Tilbehør

Volume og kontrolpedaler

ernieball jr volume guitarpedal

Det er altid fedt som musiker at få mulighed for at eksperimentere med nye lydeffekter- og lydstyrke og samtidig kunne kontrollere alt dette på samme tid. Til netop dette formål blev volume- og kontrolpedaler opfundet.

Forskellige pedaler

En volume pedal er et udstyr, der gør det muligt for dig som guitarist at styre lydniveauet på din guitar udelukkende ved hjælp af din fod, så du kan have dine hænder frie under indspilninger. Med pedalen kan du skrue op og ned for lyden under fx koncerter eller i øvelsessituationer. Du kan dermed selv kontrollere, hvornår du ønsker at guitarens lyd skal være mere fremskreden og tydelig.

En kontrolpedal går lige skridtet videre og muliggør en komplet kontrol af flere forskellige pedaler med hver deres effekt. På den måde kan du styre effekterne under dine indspilninger og samtidig bevare fokus på dit instrument.

Formål og funktion

Volume pedalen anvendes hyppigt til at opnå fede effekter under koncerter:

  • Fremhævelse af solospil. Pedalen hjælper dig med at styre guitarens lydniveau, så lyden kan fremhæves under soloafsnit. Det giver en markant effekt og er et godt middel til at sætte guitarens lyd i fokus. Samtidig kan du i andre tilfælde skrue ned for at undgå at overdøve andre instrumenter.
  • Fades af toner. Pedalen gør det muligt for dig at fade bestemte toner ind og ud fx som opstart eller afslutning på et musiknummer.

Underkategorier

Forskellige kategorier inden for volume pedaler:

  • Mono. Mono er et format, der indeholder et enkelt stik. Det er det mest udbredte og billigste format. Du kan komme langt med dette format, hvis du blot ønsker at tilslutte et enkelt instrument.
  • Stereo. Stereo er et format, der indeholder to stik og to plugs, der altså muliggør tilkoblingen af to instrumenter på samme tid. Det er et noget dyrere format for den mere erfarne musiker.
  • Aktiv. Den forudsætter, at du har den tilsluttet strømforsyning, da den ellers ikke vil virke. Til gengæld har den ofte flere features og mulighed for federe effekter.
  • Passiv. Den behøver ingen strømforsyning for at virke. Det kan være en stor fordel i situationer, hvor man ikke har strøm tilgængeligt pga. ydre omstændigheder. Den passive slags svigter derfor aldrig, men til gengæld har den ikke lige så mange features og effekter som den aktive pedal.

Ud fra de ovenstående kategorier er der god mulighed for at finde lige præcis de pedaler, der måtte falde i din smag.

Hvis du er nybegynder og blot søger en helt enkel pedal uden alt for mange features, vil den simple monoformat være at foretrække. Hvis du derimod spiller musik på et større plan og gerne vil eksperimentere med fede effekter og features, kan det med fordel betale sig at investere i noget lidt dyrere udstyr. 

Uanset hvad dit behov måtte være, finder du altid et stort udvalg af både volume og kontrolpedaler hos rytmen.dk. Du kan finde pedaler, der imødekommer dit behov, og som passer til din personlige præference. Tag et kig og få inspiration til din næste pedal.


Tilføj en kommentar...