Lydudstyr

Speakon kabel test: Her er de bedste Speakon lydkabler (2019)

Speakon kabel

Hvis du er tosset med storslået og imponerende lyd, er det med sikkerhed et Speakon-kabel du skal have fingrene i til din næste store fest. Speakon er kendt for at levere slidstærke kabler, der typisk bruges til store musikopsætninger som ved festivaler og koncerter. Kabeltypen er også populær hos diskoteker, der vil levere en musikoplevelse ud over det sædvanlige.

I denne anmeldelse kommer vi rundt om de tre absolut bedste lydkabler fra Speakon, men du vil også kunne læse mere om andre gode alternativer samt tilbehør, du ikke kan leve uden.

Brug vores lyd- og lyseksperter

Top 3 bedste Speakon kabler er anbefalet af eksperter på området fra SoundstoreXL.dk.

Du kan chatte med en lyd- og lysekspert her og få personlig rådgivning til, hvilke Speakon kabler, der er bedst til det formål, du skal bruge dem til. Vores eksperters autoritet er opbygget gennem mange års hands-on erfaring og arbejde med forskellige former for lydkabler- og stik. Du vil altså modtage kyndig og erfaren rådgivning om de bedste kabler, så du altid er sikret den bedste lyd.

Top 3

De tre bedste Speakon-kabler er valgt for deres uovertrufne kvalitet og ydeevne.

Det kan være svært at navigere i den efterhånden tætte jungle af lydkabler, sommetider bedre kendt som audio kabler. Derfor har vi sat vores ekspertise på prøve og fundet de absolut tre bedste Speakon-lydkabler til dig.

Hvis ikke du helt er med på, hvad speakon-kabler er, så er den korte forklaring, at det er det samme som et højtalerkabel. Du benytter denne form for lydkabel til at sætte to højtalere i forbindelse med hinanden, eller til at forbinde en eller flere højtalere til en forstærker. Speakon-kabler bruges derfor oftest i større opsætninger, der kræver ekstra lydmæssige kræfter. Du kan dog sagtens bruge denne form for lydkabler derhjemme eller hvis du eksempelvis tager dit musikudstyr ud af huset til fester og andre arrangementer, der kræver ekstrem god lyd.

Højttalerkabel – 2 x 2.5 mm² Speakon til Speakon

Højttalerkabel - 2 x 2.5 mm² Speakon kabel til Speakon

Vi åbner listen ud med et sikkert valg som glæder alle musikalske hjerter.

Første pladsen på vores top 3 er dette smalle speakon-til-speakon kabel med to poler. Du vil typisk komme til at bruge denne type af kabel til at forbinde højtalere eller studieskærme, hvor lyd afspillende fra skærmen er påkrævet. Det kan du også sagtens, da det lille skruehoved, fremstillet af let plastik og er meget lille af diameter. At selve speakon-hovedet er fremstillet af plastik er dog ikke en ulempe.

Adam hall er specialiserer sig i elektronisk udstyr til musikproduktion, og det er heller ingen tvivl om, at dette højtalerkabel er designet med fantastisk lydkvalitet i mente. Derfor finder også dette kabel en tryg plads i vores top 3 som et af de bedste produkter på markedet.

Her er nogle af fordelen ved denne type af kabel:

 • Det har en lille omkreds og er derfor let at opbevare.
 • Det kommer i mange forskellige længder, som giver dig en del fleksible muligheder for opsætning.
 • Fungerer sammen med de fleste højtalere og forstærkere.
 • Kablet er prissat ganske rimeligt, når man tænker på, at det er Adam Hall der står bag.

Derudover kommer kablet i et bredt sortiment af længder, som ikke mange andre kabler i denne anmeldelse kan komme tæt på. De fleste modeller kommer enten primært i korte versioner eller i længere versioner, men dette speakon-kabel fra Adam Hall kommer i følgende længder:

 • 2 meter
 • 5 meter
 • 10 meter
 • 15 meter
 • 20 meter

En af de eneste negative ting, der er at sige om dette kabel, er, at man godt kunne have ønsket, at selve skruehovedet var fremstillet i et andet materiale end plastik. Det kunne eksempelvis være polyamid, som blandt andet Neutrik benytter til deres bedste kabler.

Alt i alt er der dog tale om et solidt lydkabel til den kræsne køber, der ikke vil ofre hele sin formue på god lyd.

Neutrik Højttalerkabel – 4 x 2.5 mm² Speakon til Speakon

Neutrik Højttalerkabel - 4 x 2.5 mm² Speakon til Speakon

Det er ingen tilfældighed, at netop dette kabel er med i vores imponerende top 3-vurdering af de bedste lydkabler. Neutrik er nemlig et særligt anerkendt mærke fra Lichtenstein, der er kendte for deres enormt veludviklede stik. Hvis du har en interesse for produktionen af musik eller film, er du med sikkerhed allerede bekendt med mærket. Stikkene fra Neutron er nemlig blandt dem du finder på mange store koncertturneer og ved filmoptagelser.

Vi anbefaler blandt andet dette stik på baggrund af følgende fordele:

 • Kablet har fire poler.
 • Selve stikket er fremstillet af det meget hærdede materiale polyamid. Du kan derfor bruge stikket igen og igen, uden at det slider på selve stikket.
 • Selve kablet er betrukket med et tykt lag af PVC, der beskytter de mange ledninger indvendigt.
 • Trådene er fremstillet af sølv fremfor kobber. Det giver en hurtigere transmission af lyd og samtidigt en bedre kvalitet.

Med alle fordele, skal der naturligvis også nævnes nogle ulemper, der kan være med til at gøre din købsproces mere rimelige. Dog er der ikke mange ulemper ved dette stik, udover prisen. Neutrik ved nemlig godt, hvad de kan tage for deres produkter. Du får dog også et produkt af uovertruffen kvalitet.

Du skal altså købe dette kabel, hvis du ved, hvad du vil have og ikke er bange for at betale, hvad det koster.

Højttalerkabel – 2 x 1.5 mm² Speakon til Speakon

Højttalerkabel - 2 x 1.5 mm² Speakon til Speakon

Her er der tale om endnu et speakon-til-speakon kabel fra Adam Hall, den samme producent som står bag kablet på denne anmeldelses førsteplads. Det er altså også med god grund, at mærket er med igen. Dette er det samme kabel men i en tyndere model, som giver dig mere fleksibilitet og kompakthed.

Kablet er af høj kvalitet og fremstillet i robuste materialer, som kan bruges igen og igen.

Du skal købe dette kabel hvis:

 • Du har brug for et relativt kompakt kabel, der er let at rulle sammen på grund af sin smalle diameter.
 • Du vil have et økonomisk kabel.
 • Du ønsker at investere i kvalitet og primært skal bruge kablet til at afspille musik med.

Dette speakon-kabel er meget velegnet til dig, der har fleksible behov og ikke har plads til, eller gider, slæbe på et utal af store, tykke kabler. Det sætter dog også nogle krav til, at du kan have alt dit udstyr tæt på din forstærker, da kablerne ikke er særlig lange.

Kablet kommer i følgende længder, så du altid kan finde et kabel, der passer nogenlunde til dine behov:

 • 2 meter
 • 5 meter
 • 10 meter

En af ulemperne ved dette kabel er, at den maksimale længde er 10 meter. Sammenligner du med Neutriks model, som vi har anmeldt nedenfor, kan dette lydkabel ikke helt leve op til det samme. Derfor bliver dette også nødt til at blive talt med som værende en ulempe, hvis man sammenligner med nogle af de andre lydkabler på denne listes bedste bud.

Dog er dette kabel en hel del billigere, og tyndere, hvilket kan gøre det mere medgørligt og nemmere at pakke ned ved rejser. Du kan roligt købe dette kabel, hvis du har behov for let og hurtigt at kunne pakke dit udstyr frem, og hvis du ikke gider slæbe på store, tunge kabler.

Neutrik Højttalerkabel 2 x 4 mm² Speakon til Speakon

Neutrik Højttalerkabel 2 x 4 mm² Speakon til Speakon

Selvom dette kabel ikke nåede at kæmpe sig ind i vores top 3, fortjener den alligevel at blive nævnt. Det er endnu et kvalitetsbevidst lydkabel fra Neutrik.

Dette kabel er fra deres SPX-serie, som er industristandard. Modellen kaldes også NL4FX og lader dig forbinde speakon med speakon med hele fire poler.

Dette lydkabel kommer i forskellige længder:

 • 2 meter
 • 3 meter
 • 10 meter
 • 15 meter
 • 20 meter

Nogle af fordelene ved Neutriks højtalerkabel er, at det er lidt tykkere end mange andre af de gængse modeller, som øger holdbarheden.

 • Risikoen for at opleve knæk på dette kabel er mindre end på en del andre højtalerkabler.
 • For ekstra sikkerhed er kablet omgivet af stabilt plast, der holder de indvendige tråde på plads.
 • Det er muligt at få dette kabel af høj kvalitet i mange forskellige længder.
 • Kablet kommer med et stærkt skruehoved, der med sikkerhed holder dit speakon-lydkabel på plads, også med mange timers aktivitet.
 • Kablet har fire poler, der øger kvaliteten af din lyd.

Selvom dette kabel ikke som sådan har nogle mærkværdige ulemper, er det værd at nævne, at der her er tale om et kabel, der er en del dyrere, end hvad du ellers finder. Du får dog også den kvalitet, som du betaler for med dette produkt.

HiEnd with Neutrik speakon-til-speakon-kabel 10 meter

HiEnd with Neutrik speakon-til-speakon-kabel 10 meter

 • Kablet er fremstillet i samarbejde med Neutrik, som er et kæmpe kvalitetsstempel.
 • Kablet er ideelt til dig, der skal bruge et pålideligt kabel mellem din højtaler og din forstærker.
 • Det kan pakkes sammen, så det er let at rejse med.
 • Med sin størrelse på 2 x 1,3 mm2 er audio kablet let at have med sig.

Af ulemper kan det nævnes, at modellen kun kommer i én længde. Det er ikke særligt imponerende, når mange af de andre modeller har flere fleksible størrelser i deres sortiment. Derudover er kablet en kende dyrt, fordi det er lavet i samarbejde med Neutrik.

I produktet nedenfor får du stort set det samme produkt, men speakon-stikket er bare fremstillet af HiEnd selv og ikke Neutrik. Det barberer en hel del af prisen, uden at du nødvendigvis kan høre den store forskel.

HiEnd speakon-til-speakon-kabel 10 meter

HiEnd speakon-til-speakon-kabel 10 meter

Her er tale om endnu et klassisk speakon-til-speakon kabel i en udmærket længde på 10 meter. Kablet kommer kun i denne længde, hvilket ikke gør den optimal, hvis du har flydende behov eller et begrænset budget. I såfald kan det være bedre at investere i en af de andre muligheder.

Dog har dette kabel en række fordele:

 • Det er et meget billigt kabel for sin længde og tykkelse.
 • På trods af prisen, er der ikke indgået kompromis med kvaliteten som er i top. Du får ren og klar lyd gennem et højtalerstik som dette.
 • Lydkablet kommer med et stik der låser sig fast på forstærkeren. Det giver dig bedre sikkerhed, som det også ses på mange af de andre kabeltyper.

Kablet har en størrelse på 2 x 1,3 mm2, hvilket samtidigt gør det et meget slankt og kompakt kabel. Derudover er der ikke noget synderligt mærkværdigt ved dette lydkabel, men du får en del værdi for pengene.

Dette kabel kan være en god løsning til dig, der bare gerne vil prøve speakon-til-speakon af, uden at skulle investere en formue i dyre mærker og store længder.

HiEnd speakon-til-jack-kabel 10 meter

HiEnd speakon-til-jack-kabel 10 meter

Selvom de fleste af lydkablerne i denne anmeldelse er speakon-til-speakon, skal du ikke snydes for andre muligheder for at tilkoble dit lydudstyr. Går du og drømmer om en højtalerledning med stik, så er dette kablet for dig.

Stikket er 10 meter langt, så der er rigeligt med råderum uanset hvilket set-up du kører med. Denne form for kabel er ideelt til at koble en højtaler sammen med en forstærker eller en mikserpult. Det er typisk denne form for udstyr, der har en jack-stick udgang.

Vær dog opmærksom på, at det kræver, at den højtaler, du bruger, har en Speakon-indgang.

 • De to forskellige udgange tilbyder dig stor fleksibilitet med dit set-up.
 • Kablet er et godt valg til dig, der har meget forskelligt udstyr og ikke altid ved, hvad der skal bruges hvornår.
 • Kablet er prisbilligt, så selvom du ikke har brug for kablet lige nu, er det bestemt værd at investere i til samlingen, hvis du ofte spiller ude.
 • Du kan låse speakon-delen af kablet fast på forstærkeren for øget sikkerhed. Det minimerer også risikoen for skader på både kablet og din forstærker, hvis folk f.eks. skulle gå over kablet eller blive viklet ind i det.

En ulempe er, at jacksticks ofte har en tendens til at være mere skrøbelige end andre former for stik. Det betyder også, at du skal passe på med at lade enden med jackstick være sat i din forstærker eller mikserpult, når du flytter rundt på dit udstyr eller spiller et sted, hvor der er mange mennesker, der kan rive den ud eller bøje stikket. Du kan eventuelt komme problemet i forkøbet med et stykke tape, som let kan pilles af, når du skal pakke dit udstyr sammen. Tape skader heller ikke stikkets udseende eller funktion.

HiEnd speakon-til-XLR-kabel 5 meter

HiEnd speakon-til-XLR-kabel 5 meter

Hvis dine arbejdsopgaver eller interesseområder består af andet end lyd, kan du ikke leve uden et lydstik med XLR-tilkobling. XLR er en form for elektrisk stik, der typisk bruges til at koble lyd sammen med videoudstyr eller scenelys.

Du kan dog også godt bruge XLR-stik sammen med lyd, hvorfor vi har valgt at inkludere dette stik her.

Der er nemlig tale om et rigtigt godt all-round værktøj, som alle kreative sjæle bør have med i deres kit.

Nogle andre fordele ved dette stik er:

 • Det er fremstillet i en kraftig og slidstærk kvalitet, så det kan holde til at være med på sættet.
 • Lydkablet kommer med en smart drejelås, der sikrer, at stikket forbliver hvor det skal. Det er særligt praktisk ved produktioner, hvor der skal bæres meget udstyr frem og tilbage.

Af ulemper kan der nævnes, at stikket kun er 5 meter langt. Det er dog svært at forestille sig, at et stik af denne natur skulle være meget længere, da det i såfald hurtigt kommer til at lægge i vejen for en aktiv produktion.

HiEnd speakon-til-ren kabel 6 meter

HiEnd speakon-til-ren kabel 6 meter

Du vil typisk kunne finde denne form for speakon-kabel til brug derhjemme. Mange af de lydkabler, vi har anmeldt, bruges primært til større produktioner af diverse medietyper, men hvis du har en forkærlighed for at spille eller lave god musik derhjemme, er dette lydkabel fra HiEnd en rigtig god mulighed.

I den ene ende finder du et almindeligt speakon-stik, mens der i den anden ende af kablet ikke er noget stik. Du kan derfor selv montere den form for stik, du har brug for.

Det er det blandt andet fordi:

 • Kablet er enormt billigt for den imponerende kvalitet.
 • Længden er passende til langt de fleste former for brug.
 • Kablet er relativt smalt, hvorfor det er nemt at rulle sammen og opbevare.
 • Stor fleksibilitet i form af, at du selv kan montere det ønskede stik i den anden ende.
 • Du kan også selv trimme kablets længde, fordi der ikke allerede sidder et stik i den anden ende, hvilket bidrager til den store fleksibilitet.

Det giver dog også den ulempe, at der er en del mere arbejde i at købe dette stik, end i at købe et færdigt stik. Har du hænderne skruet rigtigt på, eller har du lidt forstand på lydkabler, er det dog næppe nogen sag at få ordnet.

Tilbehør til dine lydkabler

Lyd bliver bare bedre med lidt ekstra tilbehør. Det behøver ikke være dyrt at lave god lyd, så derfor har vi fundet de to stykker tilbehør frem, som vi mener, er dem, du får mest ud af – Og mest værdi for pengene.

De er nemlig begge to i den billige prisende, men de gør en stor forskel for din lydoplevelse.

Record PS-02 speakon-stik

Record PS-02 speakon-stik

Man skal aldrig gå ned på ekstraudstyr, men man skal heller ikke gå ned på reserveudstyr. Derfor får dette enestående speakon-stik også en anbefaling med på vejen. Det er et stik uden kabel på, så du kan selv montere det.

Fordele:

 • Du er garanteret perfekt kapabilitet med andre Speakon-produkter.
 • Den billige pris er en fordel i sig selv, men den suveræne kvalitet giver den endnu et plus.
 • Diskret og kompakt størrelse, der er nem at have med på farten.
 • Det er altid godt at have et ekstra stik med blandt sit grej, hvis uheldet skulle være ude og noget skulle gå i udu.

Af ulemper skal nævnes, at det kan være en anelse besværligt at få monteret et separat speakon-stik på et kabel.

Record AS-01 speakon-forlænger-stik

Record AS-01 speakon-forlænger-stik

Hvis du går og drømmer om at koble to speakon-kabler sammen, er dette stikket du leder efter. Så kan du nemlig koble to kabler sammen. Det er især praktisk ved større opsætninger med lyd, hvor mulighederne for at tilslutte andre former for forlængerkabler er ringe eller du bare har brug for at trække et langt lydkabel.

Forlængerstikkt er fremstillet af Record og kommer med to hun-ind/udgange.

Fordele:

 • Du kan forlænge speakon-kabler med et han-stik.
 • Du er ikke hindret af distancer med dette kabel.
 • Du kan lave suveræn lyd på tværs af afstand.
 • Der er tale om en enormt prisbillig løsning.
 • Forlængerstikket er lavet i samme slidstærke kvalitet som du kender fra alle Speakon-løsninger.

Der er ingen mærkværdige ulemper at nævne ved dette stik. Du kan roligt investere i det, da det altid er godt at have i sit kit og samtidigt går du ikke på kompromis med din pengepung.

Hvis du spiller musik, hvor du er ude at optræde live foran et publikum, er der mange forskellige ting at holde styr på. Udover at du skal have dine instrumenter med, kræves der også en del andet udstyr, før du overhovedet kan få din musik ud til publikum. Noget af dette udstyr kan være stik. Med de rigtige stik kan du tilslutte dit udstyr og derefter brage derudad med god musik.

Ligesom andet udstyr er der dog mange forskellige stik at vælge imellem. Hvis du vil have et godt og pålideligt stik, bør du dog overveje at købe et eller flere speakon stik til din sceneoptræden. Af disse kan du finde flere variationer og mange gode fordele.

Hvad et et speakon stik?

Hvis du gerne vil investere i stik af højeste kvalitet og med en vis robusthed over sig, er speakon stik en god ide. Med sin robuste fremstilling er stikkene nemlig velegnede til sceneoptrædende, hvis du eller dit band skal ud og stå foran et live publikum.

Et speakton stik kan derudover fås i flere variationer. Det er blandt andet muligt at finde sådan en type stik med 3 eller 5 pins. Derfor er det en god ide, hvis du på forhånd har tjekket, hvilket stik dit udstyr har brug for. Derudover kan du finde speakon stik til hanstik og hunstik, ligesom at du endda kan finde vandtætte stik inden for mærket. På den måde skulle du gerne være dækket helt ind, hvis du arbejder seriøst eller ligefrem professionelt med din musik.

Mange gode fordele til din sceneoptræden

Der er mange gode fordele, hvis du overvejer at investere i et eller flere speakon stik. Disse er blandt andet:

 • Stikkene kan låses
 • Stikkene er beskyttet mod kortslutning

Stikkene er nemlig lavet med sådan en detaljegrad, de har en automatisk lås, når de først er i brug. Det fungerer ved, at du blot skal låse dem i deres kontakter med en vridningsbevægelse med hånden. På den måde er du sikker på, at der ikke sker uheldige afbrydelser af forbindelsen, som bestemt ikke var meningen.

Det, at dit speakon stik derudover er beskyttet mod elektriske stød, betyder, at der ikke sker kortslutning af kontakterne hverken under tilslutning eller frakobling. Stikkene er kortslutningsfri, fordi de netop er afskærmet. Det kan være en stor fordel, hvis du for eksempel arbejder med tændt lydudstyr og helst ikke vil opleve uønskede kortslutninger midt i arbejdet. Det gælder især, hvis du netop arbejder på eller bag en scene, og der ikke må ske utilsigtede uheld midt under en musisk live optræden.

Af disse grunde og klare fordele er speakon stik derfor som sagt især egnede til arbejdet med lydudstyr og scenebrug. Derfor kan det også være en fordel for flere musikere, der selv tager ud med deres eget udstyr for at optræde, at have stikkene med. De er især gode at bruge, hvis du for eksempel skal have tilsluttet dine højtalere til forstærkere, fordi de netop kan klare de høje elektriske belastninger og mange til- og frakoblinger.

Tilføj en kommentar...