Musikinstrumenter

Dette er den bedste guitarlele

guitarlele

Leder du efter den bedste guitarlele?

Så finder du den lige her…

Hvis man nogensinde har overvejet at lære sig at spille på en ukulele, kan det meget vel være, at man endte op med at ombestemme sig, fordi det er et noget stort spring, hvis man er vant til at spille på en helt almindelig guitar. Det kan også være, at man ønsker at købe en guitar til sit barn, men selv en børneguitar er for stor.

Hvad end motivationen er, kan en guitarlele fungere som en udmærket måde at foretage transitionen på. Det kan også være, at man kan lide den nok til, at man er tilfreds med guitarlelen. Ingenlunde vil vi her først give et kort oprids af fordelene og ulemperne ved den begyndervenlige GL1 guitarlele for dernæst at forgribe os på en mere dybdegående anmeldelse.

yamaha-gl1-guitarlele---natur

yamaha-gl1-guitarlele sort

yamaha-gl1-guitarlele sunburst

yamaha-gl1-guitarlele brun

Fordele og ulemper ved at købe en Yamaha GL1 guitarlele

Fordele:

 • Den er billig.
 • Lyder godt.
 • Den er meget lille, men stadig behagelig at spille på – specielt for børn.
 • God kvalitet for prisen.
 • Egner sig godt som et transitionsinstrument hvad enten det for dem, der har erfaring med at spille guitar og ønsker at lære sig at spille på en ukulele eller omvendt.

Ulemper:

 • På grund af dens nylonstrenge er det nødvendigt at bruge den første uge på at stemme strengene om. Sandsynligvis hver gang du spiller på den.
 • Den har en bred hals, hvilket gør den vanskeligere at spille på, hvis man har små hænder.
 • Guitarhovedet er noget stort, dette påvirker dog ikke så meget andet end dets udseende.

Chat med en lydekspert her.

Hvorfor købe en guitarlele?

På overfladen ser en guitarlele blot ud som en mindre guitar, men under overfladen lurer et betydeligt mere fleksibelt instrument. Der kan være mange forskellige grunde til at købe en guitarlele. Den kan anvendes af begyndere, børn der ønsker at lære at spille på en ukulele, men senere ønsker at gå over til en standard guitar og også den modsatte situation, hvor en voksen bruger den som et springbræt til at lære at spille på en ukulele. Dette er ikke kun på grund af dens størrelse, men også hvordan den kan tunes til at spille ligesom en ukulele, guitar eller noget midt imellem.

Man skal dog tilføje to ekstra strenge for, at den bliver ligesom en ukulele. Lige så snart strengene er på og har været der i nogle uger, behøver man ikke at tune den specielt ofte, da den beholder indstillingen. Afhængigt af hvilken underviser, man har, kan den bruges her. Det er dog en god idé først at forhøre sig med den pågældende lærer. En guitarlele løser også et problem, som den erfarne guitarist uden tvivl er velkendt med: hvordan guitarens størrelse gør det vanskeligt at tage den med sig på rejser. Det er betydeligt lettere at tage den noget mindre guitarlele med sig. Det fungerer ikke i en hvilken som helst situation, men hvis man blot ønsker at have lidt underholdning på sin vej, er en guitarlele udmærket. Dens holdbarhed medfører, at den er yderst velegnet til børn.

Hvordan opstod guitarlelen?

Selve navnet ”guitarlele” er egentlig et relativt nyt påfund. Denne form for strengeinstrument er på ingen måde ny, og man har kunnet finde lignende inden for andre musikalske traditioner end den moderne danske. For eksempel kan man finde instrumenter med samme tuning, form og størrelse som en guitarlele inden for spansk, portugisisk og latinamerikansk folkemusik såsom guitarrico aragonés fra Spanien og requinto carranguero fra Colombia.

Af denne grund er der nogle folk, der argumenterer for, at det ville være mere korrekt at anse guitarlelen for at være en form for requinto. Uanset hvad, bliver den kaldt for guitarlele inden for en dansk kontekst, hvilket derfor er hvad vi vil kalde den her. Vær opmærksom på at den også kaldes for en ”guitalele” andre steder (bemærk det manglende ”r”).

Hvordan Yamahas GL1 Guitarlele ser ud

Som før indikeret er en guitarlele betydeligt mindre end en standard guitar i fuldstørrelse. Omkring halvdelen af dens størrelse for at være mere præcis. Det gør den både let og meget nem at transportere, og som sådan er ideel til børn. På GL1 dækker strenge dækker ca. 43,18 cm af guitarlelens længde, og dens hals er lidt bredere end en stålstrenget akustisk guitar. Samtidig er den også smallere end klassiske modeller med nylonstrenge: omkring 2,2 cm bred. Stemmeskruerne sidder tættere end på en fuld størrelses guitar, hvilket kan være et problem for voksne, men er fordelagtigt for børn.

GL1’ens krop og hals består af gran-, meranti- og mahognitræ. Guitarlelen er tilgængelig i fire forskellige farver: en naturlig lysebrun farve, sort, ”sunburst” (hvor den er mørkere brun ude i kanterne, men bliver lysere jo tættere på midten man kommer) og en mørkebrun farve. Vær opmærksom på hvordan de ofte ikke deler samme pris. Tager man udgangspunkt i SoundStoreXL’s priser, koster de i orden af billigst til dyrest:

 1. Natur: 625 kr.
 2. Sort: 635 kr.
 3. Sunburst: 638 kr.
 4. Brun: 648 kr.

Givet hvordan forskellen ikke er den største, vil det dog være bedst at vælge ud fra, hvilken man bedst synes om, hvis man regner med at skulle have den på den lange sigt.

Hvordan en guitarlele lyder

Naturligvis det vigtigste ved ethvert givet instrument er dets lyd. Guitarlelen er ingen undtagelse. Som før sagt kan den tunes til at lyde som enten en guitar, ukulele eller noget midt imellem. At tune den til at lyde som en standard guitar er dog ikke helt ligetil. Det er bedst at tune den til A snarere end E, som ellers er, hvordan en standard guitar er tunet. Det betyder, at guitarlelen er tunet til at spille, som var den en fuld størrelse guitar med en capo i femte bånd. En capo, for den der er ny til strengede instrumenter, er et lille redskab, som man spænder på en af guitarens bånd, således at guitaren får en anden lyd.

Det betyder, at i stedet for at guitarens seks strenge eksemplificerer fra øverst til nederst E/A/D/G/H/E noderne, spiller de i stedet A/D/G/C/E/A noderne. Denne sidstnævnte tuning er hvordan det rekommanderes, at man tuner sin guitarlele til at lyde som en standard guitar. Hvis man giver den en standard tuning, lyder den mere som en ukulele end en guitar. Bemærk at som med enhver anden guitar, kræver strengene noget tid for at blive strækket helt ud, sådan at de lyder godt. I denne tid trænger den til at blive tunet oftere end den ellers vil fremover.

GL1’ens fremragende kvalitet

Yamaha tilbyder generelt instrumenter af meget høj kvalitet, og GL1 er ingen undtagelse. Foruden dens smukke farver, har den ingen skarpe kanter på båndende, ingen summen når man lægger en finger på et bånd og spiller den streng, samt en lige hals. Den har en fremragende kvalitet for ikke mere end 648 kr. og er ikke blot et legetøj. Sammenligner man den med visse ukuleler til omkring 270 kr., man ellers kan finde på markedet, er en GL1’s holdbarhed formidabel. Rent anekdotisk har visse folk haft en velfungerende guitarlele i omkring 10 år til trods for, hvor ofte og meget den er blevet anvendt og blevet slynget rundt som forventet. Den virker stadig, selvom den dog har samlet til sig nogle skrammer i tidens løb. Medmindre den kommende nye indehaver af en guitarlele er kendt for sin ekstreme håndtering af sine ejendele, burde man derfor kunne regne med at have den i hvert fald i 10 år. Den burde være holdbar nok til, at et barn skulle kunne tage det med sig i skole, til en vens hus eller hvad end barnet selv kunne finde på at udsætte den for.

Ting at være opmærksom på ved købet af en guitarlele

Når man køber en guitarlele er det for det meste en god idé at udskifte strengene til noget med højere kvalitet. Dernæst bør man lade dem sidde på guitarlelen i nogle uger for at kunne strækkes nok ud. Noget at skulle tænke på, er at halsen godt kan være lidt bred for visse børn. Dog hvis man ønsker at barnet skal lære ren guitarlyd, er dette ikke det rette instrument, da tuningen er anderledes.

Man må også gøre sig tanker om, hvor man køber guitarlelen fra, da det kan variere kraftigt, hvad man får med sig i købet. Hvis dette er ens første guitarlele, kan det være en fordel at købe den fra et sted, som giver udstyr med i prisen, som man alligevel skulle have fat i ved siden af. For eksempel hvis man køber sin guitarlele fra SoundStoreXL får man en guitarleletaske med sig i handlen.

Konklusion

Yamahas GL1 er et imponerende instrument til en relativt lav pris uden at gå på kompromis med dens kvalitet. Kvaliteten er i top og lever op til Yamahas velfortjente omdømme. Dens lille størrelse gør den let og komfortabel for børn. Lyden er også god for sin størrelse. Dens lyd er mere som en ukulele end en guitars, men har stadig god volume og projektion. Alt i alt kan man klart rekommandere at købe en guitarlele.

Tilføj en kommentar...