Tilbehør

Rør til forstærkere til guitarer

rør forstærker til guitar


En god lyd af høj kvalitet er et af de største prioriteringer for enhver, der spiller musik. En god forstærker kan gøre underværker for det samlede musikprodukt og få alting til at gå op i en højere enhed.

Et historisk perspektiv

I starten af 1900-tallet så de første rør forstærkere dagens lys og blev hurtigt mere udbredte. Rørforstærkeren har længe været den mest populære elektroniske forstærker men blev efter 70’erne erstattet af den nuværende transistorforstærker, der både er slidstærk, billig og let at slæbe rundt på.

Mange guitarister har dog den dag i dag stadig en stor forkærlighed for den rustikke type, der giver en helt unik lyd. Det kan sammenlignes med en pladeafspiller, der har den helt særlige knitrende lyd under afspilningen af plader, der for mange stadig har en charme over sig.

Rør forstærkere anvendes pga. deres rå lyd typisk inden for rock- og metalgenren.

Opbygning

Den moderne model er opbygget som følger:

  • Typisk to sæt rør.
    • Rørene er den essentielle del af rørforstærkeren, da det er dem, der vha. elektroner producerer lyden.
    • Der skelnes mellem to forskellige slags rør; preamp- og powerrør. Det er i preamp rørene, at tonen dannes, da disse rørs funktion er at forvrænge og forstærke lyden. Power rørene forstærker herefter endnu engang lyden og sender dem igennem højtaleren, og det er her, den bliver transformeret til den høje, kraftfulde lyd, vi forbinder med forstærkere.
  • Top. Guitarens signal ryger ind her.
  • Kabinet. Tilkobles højtalerenheder, der sender lyden ud.
  • Oftest lavet i træ- eller metalkasser.

Forskellige udgaver

Der findes som udgangspunkt to former for rør forstærkere til guitarer:

  • Combo forstærkere. En combo forstærker er en kombination af en top og et kabinet i samme forstærker. Det gør den let at transportere og er noget nemmere at have med på farten. Combo forstærkere har kun 1-2 højtalere og spiller ikke lige så ekstremt højt som forstærkertoppe- og kabinetter adskilt, men lyden er stadig af god kvalitet ved en lavere volumen. Lyden er høj nok til at kunne indgå i bands men skåner ørene, når du øver i længere tid ad gangen. Derfor anbefales combo forstærkere til nybegyndere og andre musikere, der enten øver derhjemme eller i øvelseslokaler.
  • Forstærkertoppe- og kabinetter. Disse forstærkere har deres to dele adskilt og er derfor noget tungere og besværlige at transportere rundt. Til gengæld kan de have helt op til 4 højtalere i sig, hvilket giver en ekstremt høj og kraftfuld lyd. Disse rør forstærkere anbefales til koncertbrug, hvor en høj volumen er nødvendig.

Når du skal træffe et valg og vælge en bestemt type, er det derfor vigtigt, at du overvejer dit brugsbehov.

Når du har fået den, er det vigtigt, at du varmer den op i noget tid, inden du sætter den til at spille for fuld skrue. På den måde skåner du dine rør, og de kan holde i længere tid.

Hos rytmen.dk har vi et stort produktsortiment inden for rør forstærkere til ethvert behov. Få inspiration og find den allerede i dag.


Søgeord:
rør til rørforstærker
6l6 rør
el84 rør
12ax7 rør

Her: https://www.danguitar.dk/musikinstrumenter/guitar/tilbehor/ror-til-forstaerker

Tilføj en kommentar...