Tilbehør

Klaver noder – Her er de bedste

Klaver noder

Hvis du nogensinde har forsøgt at gå i gang med at spille et instrument, er du sikkert velkendt med, hvor vanskeligt det kan være. Ikke mindst fordi du ikke helt ved, hvilken lærebog eller lærebøger du bør benytte.

Hvad angår klaver specifikt findes der et hav af forskellige alternativer. Skal du vælge en, der rummer masser af klavernoder eller måske en, der rummer lidt færre, men med mere musikteori og hjælpemidler?

Vi vil her præsentere en række lærebøger med hver sine fordele og ulemper sådan, at du lettere vil kunne beslutte dig for, hvilke der er de rigtige for dig.

Testvinder – “Lær at spille klaver med Sascha Dupont DVD”

lær at spille klaver med Sascha dupont

Kendt fra DR1’s sangprogram ”Hit med Sangen” kommer Sascha Dupont med en instruktions-DVD, der kan lære dig, hvordan du kan spille klaver som hende. Med sin uddannelse som musikpædagog fra Rytmisk Musikkonservatorium i Århus samt sine mange års erfaring, kan du være sikker på høj kvalitet.

Fordele:

 • DVD’en er specielt lavet til begyndere og er en god måde at komme i gang igen efter en lang pause.
 • Du kan lære i dit helt eget tempo.
 • Menuen gør det simpelt at navigere rundt mellem lektionerne.

Ulemper:

 • Det kan være vanskeligt at følge med i klavernoderne samtidigt med undervisningen, da et nodehæfte med alle noder til melodierne ikke følger med.

På DVD’en vil du finde 7 lektioner, der lærer dig at spille populære sange fra musikere som The Beatles, Povl Kjøller, Tim Christensen og Elvis. Du kommer til at lære at følge klavernoder, og med følger en oversigt over alle akkorderne brugt. Du vil endda blive guidet i dit valg af klaver i musikforretningen. Som noget ekstra følger en nodebro med i kassetten. Samlet set får du 2 timer og 45 minutters materiale med Sascha Dupont, som ikke kun er pianist og sangerinde, men også en komponist, der har spillet på professionelt plan i omkring 20 år.


Mest Solgte – ”Sangbogen Greatest”

sangbogen greatest

Sangbogen er en serie af bøger, der indeholder klavernoder og sangtekster til et væld af sange inden for pop og rock genrerne fra både ind- og udland. Her i denne ”Sangbogen Greatest” finder du de 250 bedste sange fra alle fire udgaver af bogserien. Så find dit musikinstrument frem og spil løs!

Fordele:

 • Det kæmpemæssige udvalg af 250 fremragende sange fra hele verden.
 • Den rummer masser af udmærkede noder til keyboard.
 • Bogens spiralryg gør det lettere at holde den åben på dit nodestativ.

Ulemper:

 • Bogen med sine 418 sider kan være noget overvældende for dit nodestativ, hvis det ikke er specielt solidt.

Er du på udkig efter en sangbog med et stort udvalg, kan du være sikker på, at der er noget, der vil tilfredsstille dig her. Du vil kunne finde storslåede sange som ”Fix You” fra Coldplay, ”Midt om natten” fra Kim Larsen og ”Yesterday” af The Beatles blot for at nævne nogle få. Så hvad venter du på?


Den Billige – ”Den rigtige pianist 1 lærebog”

Den rigtige pianist

Med denne bog får du et klaverkursus fuldstændigt baseret på nogle af de mest populære samt berømte melodier. Via dens letforståelige instruktioner og noder til klaver vil du være i stand til at lære på egen hånd på nærmest ingen tid.

Fordele:

 • Rummer klavernoderne til 24 populære melodier.
 • Den er billig.
 • Let at følge.

Ulemper:

 • Den er noget kort med kun 48 sider. Hvis du ønsker at spille videre, må du derfor supplere med andre bøger.

Denne bog vil tage dig på en rejse gennem 24 klassiske melodier. Ved hjælp af dens tydelige demonstrationsdiagrammer er den let at følge og vil gøre hvem som helst i stand til så hurtigt som muligt at udvikle sig musikalsk. Den er ikke kun fornøjelig, men også interessant, hvad end du bruger den til selvstudie eller i undervisningssammenhæng.


Nyhed – ”Brugsklaver – Nyt, nemt & nørdet lærebog”

Brugsklaver

Denne klaverbog er skrevet til både begyndere og dem, der blot ønsker at videreudvikle deres evner. Med den følger en øve-CD sådan, at du vil kunne øve dig sammen med de klavernoder, der står skrevet i bogen. Den er også særdeles pædagogisk trænet med mange hjælpemidler til begynderen.

Fordele:

 • Velegnet til begyndere.
 • En øve-CD følger med.
 • Introducerer både til akkordspil og melodispil.
 • Billig.

Ulemper:

 • Udvalget af sange er noget begrænset.

Af de mange pædagogiske hjælpemidler, du vil kunne finde i bogen, kan du finde klaver noder med bogstaver skrevet i nærheden sådan, at den der ikke er rutineret i musikteori lettere, vil identificere klavernoderne. Dette gør sig også gældende for de forskellige akkorder og bastonerne. Alle tonerne både i F- og G-nøgle befinder sig bagerst i bogen med både navn og beliggenhed til, hvis læseren eventuelt ville glemme dem. Desuden findes der en side om harmonik ved akkorddannelse på durskalaen.

Bliver du træt af at spille en given sang på samme måde, findes der i adskillige af arrangementerne variationer af figurspillet, hvilket betyder, at du nærmest kommer til at spille en ny sang. I alle tilfælde kan øve-CD’en hjælpe dig med at lære sangen, da den ikke kun har én eneste version af hver sang, men har en med kun venstre- eller kun højre hånd eller begge på samme tid. Det betyder, at hvis du har problemer med at få sangen til at lyde rigtigt, kan du skifte frem og tilbage mellem version.

I første del af bogen kan du finde akkordspil. Her beskæftiger venstrehånd sig med en basfigur, mens højrehånden tager sig af akkorderne. Disse arbejder sammen til at skabe en rytmik, der bare lyder fuldstændigt rigtig. Sangene inkluderet har forskellige genrer, sådan at du får erfaring med flere spilstile.
Når du er nået igennem første del, kommer du til anden del, der har at gøre med både akkordspil og melodispil. Din venstre hånd vil ligesom før spille en basfigur, mens din højre hånd både tager sig af melodi og akkorder. Nogle af sangene fra første del vil i denne forbindelse blive gentaget, men hvor melodistykket tilføjes. Der vil dog stadig være nye sange, du kan prøve kræfter med og flere klavernoder at overvinde.


Bedste Anmeldelser – ”Beginning keyboard: Volume Two DVD”

beginning keyboard volume

I denne Volume Two, der bygger videre på fundamentet lagt i Volume One, vil du arbejde videre på, hvad du har lært. Her kommer du ind på ting som kvintcirklen, udvidede skalaer og omlægning af akkorder for at nævne nogle få. Der vil også være melodi, improvisering og en medfølgende DVD.

Fordele:

 • Dækker en bred vifte af koncepter inden for keyboard spil.
 • Undervisnings-DVD’en er behjælpelig.
 • Et detaljeret hæfte med keyboard noder / klaver noder følger med.

Ulemper:

 • De mange koncepter kan være overvældende, hvis du ikke allerede er musiker.

Informationen fundet i denne volume er solid fra ende til anden. DVD’en dækker sådanne essentielle koncepter som, kvintcirklen, omvendinger, skalaer, akkorder, akkordprogressioner, at improvisere melodier, solospil, triader og meget mere. Der er endda en jam session med et live band, der spiller rock, blues og funk. Du vil også få et detaljeret hæfte, der viser alle de forskellige musikeksempler i standard notation. Det vil sige, at der vil være masser af klavernoder.


Den Smarte – ”John Thompson Easiest Piano Course lærebog”

john thompsom easiest piano

At finde klaver noder begynder alt sammen med den rette bog. Denne lærebog er et godt bud. Den indeholder ikke kun 100 forskellige sange, men sange specielt udvalgt for begynderen på keyboard eller klaver.

Fordele:

 • Indeholder 100 forskellige melodier.
 • Underholdende udvalg af sange med klavernoder til.
 • Sangene er specielt valgt for begynderen på keyboard eller klaver.
 • Den er billig.

Ulemper:

 • Da den er på engelsk, er terminologien på engelsk, hvilket kan gøre det vanskeligt at benytte bøger på dansk senere.

An klassisk dybdegående lærebog specielt designet til at passe børn, der ønsker at spille klaver. Den indeholder adskillige farverige figurer og illustrationer, der gør oplevelsen sjovere. Rent musikalsk indeholder den skriveøvelser, klavernodelæsningsøvelser og andre grundlæggende teknikker. Dette vil hjælpe med at bidrage til udviklingen af musikalitet samt musikglæden.


Til førstegangskøbere – ”Spil Og Lær Klaver 1 lærebog”

spil og lær klaver

Er det første gang, du køber nogen som helst lærebog til klaver, kan denne bog være et udmærket startpunkt. Den er første af to bind brugt i klaverskoler. Ved at øve dig ud fra denne vil du komme godt fra start med dit klaverspil.

Fordele:

 • God for begyndere.
 • Er effektiv i at udlære grundlæggende teknikker.

Ulemper:

 • Intet nævneværdigt.

Du vil kunne komme godt i gang med dit klaverspil med denne lærebog, som er specielt designet for begynderen. Den er skrevet af Jørgen Borch, som har masser af erfaring inden for musik og undervisning deraf. Han har undervist ikke kun inden for klaver, men også musikteori og endda rytmisk sammenspil på forskellige musikskoler. Desuden har han også komponeret værker til børnekor samt til musikskolestævner og mindre jazzorkestre og big bands. Med andre ord vil du fint kunne stole på hans klavernoder.


Populær i udlandet – ”Really Easy Piano: 101 Top Hits lærebog”

really easy piano

Med 101 populære sange, der spænder en bred vifte af genrer, kan du let og hurtigt komme i gang med at spille klaver. Selv hvis du allerede er let øvet, kan disse klavernoder være tilstrækkeligt udfordrende.

Fordele:

 • Den indeholder 101 top hits.
 • Sangene dækker mange genrer.
 • God både for begyndere og dem, der er let øvet.
 • De forsimplede versioner af moderne musik gør det muligt at starte uden at være tvunget gennem børnesange.

Ulemper:

 • De fleste af sangene er kun uddrag og ikke den fulde version.
 • Selvom bogen hedder ”Really Easy Piano”, er der musik, som er lidt for kompliceret selv efter et helt års dedikeret øvelse i klaver.

Musikken dækker mange genrer med musik fra Elton John, Beyoncé, Snow Patrol, Frank Sinatra og Abba blot for at nævne nogle få. Sangene er gjort simplere for, at begyndere lettere vil være i stand til at lære dem og få den glæde, som kun det at spille virkelig godt musik kan give. Denne lærebog vil kunne være din kompagnon gennem dine første år som pianist med masser af klavernoder.

Dette bør der være i en god klaverlærebog for begyndere

Enhver begynder lærebog består af forskellige stykker information, men de fleste vil have noget af det følgende:

 • Klaverfingersætning: At lære ordentlig hånd og fingerpositionering er væsentligt for begyndere inden for klaverspil. Den lærebog, du vælger, bør lære dig den korrekt fingersætning. Inden for klaverterminologi refererer fingersætning til det at bruge den korrekte finger til at spille hver klavernode i en sang.
 • Klaverskalaer: At studere klaverskalaer vil hjælpe med at lægge fundamentet for din forståelse af musik.
 • Musikteori: Lige sådan som skriftsprog har grammatiske regler, består musikteori også af regler. En ordentlig lærebog, bør lære dig om rytme, harmoni og melodi.
 • Øvelser: Efter hver lektion, bør der være nogle klavernoder med stigende sværhedsgrader. Disse øvelser er gode til at forbedre din fingerfærdighed, forøge dine hænders uafhængighed og teknisk kunnen.
 • Øvelses-CD’er: De fleste lærebøger kommer med en bred vifte af populære sange i forskellige genrer. Visse lærebøger inkluderer også en øvelses-CD, sådan at du vil være i stand til at spille sammen med disken. Dette er et godt læreredskab, så hvis din lærebog kommer med sådan én, er det et stort plus.

Sådan vælger du den bedste klaverlærebog

Det første, du bør spørge dig selv om, er hvordan du lærer bedst. Hvilken type af klaverbog, du køber, bør afhænge af, hvordan du personligt lærer bedst.

Er du hovedsageligt en visuel person, vil det være bedst at finde en bog med mange billeder og diagrammer. Lærer du bedst gennem praksis, er det bedst at finde en bog med masser af øvelser og klavernoder.

Har du fundet et svar på det ovenstående, bliver det næste spørgsmål, hvad du har brug for at lære. Er du begynder, burde det ikke være så vanskeligt, da du stadig har meget at lære. Hvis du derimod allerede ved en smule, må du gøre klart for dig selv, hvorvidt der er nogen specifik teknik, du ønsker at lære. Måske ligger interessen endda i komponering? Hertil får du brug for at mestre klavernoderne. Uanset hvad afhænger valget i høj grad af, hvad dine mål er.

Endelig bliver spørgsmålet, hvor du kan finde de bedste klaverbøger for begyndere. Du kan prøve at lede online efter dem. Du kunne eventuelt søge på ”Noder klaver”. Klavernoder findes der trods alt mange af på internettet. Alternativt kan du prøve at lede i en fysisk musikbutik. Her vil du også være i stand til at spørge en ekspert til råds. Efter at have læst disse anmeldelser vil du forhåbentlig have en idé om, hvilken slags klaverbøger, der findes.

Tilføj en kommentar...