Tilbehør

Sådan smører du din violinbue

Et musikinstrument skal behandles med omsorg og respekt. Forsømmer du det, vil du opleve, at instrumentet mister sin rene klang og sin holdbarhed. Du skal dels spille på instrumentet regelmæssigt, og så skal du behandle materialet, som instrumentet er konstrueret af, efter de respektive forskrifter.

Træinstrumenter kan påvirkes af fugt og temperatur, og de enkelte dele af instrumentet kan også reagere på omgivelserne.

Er der for eksempel tale om en violin eller et andet strygeinstrument, så er det vigtigt, at den bliver passet korrekt. I forhold til violinbuen, så skal den smøres med harpiks for, at den virker helt optimalt. Til det formål bruger du violinharpiks.

Harpiks til violiner

Brug af violinharpiks

Buen til et strengeinstrument smøres med harpiks. Det bør du gøre cirka en gang om ugen, hvis du spiller regelmæssigt. Harpiks stryges på for eksempel disse strengeinstrumenter:

  • Violin
  • Cello
  • Kontrabas

En bue er lavet af hestehalehår, og på de hår sidder der nogle mikroskopiske pigge. Hårene skal være stive for at virke, som de skal, og de bliver stive, når der smøres harpiks på. Til gengæld må der aldrig komme fedt på buen. Kommer du til at røre ved buen med fedtede fingre, så virker buen ikke efter hensigten. Vil du gerne have din violin til at spille, så dur det ikke med en fedtet eller en misligholdt violinbue.

Harpiks til violinen er det helt rigtige at bruge til formålet. Det bør du bruge regelmæssigt og på den rigtige måde og i den rette mængde.

Alice A013-1 violin/cello/kontrabas-harpiks

alice a039po

Dette er et godt eksempel på et produkt, som du med fordel kan bruge, når du skal smøre buen til dit strengeinstrument.

Fordele:

  • Kan bruges til både violin, cello og kontrabas
  • Høj kvalitet

Alice A013-1 kommer i en lille praktisk dåse med låg, og dens pris er ganske fornuftig. Du bruger ikke særlig meget harpiks ad gangen, og det er drøjt i brug, så du får god kvalitet til en lav pris med dette produkt.

Sådan smører du med violinharpiks

Der findes flere forskellige produkter og typer af violinharpiks. Ved at bruge en god violinharpiks, kan din violinbues hestehalehår få et bedre greb om strengene. Smører du ikke buen, så vil violinen have en spinkel og hul lyd, og det er ikke noget, du har lyst til at høre fra så smukt et instrument.

Det er dog ikke kun vigtigt at smøre en masse harpiks på buen, men også at påføre harpiksen korrekt. Her i det følgende får du således en guide til de enkelte trin for påsmøring af harpiks til violin og andre strengeinstrumenter.

violinharpiks

Tjek mængden af harpiks

Inden du går i gang med at smøre buen, er det vigtigt, at du undersøger, hvor meget violinharpiks, der er på den i forvejen. Så er det nemmere at dosere den korrekt.

Det gør du ved at mærke efter på buen med bagsiden af din finger. Brug ikke indersiden af fingeren, da der vil sidde lidt fedt på den, som kan skade buen. Kommer der ikke noget harpiks på fingeren, når du tjekker buen, så skal buen smøres.

Tør den gamle harpiks af

Sidder der allerede noget gammelt harpiks på buen, så skal det tørres af. Det kan du bruge et stykke køkkenrulle til. Undgå at røre ved buen med dine fingre.

Påføring af violinharpiks trin for trin

  1. Tag harpiks-blokken og skrab på det, så du får noget harpiks-pulver på toppen af den. Brug en lille metalgenstand til at skrabe på harpiksen med.
  2. Stram violinbuen en anelse mere, end du plejer at gøre. Før buen forsigtigt, men fast hen over harpiksblokken. Brug den samme slags bevægelse, som når du for eksempel pudser sko. Læg et jævnt lag harpiks grundigt på buen. Sørg for at du får dækket buen overalt. Påfør harpiksen ved at bevæge blokken op og ned ad buen – eller omvendt. Herved kommer harpiksen til at sidde godt fast på buens hår.
  3. Tjek, om der er nok violinharpiks på buen ved at bruge bagsiden af din finger. Gør dig umage, når du skal smøre din bue. Er det en helt ny bue, skal du være særligt grundig. Det kan godt tage omkring fem minutter at gøre det ordentligt, hvis den aldrig har haft harpiks på før.
  4. Når du har fået nok harpiks på buen, så skal du som en tommelfingerregel påføre et nyt lag, hver gang du har spillet i en time. Det vil ofte svare til, at du skal smøre buen efter hver anden gang, du har øvet dig. Hver gang du putter mere violinharpiks på buen, så vil det oftest være fint at bruge fem til ti sekunder på det. Så kommer du hurtigt ind i en rutine med at give buen harpiks.

Udhul ikke harpiksblokken

Hvis du bruger det samme sted at stryge violinbuen hen over harpiksblokken, så vil du med tiden få lavet en udhuling. Det er ikke hensigtsmæssigt, for så vil du for hurtigt bruge harpiksen op. Den skal nemlig kunne give buen et jævnt og ubrudt glid hen over blokken, og det kan den ikke, hvis der er blevet dannet en udhuling i blokken.

Sørg derfor for, at du bruger et forskelligt sted på blokken, hver gang du stryger buen hen over den.

harpiks til violin

Brug nok violinharpiks

Det er vigtigt at forstå betydningen af at bruge nok harpiks. Du bør ikke være alt for fedtet med den, og det kan være, at du skal bruge mere, end du umiddelbart tror. Der skal især bruges en del, hvis det er en helt ny bue, der er tale om.

Sørg for at følge trin-for-trin-instruktionen, så du er sikker på, at der kommer nok harpiks på din violinbue.

Når strengene skal renses for violinharpiks

Når der er harpiks på buen, så vil der sætte sig noget på strengene. Det skal renses af, for det kan få instrumentet til at lyde forkert.

Du kan rense harpiks af med propylalkohol enten på en vatpind eller med en klud. Væsken må endelig ikke ramme lakken. I mangel af propylalkohol kan du i nødsfald klare den med en fugtig klud.

Overholder du disse retningslinjer, vil du kunne bibeholde instrumentets flotte rene klang, og din bue vil kunne holde længere.

Tilføj en kommentar...