Lydudstyr

Mikrofon pakker
Hvad skal du bruge, når du gerne vil starte med at optage lyd? En mikrofon, ja. Men hvilken mikrofon og hvilke andre ting, det er en god idé at spekulere i, hvis du vil komme godt fra start med optagelse af stemme eller instrumenter, er måske lidt sværere for dig at svare på.

Der findes rigtig mange mikrofon pakker på markedet, der tilbyder vidt forskelligt både i form af de typer mikrofoner, de kommer med, og hvad de ellers tilbyder af lydkort, standere, popfilter mv. Her får du flere råd til, hvilke ting i mikrofon pakker kan hjælpe dig godt fra start.

Find den bedste mikrofon til din musik

Det er vigtigt, at mikrofonen passer til de instrumenter, hvis lyde du vil optage og bruge:

  • Dynamiske mikrofoner er gode til at optage lyd ved lave frekvenser, for eksempel fra akustisk guitar og visse trommer. Rocksangere har også bedst af denne type mikrofon.
  • Kondensator mikrofoner kan optage de høje frekvenser fra violin, cello og andre strengeinstrument. De er især velegnede til genrerne alternativ rock og så også pop.
  • Båndmikrofoner giver varm lyd og passer bedst til brug i lokaler, der ellers er fattige på lydkilder, hvor dit ønske er at gøre musikken afrundet og hyggelig a la folkemusik.

Det til side bør du også være obs på, hvad der findes af redskaber i en mikrofon pakke, som kan minimere lyden fra omgivelserne. Det kan blandt andet være refleksions- og popfiltre.

Refleksionsfilter skærmer mod lyden bagtil

Refleksionsfiltre ligner nodestativer, bortset fra at de har forholdsvist tykke skærme, der minimerer lyden, der kommer bagfra. Sidder du for eksempel med en båndmikrofon, der altid er bidirektionel og optager lyd både forfra og bagfra, kan et refleksionsfilter altså hjælpe med at skære ned på, hvor meget uønsket støj, mikrofonen optager. Da båndmikrofoner typisk bruges i studier uden en masse lydkilder, er det dog i praksis til koncerter med flere instrumenter og unidirektionelle mikrofoner, at refleksionsfiltre finder deres berettigelse.

Popfiltre beskytter mod knitrende lyd

Popfiltre er de runde stoffiltre, der ofte sidder på en bøjelig stang foran mikrofonen. Du kender dem sikkert fra video af værter i radiostudier. Deres formål er at beskytte mod poppende lyde, der opstår ved, at luft i hurtig bevægelse rammer mikrofonens mekanik. De er primært nyttige for sangere, radioværter og tale generelt, men også for flere instrumenter.

Eksternt lydkort giver dig kontrol over optagelsen

For at overføre lyden til din computer, giver det mening at have et eksternt lydkort, der via kabel forbinder din mikrofon med din computer. Eksterne lydkort har form af små kasser med knapper, du kan dreje rundt på for at tilpasse lyden. Så de giver nogle muligheder for manuel styring af hele processen omkring optagelse, der er mindre komplicerede end computerens.

Hvad skal du ellers have?

Af andre nyttige ting til optagelsen kan nævnes monteringskit, bøjelige standere til let at justere mikrofonen og høretelefoner, så du ikke forstyrrer naboen, når du spiller lyd, du har optaget. Du finder mange variationer af disse i mikrofon pakker.


https://www.danguitar.dk/indspilnings-pakkeloesning-1

https://www.soundstorexl.dk/produkter/5723-festival-hoejttalere/177961-ibiza-bt8hh-transportabel-hoejttaler/

https://www.danguitar.dk/indspilnings-pakkeloesning-2

https://www.soundstorexl.dk/produkter/870-mikroner-til-tale-og-sang/165894-komplet-mikrofonsaet/

Tilføj en kommentar...