Lydudstyr

Subwoofer – Bedste i test

subwoofer

Hvad er en subwoofer? Og hvorfor skal jeg bruge en subwoofer? Eller skal jeg overhovedet bruge en subwoofer? Det er blot et udpluk af nogle af de mange spørgsmål der opstår, når man skal designe sin egen hjemmebiograf, eller bare vil have et anlæg ud over det sædvanelige.

Subwooferen er indenfor hi fi verdenen en speciel sag. Subwooferen er helt lavpraktisk bare en firkant klods der står særskilt fra anlægget og hvis eneste opgave igennem hele dens liv er, at producere den helt dybe og nærmest brummende bas lyd. Det er den der gør at bas tonerne i musikken er de helt tunge eksplosioner i filmene kommer til live hjemme i din stue.

Men behøver man så overhovedet en subwoofer? Her er der delte meninger. I dag bliver højtalere lavet så komplekse, at med de helt store gulvhøjtalere behøver du faktisk ikke en subwoofer. De kan producere den dybe lyd selv, hvilket burde være tilstrækkeligt. Hvis du dog kun har et par mindre højtalere, som ikke har denne funktion, så er en subwoofer en rigtig god ide, til at skabe et komplet lydbillede. I situationer som for eksempel at se en film eller en live koncert, der er der til et dedikeret bas lydspor indlagt, som kun en subwoofer kan fremspille. Her er det derfor strengt nødvendigt.

AKTIVE SUBWOOFERESe udvalg
BEDST I TEST – BST SA18DSP 18″ Aktiv SubwooferSe pris
MEST POPULÆRE – Yamaha DXS12 MKII aktiv subwooferSe pris
DEN BILLIGE – Ibiza 15″ Aktiv SubwooferSe pris
DEN SMARTE – Yamaha DXS12 aktiv subwooferSe pris
PASSIVE SUBWOOFERESe udvalg
BEDST I TEST – Electro Voice Sub WooferSe pris
MEST POPULÆRE – 400 w subwooferSe pris
DEN BILLIGE – Cobra 15″ passiv subwooferSe pris
DEN SMARTE – Electro-Voice EVID 12.1 175W SubwooferSe pris

AKTIVE SUBWOOFERE

Med udgangspunkt i vores indledning om subwoofere ved vi nu lidt om funktionen bag. Nu begynder vi så at kigge på én af de to typer af subwoofere der findes, nemlig de aktive subwoofere. De aktive subwoofere er også kendt som den brugervenlige subwoofer, da dette er en subwoofer der er tilsluttet til strøm og som har en indbygget forstærker i sig. Dette gør, at brugeren ikke selv behøver at indstille sin subwoofer, men dette bliver gjort for en i opsætningen. Derfor er denne også klart den mest brugervenlige subwoofer.

BEDST I TEST – BST SA18DSP 18″ Aktiv Subwoofer

BST SA18DSP 18" Aktiv Subwoofer

BEDST I TEST – BST SA18DSP 18″ Aktiv Subwoofer

SA18DSP 18 tommer subwoofer fra BST er en kompakt aktiv subwoofer, som har en indbygget forstærker der levere en dyb og kraftig lyd helt ned til 30 Hz, hvilket er dybt for en subwoofer. Denne subwoofer er en stor en for sin kategori, og er bedst beregnet til musik, da den supplere bas lydene i musikken super flot. Denne subwoofer har vundet bedst i test, da den igennem en af vores special designet test har performet helt vildt flot. Det vil sige, at den indenfor alle tonelejerne og dybden.

rytmen.dk var derfor ikke i tvivl da vi valgte denne SA18DSP fra BST til vores bedst i test af alle de testede aktive subwoofere.

MEST POPULÆRE – Yamaha DXS12 MKII aktiv subwoofer

Yamaha DXS12 MKII aktiv subwoofer

MEST POPULÆRE – Yamaha DXS12 MKII aktiv subwoofer

Denne aktive subwoofer er den mest populære til de mindre spillesteder eller til som en studio subwoofer. Denne subwoofer er en af de største i sin klasse – både indvendigt og udvendigt, hvor dybden og bas lyden er noget i sin helt egen liga. Denne ville være atypisk at have stående i privaten eller på værelset, da den fysisk ikke er så elegant, men derimod fylder en del. Derudover vil den oftest også suppleres af et større højtaler setup, hvor målet er at skabe den perfekte lyd for musik, hvor man kan høre hver enkelt tone. Denne subwoofer er blevet ekstremt populær, da den oftest er brugt af den professionelle musiker eller producer, og her i dette miljø har den et super godt omdømme, hvor den er anbefalet af mange i branchen. Du får derfor den perfekte studio subwoofer i denne Yamaha DXS12 MKII aktive subwoofer.

DEN BILLIGE – Ibiza 15″ Aktiv Subwoofer

DEN BILLIGE – Ibiza 15″ Aktiv Subwoofer

I kategorien for billige subwoofere har vi udvalgt denne perle fra Ibiza, nemlig deres 15 tommer aktive subwoofer. Denne subwoofer er en lille kompakt subwoofer på 800 W, hvilket betyder at outputtet ikke er så stort som i de tidligere nævnte subwoofere, men at du stadig får en subwoofer der har et bredt spænd, og som er perfekt til mindre bands eller til DJ’s der mangler en subwoofer i deres sæt.

Denne subwoofer vil typisk være en del af et større setup enten til en koncert med et band eller i et DJ setup. Her ønsker man at fremhæve bas tonerne fra enten instrumenter eller fra rytmen i et beat, drop eller lignende fra DJ’en.

DEN SMARTE – Yamaha DXS12 aktiv subwoofer

Yamaha DXS12 aktiv subwoofer

DEN SMARTE – Yamaha DXS12 aktiv subwoofer

Som den smarte subwoofer har vi taget Yamaha’s DXS12 aktive subwoofer med. Denne subwoofer er en del af DXR og DSR serien, som består primært af aktive højtalere. Denne subwoofer er valgt som den smart subwoofer, da den er lille og kompakt, og så har den en ekstremt flot og dyb bas på trods af dine kun 12 tommer, hvilket er meget lille i sin klasse sammenlignet med andre subwoofere. Subwooferen er blevet utroligt populær som en hjemme-subwoofer, da den ikke fylder så meget, men tilpasser sig alle subwoofer-krævende jobs.


PASSIVE SUBWOOFERE

Den anden underkategori under subwoofere er de passive subwoofere. De passive subwoofere har modsat de aktive subwoofere ikke nogen indbygget fortærker. Dette kan både være en fordel og en ulempe. Fordelen ved det er, at du kan tilpasse subwooferen unikt til den opsætning du godt kunne tænke dig. Ulempen ved det er, at du skal ud og købe en forstærker selv ved siden af subwooferen, og derudover denne løsning ikke så brugervenlig som de aktive subwoofere. Dette gør altså, at du skal vide lidt mere om subwoofere når du vælger en passiv subwoofer til fordel for en aktiv subwoofer.

BEDST I TEST – Electro-Voice ZX1-Sub Subwoofer

Electro-Voice ZX1-Sub Subwoofer

BEDST I TEST – Electro-Voice ZX1-Sub Subwoofer

Som vores bedst i test af passive subwoofere har vi valgt denne sub subwoofer ved navn ZX1 fra Electro-Voice. Denne passive subwoofer er eminent i forhold til størrelse og pris og har en lang række tilslutnings muligheder i forhold til de forskellige højtalere. Denne passive subwoofer tilbyder dig at specialbygge dit helt eget højtaler og subwoofer setup, hvor du kan skabe lige nøjagtigt den opsætning af dit udstyr, som du ønsker at have til lige netop det du skal bruge højtalere og subwoofer til.

MEST POPULÆRE – Electro-Voice SB122

Electro-Voice SB122

MEST POPULÆRE – Electro-Voice SB122

Som den mest populære passive subwoofer har vi den ekstremt populære SB122 også fra Electro-voice. Dette er potentielt en af de kraftigste subwoofere på markedet der kan producere 400 watt RMS og helt op til 1600 watt peak. Dette er et utroligt bredt spænd, som ikke er set i denne kategori og som ikke er set fra passive subwoofere som denne her.

Subwooferen er en 12 tommer passiv subwoofer med en vægt på kun 15 kilo, hvilket er en forholdsvis lille og kompakt subwoofer der skaber en kompakt og dyb lyd.

DEN BILLIGE – Cobra 15″ passiv subwoofer

Cobra 15" passiv subwoofer

DEN BILLIGE – Cobra 15″ passiv subwoofer

Som den billige passive subwoofer har vi taget denne 15 tommer passive subwoofer fra Cobra med. Denne subwoofer er bygget, lidt ligesom de andre passive subwoofere, i en kompakt krop, hvor kabinettet tillader en lang række af de dybe toner af skinne igennem.

Denne subwoofer er eminent, da den tilbyder utroligt bredde indenfor de forskellige bas lyde. Subwooferen fra Cobra spiller perfekt sammen med en lang række højtalere, hvor man kan sammensætte det anlæg man har brug for til det specifikke behov der bliver lavet. Denne subwoofer er ideel til det lille lydstudie, de små bands eller DJ’en der skal have et setup med ud til en lokation.

DEN SMARTE – Electro-Voice EVID 12.1 175W Subwoofer

Electro-Voice EVID 12.1 175W Subwoofer

DEN SMARTE – Electro-Voice EVID 12.1 175W Subwoofer

Denne smarte passive subwoofer fra Electro-voice i deres EVID 12.1 serie er super smart, da den er lavet som et indendørs system, hvor den kan tilpasses til hjemme biografen og surround sound systemerne også. Denne subwoofer er oftest brugt på sports barer, danse gulve på diskoteker eller klubber eller i små studier. Subwooferen er smart, da den er lille og kompakt, så den kan nemt gemmes væk, men du er ikke i tvivl om, at den er til stede, da dens lyd er uovertruffen og fantastisk til at ramme blandt andet alle dolby 7.1 lydene. Alt i alt, en fantastisk smart subwoofer.

En fun fact om dolby 7.1 er, at hver gang der bliver tilført et .1 til et produktnavn, så betyder det, at der er lavet en bas lydspor, som kun subwoofere kan afspille. Dette betyder altså, at hvis du skal opnå den fulde effekt af for eksempel dolby 7.1 kompatible film, så skal du altså have en subwoofer – aktiv eller passiv – for at kunne benytte dette lydspor.

Tilføj en kommentar...