Tilbehør

HøjttalerkablerHvis du skal investere i højttaler og højttalerkabler, er det vigtigt, at du ved lidt om det, før du går ind i en handel.

Der er stor forskel på folks holdninger til højttalerkabler. Nogle mener, at kvaliteten af kablerne er mindst lige så vigtigt, som kvaliteten af højttaleren. Andre mener derimod, at kablerne har meget lille betydning, da kvaliteten af dem ikke udgør nogen forskel i sidste ende.

Det kan være svært at finde hoved og hale i denne diskussion. Derfor får du her et overblik over, hvad højttalerkabler egentlig er, og tips til at købe dine egne.

Hvad er et højttalerkabel?

Et højttalerkabel er den ledning, der bruges til at skabe elektroniske forbindelser mellem højttalere og forstærker kilder. Det har tre hovedelektriske egenskaber; modstand, kapacitet og induktans. Modstand er uden tvivl den vigtigste egenskab. En ledning med lav modstand tillader mere af kildens strøm til højttalerspolen, hvilket betyder, at der er mere strøm og lyd.

Hvordan påvirker modstand ydeevnen?

Overordnet set, begynder modstand at have en effekt på ydeevnen af en højttaler, når den ligger omkring 5% af højttalerens impedans.

Modstand bliver påvirket af to nøgleaspekter: længden af ledningen og tværsnitsarealet.

Jo kortere ledningen er, des mindre modstand vil der være. Her er tricket, at minimere længden af ledningen så meget som muligt mens samtidig at sikre, at højttalerne står væk fra hinanden. Det er også meget vigtigt, at længden af ledningen er ens på begge højttalere for at være sikker på, at de har samme impedans.

Tværsnitsarealet af ledningen refererer til tykkelsen. Jo tykkere ledningen er, des mindre modstand har den. Det er derfor en kombination af højttaler impedans, længde og tykkelse, der påvirker modstanden af et højttalerkabel.

Ledningsmateriale

Det mest anvendte materiale for et højttalerkabel er kobber, fordi det har en lav modstand. Kobber alene kan dog ikke gøre det, da det oxiderer, når det møder luft. Dette skaber en barriere mellem kabel og højttaler, som kan svække forbindelsen mellem de to. Kobberet skal derfor være godt dækket og isoleret.

Sølv er en smule mindre modstandsdygtig end kobber, hvilket betyder, at et tyndere tværsnitsareal vil give en lavere modstand. Dog er sølv en hel del dyrere end kobber, og derfor er det stadig billigere at købe en tykkere kobberledning.

Guld oxiderer ikke, hvilket betyder, at det kan bruges uden beskyttelse. Det har dog en højere modstand end både kobber og sølv og bruges derfor sjældent til højttalerkabler.

Generelt for metaller er, at jo renere det er, des dyrere er det også. Det gælder derfor også for metal brugt til højttalerkabler, som koster mere per meter alt efter, hvilket metal, der bruges. Der tilbydes mange forskellige niveauer af renhed for højttalerkabler, men om det rent faktisk gør en forskel er op til din personlige præference.

Det er helt op til dig selv at overveje, hvad du vægter højt, når du skal investere i højttalerkabler. Nu har du dog et overblik over, hvad de forskellige aspekter betyder for pris og kvalitet, og kan bruge det som et led i din vurdering.højttalerkabel

mogami 3082

bose kabler

højttaler kabler

speakon jack

højttalerkabler

speakon to jack

Tilføj en kommentar...