Lydudstyr

Synthesizer: Her er de bedste i test

Synthesizer

Nogle af de førerende producenter indenfor synthesizers er: Moog, Roland, Korg, Yamaha, Clavia og Access. Vi har taget nogle af de bedste på markedet og gjort det let tilgængeligt for dig at vælge mellem det meget store udvalg. Vi har blandt andet taget den bedste i test, den mest solgte, den der har fået bedste anmeldelser og så videre.

Bedst i test – Roland TB-3Se pris
Mest solgte – Korg MinilogueSe pris
Bedste anmeldelser – Novation Peak Se pris
Klassikeren – Roland Juno DS 76Se pris
Populær i udlandet – Multimedia Uno SynthSe pris
Anbefalet af producere – Roland JU-06A synthesizerSe pris

BEDST I TEST – Roland TB-3

Roland TB-3 Syntheziser, digital synthesizer, analog synthesizer, novation summit, roland d-05, moog grandmother

Denne synthesizer er by far den der har testet bedst i vores gigant undersøgelse, hvor vi har tester over 1000 forskellige synthesizers. Det du får ved denne synthesizer er et utal af forskellige muligheder for at eksperimentere med al verdens lyde. Roland TB-3 er også den synthesizer der er klart nemmest at bruge, hvilket også var en faktor i vores test.

Denne Roland TB-3 synthesizer består basalt set af et fladt board, med en forholdsvis stort display, hvor du kan se lydens bølgefrom. Displayet har en masse forskellige farver, der kan indstilles, så det bliver nemt at se forskel på de forskellige lyde. Den indeholder også en masse forskellige knapper, da kan justere på lydene, så de bliver præcis, som du gerne vil have. Dreje knapperne på denne Roland synthesizer gør det muligt at få dannet en masse alternative lyde, da kan give et ekstra pift til for eksempel rap eller hip hop sange.

Den canadiske verdensstjerne Drake har for eksempel brugt denne synthesizer til at producere sange som “Nice for what”, “God’s plan” og “Passionfruit”.

MEST SOLGTE – Korg Minilogue

Korg Minilogue Syntheziser, digital synthesizer, analog synthesizer, novation summit, roland d-05, moog grandmother

Denne fantastiske synthesizer med 4 stemmers polyfoni og 37 anslagsdynamiske tangenter der er programmebare med op til 200 hukommelses pladser. Dette betyder at man på hvert enkelt tangent kan have op til 200 forskellige lyde, som man kan skifte imellem. Så hvis man ganger det op, kan man have op til 7400 forskellige lyde på denne geniale synthesizer, hvilket jo er fuldstændig hjernedødt fedt.

På denne synthesizer er der også et lille display, der viser bølgeformerne på de forskellige lyde, så du altid kan følge med i, hvordan lyden lyder. Synthesizeren er lavet a aluminium, hvilket gør den utrolig slidsikker og vanvittigt holdbar. Den har gummibelagte drejeknapper og en bagside af træ, hvilket også giver den et mere unikt og elegant look. Den indeholder: MIDI, USB MIDI og Audio Sync for alle typer af live og studie sammenkoblinger så lige meget, hvordan din opsætning ser ud kan du med garanti tilkoble denne synthesizer og få et hav af nye muligheder.

Den indeholder udover det ovenstående også Voice Mode for konfiguration af de mange stemmer: POLY – som kan fungere som en 4 stemmig polyfonisk synthesizer, DUO – som kan fungere som en 2 stemmig synthesizer, UNISON – som kan fungere som unison all mono synthesizer, MONO – som kan fungere som mono synth med sub-oscillator, CHORD – der kan bruges til at producere akkorder, DELAY – den kan fungere så stemmerne 2-4 spilles efter hinanden efter stemme 1, ARP – der kan fungere som arpeggiator og sidst men ikke mindst SIDE CHAIN – der fungere sådan at, når en tone spilles sænkes volumen på den foregående tone.

Alle disse funktioner gør at denne synthesizer klart er den mest populære, da mulighederne simpelthen er uendelige med dette elektroniske vidunder.

DEN BILLIGE – Korg Volca Keys

Korg Volca Keys - Analogue Loop Synth Syntheziser, digital synthesizer, analog synthesizer, novation summit, roland d-05, moog grandmother

Hvis man er ny indenfor synthesizers og ikke helt føler sig sikker på, hvor meget man vil komme til at bruge den, så kan man altså også få ret billige synthesizers. Denne Korg Volca Keys synthesizer er utrolig billig, men giver stadigvæk en lang række muligheder og kan pifte din performance op til et helt andet niveau end set før. Det en Korg Volca Keys kan gøre er, at den kan danne en lang række konpakte synth, sequencers, trommemaskinelyde og generelt bare store lead lyde, bas linjer og rytmer.

Tager vi Volca serien består den af Volca Keys, Volca Bass, Beats, Volca Sample og Volca Fm. Så lige meget hvilken lyd du leder efter, kan du altså få en Volca synthesizer der kan danne den til dig.

Strukturen i denne synthesizer er: 3VCO, 1VCF, 1VCA, 1LFO og 1EG, hvilket giver en helt igennem fantastisk mulighed for eksperimenter. Sequencer i denne synthesizer er: 1 part, 16 trin og 8 pattern.

Tilslutningerne er hovedtelefon udgang: 3,5 mm jack, Sync in og out 3,5 mm jack og MIDI in. Batteridriften i denne synthesizer er 6 x AA alkaline batterier eller 6 x AA nikkel metal hybrid batterier. Der er cirka 10 timers batteritid med Alkeline batterierne. Du kan også tilkoble en KA 350 strømadapter, som medfølger i prisen. Synthesizeren er 193 x 115 x 46 mm, hvilket er en utrolig dejlig størrelse, ikke for stor og ikke for lille, den er helt perfekt. Den vejer 377 gram, så den er også dejlig nem at have med rundt omkring til diverse koncerter.

Så selvom denne synthesizer er billig, får man altså stadig noget for pengene, da man få en masse forskellige muligheder og en utrolig håndgribelig synthesizer.

BEDSTE ANMELDELSER – Novation Peak

Novation Peak Syntheziser, digital synthesizer, analog synthesizer, novation summit, roland d-05, moog grandmother

Novation Peak er by far den synthesizer der har fået bedst anmeldelser gennem vores kæmpe undersøgelse. Man får her en dejlig varm analog 8 voice ploysynth med 3 oscilliatore per stemme. Derudover får man også et utrolig resonant multi mode analogt filter til hver eneste stemme, samt 1 amp asdr, 1 filter adsr, noise generator og ringmodulator. Udover de basale triangle, sawtooth og squarewave har Novation Peak også 17 wavetables. Så der er rig mulighed for at skabe helt enestående lyde med denne synthesizer.

Kigger vi mere konkret med, hvordan denne synthesizer ser ud. Så har den 42 control knobs, 8 styks 35 mm sliders, 1 volume knob, 30 lit funktions knapper, 16 ikke lit funktions knapper, 2 animate buttoms plus hold buttoms og 2 data encoders. Derudover har den også 90 indicator LEDs med en OLED display. Den har også en power switch og en power supply connector.

USB socket systemet for denne synthesizer er MIDI desværre kun MIDI og ikke noget bus power. Der er dog både MIDI ind, ud og igennem. Den indeholder et 2 1/4 jack socket for kontinuerligt eller skiftende pedaler. In jack stikket er for CV 3,5 mm. Output jackstik er både i venstre og højre side til 1/4 også for hovedtelefoner.

Synthesizeren er lavet af amerikansk valnøds træ, dog er der også elementer er magnetisk metal, så den er utrolig holdbar og nem at benytte, hvilket nok er derfor den har fået så gode anmeldelser.

KLASSIKEREN – Roland Juno DS 76

Roland Juno DS 76 Syntheziser, digital synthesizer, analog synthesizer, novation summit, roland d-05, moog grandmother

 Roland Juno DS 76 synthesizeren er en ny version af den ellers klassiske Juno, hvilket er derfor vi har taget den med som vores klassiker. Roland Juno DS 76 har fået opdateringer på både hardware og software, hvilke gør den helt exceptionel god og hurtig. Den er derfor klar til et nyt årti som den klart bedste af alle velocity sensitive keys synthesizers.

Denne synthesizer inkludere alle JUNO Di plus lydene fra de klassiske akustiske klaverer, elektriske klaverer og meget meget mere. Derudover indeholder den også over 30 trommesæts lyde og mere end 1200 forskellige patches. Den kan dog indeholde op til 256 bruger patches, som du selv kan uploade. Den har overraskende nok også op til 128 stemme polyfonier, hvilket giver den nogle helt unikke lyde. Det der gør den her synthesizer helt exceptionel er de 8 phrase pads, som kan bruges til at lave samples og sange.

Mikrofoner inputtet kommer med et speciel reverb, vocoder og pitch effekter der giver nogle helt unikke vokal performance. De 8 pattern sequencers er med non stop loop optagelses funktioner, hvilket giver både hurtige og fantastisk effektivt udvikling af sang ideer. USB audioen er med MIDI og DAW kontrol modes.

Synthesizerens mål er 1231 x 311 x 102 mm, hvilket gør dette til en ret stor synthesizer, dog vejer den kun omkring 7 kilo, men til gengæld får du jo et helt keyboard med i købet. Hvilket gør at du er fri for at skulle købe det ved siden af, så det er jo et kæmpe plus.

DEN SMARTE – Monologue Gold Synthesizer

Korg Monologue Gold Synthesizer Syntheziser, digital synthesizer, analog synthesizer, novation summit, roland d-05, moog grandmother

Denne synthesizer kommer med 25 tangenter, hvilket gør den til et slags mini keyboard. Dette kombineret med alle den mange smarte egenskaber, er den primære grund til at denne synthesizer er kåret til den smarteste på markedet.

I denne synthesizer får over 100 programmer fyldt med mikrotuning og sequence data indstillinger. Derudover kommer den med en lang række parametre den arbejder under, jeg vil lige nævne nogle af dem: MASTER: drive, Vc01: Wave (Saw, Triangle og Sqaure) Shape, VCO2: Octave, Wave (Saw, Triangle og Noise), Sync Ring, Pich, Shape, MIXER: VCO1, VCO2, FILTER: Cutoff, Resonance, EG: Type (A/D, A/G/D, G) Attack, Decay, Int, Target (Pitch, Pitch 2, Cutoff), LFO: Wave (Saw, Triangle og Square) Mode (Fast, Slow og 1-shot), Rate, Int, Target (Pitch, Shape og Cutoff).

Synthesizeren har en 16 steps monphonic sequencer, der kan bruges på op til 4 forskellige parametre. Mikrotuningen ha r32 indstillinger, med 20 forud indlæste tunings, 6 bruger skalaer, 6 bruger octaves, og alle indstillingerne kan blive benyttet på alle tangenterne. Derudover har den 23 dedikerede panel controls der gør det muligt af få pludselig adgang til alle parametrene in synthesizeren. Slideren gør det muligt at have forskellige parametre indenfor hvert program.

Displayet på denne synthesizer er en Real time OLED, hvilket giver dig mulighed for at følge lydenes lydbølger og justere dem, så de passer lige til dit brug. Hovedtelefons stikket på denne synthesizer er et 6,3 mm stereo jack stik. Outputtet er en 6.3 mm monaural phone jack stik. Audio In er 6,3 mm monaural phone jack stik, SyncIn er en 3,5 mm monaural mini jack stik, Sync Out 3,5 mm monaural mini jack stik og sidst men ikke mindst er der MDI In, MIDI Out og USB Type B.

Strømtilslutningen kommer fra AA alkaline batterier og 6 styks af slagsen eller via 6 AA nikkel metal batterier. Du kan dog også tilslutte en AC adapter der optimalt kører gennem DC 9V eller KA 350 optional. Batteri tiden ligger på omkring 6 timer afhængigt af, hvor voldsomt den bliver brugt. Kan bruges i helt op til 8 timer, hvis der bruges nikkel metal batterier.

Målene for denne synthesizer er 350 x 276 x 76 mm og den vejer 1,7 kilo, hvilket gør den utrolig nem at have med over alt. Det er ikke for sjovt at den er blevet kåret til den smarteste på markedet.

REDAKTIONENS UDVALGTE – Korg MS-20 Mini Hvid

Korg MS-20 Mini Hvid Syntheziser, digital synthesizer, analog synthesizer, novation summit, roland d-05, moog grandmother

Korg MS-20 Mini Hvid er en ny udgave af den klassiske og legendastisk MS 20 der først blev set på markedet helt tilbage i 1978. Det er en meget kragtfuld sem modular monofinsk analog synthesizer, hvilket vil sige at med lang række moderne funktioner, er den totalt state of the art.

Keyboardet har indbygget 37 tangenter med 3 octaves, der er specifikt designet MS 20 mini. Dette giver dig en kæmpe ocean af forskellige muligheder.

Denne synthesizer skiller sig meget ud i forhold til mange andre synthesizer, da den har en lang række funktioner der er ekstraordinære. Jeg vil lige kort nævne nogle af dem, så du ved, hvad du køber: Voltage Controlled Oscillator 1 (VCO 1) og Voltage Controlled Oscillator 2 (VCO 2), VCO MAster Control, VCO Mixer, Voltage Controlled High Pass Filter (VCF HPF), Voltage Controlled Low Pass Filter (VCF LPF), Envelope Generator 1, Envelope Generator 2, Modulation Generator (LFO) Manual controller og control section.

Envelope Generatoren har en delay time på maksimalt 10 sekunder, en attack time på maksimalt 10 sekunder og en release time på maksimalt 10 sekunder. Envelope Generator 2 har en hold time på maksimalt 20 sekunder, en attack time på maksimalt 10 sekunder, en decay time på maksimalt 10 sekunder, Sustain level på 0V – 5V og en release time på maksimalt 10 sekunder.

Control sektionen har et input signal level, en low cut frequency fra 50 hetz til 2.500 hetz, en high cut frequency fra 100 hetz til 5.000 hetz. Derudover har den også CV adjust og Threshold level. Disse mange mange mange funktioner gør at vi har valgt den som redaktionens udvalgte.

Målene for denne synthesizer er 493 x 257 x 208 mm og vejer 4,8 kilo. Så den er ikke vanvittig stor, hvilket er rart, når man skal fragte den rundt til alle sine koncerter.

POPULÆRE I UDLANDET – Multimedia Uno Synth

IK Multimedia Uno Synth Syntheziser, digital synthesizer, analog synthesizer, novation summit, roland d-05, moog grandmother

Multimedia Uno Synth er en bærbar, monofonisk og 100 % analog synthesizer, hvilket gør den helt unik. Den kører på IK Multumedia’s hardware, hvilket er verdens kendt indenfor synthesizer verdenen.

Lyden fra denne Multimedia Uno Synth synthesizer er helt unik, hvilket er grunden til den store popularitet fra udlandet. Denne synthesizer er blevet brugt at kunstnere lige fra Kendrick Lamar til Tiesto, fordi dens bredde vifte af muligheder, giver dig alt, hvad du skal bruge.

Det analoge filter der er i denne synthesizer giver en varme og dybder i lydene man aldrig har hørt før. Derudover er multi mode filteret også helt unikt, da man kan bruge subtile tonale modifikationer eller meget aggressive resonansfej. Den har også et special designet overdrive kredsløb der giver dig mulighed for at benytte mere moderne og mættede toner. du kan selvfølgelig også modulere og filtere via filterenvelope og LFO’er, som du også får ved denne synthesizer. Derudover kan du også benytte eksterne MIDI controllere, hvilket jo er mega fedt.

Den indbyggede delay effekt er synkroniseret med det helt unikke UNO Synth’s tempo, hvilket gør det muligt at udvide din horisont i forhold til dydbe og arpeggio eller endda sequenc mønstre. Du kan også bruge filtrene og oscillatorrparametrene til at modulere og justere lyden mens du laver dem. UNO Synth leverer over 100 forindstillede lyde, hvor 80 af dem er programmerbare, hvilket vil sige at du kan ændre i dem der allerede er indstillet. Hver lyd serveres med en tilhørerende arpeggio og en fulstændig unik sekvens, som du kan bruge til inspiration i dit videre arbejde.

Du får her også 40 forskellige controllere, som alle vil være tilgængelige for dig via UNO Synths toppanel. Dette giver dig direkte og øjeblikkelig adgang til Synth motor parametrene uden du skal til at rulle igennem en lang række af menuer. Dette giver dig mere kontrol og gør det nemt for dig at benytte Mac eller PC editor programmer. For du kan nemlig bruge computer programmer til at kontrollere lyden og administrere indstillingerne på denne synthesizer.

Klaviaturet på denne Multimedia Uno Synth synthesizer er et multi touch klaviatur, der giver dig mulighed for at benytte hele 13 forskellige skalaer som du kan hente inspiration fra. Der er indbygget et arpeggiator med 10 forskellige arpeggio modes, der via en rækkevidde på 4 octaver, gør denne Multimedia Uno Synth synthesizer i stand til at levere stemningsfyldte sekvenser, flydende baslinjer, animerede grooves og meget meget mere.

Multimedia Uno Synth synthesizer har et ultra kompakt design, der gør den til den mindste monofoniske synthesizer på markedet. Dette gør det nemt for dig at benytte den over alt, om det er på Bøgescenen til Smukfest eller hjemme på dit værelse er fuldstændig ligegyldigt. Den vejer kun 400 gram, så den er utrolig praktisk at flytte rundt på. Den inkluderer 4 x AA batterier og en USB strømforsyning og en powerbank, der igen gør denne synthesizer utrolig praktisk, da du kan have den med og bruge den over alt.

ANBEFALET AF PRODUCERE – Roland JU-06A

Roland JU-06A synthesizer Syntheziser, digital synthesizer, analog synthesizer, novation summit, roland d-05, moog grandmother

Roland JU-06A er en mege unik synthesizer, da den er skabt på basis funktioner fra ikoniske Juno 60 og Juno 106 synthesizere. Det denne synthesizer så kan, så andre ikke kan er at den har en akkordhukommelse uden lige. Derudover kan den også bruger moderne Eurorack systemer, hvilket er helt ekstraordinært. Dette giver en lang række af rytmiske variationer.

Lyden i denne synthesizer er helt autentisk og utrolig fleksibel. Klangmæssigt er det umuligt at skelne mellem JU 06A og de Juno 60 og Juno 106 synthesizere som denne model er bygget på. Klangen fra Junos legendatiske chorus effekt er her blevet genskabt, til nøjagtighed. Derudover er klangen og justerbare, hvilket er mega nice.

Roland JU-06A fungerer specielt godt med K 25m, hvilket er et 25 tangenters anslagfølsomt keyboard. Slår man disse to instrumenter sammen, kan det ikke beskrives, hvor mange muligheder man får for at sammensætte en lang række af forskellige lyde og effekter.

Roland JU-06A kører på 4 AA batterier og alternativt kan du tilslutte strøm til Roland JU-06A via et USB busstrøm kabel. På den måde at den nem at genoplade.

Grunden til at denne synthesizer er anbefalet af producere, er fordi de jo oftest sidder og arbejder i deres studios. Så de flytter ikke særlig tit rundt på deres instrumenter. Denne synthesizer er ret stor og fungere bedst tilsluttet til et keyboard, hvilket de fleste producere også benytter. Dog får man jo så en lang række muligheder her, som man ikke får ved andre synthesizers, hvilket virkelig tiltrækker producerer.

Hvad er en Synthesizer?

En synthesizer er et specielt elektronisk musik instrument, der blandt andet kan bruges til fremstille en lang række forskellige lyde, der ellers ikke kan fremstilles af andre musik instrumenter. Det ekstra fede ved en synthesizer er så, at den så også kan bruges til at fremstille lyde der allerede er kendt i forvejen. Så man kan nærmest kalde det for et multi instrument. En synthesizer kan altså erstatte alle andre instrumenter, så har du en synthesizer behøver du jo nærmest ikke andet. Man kan derfor ene mand styre et helt orkester, så det er virkelig værd at investere i.

Det mest brugte lyd apparat til at fremstille realistiske lyde, vil nok være en sampler, da den optager lyde, redigere, filtere og lægger dem ud, så man kan benytte dem i sit videre arbejde. Forskellen på en sampler og en synthesizer er, at en synthesizer ikke optaget lydene, men simpelthen selv generer dem.

Mange synthesizers blive oftest programmeret til registrere bølgeformer, som så kan bruges til, at skabe lydene. Ved hjælp af filtre, forstærkere og effekter danner den simpelthen selv lydene, så man få nogle helt unikke lyde ved hjælp af en synthesizer.

Synthesizers er oftest brugt at rap og hip hop kunstnere, da de skal lave deres helt eget musik uden hjælp fra et orkester. De kan derfor ved hjælp af synthesizeren have lyde med fra alverdens forskellige instrumenter. Dog skal det lige siges at synthesizers kan indstilles til brug i alle genre.

Leder du efter din nye synthesizer? Hvad end du er på udkig efter din første, eller blot endnu en i en lang række af synthesizers, kan markedet godt være uoverskueligt og nådesløst. Derfor har vi samlet nogle af vores favoritter fra forskellige ender af spektret – fra de simple men elegante bass synths til de enormt komplicerede synthstations.

Selvom man aldrig helt kan gå i dybden nok, når det kommer til at beskrive en synths egenskaber og funktioner, har vi prøvet at beskrive hvert instrument, sådan at du både kan få noget ud af det som nybegynder og erfaren. Alle de synths vi har samlet herunder er anbefalet af eksperter, anmeldere og musikere verden rundt. Så gå på udkig i udvalget, og se om der er noget, der passer til dine behov.

Testvinder – Roland Synthesizer

tb-3 detail hero synthesizer

Vi starter ud med vores testvinder, den fantastiske Roland TB3 Touch Bassline. Hvis navnet TB3 virker bekendt, er det muligvis på grund af den legendariske bass synth TB303, som Roland lancerede tilbage i 1981.

TB303 var en meget indflydelsesrig og brugt synth, der siden sin storhedstid har været inspiration for utallige efterligninger fra andre producenter. Med TB3 går Roland omsider tilbage til den originale succes og skaber en synthesizer med det bedste fra både den gamle og den nye verden samlet i én hæsblæsende bass synthesizer.

TB3 er lille, handy og simpel at betjene. I forhold til sin forfader har denne Roland synthesizer et simpelt design og interface. Synthen består i bund og grund af et elektronisk touchpad på 140*60 mm, hvor en oktav lyser op som røde tangenter. Ovenover dette lille touch-keyboard er der nogle enkelte tryk- og drejeknapper. Der er altså ikke meget at overskue, når du skal lære at betjene TB303. På trods af at dette åbner synthen op for utroligt mange muligheder.

Det smarte ved touchpaden er, at den ikke kun fungerer som et gammeldags keyboard. De fem mode selection knapper ændrer på padens funktion. Der er for mange muligheder til at gå i dybden med her, men med paden har du som musiker let adgang til mange effekter, pitch, volume, filter og modulation bare ved hjælp af touch teknologi.

Ved hjælp af scatter funktionen kan du på TB3 skabe lynhurtige effekter som reverse, slicing og alt muligt andet, uden at du behøver at redigere i et computerprogram.

Kort sagt er TB3 vinderen af vores test som bedste synthesizer, fordi den kommer med uhørt mange muligheder, set i betragtning af hvor enkel den er i sit design og interface.

Dens pattern funktion er velfungerende, effektiv og brugervenlig, og du kan altså let skabe sammenhængende, komplicerede patterns og beats.

Fordele:

  • Tager charmen fra den oprindelige BT303 og moderniserer den på en overbevisende måde.
  • Flere effekter og lyde end man skulle tro.
  • God pris for en professionel synthesizer.
  • Gode effekter, 32-step sequencer mm. giver mange muligheder.
  • Simpelt, lækkert og overskueligt design.
  • Lille, let og handy at transportere.

Ulemper:

  • Touchpad’en vil aldrig føles helt som et rigtigt keyboard.
  • Man kan ikke gemme sine ændringer i lydene, men må ændre dem på ny hver gang.
  • Det kan være svært at styre, hvilke effekter man ændrer på ved en lyd. Med det simple design går man lidt på kompromis med kontrollen.

Mest Solgte – Arturia Matrixbrute

matrixbrute synthesizer

Her har vi at gøre med noget helt andet. Arturia Matrixbrute er i en anden prisklasse, og det er der en grund til. Instrumentet har 49 anslagsfølsomme tangenter med aftertouch, der er en fryd at spille på. Derudover er der et utal af knapper, indstillinger og alle tænkelige muligheder.

Matrixbrutes design og kvalitet er imponerende. Man får indtryk af stil og klasse, når man kigger på instrumentet, og de mange forskellige knapper og funktioner giver en helt overvældende følelse.

Der er dog mening i galskaben, og således kan Matrixbrute gøre stort set alt det, man kunne ønske fra en synthesizer. Selvom den virker meget som en analog moog synthesizer, er der udgang til MIDI og godt samspil med DAW-programmer. De mange controllers og knapper kan således modificeres og tilegnes forskellige funktioner igennem computeren, hvilket gør instrumentet utroligt medgørligt og åbent.

Matrixbrute har tre modusser: Preset, Mod og Seq. Kort sagt kan du i Preset bruge de 256 knapper til at vælge patches, sequences og patterns. I Mod kan du indstille modulationen ud fra de 16 kilder. I Seq mode bliver synthen til en 64-steps sequencer, hvor du altså kan skabe utroligt komplekse kompositioner uden særligt stort besvær, og med perfekt kontrol. Der er mulighed for at transponere sekvenser, starte og stoppe dem, og på den måde ændre lydbilledet på en flydende og løbende måde. Sequenceren kan sættes i forskellige tilstande som swing, forwards, backwards eller random, og på den måde også modificere lydbilledet for dig.

Der er mange komplicerede ting at tale om ved Arturia Matrixbrute. Overordnet set er det dog vigtigst at vide, at du her får et monster af en synthstation. Der er nærmest ingen ende på galskaben, når det kommer til funktioner, lyde og muligheder, og det kan virke lidt uoverskueligt at blive klog på. Til gengæld er der ikke grænser for, hvad du kan opnå musikalsk.

Fordele:

  • Utallige muligheder når det kommer til lydmodulation, sequencing og effekter.
  • Fire oktavers keyboard med lækkert, professionelt feel.
  • Flot og robust design i sammenhængende stil.
  • Stor personlighed i lyden, som du i høj grad kan forme efter dine ønsker.

Ulemper:

  • Ikke på nogen måde den billigste synth på markedet.
  • De mange funktioner og muligheder kan være svære at overskue.
  • Manglende click-funktion på sequenceren.
  • Stor, tung og klodset at transportere.

Den Billige – Novation Bass Station

Bass station synthesizer

Vi har taget Novatio Bass Station 2 med, fordi den på nogle måder er en god mellemting af de to øvre punkter. Også denne synth er en opfølger på en klassisk synthesizer, nemlig den oprindelige Novation Bass Station fra 1993.

Som det fremgår af navnet, er dette også en bass synth. Den har dog væsentligt flere analoge funktioner og knapper end Roland TB3, ligesom den har et fysisk keyboard med to oktaver. Dette er dejligt at have og godt at spille på, især fordi det ikke blot er én enkelt oktav. Selvom man har mulighed for at modulere, er det dejligt at kunne bevæge sig over mere end en oktav uden at behøve det. Dette er især befriende, når man spiller på det live.

De relativt mange drejeknapper styrer forskellige filtre og effekter, der selvfølgelig kan omfordeles via MIDI i et program på computeren.

Novation Bass Station 2 har alt det, man bør forvente af en gedigen bass synthesizer. God mulighed for formgivning af lyde, samt et panel til modulation, LFO, sliders og andre sjove muligheder. Bass Station 2 er let at gennemskue og betjene, om end den ikke har det banebrydende interface fra TB3, eller de uendelige muligheder fra Matrixbrute.

Synthen har flere muligheder end som så i kraft af funktionsknapperne, der kan slås til og fra ved at trykke Function og så trykke på en af tangenterne. Disse funktionsknapper kan tildeles forskellige opgaver, så som at styre aftertouch, ændre i synthens grundlæggende form, oscillering, swing, arpeggiator og lignende.

Disse mange funktioner gemmer sig lidt under overfladen, og det kan godt kræve nogle timer i selskab med en manual, videoer eller hjemmesider for at gennemskue alle synthens funktioner. Når du først er fortrolig med den, er her dog tale om en habil bass synth, der også egner sig utroligt godt live.

Fordele:

  • Det simple design skjuler utroligt mange muligheder inden for lyde og funktioner, når man først har lært instrumentet at kende.
  • God til prisen.
  • Lille, let og handy at transportere.
  • Keyboardet på to oktaver gør det godt at spille på live.

Ulemper:

  • Mange af funktionerne kan være svære at finde frem til ved første øjekast.
  • Ikke det mest elegante design eller materialer.

Alternativer

Nu har vi fokuseret dybdegående på disse tre primære forslag. Det er dog ikke helt muligt at begrænse udvalget så kraftigt, og derfor har vi også været fristede til at komme med en række alternativer. Mange vil finde disse muligheder mindst lige så tiltalende som de andre, og de kan måske endda leve op til nogle krav og behov, som vores testvindere ikke kunne.

Der er god grund til at være grundig, inden du smider tusindvis af kroner efter et dyrt instrument. Derfor er det vigtigt at vide, hvad der er ude på markedet. Der er stor forskel fra en minisynth til en bass synth til en stor og kompleks moog synthesizer med nærmest uendeligt mange kombinationer af lyde.

Korg Synthesizer

minlogue synthesizer

Denne DEMO Minilogue Korg synthesizer adskiller sig ved at være 100% analog. Den er altså oplagt at bruge live, og kræver ingen tilslutning til MIDI og DAW.

Produktet er en udstillingsmodel, hvilket betyder at den er væsentligt billigere end et lignende produkt ellers ville være, fordi andre har spillet på det før. Der er dog ingen ridser, fejl eller mangler, og synthen leveres i original emballage med normal garanti.

Denne Minilogue har 37 tangenter, altså tre oktaver, der giver stor bevægelighed på keyboardet. Dette er endnu en grund til, at det egner sig godt til live optræden og i øvelokale med for eksempel et band.

Samtidig er der dog godt med funktioner, knapper og muligheder, som kan være sjove at lege med og udforske. Lydene kan modelleres, sættes i en simpel sequencer eller gemmes i synthens 200 pladsers hukommelse. Desuden er der 100 forskellige presets med forskellige lyde.

Det er en polyfonisk synthesizer, og kan altså spille flerstemmigt i op til fire stemmer, og arpeggiatoren kan skabe tonefrekvenser og kæder, som er sjove at bruge. Sequenceren kan også arbejde polyfonisk.

Den er robust og elegant, produceret i aluminium, gummi og træ på bagsiden. Det er vigtigt at nævne, at der også er USB MIDI, så der altså godt kan indspilles ligesom med en anden synth.

Modular synthesizer

scheme unodrum front white gray synthesizer

system synthesizer

Disse to produkter adskiller sig fra de tidligere nævnte, ved at de ikke har et keyboard.

IK Multimedia UNO Drum er en trommemaskine. Den er også analog, og kan altså bruges uafhængigt af computer, MIDI og så videre. Den er smart, fordi den er kompakt, analog og let at tage med, men alligevel har en stor mængde af lyde, patterns og funktioner.

Der er 12 PCM-stemmer, hvor dit valgte trommesæts enkeltlyde kan fordeles, så du kan trykke på de enkelte trommelyde for at afspille dem. Med en 64-step sequencer kan du så loope beatet og skabe komplekse progressioner og rytmer.

Rolands SYSTEM-1M AIRA er en såkaldt semi-modular synthesizer. Den er en del af Rolands Aira serie af digital emulation, selvom den måske egentlig mere ligner en gammeldags, analog modular synth.

1M er designet til at være en del af et rack, men kan også stå for sig selv. Den har et flot design med stilfulgt baggrundslys, der kan modificere efter behov. Disse lys er koblet til de forskellige faders, og i mørke kan du således variere lysstyrken, så du kan se knapperne bedre.

Sat til en sequencer fungerer 1M let, især hvis du bruger den i sammenhæng med andre produkter fra Aira serien. Så kan du bruge 1M til at modulere lyden, oscillere og skabe vilde, fantastiske effekter i lydbilledet.

Yamaha synthesizer

yamaha refacecp synthesizer

Denne Yamaha synthesizer har simplicitet som sit helt store trækplaster. Med ganske få knapper og et lækkert keyboard, kan instrumentet skabe overraskende god lyd.

De forskellige presets lyder godt og kan modificeres på et begrænset antal måder. Her er det altså ikke behovet for uendelige kombinationer og sequencers, der bliver opfyldt.

Til gengæld får du en synthesizer, der minder mere om et klassisk keyboard, men med lækre muligheder for at forme lyden efter dine ønsker. De få knapper til tremolo, chorus, delay og reverb inklusive drejeknapper giver alligevel et ganske godt spektrum af lyde. Desuden giver octaverknappen mulighed for at spille med en stor ambitus, både de helt lyse melodier og den dybe basstemme.

Roland synthesizer

Juno synthesizer

Teenage Engineering synthesizer

Roland Juno DS 76 minder også mere om et klassisk keyboard, men har dog en 8-spors integreret sequencer samt 8 pads. Du får altså en del muligheder med produktet.

Med 76 tangenter har du nærmest et helt klaver, og behøver således ikke at bruge en octaver. Tangenterne er trykfølsomme og lækre at spille på.

Til de 8 pads hører der 8 forskellige trommesæt, en masse færdigindspillede beats og sange, og muligheden for at importere samples fra computeren. Ligeledes er der indgang til mikrofon, så du kan bruge synthen som vocoder, pitcher og andre effekter. Det er en keyboard synthesizer i høj kvalitet.

Teenage Engineering OP-Z er en sequenser, synthesizer og sampler med 16 spor. Den har ikke noget keyboard, men mange kombinationer og muligheder for at opbygge dine egne lyde og kompositioner.

Via DMX kan den desuden styre lys, og på den måde skabe en grafisk helhedsoplevelse i en performance. Det er muligt at tilkoble din smartphone eller tablet som display. Dette produkt er utroligt lille og transportabelt, og altså klar til at koble op til et hvilket som helst lydsystem, hvis du er på farten og skal performe live eller indspille.

Online synthesizer

For en god ordens skyld skal vi nævne, at der også findes diverse online løsninger til synthesizer. Ønsker du blot at eksperimentere en smule, afprøve et koncept eller lignende, kan du altså kigge lidt rundt på nettet, før du investerer i en dyr synth.

Det er dog vigtigt at understrege, at du med en online synthesizer ikke får en brøkdel af de funktioner eller den lyd, kvalitet og så videre, som du gør med nogen af produkterne på denne liste.

Er du for alvor interesseret i at spille synth, bør du altså helt klart investere i noget ordentligt udstyr. Når udstyret ikke er i orden, forsvinder lysten til at spille også hurtigt igen.

Opsummering

I sidste ende er det kun dig, der kan bestemme hvilken synth, du skal have. Denne liste skulle dog gerne være med til at kunne give dig et overblik over nogle af de ting, markedet har at byde på.

Går du efter den altomfattende, komplekse moog synth er det Arturia Matrixbrute. Er du mere på udkig efter en smart og simpel bass synth til live performances og indspilning, er det Roland TB3 eller Novation Bass Station 2, alt efter om du ønsker henholdsvis touchpad med minimalistisk design eller et to oktavers keyboard med lidt flere funktioner.

For et mere gammeldags keyboard-lignende instrument med forskellige effekter kan du kigge på Yamaha Reface eller Roland Juno. Og endelig er der de mere specielle muligheder som trommemaskinen fra IK Multimedia eller Rolands semi-modular synthesizer. Her får du nogle gode instrumenter med fede funktioner, men det er vigtigt at være klar over, at det ikke er synths i ordets almene betydning, men nogle mere specifikke instrumenter.

Det er altså bare med at gå ind og læse mere om de muligheder, du finder mest interessante, sammenligne priser, funktioner og design, og så finde din kommende synth.

Tilføj en kommentar...