Musikinstrumenter

Trompeter: Her er de bedste i test (begynder & øvet)

Hvis du står og overvejer at købe en ny trompet, kan du med fordel læse med her. Det kan nemlig være rigtig svært at vælge den rette model. Den skal passe til dit niveau, være i ordentlig kvalitet og samtidig passe ind i dit budget. Herunder er en stor test af forskellige trompeter, der alle har forskellige fordele. Du kan blandt andet læse om design, lyd, materiale og brugervenlighed. Alle disse er nemlig faktorer, der er vigtige for, om du vælger den rette.

Læs anmeldelserne, og find ud af, hvilken model der passer til dig og dit niveau.

God begynder trompet fra DiMavery. Model: TP-10 Bb

DiMavery TP-10 Bb Trumpet, Guld

Dette er en standard Bb-trompet fra DiMavery. Det er en super fin og brugervenlig model i guld, der er særligt god for begyndere. Her kan du læse om nogle af fordelene ved denne model:

 • Materialerne er messing og nikkel sølv i høj kvalitet
 • Har 3 ventiler
 • Super smart design
 • Er behandlet med kvalitetslak.

Der medfølger mundstykke, etui og tilbehør, når du køber denne.

Den er super god for begyndere og for børn. Dette skyldes det enkle og smarte design, der gør den ekstra begyndervenlig. Det er vigtigt, hvis det er din eller dit barns første trompet, at den er let at spille på. Dette gør det meget lettere at få en succesoplevelse med instrumentet, i forhold til hvis du køber en, der er alt for avanceret til dit niveau. Herudover er det et instrument i god kvalitet og med en super fin og ensartet lyd.

Denne kan være for dig, der gerne vil afprøve dine evner som trompetist, eller dig der har et barn, der lige er begyndt at spille. Dette er en god løsning for dig, der ikke vil gå på kompromis med kvalitet, men stadig ikke ønsker at bruge en formue på din nye hobby.

Kvalitets trompet fra Yamaha til den øvede. Model: YTR-4335 GII

Yamaha YTR-4335 GII trompet

Dette er en super fin Yamaha Bb-trompet i guld. Denne model er i høj kvalitet, hvilket let kan mærkes, når du spiller. Den er lavet i noget rigtig holdbart materiale, hvilket gør, at den kan holde rigtig længe, hvis den bliver passet godt på. Dog er den stadig forholdsvis let i vægt. Dette hjælper på udholdenheden, mens du spiller, så du ikke bliver belastet mere end højst nødvendigt. Dette gør det langt lettere at spille i længere tid af gangen. Læs mere om modellen her:

 • Guld-messing klokke
 • Har et bredt udvalg af tonalfarver
 • Medium vægt
 • Lavet af materialer i høj kvalitet
 • Medfølgende etui.

Denne er bedst egnet til den let-øvede trompetist. Dette skyldes den høje kvalitet og det omfangsrige udvalg af tonalfarver. Hvis du er nybegynder, kan det være svært at bruge trompetens mange funktioner korrekt, så den rigtige lyd kommer ud. Derfor er det en fordel at have til kendskab til instrumentet, hvis du gerne vil købe denne.

Denne er altså til dig, der har spillet i noget tid, og nu gerne vil have en mere avanceret model end din begyndermodel. Dette er et rigtig godt valg til dig, der går op i kvalitet og lyd.

God og budgetvenlig trompet fra DiMavery. Model: TP-20 Bb

DiMavery TP-20 Bb Trumpet, Guld

Dette er en fin og budgetvenlig Bb-trompet fra DiMavery. Denne trompet er i guld og kan opbevares i det medfølgende etui. Læs mere om fordelene ved denne her:

 • Lavet af kvalitetsmessing og kobbernikkel
 • Har 3 ventiler
 • Er behandlet med kvalitetslak
 • Begyndervenligt design
 • Budgetvenlig prisklasse.

Denne er rigtig god for begyndere. Dette skyldes både dens simple design, der gør, at den er let for begyndere at håndtere. Herudover er den ikke højavanceret i tonespektret, hvilket også gør det nemmere for nybegyndere at lære at spille på den.

Det er en økonomisk model, hvilket gør, at du godt kan købe denne, selvom du ikke har hengivet dig helt til instrumentet endnu. Ellers er det en super god model til børn. Prisen gør også, at det ikke er verdens undergang, hvis den får lidt skrammer, som ting nu engang gør, når børn bruger det.

Det er altid godt at starte med en simpel model, når du lige er begyndt at spille. Så kan du altid opgradere til en mere avanceret model, når du er blevet mere øvet og kan håndtere et bredere spektre af toner.

Køb denne, hvis du gerne vil have en trompet af god kvalitet, men ikke har lyst til at bruge en formue på den. Køb den til dig selv, hvis du lige er begyndt at spille på instrumentet, eller til dit barn, der er nybegynder.

Brugervenlig trompet fra Yamaha. Model: YTR-2330S

Yamaha YTR-2330S trompet

Denne Bb-trompet fra Yamaha er lavet i et super moderne i design, og den har en super skarp lyd. Den har et flot sølv look og er kategoriseret som medium i vægt. Læs her om dens smarte design:

 • Materialer i messing
 • Sølv finish
 • Har en avanceret todelt klokke
 • Brugervenligt design
 • Let og håndterbar i vægt
 • Professionelle Monel ventiler.

Denne model er rigtig god til begyndere. Dette skyldes dens moderne brugervenlige design, der gør det let for begyndere at håndtere trompeten. Dens lette vægt gør den også særligt eget til børn, så de kan spille med mere udholdenhed og ikke skal anstrenge sig så meget for at holde den oppe.

Den todelte klokke giver en ensartet og flot tone, der kan fremkaldes selv af nybegyndere. Klangstykket er robust, hvilket især er en fordel i forhold til børn og nybegyndere. Spilteknikken bliver øget af den justerbare tredje ventiltryk, der også gør trompeten naturlig og behagelig at holde. Herudover er den lavet af messing, hvilket har sine fordele i forbindelse med spilleteknikken hos trompetisten.

Køb denne model, hvis du vil have et instrument i høj kvalitet, der er designet ud fra de nyeste produktionsmetoder, men også hvis du stadig har brug for et instrument, der er super brugervenligt og let af håndtere. Denne model er helt ideel til begynderen, der virkelig kan drage fordel af brugervenligheden, men som også går op design og kvalitet.

Lille trompet til shows fra DiMavery. Model: TP-300 Bb Pocket Trumpet

DiMavery TP-300 Bb Pocket Trumpet, Guld

Dette er en lille Bb-trompet i guld, der er specielt designet til forestillinger eller lignende. Den har en fantastisk lyd og er nem at have med rundt. Den vejer kun 1,8 kg og måler 28 cm x 22 cm x 12,5 cm. Se nogle af fordelene ved dette lille, smarte instrument her:

 • Klokke og mundstykke af kvalitetsmessing
 • Er behandlet med kvalitetslak
 • Medfølger mundstykke, etui og tilbehør
 • Smart rejsestørrelse
 • Stor bredde af toner.

Denne lille trompet er perfekt til shows, hvor du har brug for et mindre instrument. Dens størrelse gør den ganske let i vægt, hvilket både er praktisk, hvis du ofte skal have den med dig rundt, eller hvis en trompet af almindelig størrelse er for tung eller uhåndterbar for dig. Denne kan derfor også være en løsning til børn, der endnu ikke er store nok til ordenligt at kunne håndtere en trompet i fuld størrelse.

På trods af størrelsen har den stadig en rigtig god lyd. Derfor er den rigtig god i forbindelse med forestillinger, hvor der er vigtigt, at lyden er helt rigtig.

Denne model er en god løsning til dig, der skal bruge en lille trompet til shows eller lignende, eller til dig, der ser fordelene ved at have instrumentet i en mindre størrelse.

Luksus trompet fra Chateau til den øvede. Model: VCH-298LJ Bb-trompet

Chateau VCH-298LJ Bb-trompet

Denne Bb-trompet fra Chateau er i gennemført kvalitet med et flot guld finish. Dette er en luksuriøs model med en klang, der ikke kan sættes en finger på. Læs her om de mange fordele:

 • Materialet er kvalitetsmessing
 • Stemmeslide i nysølv og messing
 • 3 stabile ventiler
 • Robust og holdbar
 • Fyldig og flot klang.

Denne model er det rette valg for dig, der går op i kvalitet. Dette er en luksuriøs model til den øvede trompetist, eller til begynderen, der har høje krav til kvalitet og funktionalitet.

Med denne medfølger en luksuskasse, mundstykke, ventilolie og klud. Du har derfor gode muligheder for at kunne passe rigtig godt på dit nye instrument.

Den er lavet i et moderne og avanceret design, der skaber den flotte og fyldige tone. Det avancerede design kan gøre det sværere for en begynder at få det optimale ud af funktionerne og tonerne, så derfor anbefales denne model primært til øvede eller let-øvede spillere.

Den kan dog også bruges af en begynder, hvis du absolut ikke vil gå på kompromis med kvalitet i hverken design eller lyd, men i dette tilfælde bør du have en god underviser, der kan guide dig til at bruge instrumentets funktioner korrekt, så du faktisk får noget ud af at have købt en trompet med så flot klang.

Denne anbefales til dig, der sætter pris på lidt ekstra udstyr og kvalitet, og som går op i lyd og design. På trods af den luksuriøse kvalitet af dette instrument, er den stadig et økonomisk valg.

Smart kvalitets trompet fra Yamaha. Model: YTR-2330

Yamaha YTR-2330 trompet

Dette er en rigtig fin Bb-trompet i guld. Den har et nyudviklet og moderne design, der gør, at den både er brugervenlig og har en flot klang. Læs her om, hvorfor denne kunne være det rette valg for dig:

 • Lavet i kvalitetsmessing
 • Todelt klokke
 • Medium vægt
 • Er let og naturlig at holde
 • Professionelle Monel ventiler
 • Robust todelt klangstykke
 • Har en flot og ensartet lyd
 • Medfølger mundstykke og etui.

Dette er en trompet af super høj kvalitet, der har rigtig mange smarte funktioner. Det nyudviklede design gør den helt ideel til begyndere, fordi den er så brugervenlig. Den justerbare tredje ventiltryk gør, at den er super rar at holde om og giver en godt og naturligt greb. Herudover gør dens lette vægt den særligt god for begyndere, da dette fremmer udholdenheden hos spilleren. Dette er især en fordel, hvis du endnu ikke er så vant til at spille på instrumentet.

Denne trompet fra Yamaha er et rigtig godt valg til dig, der er endnu ikke er så øvet, så du stadig har brug for, at dit instrument er brugervenligt. Herudover er denne også det perfekte valg, hvis du går op i kvalitet og klang, for her skuffer denne model ikke. Den har nemlig en super flot og gennemført lyd, som også sagtens kan fembringes af en nybegynder.

Flot begynder trompet fra George Hennesey. Model: JBTR-300L

George Hennesey JBTR-300L trompet

Her er en trompet i høj kvalitet med et look i både guld og sølv. Tonearten er Bb, og klangen er rigtig flot. Denne er en rigtig god begyndermodel. Læs her om fordelene ved denne George Hennesey model:

 • Robust i materiale og design
 • Gode ventiler
 • Flot og ensartet klang
 • Der medfølger transportkasse, mundstykke, handsker og klud
 • Materialerne er messing og kobbernikkel
 • Budgetvenlig prisklasse.

Denne model er et rigtig godt valg til begynderen. Dette skyldes både det robuste og simple design, der gør den behagelig og brugervenlig, men også prisen, der gør, at du sagtens kan investere i denne uden at skulle bruge en formue. Herudover har den en rigtig fin lyd, som sagtens kan frembringes af en nybegynder. Dens smarte design gør den nemlig særlig let at spille på.

Vælg denne model fra George Hennesey, hvis du ønsker et instrument, der er simpelt og begyndervenligt, men stadig har en dejlig klang.

Dette er også det perfekte valg for dig, der har et stramt budget, men stadig ønsker et instrument af god kvalitet. Med denne George Hennesey model får du en rigtig fin og brugervenlig trompet til små penge, hvilket gør den helt ideel som begyndertrompet.

Unik trompet fra Chateau til den øvede. Model: VCH-298AN Bb-trompet antique

Chateau VCH-298AN Bb-trompet antique

Dette er en virkelig flot Bb-trompet fra Chateau. Den har et mat antikt look og er i super høj kvalitet, både i forhold til materialer, design og lyd. Der er virkelig ikke blevet gået på kompromis med noget ved denne model. Læs mere om den her:

 • Robuste materialer i god kvalitet
 • Stemmeslide i nysølv og kvalitetsmessing
 • Har et flot antikt finish
 • Har 3 gennemtestede ventiler
 • Flot og fyldig klang.

Dette er et flot og luksuriøst instrument med en rigtig flot lyd. Der medfølger en luksuskasse, mundstykke, ventilolie og klud, når du køber den. Dette gør, at du kan passe rigtig på den, så den forbliver lige så god, som da den blev købt.

Denne er til dig, der er øvet trompetist, som leder efter noget helt unikt i forhold til look. Den er til dig, der ikke vil gå på kompromis med kvalitet og går op i, at klangen er helt perfekt.

Overvej denne model, hvis du ønsker en luksuriøs og gennemtestet model, der ikke skuffer. Dens avancerede design gør den bedst egnet til dig, der er øvet eller let-øvet, men en ambitiøs nybegynder kan også godt få succes med denne. Dette vil dog kræve en god underviser, der kan vejlede dig til at bruge den rigtigt.

Køb denne virkelig flotte model fra Chateau, hvis du sætter pris på kvalitet og luksus og ikke vil gå på kompromis med din trompets design eller lyd.

Sådan vælger du den rette

Det kan være svært at vælge, hvilken trompet der er den rette at købe. Mest af alt afhænger valget af din erfaring og din forventning til kvalitet.

Hvis du er nybegynder, bør du vælge en model, der er særligt egnet til begyndere. Dette vil give dig meget mere medgang i starten. En simpel og brugervenlig model er guld værd, hvis du er helt ny indenfor trompetverdenen.

Hvis du skal købe din første trompet, kan det også være en fordel at købe en, der er budgetvenlig. Dette skyldes både, at det ofte slider ekstra på instrumentet, hvis den bliver brudt af en begynder eller et barn, men også fordi der ikke nødvendigvis er de højeste krav til design og lyd på din første trompet. Dette kan eksempelvis være de anmeldte modeller fra DiMavery eller George Hennesey.

Herimod hvis du er øvet trompetist, kan du sagtens kaste dig ud i at købe en mere avanceret model. Her kan du nemlig drage fordel af ekstra funktioner og det bredere spektre af toner.

Trompeter, der er særligt egnet til øvede, er ofte også i ekstra høj kvalitet, fordi der er højere krav til design og lyd. De mere luksuriøse modeller kan også ofte fås i et mere unikt look, der gør dit instrument ekstra flot. Gode modeller til øvede er eksempelvis de anmeldte modeller fra Chateau.

Du kan også se et stort udvalg af trompeter her: https://www.thomann.de/dk/trompeter.html


… Eller her: https://www.gear4music.dk/da/orkester/messinginstrumenter/trompeterTrompeten er et af de kendte blæseinstrumenter i messing. Det er et særdeles anvendt instrument, der benyttes i professionelle bands, såvel som det benyttes af amatørmusikere, når der spilles til events rundt omkring i landet såsom til sølvbryllup, guldbryllup osv.

Trompeten er et af de mere krævende blæseinstrumenter, da det kræver en rigtig god fysik at kunne spille ordentligt på trompeten. Samtidigt kræver det meget kraft i læberne for, at der kan skabes god lyd på trompeten. Det er muligt at øve sig i at kontrollere tonerne, når du lærer at holde et højt tryk inde i kroppen.

Derfor er trompeten ikke et instrument, der ligger lige til højrebenet for eksempelvis nybegyndere. Men selvom læringskurven er høj i starten, vil du på et tidspunkt kunne mærke stor fremgang og blive en ganske habil trompetist. Inden det gør sig gældende, og inden køb af trompet, er det essentielt at sætte sig ind dens anatomi, typer og anvendelse.

Sådan giver trompeten den karakteristiske lyd

Trompeten består typisk af:

 • Spiralformet messingrør med tragtformet åbning i den ene ende.
 • Mundstykke placeret i den anden ende end den tragtformede åbning.
 • Tre ventiler midt på messingrøret. Nogle varianter vil have fire ventiler.

Lyden opstår således ved, at der pustes luft ind i mundstykket, hvilket også giver vibrationer i læbemuskulaturen. Det er samlet set på baggrund af dette, at den karakteristiske lyd fremkommer. Her er det værd at bemærke, at den brummende lyd fra trompeten faktisk kommer af de vibrationer, læbemuskulaturen påvirker mundstykket med.

Når luften pustes ind i trompeten, skabes der også luftvibrationer, som er med til at danne trompetens lyd. Bølgerne gennemløber således trompeten, hvor ventilerne i samarbejde med den tragtformede åbning danner den kraftige og klare lyd.

Trompeten er grundlæggende i sit design lavet til kun at skulle kunne danne en enkelt tone. Der kan ændres på flere ting for at producere overtoner, som giver flere muligheder i forhold til at skabe unik lyd. Det er gældende for:

 • Læbestillingen
 • Hvordan lufttrykket i kroppen opretholdes
 • Regulering af ventilerne

Ved så at ændre på læbernes stilling på mundstykket og lufttrykket i kroppen, er det muligt at skabe overtoner, som åbner et væld af muligheder for at indgå i bands og lave fremragende solopræstationer. Det er naturligvis noget, der kræver øvelse. For trompeten er udtrykket ”øvelse gør mester” gældende, fordi der er flere elementer, der påvirker den endelige performance. Mestres disse elementer, er det muligt at blive ganske habil trompetist.

Ved også at trykke på ventilerne alt efter ønske om skabt tone, er det muligt at danne forskellige toner. Igen spiller begrebet om, at øvelse gør mester ind. Det er vigtigt at kende til ventilerne og læbernes stilling i forhold til mundstykket.

Typer af trompeter – afstem med primært brug

Den nu forklarede anatomi af trompeten er generelt gældende på tværs af de trompeter, der findes på markedet. Der vil være forskellige typer af trompeter, som adskiller sig fra hinanden på forskellige parametre. I forhold til trompeter adskiller modellerne sig fra hinanden ved den tone, de spiller i. Der findes eksempelvis typerne:

 • Bb-trompeten, der er særdeles varm i sin lyd. Den benyttes i mange forskellige genrer – alt fra jazz til mere moderne popnumre. Det er den mest generelle type af trompet, da de andre typer er en del mere specialiserede i forhold til tonen.
 • C-trompeten er fysisk en smule mindre end Bb-trompeten, hvilket også medfører, at den spiller i en lidt lysere tone grundet mindre klangrør. Den benyttes oftest i orkestre, da den indgår godt med andre instrumenter, der kan supplere op med lidt dybere lyde.
 • E-trompeten er afstemt til at skulle spille i en endnu lysere tone sammenlignet med de to andre varianter. Den er meget specialiseret til at skulle spile i meget lyse tonelejer.
 • Picccolo-trompeten er stemt på samme måde som Bb-trompeten og spiller dermed i samme toneleje. Den kan dog justeres på dens startrør og har en fjerde ventil. Det gør den mere fleksibel og derved måske også sværere at betjene.

Nybegynder eller garvet trompetist?

Der findes altså en række af forskellige trompeter på markedet, og det er selvfølgelig vigtigt at finde en passende netop til dit niveau. Bb-trompeten er nok den mest udbredte. Det er samtidigt den, der anbefales nybegynderen. Så hvis du er ny inden for denne verden, kan du med fordel starte med at spille på denne variant. Er du mere garvet, kan du begive dig ud i spil med C-trompeten, som er en smule sværere at mestre i.

Har du meget erfaring, og ønsker du en mere fleksibel variant, kan du vælge Piccolo-trompeten, som har flere justeringsmuligheder i henhold til, hvilke toner du gerne vil spille. Det kan eksempelvis være en fordel, hvis du ønsker at kunne spille fleksibelt og i mange forskellige toner. I et band kan der ofte opstå behov for at skulle spille forskelligt musik, hvor Piccolo-trompeten så kan være en god fordel. Den kan samtidigt give udfordringer, som leder til læring i forhold til trompetspil.

Lær teknikken og bliv habil trompetist

For at lære teknikken til at spille trompet, er det vigtigt at være opmærksom på de to nedenstående begreber:

 1. Hurtighed
 2. Smidighed

Ventilerne på trompeten, der skal være med til at styre lyden, skal nemlig trykkes dybt i bund, hvilket skal ske hurtigt. Derfor er det vigtigt at kunne bevæge fingrene hurtigt og i netop i de påkrævede vinkler. For at optimere mulighederne for at trykke ventilerne i bund til tiden, er det vigtigt, at trompeten holdes korrekt.

Som udgangspunkt skal højre hånd være i stand til at kunne bevæge sig frit over ventilerne, som kan være placeret forholdsvis langt fra hinanden. Venstre hånd skal således bære trompetens vægt. Samtidigt med dette er det essentielt ikke at presse mundstykket ind mod læberne, da det vil gøre det sværere at spille. Det medfører, at du skal holde trompeten meget stabilt med din venstre hånd. Denne teknik er værd at bruge tid på at lære, da det er første step på vejen til at blive en habil trompetist.

Tilføj en kommentar...