau PJ01 NA el-basSe pris
DEN BILLIGE – Chateau PB01 SB el-basSe pris
POPULÆR I UDLANDET – DiMavery SB-201 El-BasSe pris
TIL NYBEGYNDEREN – DiMavery P-Bas, SunburstSe pris
TIL DE ERFARNE – Fender 50s Precision BassSe pris
Sandberg electra vs4 Info her
Squier Vintage Modified Jazz Bass Info her
Squier Bass VI Info her
Epiphone Thunderbird IVInfo her
Flea bass Info her
Fender aerodyne Info her

TESTVINDER – Chateau PB01 BK el-bas

Chateau PB01 BK el-bas

TESTVINDER – Chateau PB01 BK el-bas

I rytmen.dk’s store test af elektrisk bas typer og mærker er vi nået frem til konklusionen, at vores test vinder er denne PB01 el bas fra Chateau. Denne elbas er en super nem, god og brugervenlig elbas, som er rigtig rigtig god til begynderen og den let øvede bassist. Bassen er i fuld størrelse, hvilket gør, at man kan starte og spille på denne i en stor del af ens karriere, og derefter gå all in på et større instrument.

Bassen kommer i et klassisk og meget populært design, hvor lyden er som man kender og ønsker den fra en el bas. Denne el bas passer faktisk til alle genre du ønsker at bruge instrumentet indenfor. Bassen er bygget op i ahorntræ og har et gribe bræt der er bygget i poppeltræ hvorpå der er monteret nogle gribebånd. På bassen er der påmonteret mikrofon som kan kontrolleres via nogle knapper på bassen, hvor du kan styre volumen og tonen.

Udover den elektriske bas PB01 fra Chateau, får man også i denne pakkeløsning et kabel, hvorpå el bassen kan tilsluttes til forstærker. Derudover kommer der også en regulerbar rem, en plektre og en transport taske i et slidstærkt stof, som derudover er forret med en polstring der beskytter el bassen imod transport skader når den skal transporteres rundt.

MEST POPULÆRE – Chateau PJ01 NA el-bas

Chateau PJ01 NA el-bas

MEST POPULÆRE – Chateau PJ01 NA el-bas

Den mest populære er denne PJ01 NA, igen, fra Chateau. Denne elektriske bas er en super flot allround el bas, hvor du får det klassiske bas design, men hvor lyden er super skøn og nem at kontrollere. Prisen på denne el bas er også rigtig god, det er faktisk en billig el bas.

Bassen har en meget flot og klar lyd, hvilket giver en alsidig og fleksibel bas, som passer til en lang række niveauer og personligheder.

Med til bassen kommer der et kabel til tilslutning til forstærker, en rem, et plektre og en transporttaske.

DEN BILLIGE – Chateau PB01 SB el-bas

Chateau PB01 SB el-bas

DEN BILLIGE – Chateau PB01 SB el-bas

Som den billige elektriske bas har vi taget denne PB01 SB elbas fra Chateau som vinder af denne pris. Bassen er i et fuldstændig klassisk og super velkendt PB design fra Chateau’s serie af samme navn. Denne serie har levet i mange år, og der er lavet utallige basser under dette design. Faktisk vil jeg næsten gå så vidt som at sige, at de fleste kender til denne bas, bare ud fra udseendet.

Bassen har en typisk bas lyd, som man kender det fra dette design, hvilket kun underbygger alt det vi i forvejen ved om PB serien, så denne er endnu en bas der lever op til sit navn, og som passer ind i den viden vi har om serien i forvejen.

I denne pakkeløsning får du en tilhørende rem, plektre, kabel og transport taske, som kan indeholde alt fra pakken.

POPULÆR I UDLANDET – DiMavery SB-201 El-Bas

DiMavery SB-201 El-Bas

POPULÆR I UDLANDET – DiMavery SB-201 El-Bas

Som den populære fra udlandet har vi valgt at tage denne SB-201 fra DiMavery med. Denne er en af de mest populære elektriske basser fra udlandet, da brandet bag – DiMavery – levere en stor del af deres sortiment til udlandet er er et meget populært brand blandt kunstnere i udlandet.

Udover dette får du en designmæssigt rigtig flot elektrisk bas i et midnight blue design, som ser super flot ud på scenen.

Bassen er bygget op i klassisk bas design med indbygget mikrofon, hvorfra der kan styre volumen og tuner fra nogle påmonterede knapper på selve bassen.

TIL NYBEGYNDEREN – DiMavery P-Bas, Sunburst

DiMavery P-Bas, Sunburst

TIL NYBEGYNDEREN – DiMavery P-Bas, Sunburst

Til nybegynderen har vi udvalgt denne P-Bas fra DiMavery, og helt præcist i farven sunburst i dette tilfælde, da denne farve synes vi er helt unik til denne bas type.

Denne elbas er super simpelt og rigtig rigtig nem at gå til. At denne skal kåres som den bedste bas til nybegyndere er ikke kun noget rytmen.dk synes, men en lang række andre medier har også fremhævet denne, som den ideele begynder bas, da prisen på denne bas er rigtig god samtidig med, at komfort og bas er opbygget som man forventer af en bas af denne kaliber.

Bassen er bygget op af basswood træ og krop, hvorpå der er monteret en hals af ahorn og herpå monteret gribebånd. Ligesom mange af de andre bas typer, så er denne bas også udstyret med knapper henholdsvis til volumen og tonere.

TIL DE ERFARNE – Fender 50s Precision Bass

Fender 50s Precision Bass

TIL DE ERFARNE – Fender 50s Precision Bass

Til den erfarne bassist har vi taget en genskabelse af en god gammel klassiker med, hvor du kan genskabe den gode gamle lyd vi kender fra 50’erne. Med denne 50s Precision bass fra Fender har man taget designet, lyden og de vibes, som 50’erne skabte og genskabt i en elbas, som nu er tilgængelig.

Bassen er en hyldest til 50’erne og dette kan både ses på farven, som er den berømte fiesta røde farve, som blev brugt meget i 50’erne. 50’erne leverede nogle super svedige beats og tracks, som er grundstenen for meget musik og bas vibes, som er kendt i dag i utroligt mange tilfælde.

Alt i alt får den erfarne en kendt model, som har været brugt i mange år, og det har den af en årsag, nemlig at den er enormt flot i lyden samtidig med, at den levere et fantastisk resultat hver eneste gang.

Andre kendte mærker

Hos rytmen.dk har vi nedenstående listet kendte modeller, som desværre enten ikke produceres mere eller ikke sælges i Danmark. I den forbindelse bør det påpeges, at nedenstående modeller, baseret på en faglig vurdering, IKKE er bedre end ovenstående anbefalet modeller. Af den grund kan du sagtens købe en af ovenstående nævnte, og stadigvæk få en bas (elektrisk bas), der præstere i højeste kvalitet.

Vi vil dog alligevel lige knytte en kort kommentar til nedenstående modeller således du har mulighed for at læse kort om dem, samt hvorfor de er blevet populære:

Sandberg electra vs4

Electra VS4 fra Sandberg er en klassisk elbas, som er opbygget af en basstræ samt en ahorn hals hvorpå der er monteret nogle gribebånd.

Denne elektriske bas er enormt populær på grund af dens fantastiske lyd og ikke mindst udseende. Derudover er Sandberg utroligt anerkendt indenfor musik verdenen, hvor de har leveret instrumenter til i mange år.

Squier Vintage Modified Jazz Bass

Denne bas er super unik og meget meget kendt blandt basister verden over. Denne squier vintage modified jazz bass fra Fender er helt unik og brugt af, som produktnavnet også antager, primært lavet til jazz stilarten.

Bassens ergonomiske design gør det super nemt for basisten at nå alle båndene der er monteret på ahorn halsen.

Udover dette er det også værd at nævne, at denne bas er en del af Classic Vibe serien, som er utroligt kendt over hele verden.

Squier Bass VI

Denne Squier Bass VI er en seks strenget bas, som er en af de førende indenfor denne genre. Dens opbygning kan udenpå godt minde om opbygningen fra en guitar, men ligesom de andre kendetegn fra basser, så er denne en oktav lavere, hvilket giver den flotte dybe tone, som man kender fra en bas.

Bassen er bygget op omkring tre vintage tunere fra Fender, som giver et super lækkert og groove 50’er/60’er lyd, som denne bas levere til UG. Bassen er udstyret med en whammy bar, som gør, at du kan finjustere bassens lyde til lige præcist den genre, som du ønsker at spille og agere indenfor.

Alt i alt får du en super professionel bas, som levere et fantastisk stykke arbejde ved hvert enkelt strøg hen over båndene, hvor du nemt kan glide hen over de forskellige stykker der spilles.

Epiphone Thunderbird IV

Denne signatur bas fra Epiphone er en fuldkommen legendarisk bas. Det er nemlig Epiphone’s Thunderbird IV, som er lavet med udgangspunkt i Gibson’s Thunderbird IV, hvilket også er et helt igennem legendarisk instrument.

Denne bas er lavet med fokus på rock og metal musik, hvor det er de tunge bas lyde og heavy guitar riffs der baner vejen for den lyd, som der kommer ud af forstærkeren.

Alt fra lyd til design i denne guitar er fuldstændig unikt, og gør også denne Thunderbird IV til noget helt specielt og unikt, som sjældent er set lignende.

Flea bass

Denne bas er lavet i samarbejde med verdens måske mest ikoniske basist, nemlig basisten fra Red Hot Chili Peppers, Flea. Flea er verdens berømt basist, da han har lavet legendarisk og utroligt svære bas grooves samt hans udtryk på en scene er fuldstændig unikt. Denne bas er lavet af de bedste materialer du kan finde til bas guitarer og derfor er denne også mildt sagt et vidunder der egner sig til den profesionelle basist der virkelig ønsker sig det bedste af det bedste.

Fender aerodyne

Til sidst har vi den helt klassiske Fender Aerodyne, som er en fuldstændig klassiske elektrisk bas lavet på den bedste og klassiske måde. Her er der ingen skæve former eller skæve nuancer, nej her får du en høj kvalitets bas, som en bas skal være. Et klassisk ikon.En elektrisk bas har en stor betydning i mange kendte bands i dag. Den har påvirket musikkens historie og udvikling i høj grad og kan bruges til at skabe en helt unik lyd.

I denne artikel, kan du læse mere om, hvad en elektrisk bas egentlig er, og hvordan du kommer i gang med at spille på en. Det er uden tvivl et instrument, som har mange interessante egenskaber at byde på.

Hvad er en elektrisk bas?

En elektrisk bas er et strengeinstrument bygget i samme stil som en elektrisk guitar blot med lavere frekvenser. Den producerer lyd, når metalstrengene vibrerer over en af eller flere af de magnetiske eller ikke-magnetiske pickupper. Herfra transmittere pickupperne et signal via et instrumentkabel ind i en forstærker, som tillader bassen at blive hørt i en høj variation af lydstyrker.

Den elektriske bas blev udviklet i 1951 af Leo Fender, som en mere simpel udgave af kontrabassen. Den stemmes derfor også i kvarter som ved kontrabassen men holdes derimod som en guitar. I sammenligning med en guitar, er tonerne E A D G en oktav dybere end de 4 dybeste af guitarstrengene.

Funktionen af en elektrisk basguitar, er at læge en bund i rytmisk musik i samarbejde med trommerne. En af fordelene ved en elbas, er at den kan spille meget højt, hvilket betyder, at den ikke bliver overdøvet af andre instrumenter såsom trommer. Den har blandt andet været en meget vigtig udvikling i forhold til rock genren.

Størstedelen af elektriske basguitarer har fire strenge, men der findes også modeller med 5, 6, 7 eller 8 strenge, som nogle foretrækker.

Forskellige typer af elektriske basguitarer

En elektrisk bas kan betegnes som en støtte til hovedguitaren i et musikalsk stykke. Selvom guitaren er hovedinstrumentet, kan den ikke klare sig på samme måde uden støtten fra bassen. Den elektriske bas har derfor enormt stor betydning.

Der findes derfor også flere forskellige modeller, som er med til at konstituere den generelle bastype brugt til blandt andet rockmusik. De adskiller sig alle en smule i toner og anvendelse. Du får her en beskrivelse af nogle af de mest essentielle modeller og deres egenskaber.

Fender Jazz bas

Fender er et meget stort firma inden for verdenen af basguitarer og hovedguitarer. En Fender Jazz bas er med al sandsynlighed, hvad de fleste bassister vurderer til værende den mest brugte og generelle bas inden for musik. Den er meget mangfoldig og alsidig og har en all-around lav buldren sammen med en punkteret twang. Det vil kort sagt sige, at du kan bruge den til stort set alt, du vil. Nogle gode eksempler på musikere, der spiller med denne model, er Jaco Pastorius, Victor Wooten, John Paul Jones og Geddy Lee.

Fender Precision bas

Denne model er modstykket til en Fender Jazz model. Den er en smule ældre og mere ”klassisk” med en dybere tone og en lavere buldren. Den blev produceret før Fender Jazz bassen, som faktisk blev designet som en kontrast til Precision modellen, som en smule lysere med en række af højere toner. Denne model er også større og tykkere end en Jazz model, hvilket kan høres.

Den blev gjort berømt gennem Sting, som næsten altid spiller den samme Precision model, såvel som James Jamerson, der er bassist til næsten alle Motown hits. Den er også blevet brugt af musikere såsom John McVie fra Fleetwood Mac, Steve Harris fra Iron Maiden og John Entwhistle fra The Who.

Rickenbacker 4000 serie

Der findes faktisk andre basproducenter end Fender, og Rickenbacker er nok den næste på listen ifølge de fleste bassister. Rickenbacker 4000 serie basser har et meget unikt udseende. Deres lyd er tydeligt højere og lysere end de Fender modeller, som tidligere er beskrevet. De høje toner er en hel del mere bemærkelsesværdige i sange, og mere tydelige at høre end andre bastoner, som ofte smelter sammen med baggrundsmusikken.

De to 4000 modeller, 4001 og 4003, lyder meget ens i toner og har kun minimale forskelle, når det kommer til design. De tenderer til at være en smule dyrere i pris end Fenders modeller, men det anser de fleste bassister som værende på grund af unikheden og den høje kvalitet.

De mest kendte musikere, som har brugt disse modeller, er alle inden for den progressive rock verden. Disse er Chris Squire fra Yes, Geddy Lee før i tiden på Rush albummene og Mike Rutherford fra Genesis.  

Hofner basguitarer

Den sidste af de fundamentale bastyper er en Hofner bas. Denne har en meget mindre ramme og en symmetrisk form. Disse modeller bliver ikke brugt helt i samme grad som de tidligere nævnte modeller, men de fortjener trods alt at blive nævnt, da det var modellen som Paul McCartney brugte i Beatles og videre i sin karriere.

Modellen har en unik dumptone, som hverken er helt så høj som en Rickenbacker model eller helt så lav som en Precision model. Dens lyd er til stede i stort set alle Beatles sange. Den er dog også blevet brugt af kunstnere såsom Carl Wilson fra Beach Boys. Den er derfor genkendt som en ikonisk bas fra det tidlige rock and roll.

4 tips til at spille elektrisk bas

Når du spiller som en del af et band, er det bas spilleren som skaber en bro mellem akkordinstrumenter og trommer. Her er der 4 tips, som de fleste bassister forsøger at holde sig til, for at skabe det bedste resultat sammen med et band:

  1. Spil i sync med trommespilleren

Dette gælder især med kick trommen, som også kaldes bas trommen af denne årsag. Hvis bassist og trommespiller er i sync, er der grundlag for et fantastisk musikstykke.

  • Fokuser på rytmen

En bassists job er at skabe stabilitet og harmoni i musikken.

  • Stem bassen

Det er meget vigtigt at stemme bassen korrekt inden, I skal spille sammen i bandet, hvis det skal lyde godt, og du skal skabe den rette harmoni.

  • Hav det sjovt

Det vigtigste for alle, som spiller på et instrument, er, at de skal nyde det og have det sjovt imens.

Tilføj en kommentar...