Musikinstrumenter

Kornet og Flygelhorn

flygelhorn
Hvis du ikke har den store viden om instrumenter, eller bare ønsker at lære noget nyt om instrumenter, er du kommet til det helt rigtige sted. Her hvor du befinder dig nu, vil der blive beskrevet, hvad henholdsvis en kornet og et flygelhorn er. Udover en beskrivelse af de forskellige instrumenter, vil der også blive nævnt, hvilke fordele instrumenterne har, og hvorfor du burde overveje at købe enten en kornet eller et flygelhorn.

Både kornetten og flygelhornet er en messingblæser, hvor betegnelsen bliver anvendt til at beskrive blæseinstrumenter fremstillet af messing, hvor udøveren selv styrer, hvor meget luft der skal sendes ind i det pågældende instrument. Størstedelen af messingblæseinstrumenter er udstyret med ventiler, som regulerer mængden af luft, der bliver sendt igennem instrumentet. Det er her, hvor lyden dannes, og kan ændres efter behov.

Generelt består messingblæsere af mundstykket, som er den del, der er i kontakt med musikerens læber, og klangstykket, også kaldet schallstykket, som betegner den tragtformede munding, hvor lyden kommer fra.

Messingblæsere stammer helt tilbage fra det antikke Egypten, hvor messingblæserne bare var et metalrør uden et mundstykke. Mundstykket blev først tilføjet senere hen. I middelalderen begyndte man at eksperimentere med instrumenter, som ikke udelukkende beskæftigede sig med naturtoner, hvor der blev fremstillet en trompet i to dele.

Hvad er en kornet?

Før der bliver gået i dybden med, hvorfor du burde anskaffe dig en kornet, vil der først og fremmest komme en beskrivelse af, hvad en kornet egentlig er for et instrument. En kornet er et messingblæseinstrument, som på første øjekast ligner en trompet. Kornetten er dog mere kompakt end trompeten, og de lyder selvfølgelig heller ikke helt ens. Den tydeligste forskel mellem trompeten og kornetten er, at trompeten har en lidt skarpere lyd end kornetten.

Som udgangspunkt er kornetter stemt i Bb, mens andre kornetter er stemt i A. Der findes også kornetter, som er stemt i Eb. Kornetterne, der er stemt i Eb, bliver kaldt for es-kornetter eller sopran kornetter. Kornetten blev opfundet i 1800-tallet, og bliver ofte anvendt i brass bands.

Kornetten indeholder en række ventiler, som sikrer, at instrumentet kan spille flere forskellige toner. Hvis kornetten ikke havde nogle ventiler, ville det kun være muligt at spille en harmonisk node. Ventilerne giver derfor udøveren muligheden for at ændre længden på luftsøljen, og på den måde kan man spille kornetten kromatisk.

Hvordan fungerer en kornet?

Kornetten fungerer på samme måde som alle andre blæseinstrumenter. For at få en lyd ud af kornetten, skal udøveren vibrere læberne på mundstykket. Når man gør dette, skaber man en vibrerende sølje af luft, som skaber lyd. Man kan justere luften ved at ændre læbeåbningen eller ved hjælp af ansigtsmusklerne. Denne teknik kaldes for ’embouchure’.

Hvorfor vælge en kornet?

En af de største fordele ved kornetten er, at den er lidt mindre en trompeten. Derfor er en kornet et fornuftigt valg, hvis man ikke er særlig gammel. En anden fordel ved kornetten er, at den både kan bruges som soloinstrument og sammen med andre. Man øger livskvaliteten, når man lærer at beherske et instrument, ved at man både kan spille ensemble eller i orkester. Musikere, der kan spille kornet, vil altid være eftertragtede. Kornetten er endvidere med sine bløde toner et spændende instrument, som ikke særlig mange mestrer at spille på. Så hvis du ønsker en spændende og krævende udfordring, skal du prøve kornetten.

Hvad er et flygelhorn?

Et flygelhorn er ligeledes et blæseinstrument. Mundstykket er formet som en skål. For at sammenligne flygelhornet med kornetten, er flygelhornet en smule større, og boret er ligeledes mere kegleformet. Det kegleformede bor giver flygelhornet en blidere lyd end kornetten. I de fleste tilfælde har flygelhornet tre ventiler, men der findes også nogle udgaver, hvor den har fire ventiler.

Ligesom en kornet kan man også finde flygelhornet i brassbands. Flygelhornet er dog ikke lige så tydelig, da lyden ofte er skjult af kornetterne. Flygelhornets opgave i sådanne tilfælde er at blødgøre kornetternes skarpere lyde, og give hornafdelingen støtte. Kontrasten mellem de to instrumenter er også medvirkende til, at flygelhornet ofte fungerer som soloinstrument i brassbands.

Udover at blive brugt i brassbands, er flygelhornet også repræsenteret i jazz sammenhænge. Flygelhornet er ofte med i jazz ballader på grund af sin blide klang. Det er meget normalt for musikeren at lægge trompeten fra sig på et tidspunkt, og i stedet benytte sig af flygelhornet.

Fordele ved flygelhorn

En af fordelene ved flygelhornet er, at den er i samme tonehøjde som trompeten. Derfor kan flygelhornet spilles uden for meget tilvænning, hvis man allerede kan finde ud af at spille på trompet. Det skal dog også nævnes, at tilvænningen er individuel, og varierer fra musiker til musiker. Flygelhornet adskiller sig også fra trompeten, ved at have et dybere mundstykke.

Du skal vælge flygelhornet, hvis du ønsker at spille på et godt lydende og populært instrument, som ikke særlig mange mennesker kan spille på. Det er en spændende udfordring som musiker at lære et nyt instrument at kende. Hvis man lærer at spille på dette instrument, er man også godt udrustet til at lære at spille på andre blæseinstrumenter.

Sæt dig selv på prøve

Man bør overveje at købe en kornet eller et flygelhorn, hvis man har lyst udfordre sig selv og sine musikalske evner. Det kræver en helhjertet indsats, hvis man ønsker at spille på et blæseinstrument. Det kræver først og fremmest en del fysik fra musikeren, da der skal en masse luft og kræfter til, før der kan skabes en musikalsk tone. Jo større tryk man har i kroppen, jo nemmere kan man kontrollere tonerne, der skabes med blæseinstrumentet.

Hvis man ikke har beskæftiget sig med musik, er det nemt at tro, at lyden bliver skabt, når man puster eller blæser i mundstykket. Men det er en misforståelse. For at få kornetten eller flygelhornet til at lave en lyd, skal man nærmest brumme, da brummelyden sætter nogle vibrationer i gang. Disse vibrationer bliver forstærket inde i blæseinstrumentet, og efterfølgende bliver de opfanget som toner i menneskets ører.cornet

kornet

flygehorn

cornet yamaha

cornet til salg

yamaha cornet

bb cornet

Tilføj en kommentar...