Tilbehør

Plektre

guitar plektre

Inden for strenginstrumenter, herunder guitarer, anvendes ofte plektre, der kan være med til at frembringe en helt bestemt lyd. En lyd, som ikke vil kunne opstå ved et almindeligt fingerspil, som du sikkert kender det i dag.

Kort fortalt

Et plekter er et tilbehør til din guitar, der gør lyden både klarere og kraftigere. Den anvendes både af hobbymusikere såvel som erfarne og professionelle musikere, der ofte benytter sig af dem under deres livekoncerter.

Plektre anvendes typisk inden for genrene jazz, bluegrass, rock og country.

Mange kendte kunstnere og store navne har en tradition for at kaste sit plekter ud til publikum efter en endt koncert. Det afføder som regel stor jubel og eufori hos fanskaren, og det er derfor efterhånden blevet til varemærke for mange kunstnere.

Måske forklarer det, hvorfor udvalget kun er blevet større inden for de seneste år. I dag kan man få dem i mange forskellige, unikke materialer, og der bliver konstant tilføjet flere fede detaljer, så man kan finde sit helt eget personlige plekter.

Mange forskellige udgaver

Der findes i dag mange forskellige udgaver. De mest udbredte er som følger:

 • Almindelige. Oftest lavet af plastik eller nylon.
 • Fingerplektre. Bruges til fingerspil.
 • Tommelfingerplektre. Til den øvede musiker.

Gode råd inden dit køb

Som forbruger skal du være opmærksom på disse tre essentielle ting ved anskaffelsen af et plekter:

 • Materiale.
  • Plastik giver en hård overflade og dermed en mere kraftfuld lyd. Derfor anbefales den til musikere, der spiller i bands, hvor andre instrumenter hurtigt kan overdøve en guitarlyd, der spilles med et blødt plekter.
  • Nylon er derimod et blødere og mere fleksibelt materiale, der giver en fin og klar lyd. Det bløde materiale gør det nemmere at spille med for nybegyndere eller øvede musikere, hvis primære anvendelse af plekter foregår i øvelseslokalet.
 • Tykkelse.
  • Et tyndt plekter har typisk en tykkelse på 0,5 mm. Da de er tynde, bøjer de lettere og er derfor nemmere at spille med for nybegyndere. Til gengæld giver de ikke en lige så kraftfuld lyd, som de tykke plektre.
  • Et tykt plekter har typisk en tykkelse på 1,5 mm. Den hårde overflade gør dem ikke lige så fleksible, og de er derfor sværere at spille med. Til gengæld giver de en mere kraftfuld lyd, hvilket kan være nyttigt i koncertmæssige sammenhænge eller i samspil med andre musikere.
 • Overflade.
  • En mat overflade giver et bedre overfladegreb, hvilket gør det nemmere at spille med.
  • En blank overflade er for de mere øvede, og kan kræve større præcision.

Det kan være en fordel at have to forskellige slags, så du kan skifte dem ud alt efter hvilken situation, du vil anvende dem i. Sidder du alene i et øvelseslokale er tynde, bløde plektre at foretrække, så du undgår at blive blæst over af den kraftfulde lyd, de hårde udgaver kan give. 

Hos rytmen.dk har vi plektre til ethvert behov, uanset om du er nybegynder eller en erfaren musiker. Udvalget er stort, og du kan nemt finde inspiration.


Knap: Se udvalget hos Danguitar her: https://www.danguitar.dk/musikinstrumenter/guitar/tilbehor/plektre

Knap: Se udvalget hos SoundstoreXL her: https://www.soundstorexl.dk/produkter/6547-plekter-og-slideroer/

Tilføj en kommentar...