Musikinstrumenter

Xylofon: Her er de bedste i test

xylofon

Hvad end du er total nybegynder og ønsker at finde din første xylofon, eller du blot leder efter endnu en tilføjelse til samlingen, kan du her få et overblik over mange af de forskellige muligheder på markedet for gode og billige xylofoner.

Med faktorer som skala, lyd, kvalitet og pris kan det svært at vide, hvor man skal begynde. Derfor har vi forsøgt at sammenligne nogle af de forskellige produkter og forklare, hvad de hver især har at byde på. Der er xylofoner, klokkespil samt diverse alternative muligheder, lige fra det billige begynderinstrument til den sofistikerede xylofon til den mere professionelt investerede.

Testvinder – Studio 49 AX1600 alt-xylofon

Studio 49 AX1600 alt-xylofon

Vi starter her med vores testvinder, som er en alt-xylofon fra Studio 49. Den er i flot træ, og ligner det, man normalvis forbinder med en xylofon. Prisen er det, man betaler for et udmærket instrument, uden at den dog er alt for høj.

Her får du en xylofon, der er bygget solidt, og som kan holde i mange år. Det er det, du generelt kan forvente fra Studio 49, hvorfor vi har flere af deres produkter med på listen. Desuden er det let at skaffe reservedele, hvis nogle af klangstavene forsvinder. Xylofonen er stemt i en diatonisk skala, altså med fem heltonetrin og to halvtonetrin, ligesom det typisk er tilfældet på en xylofon.

AX1600 er en klassisk xylofon med god lyd. Den kommer inklusive køller i S4, men det er selvfølgelig altid muligt at tilkøbe andre køller, hvis du får lyst til at prøve noget andet.

Der er ikke meget at sige, andet end at denne xylofon er god både til begynder og professionelle. Den kan dog være en smule dyr at købe, hvis du aldrig har spillet xylofon før. Derfor egner den sig måske bedst til den, der har spillet lidt, og som nu er parat til at tage skridtet videre med en lidt dyrere xylofon, eller til den helt professionelle.

Fordele:

 • God kvalitet, der holder i mange år.
 • Lyder godt, som en klassisk alt-xylofon.
 • Flot xylofon træ design.

Ulemper:

 • Kan være lidt dyr som en første xylofon.

Mest Solgte – Studio 49 SX1600 Sopran-xylofon

Studio 49 SX1600 Sopran-xylofon

Denne xylofon er også fra Studio 49, men er dog en sopran-xylofon. Det vil sige, at den har en noget lysere klang end en alt. Det er også derfor, den er noget lavere i højden. Udover dette er den dog en fin pendant til vores testvinder ovenfor.

Ligesom testvinderen er dette også godt håndværk, der holder i mange år. Den er let at skaffe reservedele til, og så lyder den smukt og godt. Den største forskel er altså, at vi her har at gøre med en sopran xylofon. Du skal derfor være klar på, at tonerne ligger væsentligt højere, og at du får en lysere klang. Typisk vil man savne de dybere toner på en xylofon, og derfor er sopranen ofte noget, man tilkøber. Det er altså ofte set, at sopran-xylofonen er noget, man anskaffer sig for at udvide det tonale spektrum. Med en alt og en sopran side om side vil man kunne spille flotte melodier inden for en stor rækkevidde af toner.

Fordele:

 • God kvalitet, der holder i mange år.
 • Lyder godt, som en klassisk sopran-xylofon.
 • Flot design i træ.

Ulemper:

 • Nogle vil savne den dybere ende af tonespektret, og derfor kan den egne sig bedst som en udvidelse til en alt-xylofon.

Den Billige – Studio 49 Klokkespil, Diatonisk Alt (1600GAD)

Studio 49 Klokkespil, Diatonisk Alt (1600GAD)

Endnu et produkt fra Studio 49. Som vi efterhånden har skrevet et par gange, er dette mærke garant for god kvalitet og god lyd.

Produktet er dog lidt noget andet her. I stedet for den typiske træ-xylofon har vi taget et klokkespil eller glockenspiel, som det også ofte kaldes, med på listen. Det er et meget mindre instrument, hvor tonerne er væsentligt lysere. Det er altså vigtigt at vide, at du ikke får den klassiske xylofonlyd, men den meget lysere klokkespillyd. Denne lyd bruges dog også i meget musik, og giver sin helt egen fornemmelse til musikken. Den lille størrelse giver en helt anden, finere fornemmelse, når man spiller på den, men kan være mindst lige så sjov at bruge.

Når det er sagt, har vi også dels taget klokkespillet med, fordi det er det billigste bud. Teknisk er et klokkespil ligesom at spille på en xylofon, og derfor kan det være en billig mulighed for at øve sig på værelset. Et klokkespil i høj kvalitet som dette er dog også kvalitetsmæssigt egnet til at spille på scenen og i sammenspil med andre, og det kan være en god tilføjelse til et arrangement af diverse typer xylofoner.

Fordele:

 • Den billige pris gør det oplagt at købe som øve instrument.
 • Klokkespillet lyder smukt og lyst, og bliver brugt i meget musik.
 • Kan være en god tilføjelse til et arrangement af forskellige xylofoner.

Ulemper:

 • Du får ikke den rigtige xylofonfornemmelse, idet det er et væsentligt mindre instrument, der lyder meget lysere end en normal xylofon.

Nyhed – Schlagwerk Table Tubes (TRS210)

Schlagwerk Table Tubes (TRS210)

Her har vi et eksempel på et helt andet bud på en xylofon. De såkaldte Table Tubes fra Schlagwerk er en række rør, man slår på med køller ligesom på en xylofon. I stedet for at frembringe lyde fra en trækasse, bliver lyden dog her frembragt fra selve de metalliske rør.

Dette giver en fin, klingende og metallisk lyd. Tonerne blander sig med hinanden og resonerer kraftigt, og måske derfor har man indskrænket tonerne til en pentaton skala, for at undgå forstyrrende dissonans. Der medfølger dog to ekstra tubes, så du både kan spille i F eller C pentaton skala. Desuden medfølger de passende køller, som frembringer den helt rigtige, lyse og flotte lyd.

Her er det ikke en klassisk xylofon lyd, du skal være på udkig efter, men et nyskabende og interessant instrument med en unik xylofon metal lyd. Prismæssigt svarer den til en billig, men glimrende xylofon.

Fordele:

 • Særlig og unik lyd fra de klingende metaltubes.
 • Et billigt bud på et xylofonlignende instrument.
 • Der medfølger to ekstra tubes, så du kan vælge mellem C og F pentaton skala.

Ulemper:

 • Du er begrænset til disse to pentatone skalaer.
 • Lyder ikke som en ’rigtig’ xylofon.

Bedste Anmeldelser – Studio 49 Alt Kromatisk (AGC)

Studio 49 Alt Kromatisk (AGC)

Her har vi igen at gøre med et klokkespil eller glockenspiel, ligesom vores bud på en billig xylofon. Igen er det også fra Studio 49, der som sagt er garant for høj kvalitet og god lyd.

Den primære forskel fra det billige klokkespil til dette er, at dette er kromatisk. Det vil sige, at i modsætning til de andre produkter her på listen, får du mulighed for at spille alle de tolv toner, der findes inden for vestlig musik. Altså får du også halvtonerne C#, D#, F#, G# og A#/Bb, som ikke findes på en typisk xylofon eller klokkespil.

Dette giver et væsentligt større råderum, når det kommer til at spille sammen med andre. Da vil du nemlig normalt være begrænset til sange, der går i visse tonearter, hvor du her kan være med hele vejen rundt. Tonerne er fordelt ud på to enkeltstående klokkespil, der kan arrangeres bag hinanden, så klangstavene forholder sig til hinanden på samme måde som tangenterne på et klaver.

Det er en stor fordel at kunne bruge det samme instrument i alle sammenhænge, og ikke at skulle skifte imellem forskellige klokkespil alt efter hvilket nummer, du skal spille. Derfor giver det god mening, at dette produkt har fået så gode anmeldelser. Det er dog stadig et klokkespil, og har derfor den særlige, lyse og skingre klokkespil lyd, der passer ind i nogle bestemte typer musik, men ikke er en klassisk xylofons lyd.

Fordele:

 • Den kromatiske skala betyder, at spillet kan passe ind i alle tonale og harmoniske sammenhænge.
 • Bygget i høj kvalitet og med god lyd.

Ulemper:

 • Dyrere end at købe to individuelle klokkespil fra samme producent, selvom det i princippet er det, du får. Her får du dog halvtonerne, hvilket du ikke får ved at købe to af det samme klokkespil.

Den Smarte – Schlagwerk Log Drum

Schlagwerk Log Drum

Schlagwerk Log Drum er ikke en xylofon eller et klokkespil i den klassiske forstand. Produktet er beskrevet som en tromme, der dog heller ikke er helt nøjagtigt. Selvom man slår på en xylofon, kalder man heller ikke sådan en for en tromme. Dette instrument er én samlet kasse, altså ikke med løse klangstave eller rør, hvor man ved at slå forskellige steder kan frembringe seks forskellige toner.

Spilleoverfladen er af padauk træ, hvilket giver en temmelig dyb, rumlig lyd. Tonerne er arrangeret i en F pentaton skala, hvilket gør det let at spille rytmer i flotte melodier.

Den fastlåste form med det smalle toneudvalg er begrænsende, idet det vil være en omstændig sag at skulle bruge instrumentet i samspil med andre. Derfor er det ikke nær så mange situationer, hvor dette produkt vil være brugbart. Til at benytte derhjemme, for sig selv, er det dog et glimrende instrument til at øve sig i at spille rytmisk og flot på.

Der er intet i vejen med instrumentet i sig selv. Designet er flot, kvaliteten og lyden er god. Det er blot vigtigt at være opmærksom på det begrænsede antal muligheder, men ellers er det utroligt sjovt at lege med og spille på.

Fordele:

 • Flot design, god kvalitet og lyd.
 • Sjovt at spille på, godt rytmisk redskab.
 • Handy og let at transportere.

Ulemper:

 • Instrumentet har kun seks toner i F pentaton, hvilket er utroligt begrænsende i forhold til sammenspil.

Redaktionens Udvalgte – Studio 49 klokkespil, Kromatisk (1600GSC)

Studio 49 klokkespil, Kromatisk (1600GSC)

Dette produkt minder om det tidligere fremhævede kromatiske klokkespil. Igen er det de lyse toner og den kromatiske skala, som er smart, fordi den giver mulighed for at spille med i praktisk talt alle sammenhænge.

Her hænger de to forskellige klokkespil sammen på én fælles bund. Klangstavene er stadig arrangeret på samme måde som tangenterne på et klaver, og er derfor utroligt praktiske at spille på.

Den primære forskel er, at dette er et billigt instrument. Selvom det også er fra Studio 49 er der naturligvis god grund til, at det koster så meget mindre end alternativet. Det har at gøre med lyden, som nogen vil mene er mindre helstøbt og professionel i sit udtryk. Instrumentet er dog glimrende til at øve sig på, spille derhjemme, og til læringssammenhænge.

Fordele:

 • Den kromatiske skala giver mange muligheder for melodier, også i forbindelse med sammenspil.
 • Væsentligt billigere end det tilsvarende produkt fra samme producent. Derfor er det oplagt til læring og øvelse.

Ulemper:

 • Den lave pris gør, naturligvis, at der gås på kompromis med kvaliteten af lyden og produktet som sådan. Det er ikke verdens bedste xylofon.

Til Børn – Bryce Music Xylofon 8 Toner

Bryce Music Xylofon 8 Toner

Her kommer en hurtig anbefaling til institutioner og børnefamilier. Denne Bryce Music Xylofon er robust og holdbar, og kan derfor tåle de fleste børnelege. Samtidig er det en utroligt god måde at lære om toner, rytme og musik på for de små. Instrumentet er flot og enkelt.

Fordele:

 • Oplagt xylofon til børn som en mulighed for at lege og lære om musik.
 • Meget billig xylofon.

Ulemper:

 • Meget begrænsede muligheder for videre udvikling. Lyden er ikke noget mirakel.

Til Begyndere – Studio 49 Klokkespil, Pentatonisk Alt (AM500)

Studio 49 Klokkespil, Pentatonisk Alt (AM500)

Her kommer en god mulighed til begyndere. Dette klokkespil, eller ’metallofon’, går i en pentatonisk skala, og det er derfor let at få melodier til at lyde godt. Som altid er du meget begrænset i forhold til, hvilke melodier du kan lære, og i forhold til sammenspil.

Klokkespillet er dog i god kvalitet, lyder godt og er utroligt simpelt designet, hvilket gør det godt til at lære at spille på.

Fordele:

 • Godt og solidt design.
 • Simpelt og godt til at lære at spille på.

Ulemper:

 • De få toner kan være begrænsende i forhold til melodier og samspil.
 • Prisen er relativt høj for et begynderinstrument.
{{ reviewsOverall }} / 5 Brugere (0 Stemmer)
Rating0
Det har folk sagt... Efterlad en anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Godkendt
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Efterlad en anmeldelse

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Tilføj en kommentar...