Tilbehør

Guitar pickup

guitar pickup

Enhver musiker sætter stor pris på at have mulighed for at indspille sin egen musik. Så sent tilbage som i 1920’erne forsøgte guitaristen George Beauchamp sig med at transformere guitarens lydbølger til elektroniske signaler – og med stor succes. Dette resulterede i verdens første pickup til guitarer – en single coil pickup.

Selve definitionen på en pickup er nemlig et udstyr, som opfanger mekaniske vibrationer fra strenginstrumenter og omdanner dem til et elektronisk signal.

Forskellige modeller

Der findes flere forskellige modeller af pickupper, alt efter hvilket instrument du spiller – en elektrisk guitar kræver noget andet end en akustisk guitar.

For at finde hoved og hale i det store pickup-univers får du her en oversigt over de mest udbredte typer pickupper til guitarer:

 • Single coil pickup
  • Denne pickup er den både den ældste og samtidig mest udbredte model og bruges af et bredt segment. Den består af en eller flere magneter, der er viklet ind i kobbertråd. Lyden bliver opfanget gennem de magnetiske svingninger, der dannes.
  • Der findes en forgrening inden for single coil pickupper – en såkaldt P90 – der fremfor at have en klar lyd giver et højere output.
  • Denne pickup kan benyttes til alle genrer – alt lige fra rock, country og pop. Den er derfor velegnet til en typisk allround-musiker eller til dig, der gerne vil eksperimentere.
 • Humbuckere
  • Efterfølgeren til den traditionelle single coil pickup er en humbucker, der er udviklet for at reducere elektrisk støj fra omgivelserne. Derved får man en renere lyd i sit elektroniske signal.
  • Grundet dens opbygning med to magneter og vindinger, får den en kraftigere lyd end ved den almindlige single coil. Til gengæld er lyden ikke lige så klar.
  • Der findes en særlig form for aktiv pickup, der kan danne filtre over lyden og som gør det muligt for dig at eksperimentere med forskellige frekvenser ved fx at booste dem.
  • Der kan fås en coil split, der er en undermodel til den almindelige humbucker. En coil split er en pickup, der gør det muligt for dig at splitte den, så den bliver til en single coil alt efter behov.
  • Denne pickup er egnet til dig, der gerne hovedsageligt vil spille en enkelt genre med skæve forvrængninger i tonerne.
 • Filtertron
  • En filtertron er opbygget af to rækker magneter med et metaldæksel.
  • Denne pickup består af en unik kombination af ovenstående pickupper, idet den både er støjfri og giver en klar lyd.
  • Den er kendt for sin unikke lyd, der kan anvendes i fx bands.

Gode råd til dit køb

Som forbruger er det en god idé at du på forhånd gør dig nogle overvejelser omkring genrevalg og under hvilke omstændigheder, du vil spille din musik.

Nogle guitarer er i forvejen udstyret med en pickup, hvilket man skal være opmærksom på inden man foretager et eventuelt køb. Hos rytmen.dk har vi et bredt udvalg af mange forskellige pickupper til guitarer, og vi har helt sikkert noget, der passer til dig og dit instrument.


pickup til akustisk guitar
guitar pickup
pickupper
mikrofon til akustisk guitar

Link til dette indlæg med et affiliate link: https://www.danguitar.dk/blog/post/pickup-til-himlen og skriv at de kan læse mere her, hvis de vil vide mere om det.

Bedst i test til akustisk guitar: https://www.danguitar.dk/santana-t200-pickup-system-til-akustisk-guitar

Mest populære til akustisk guitar: https://www.danguitar.dk/santana-mg30-pickup-system-til-akustisk-guitar

De kan finde diverse pickups til elektriske guitarer her: https://www.danguitar.dk/musikinstrumenter/guitar/tilbehor/pickupper

Tilføj en kommentar...