Lydudstyr

Synthesizer: Her er de bedste i test

Synthesizer

Leder du efter din nye synthesizer? Hvad end du er på udkig efter din første, eller blot endnu en i en lang række af synthesizers, kan markedet godt være uoverskueligt og nådesløst. Derfor har vi samlet nogle af vores favoritter fra forskellige ender af spektret – fra de simple men elegante bass synths til de enormt komplicerede synthstations.

Selvom man aldrig helt kan gå i dybden nok, når det kommer til at beskrive en synths egenskaber og funktioner, har vi prøvet at beskrive hvert instrument, sådan at du både kan få noget ud af det som nybegynder og erfaren. Alle de synths vi har samlet herunder er anbefalet af eksperter, anmeldere og musikere verden rundt. Så gå på udkig i udvalget, og se om der er noget, der passer til dine behov.

Testvinder – Roland Synthesizer

tb-3 detail hero synthesizer

Vi starter ud med vores testvinder, den fantastiske Roland TB3 Touch Bassline. Hvis navnet TB3 virker bekendt, er det muligvis på grund af den legendariske bass synth TB303, som Roland lancerede tilbage i 1981.

TB303 var en meget indflydelsesrig og brugt synth, der siden sin storhedstid har været inspiration for utallige efterligninger fra andre producenter. Med TB3 går Roland omsider tilbage til den originale succes og skaber en synthesizer med det bedste fra både den gamle og den nye verden samlet i én hæsblæsende bass synthesizer.

TB3 er lille, handy og simpel at betjene. I forhold til sin forfader har denne Roland synthesizer et simpelt design og interface. Synthen består i bund og grund af et elektronisk touchpad på 140*60 mm, hvor en oktav lyser op som røde tangenter. Ovenover dette lille touch-keyboard er der nogle enkelte tryk- og drejeknapper. Der er altså ikke meget at overskue, når du skal lære at betjene TB303. På trods af at dette åbner synthen op for utroligt mange muligheder.

Det smarte ved touchpaden er, at den ikke kun fungerer som et gammeldags keyboard. De fem mode selection knapper ændrer på padens funktion. Der er for mange muligheder til at gå i dybden med her, men med paden har du som musiker let adgang til mange effekter, pitch, volume, filter og modulation bare ved hjælp af touch teknologi.

Ved hjælp af scatter funktionen kan du på TB3 skabe lynhurtige effekter som reverse, slicing og alt muligt andet, uden at du behøver at redigere i et computerprogram.

Kort sagt er TB3 vinderen af vores test som bedste synthesizer, fordi den kommer med uhørt mange muligheder, set i betragtning af hvor enkel den er i sit design og interface.

Dens pattern funktion er velfungerende, effektiv og brugervenlig, og du kan altså let skabe sammenhængende, komplicerede patterns og beats.

Fordele:

 • Tager charmen fra den oprindelige BT303 og moderniserer den på en overbevisende måde.
 • Flere effekter og lyde end man skulle tro.
 • God pris for en professionel synthesizer.
 • Gode effekter, 32-step sequencer mm. giver mange muligheder.
 • Simpelt, lækkert og overskueligt design.
 • Lille, let og handy at transportere.

Ulemper:

 • Touchpad’en vil aldrig føles helt som et rigtigt keyboard.
 • Man kan ikke gemme sine ændringer i lydene, men må ændre dem på ny hver gang.
 • Det kan være svært at styre, hvilke effekter man ændrer på ved en lyd. Med det simple design går man lidt på kompromis med kontrollen.

Mest Solgte – Arturia Matrixbrute

matrixbrute synthesizer

Her har vi at gøre med noget helt andet. Arturia Matrixbrute er i en anden prisklasse, og det er der en grund til. Instrumentet har 49 anslagsfølsomme tangenter med aftertouch, der er en fryd at spille på. Derudover er der et utal af knapper, indstillinger og alle tænkelige muligheder.

Matrixbrutes design og kvalitet er imponerende. Man får indtryk af stil og klasse, når man kigger på instrumentet, og de mange forskellige knapper og funktioner giver en helt overvældende følelse.

Der er dog mening i galskaben, og således kan Matrixbrute gøre stort set alt det, man kunne ønske fra en synthesizer. Selvom den virker meget som en analog moog synthesizer, er der udgang til MIDI og godt samspil med DAW-programmer. De mange controllers og knapper kan således modificeres og tilegnes forskellige funktioner igennem computeren, hvilket gør instrumentet utroligt medgørligt og åbent.

Matrixbrute har tre modusser: Preset, Mod og Seq. Kort sagt kan du i Preset bruge de 256 knapper til at vælge patches, sequences og patterns. I Mod kan du indstille modulationen ud fra de 16 kilder. I Seq mode bliver synthen til en 64-steps sequencer, hvor du altså kan skabe utroligt komplekse kompositioner uden særligt stort besvær, og med perfekt kontrol. Der er mulighed for at transponere sekvenser, starte og stoppe dem, og på den måde ændre lydbilledet på en flydende og løbende måde. Sequenceren kan sættes i forskellige tilstande som swing, forwards, backwards eller random, og på den måde også modificere lydbilledet for dig.

Der er mange komplicerede ting at tale om ved Arturia Matrixbrute. Overordnet set er det dog vigtigst at vide, at du her får et monster af en synthstation. Der er nærmest ingen ende på galskaben, når det kommer til funktioner, lyde og muligheder, og det kan virke lidt uoverskueligt at blive klog på. Til gengæld er der ikke grænser for, hvad du kan opnå musikalsk.

Fordele:

 • Utallige muligheder når det kommer til lydmodulation, sequencing og effekter.
 • Fire oktavers keyboard med lækkert, professionelt feel.
 • Flot og robust design i sammenhængende stil.
 • Stor personlighed i lyden, som du i høj grad kan forme efter dine ønsker.

Ulemper:

 • Ikke på nogen måde den billigste synth på markedet.
 • De mange funktioner og muligheder kan være svære at overskue.
 • Manglende click-funktion på sequenceren.
 • Stor, tung og klodset at transportere.

Den Billige – Novation Bass Station

Bass station synthesizer

Vi har taget Novatio Bass Station 2 med, fordi den på nogle måder er en god mellemting af de to øvre punkter. Også denne synth er en opfølger på en klassisk synthesizer, nemlig den oprindelige Novation Bass Station fra 1993.

Som det fremgår af navnet, er dette også en bass synth. Den har dog væsentligt flere analoge funktioner og knapper end Roland TB3, ligesom den har et fysisk keyboard med to oktaver. Dette er dejligt at have og godt at spille på, især fordi det ikke blot er én enkelt oktav. Selvom man har mulighed for at modulere, er det dejligt at kunne bevæge sig over mere end en oktav uden at behøve det. Dette er især befriende, når man spiller på det live.

De relativt mange drejeknapper styrer forskellige filtre og effekter, der selvfølgelig kan omfordeles via MIDI i et program på computeren.

Novation Bass Station 2 har alt det, man bør forvente af en gedigen bass synthesizer. God mulighed for formgivning af lyde, samt et panel til modulation, LFO, sliders og andre sjove muligheder. Bass Station 2 er let at gennemskue og betjene, om end den ikke har det banebrydende interface fra TB3, eller de uendelige muligheder fra Matrixbrute.

Synthen har flere muligheder end som så i kraft af funktionsknapperne, der kan slås til og fra ved at trykke Function og så trykke på en af tangenterne. Disse funktionsknapper kan tildeles forskellige opgaver, så som at styre aftertouch, ændre i synthens grundlæggende form, oscillering, swing, arpeggiator og lignende.

Disse mange funktioner gemmer sig lidt under overfladen, og det kan godt kræve nogle timer i selskab med en manual, videoer eller hjemmesider for at gennemskue alle synthens funktioner. Når du først er fortrolig med den, er her dog tale om en habil bass synth, der også egner sig utroligt godt live.

Fordele:

 • Det simple design skjuler utroligt mange muligheder inden for lyde og funktioner, når man først har lært instrumentet at kende.
 • God til prisen.
 • Lille, let og handy at transportere.
 • Keyboardet på to oktaver gør det godt at spille på live.

Ulemper:

 • Mange af funktionerne kan være svære at finde frem til ved første øjekast.
 • Ikke det mest elegante design eller materialer.

Alternativer

Nu har vi fokuseret dybdegående på disse tre primære forslag. Det er dog ikke helt muligt at begrænse udvalget så kraftigt, og derfor har vi også været fristede til at komme med en række alternativer. Mange vil finde disse muligheder mindst lige så tiltalende som de andre, og de kan måske endda leve op til nogle krav og behov, som vores testvindere ikke kunne.

Der er god grund til at være grundig, inden du smider tusindvis af kroner efter et dyrt instrument. Derfor er det vigtigt at vide, hvad der er ude på markedet. Der er stor forskel fra en minisynth til en bass synth til en stor og kompleks moog synthesizer med nærmest uendeligt mange kombinationer af lyde.

Korg Synthesizer

minlogue synthesizer

Denne DEMO Minilogue Korg synthesizer adskiller sig ved at være 100% analog. Den er altså oplagt at bruge live, og kræver ingen tilslutning til MIDI og DAW.

Produktet er en udstillingsmodel, hvilket betyder at den er væsentligt billigere end et lignende produkt ellers ville være, fordi andre har spillet på det før. Der er dog ingen ridser, fejl eller mangler, og synthen leveres i original emballage med normal garanti.

Denne Minilogue har 37 tangenter, altså tre oktaver, der giver stor bevægelighed på keyboardet. Dette er endnu en grund til, at det egner sig godt til live optræden og i øvelokale med for eksempel et band.

Samtidig er der dog godt med funktioner, knapper og muligheder, som kan være sjove at lege med og udforske. Lydene kan modelleres, sættes i en simpel sequencer eller gemmes i synthens 200 pladsers hukommelse. Desuden er der 100 forskellige presets med forskellige lyde.

Det er en polyfonisk synthesizer, og kan altså spille flerstemmigt i op til fire stemmer, og arpeggiatoren kan skabe tonefrekvenser og kæder, som er sjove at bruge. Sequenceren kan også arbejde polyfonisk.

Den er robust og elegant, produceret i aluminium, gummi og træ på bagsiden. Det er vigtigt at nævne, at der også er USB MIDI, så der altså godt kan indspilles ligesom med en anden synth.

Modular synthesizer

scheme unodrum front white gray synthesizer

system synthesizer

Disse to produkter adskiller sig fra de tidligere nævnte, ved at de ikke har et keyboard.

IK Multimedia UNO Drum er en trommemaskine. Den er også analog, og kan altså bruges uafhængigt af computer, MIDI og så videre. Den er smart, fordi den er kompakt, analog og let at tage med, men alligevel har en stor mængde af lyde, patterns og funktioner.

Der er 12 PCM-stemmer, hvor dit valgte trommesæts enkeltlyde kan fordeles, så du kan trykke på de enkelte trommelyde for at afspille dem. Med en 64-step sequencer kan du så loope beatet og skabe komplekse progressioner og rytmer.

Rolands SYSTEM-1M AIRA er en såkaldt semi-modular synthesizer. Den er en del af Rolands Aira serie af digital emulation, selvom den måske egentlig mere ligner en gammeldags, analog modular synth.

1M er designet til at være en del af et rack, men kan også stå for sig selv. Den har et flot design med stilfulgt baggrundslys, der kan modificere efter behov. Disse lys er koblet til de forskellige faders, og i mørke kan du således variere lysstyrken, så du kan se knapperne bedre.

Sat til en sequencer fungerer 1M let, især hvis du bruger den i sammenhæng med andre produkter fra Aira serien. Så kan du bruge 1M til at modulere lyden, oscillere og skabe vilde, fantastiske effekter i lydbilledet.

Yamaha synthesizer

yamaha refacecp synthesizer

Denne Yamaha synthesizer har simplicitet som sit helt store trækplaster. Med ganske få knapper og et lækkert keyboard, kan instrumentet skabe overraskende god lyd.

De forskellige presets lyder godt og kan modificeres på et begrænset antal måder. Her er det altså ikke behovet for uendelige kombinationer og sequencers, der bliver opfyldt.

Til gengæld får du en synthesizer, der minder mere om et klassisk keyboard, men med lækre muligheder for at forme lyden efter dine ønsker. De få knapper til tremolo, chorus, delay og reverb inklusive drejeknapper giver alligevel et ganske godt spektrum af lyde. Desuden giver octaverknappen mulighed for at spille med en stor ambitus, både de helt lyse melodier og den dybe basstemme.

Roland synthesizer

Juno synthesizer

Teenage Engineering synthesizer

Roland Juno DS 76 minder også mere om et klassisk keyboard, men har dog en 8-spors integreret sequencer samt 8 pads. Du får altså en del muligheder med produktet.

Med 76 tangenter har du nærmest et helt klaver, og behøver således ikke at bruge en octaver. Tangenterne er trykfølsomme og lækre at spille på.

Til de 8 pads hører der 8 forskellige trommesæt, en masse færdigindspillede beats og sange, og muligheden for at importere samples fra computeren. Ligeledes er der indgang til mikrofon, så du kan bruge synthen som vocoder, pitcher og andre effekter. Det er en keyboard synthesizer i høj kvalitet.

Teenage Engineering OP-Z er en sequenser, synthesizer og sampler med 16 spor. Den har ikke noget keyboard, men mange kombinationer og muligheder for at opbygge dine egne lyde og kompositioner.

Via DMX kan den desuden styre lys, og på den måde skabe en grafisk helhedsoplevelse i en performance. Det er muligt at tilkoble din smartphone eller tablet som display. Dette produkt er utroligt lille og transportabelt, og altså klar til at koble op til et hvilket som helst lydsystem, hvis du er på farten og skal performe live eller indspille.

Online synthesizer

For en god ordens skyld skal vi nævne, at der også findes diverse online løsninger til synthesizer. Ønsker du blot at eksperimentere en smule, afprøve et koncept eller lignende, kan du altså kigge lidt rundt på nettet, før du investerer i en dyr synth.

Det er dog vigtigt at understrege, at du med en online synthesizer ikke får en brøkdel af de funktioner eller den lyd, kvalitet og så videre, som du gør med nogen af produkterne på denne liste.

Er du for alvor interesseret i at spille synth, bør du altså helt klart investere i noget ordentligt udstyr. Når udstyret ikke er i orden, forsvinder lysten til at spille også hurtigt igen.

Opsummering

I sidste ende er det kun dig, der kan bestemme hvilken synth, du skal have. Denne liste skulle dog gerne være med til at kunne give dig et overblik over nogle af de ting, markedet har at byde på.

Går du efter den altomfattende, komplekse moog synth er det Arturia Matrixbrute. Er du mere på udkig efter en smart og simpel bass synth til live performances og indspilning, er det Roland TB3 eller Novation Bass Station 2, alt efter om du ønsker henholdsvis touchpad med minimalistisk design eller et to oktavers keyboard med lidt flere funktioner.

For et mere gammeldags keyboard-lignende instrument med forskellige effekter kan du kigge på Yamaha Reface eller Roland Juno. Og endelig er der de mere specielle muligheder som trommemaskinen fra IK Multimedia eller Rolands semi-modular synthesizer. Her får du nogle gode instrumenter med fede funktioner, men det er vigtigt at være klar over, at det ikke er synths i ordets almene betydning, men nogle mere specifikke instrumenter.

Det er altså bare med at gå ind og læse mere om de muligheder, du finder mest interessante, sammenligne priser, funktioner og design, og så finde din kommende synth.

{{ reviewsOverall }} / 5 Brugere (0 Stemmer)
Rating0
Det har folk sagt... Efterlad en anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Godkendt
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Efterlad en anmeldelse

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Tilføj en kommentar...