Musikinstrumenter

Mandolin

mandolin

En mandolin er et strengeinstrument, som har sin egen instrumentfamilie, hvor den selv, mandolaen, mandocellen og mandobassen indgår. Specielt for mandolinen er, at den har en dråbeformet krop forenden af instrumentets hals. Den har 4 dobbeltstrenge, som stemmer unisont. At den spiller unisont, vil sige, at den spiller i samme melodi i den samme tonehøjde.

Mandolinen har en historisk betydning, da den i mange århundrede har været yndlingsinstrument i Italien. Her har den berømte komponist Antonia Vivaldi blandt andet komponeret musik specifikt til dette instrument. Derudover var Mozart og Beethoven også komponister, som inkluderede mandolinen i orkestret. Mandolinen er altså et instrument med en lang historie og en betydning i orkestret, som ikke mange kender til.

En kombination af flere instrumenter

Instrumenter lignende mandolinen kan spores tilbage til det tiende århundrede i Europas middelalder. Op igennem årenes løb har instrumentet eksisteret i mange former og med forskellige toner og melodier. I dag stemmes mandolinen som en violin og minder i sit udtryk om en lut, da den har den kurvede form under sig. Vi ser dog i moderne tid at udformningen af mandolinen til tider kan minde mere om en lille guitar, da den har fået en mere flad form.

Mandolinens 4 dobbeltstrenge gør, at der er 2 af hver tone. Tonerne er henholdsvis G, D, A og E. Dobbeltstrengene giver tonerne en klang og dobbelthed, som er meget unik for mandolinen. Mandolinens melodi og klang passer til den musiker, som ønsker at genskabe den italienske lyd. For den autentiske og italienske lyd anbefales det, at man vælger mandolinen med den mere rundere form frem for den fladere og nyere udgave af instrumentet.

Hvordan spiller man på mandolin?

Mandolien kan både spilles elektrisk og akustisk. Ved en elektrisk mandolin får du den traditionelle melodi blandet med den moderne elektronik. På den måde er det muligt at være lidt mere kreativ med instrumentet, da der findes flere muligheder for toner og diverse effekter gennem elektronikken.

Uanset om du ønsker at spille med den elektriske eller den akustiske mandolin, så spilles den i dag med et plekter. Dette er endnu en udvikling for instrumentet gennem årene, da man førhen spillede med fingrene på strengene. Dette skyldes at strengenes materiale har udviklet sig fra silke til metal og kræver dermed mere kraft for at få den optimale tone frem.

Et skridt tilbage for at fordybe sig i håndværk

I dag ser vi en tendens til at musikkere falder tilbage til disse instrumenter som mandolinen eller en ukulele, da vi generelt i samfundet vender tilbage til langsomheden i musik, håndværk, og hobbyer. Derudover har der i de seneste år været stor interesse for nybegyndere inden for musik at dyrke håndværket for netop disse instrumenter, hvor især selvlære er blevet en ting. Vi foretrækker i dag at fordybe os i noget og udvikle et håndværk som kontrast til den travle hverdag, som vi lever i. Vi tager et skridt tilbage både i historien men også fra travlheden. Der genskabes et håndværk, og vi samles om fælles interesser.500 ord

Akustisk mandolin

Bedste akustiske mandolin i test: https://www.danguitar.dk/tanglewood-twm-t-mandolin?c=2849

Elektrisk mandolin

Bedste elektriske mandolin i test: https://www.danguitar.dk/godin-a8-mandolin-congnac-burst

Tilføj en kommentar...