Musikinstrumenter

Stor guide til valg af din første guitar

Guitar

Det første og største problem du støder på, når du skal i gang med at lære et instrument er ofte: Du har ikke noget instrument! Det giver sig selv at det er svært at spille musik uden et instrument, men du er garanteret ligesom mange andre i tvivl om anskaffelsen af din første guitar. Kan det overhovedet betale sig at købe en guitar? Hvad nu hvis du bruger en masse penge på en guitar og så ikke kan opretholde motivationen til at lære det efter en uge? Bare rolig. Der findes rigtig mange steder hvor du kan købe en fornuftig guitar, uden at skulle brænde hele privatøkonomien af. Her får du en fyldig guide til det rigtige valg af guitar.

Første Guitar – Skal jeg bruge 500 eller 5.000 kr?

Dette spørgsmål afhænger meget af den type du er, og der kender du nok dig selv bedre end jeg gør. Er du en type som har nemt ved at optage en ny passion og holde ved den? Eller er du mere typen som er dedikeret i en uge eller to, før dit nye legetøj bliver lagt på hylden, og sidenhen loftet?

Mit bedste tip ligger et sted i mellem de to beløb:

  1. Du har ikke lyst til at købe den billigste guitar du kan finde i butikken. En akustisk guitar til 500 kr. kan skam være udmærket, men egner sig nok bedst til festivaler og som øve-instrument for de lidt mindre. Du vil nemlig gerne have at din første guitar har en god lyd. Det gør bare noget helt bestemt ved din motivation når du pludselig får spillet et par toner i den rigtige stemning fra din yndlingsmelodi.
  2. Du har ikke lyst til at købe den dyreste guitar i du kan finde i butikken. Indrømmet, du kan finde mange VIRKELIGT dyre guitarer i butikken, men det er for de virkeligt dygtige med mange års erfaring. Din guitar for livet kommer nok til at koste omkring 5.000 kroner (dette vender jeg tilbage til), men vent lidt med dette køb til du har fået guitarspil lidt ind under huden og ved om det er noget for dig.

Altså. Alt efter din økonomiske situation og den type du er, så vil jeg anbefale en guitar der koster et sted i mellem 1.000 og 4.000 kroner. De fleste guitarer i denne klasse vil give dig et perfekt øveinstrument med en god lyd.

første guitar

Valg af Guitar – Akustisk eller Elektrisk?

Når du har budgettet på plads, så kan du begynde at kigge efter om du helst vil have en akustisk eller elektrisk guitar – der er nemlig fordele og ulemper ved begge. Du har garanteret en idé om hvilken type du er mest til – noget som oftest hænger sammen med den type musik der gav dig idéen om at du selv skulle begynde at spille.

Fordele og Ulemper

Den akustiske guitar har den store fordel at du kan gå i gang med at spille med det samme. Du skal ikke bekymre dig om ledninger og tilbehør, men blot sætte dig og spille. Der kommer god og høj lyd ud af guitaren når du stryger fingeren ned og strengene. Dette betyder også at du kan bruge lidt flere penge på selve guitaren, hvor der med en elektrisk skal investeres i både guitar og forstærker.

Noget som mange begyndere slet ikke har tænkt over i deres valg af guitar, er at den akustiske faktisk er sværere rent fysisk at spille på end den elektriske. Dette er fordi selve halsen som du griber om er større end på en elektrisk. Dermed skal du bruge mere tid på at træne dine fingermuskler, fordi at dine fingre skal sprede sig mere for at spille de samme akkorder som de skal på en elektrisk. Du tænker sikkert at du sagtens kan sprede dine fingre meget, men du undervurderer måske hvor svært det er at trykke hårdt nok ned på strengene samtidig, for at spille akkorden. Især det at skifte flydende fra én akkord til en anden, er den første milepæl som man skal nå som begynder, og dette kræver en smule mere end på en elektrisk. Nu får jeg det måske til at lyde værre end det er, men det er en ting at tage med i overvejelserne.

En sidste ting at notere sig er hvordan du får stemt din guitar. Når du pakker den ud af æsken skal den selvfølgelig stemmes, før du kan få noget ud af den – en udfordring for mange begyndere. Hvor du med en elektrisk guitar typisk har en lille måle-enhed du kan plotte i til at hjælpe dig med dette, så må du med akustiske ty til andre midler. Indtil for få år siden så måtte du sidde med stemmegaffel eller fastnet-telefon for at få A-tonen at gå ud fra (eller typisk få din guitar-glade onkel til at gøre det for dig). Dette er blevet noget nemmere i dag, hvor de findes adskillige app’s og programmer til computeren der kan optage din guitarlyd, og fortælle dig om du skal stramme eller løsne strengen. Søg for eksempel efter “guitar tuning” i AppStore.

Forslag til Elektrisk Guitarpakke

chateau-c08

For at du ikke skal gøre hele arbejdet research arbejdet selv, så får du her et forslag til en god starterpakke. Den er fundet hos DanGuitar, som selv importerer guitarer til Danmark. Pakken indeholder først og fremmest en lækker Chateau C08 i Fender Stratocaster design og med Sunburst finish. Derudover får du kabler, taske og ikke mindst en tuner til at stemme guitaren med i købet. Grunden til at jeg foreslår denne pakke er at det er den samme som jeg selv startede ud med, og som jeg var meget glad for i mine første guitar år. Den er nem at gå til og du har alt hvad du skal bruge til at lære at spille guitar.

Du kan selv læse mere om guitaren her.

Din Næste Guitar

Hvis du sidder og gerne vil i gang med en fantastisk guitar til at starte med, så skal du selvfølgelig være velkommen. Men jeg vil anbefale at vente til du er blevet mere øvet på din første guitar, før du går ud og opgraderer til en guitar i 5.000 kroners klassen. Sådan en guitar vil du hurtigt mærke lyder bedre end din gamle, men dette vil også være noget som du først virkelig lægger mærke til når du har brugt timer med en billigere version.

Desuden, hvis du får smag for det at spille guitar, så vil du også naturligt i løbet af årene opbygge dig en lille samling af guitarer, som vil have hver sin plads og historie i dit hjerte. Det er også her at du begynder at have både en elektrisk og en akustisk i dit arsenal.

Konklusion

Jeg håber at denne guide har kunnet hjælpe dig i dit valg af guitar. Det gælder altså om at:

  1. Bestemme dit budget, hvor vi anbefaler et sted mellem 1.000 og 4.000 kroner.
  2. Vælge om det skal være akustisk eller elektrisk. Begge har fordele og ulemper. Elektrisk er nemmere at spille på, mens du kan få mere guitar for pengene med en akustisk.
  3. Hav i tankerne, at hvis guitarspil er noget som du kommer til at fortsætte med, så kan du altid gå ud og bruge flere penge på en endnu bedre guitar.

God fornøjelse.

Tilføj en kommentar...