Lydudstyr

Passive højttalere

aktiv højttaler

Musik er ikke bare musik. Musik er et frirum. Musik er der, hvor vores følelser får frit løb, når vi ikke selv vidste, at der var noget, vi bar rundt på inden i. Musik er magisk. Musik har skabt historie, og musikken er en helt speciel kunstart, der kan bringe mennesker sammen. Om det er til en koncert, en fest eller en rolig eftermiddag på sofaen, så skal god musik nydes, som en modnet vin nydes i krystalglas – den skal høres på en ordentlig højttaler.

Når du søger efter nye højttalere på nettet, vil du hurtigt støde på begreberne aktive og passive. Du vil måske også læse artikler om, hvad der er bedst, og der findes masser af fordele ved begge typer af højttalere, men hvad der faktisk er bedst, vil ofte komme an på dit behov. Du kan nemlig sagtens finde både aktive og passive hi-fi-højttalere. Alligevel vil mange hi-fi-entusiaster foretrække de passive af slagsen. Hvorfor, kan du læse mere om her på siden.

Sådan fungerer de passive højttalere

For at forstå hvad disse højttalere er, bør vi måske starte med at se på, hvad forskellen på passive og aktive højttalere er: forstærkeren, som du finder inden i aktive højttaler, og selv må tilegne dig ved siden af de passive. Du skal i øvrigt ikke lede længe efter mere information om aktive højttalere, for du kan finde det hele her på rytmen.dk.

Der er altså ingen forstærker i de passive højttalere, og du må derfor have sådan en ved siden af. Denne forstærker vil både forstærke dine lydsignaler fra dit instrument, din mikrofon eller musikafspiller, således at du kan høre det i din højttaler, og desuden give strøm til din højttaler. Af samme grund er du altså ikke afhængig af batterier, eller af at der er et strømstik i nærheden.

Derfor skal du have passive højttalere

Det at du ikke skal tænke på at have et strømstik til din højttaler, er ikke den eneste fordel. Der er måske lidt ekstra arbejde i at finde både en højttaler og forstærker, men netop dette kan være en fordel. Mange hi-fi-entusiaster foretrækker nemlig selv at sammensætte delene i deres lydanlæg. Det giver dem frihed til at vælge det udstyr, der passer dem bedst.

Du vil med passive højttalere selv kunne eksperimentere og opgradere dit udstyr hen ad vejen, hvis du måske falder for en nyere og bedre forstærker. Det er noget, som visse kendere går meget op i. Det er måske ikke åbenlyst, hvis du ikke har kendskab til hi-fi-lyd, men forskellige højttalere og forstærkere kan give en forskellig lyd, og hvad man foretrækker, kan komme meget an på smag, så det kan være et privilegium selv at kunne finde frem til den perfekte lyd til din musik.

I aktive højttalere får du godt nok en samlet pakke, men dette forbliver altså en samlet pakke, også hvis én del af din højttaler skulle gå hen og blive beskadiget. Det betyder altså, at ville du være nødsaget til at erstatte hele din højttaler og ikke bare den beskadigede del. Derudover er der stor forskel på, hvor godt højttalerdelen og forstærkerdelen spiller sammen. Det kan være svært for højttalerproducenter at producere den bedste forstærker til deres højttalere, og hvis de ikke når frem til den optimale sammensætning, går det udover lyden. Af samme grund kan det være lidt sværere, men langt fra umuligt, at finde en aktiv højttaler i topkvalitet. Alt det får du helt selv mulighed for at styre med de passive højttalere.

De fungerer desuden fabelagtigt i faste lydinstallationer, og kan bruges til alt fra monitor til fuldtonehøjttaler til subwoofer. Du vil typisk støde på dem typisk i større spillesteder. De kan nemlig nemt placeres, hvor end du vil have dem. Det kan både være på et stativ, på gulvet eller for eksempel under loftet. Derefter kan de nemt fjernstyres fra lydpulten, så du ikke behøver at gå rundt og pille ved hver enkelt højttaler, hver gang du er nødt til at rette på indstillingerne.

Nogle af fordelene ved passive højttalere er altså:

  • At du ikke skal ikke bekymre dig om at have en strømkilde i nærheden
  • At du får frihed til selv at optimere og opgradere din højttaler og forstærker
  • Du kan få lige præcis den lyd, der falder mest i din egen smag
  • Det kan være nemmere at finde gode passive end aktive højttalere
  • Og at de kan styres fra lydpulten og derfor fungerer rigtigt godt i et faste lydanlæg

Passive højttalere til din pladespillere

Måske har du overtaget en gammel pladespiller fra en bekendt, eller måske har du være ude og erhverve dig en spritny pladespiller. Vinylpladerne har nemlig set et stort comeback de seneste år i mainstreamen. De har dog længe fået anerkendelse fra musikelskere over hele verden for deres unikke lyd. En lyd der er fantastisk både i roligt selskab og til fester. Af dem der er vilde med at høre deres yndlingsmusik på vinyl, ville mange hævde, at den skal høres på passive højttalere.

For at afspille dine vinyler på en passiv højttaler må du som bekendt have en forstærker. Det gør det i øvrigt nemt for dig at forbinde mere end en højttaler til din pladespiller.

Derudover skal du have en forforstærker, eller det der ofte kaldes preamp. Uden den er lydsignalet fra din pladespiller nemlig for svagt til at kunne afspilles. En preamp vil desuden, udover at forstærke lydsignalet til line-niveau, også hjælpe til at reducere støj og forvrængning, hvad jo er helt perfekt, hvis du skulle sidde inde med nogle gamle plader eller får fat i originalplader fra dit yndlingsband. Denne preamp skal desuden helst være en phono preamp for at fungere bedst med din pladespiller.

Til din pladespiller kan du så finde en god passiv højttaler. De passive højttalere findes heldigvis også til reolen i stilet design fra moderne til klassisk, så de kan passe ind i dit hjem. Hvis du vælger rigtigt, vil din højttaler kunne være med dig i mange år og give dig en masse lækre lydoplevelser.

. https://www.soundstorexl.dk/produkter/835-passive-hoejttalere/140328-electro-voice-zlx-12/

. https://www.soundstorexl.dk/produkter/835-passive-hoejttalere/165229-ld-systems-stinger-10-g3-hoejttaler/

. https://www.soundstorexl.dk/produkter/835-passive-hoejttalere/167880-ibiza-pa-215/

. https://www.soundstorexl.dk/produkter/835-passive-hoejttalere/178570-bst-sp15-15-passiv-hoejttaler-600-watts/

Tilføj en kommentar...