Indhold
Et komplet trommesæt består af mange forskellige dele; stortrommen, lilletrommen, bækkener og tammer.
Kort fortalt
De kaldes også ofte for tom-tom-trommer (fra tom tom drums på engelsk), der er navngivet efter den lyd, de udgiver, når man spiller på dem.
Dets forhistorie er svær at kortlægge, men det menes, at de har indiansk oprindelse. De første udgaver som vi kender dem i dag kan dog først ledes tilbage til 30’erne, hvor de gjorde sit indpas inden for jazzgenren. Førhen var de produceret af træ, og slagskindet var lavet af grisehud.
De er cylinderformede trommer og har en supplerende funktion til både stor- og lilletrommen, da de har deres helt unikke lyd. hvilket gør dem uundværlige i ethvert trommesæt. Det er faktisk både sjovt og spændende at give sig i kast med dem, og de kan fås i et hav af forskellige størrelser og kombineres på kryds og tværs, til man har den perfekte kombination.
Men hvad adskiller egentlig lilletrommer fra tammer, når de størrelsesmæssigt ligger tæt op ad hinanden? Den basale forskel bunder i, at de i virkeligheden bare er trommer uden seidinger, der ellers er den essentielle del af lilletrommer. De har derfor en mere buldrende, resonant lyd, der kan variere meget i tonerne.
I et almindeligt trommesæt vil der typisk være 2-3 styk i forskellige størrelser, så de kan komplimentere hinanden rent lydmæssigt. Langt de fleste fås i størrelserne 8-20 tommer, hvilket svarer til 15-51 cm. De største kan dog have en størrelse helt op til 26 tommer, hvilket er 61 cm.
Den unikke alsidighed der kendetegner dem gør, at de kan anvendes til stort set alle genre. De bliver hyppigt brugt inden for popmusik, da disse trommer giver en virkelig fyldig lyd.
To forskellige udgaver
Der skelnes i trommeverden mellem to forskellige slags udgaver:
- Rackmonterede. Disse er små, flade trommer, der monteres ovenpå den store gulvtamme. Der skelnes mellem højre- og venstresidetammer, hvor hovedreglen er, at tammer med lys lyd er placeret til venstre for trommespilleren.
- Gulvtammer. Disse kaldes også for stortammer, da de er de største modeller, du kan få. I modsætning til de rackmonterede er disse noget dybere og større, hvilket giver en mere dyb og baslignenede lyd.
Valg af materialer
Du kan købe tammer i flere forskellige materialer, de mest udbredte er dog træ og stål. Alt efter hvilken træsort, du vælger, påvirker det lyd og funktion:
- Træ.
Træ er stadig det mest udbredte materiale blandt alle slags trommer.
- Ahorn. Ahorn indgår typisk i dyrere trommer. Trommer af ahorn har en dyb og varm tone, der forstærker de lavere frekvenser.
- Birk. Birk er et hårdt og slidstærkt materiale. Trommer af birk har en mere sprød og skærende lyd.
- Bøg. Bøg anvendes sjældent som materiale. Trommer af bøg har en ru overflade, hvilket giver dem en mere dyb og varm lyd. På den måde er de en god mellemting mellem ahorn og birk.
- Mahogni. Mahogni var engang et ofte anvendt materiale til trommer, men er i dag ret sjælden grundet sin dyre pris. Mahogni fremhæver lavere frekvenser og giver en meget dyb og varm tone.
- Poppel. Poppel bruges i dag til at fremstille trommer for nybegyndere, da de er holdbare og har en god lyd. Dens funktioner minder meget om ahorn og birk.
- Stål. Stål giver en lys lyd med mange høje toner. Stål er dog mest udbredt ved lilletrommer.
Kombinationer og genrevalg
Tammer kan deles op efter deres størrelse og funktion. De mest almindelige kombinationer er:
- Kombination 1: 10×8, 12×9 og 14×14 tommer.
- Kombination 2: 12×8, 13×9 og 16×16 tommer.
Med ovenstående kombinationer er du sikker på, at du ikke går galt i byen. Begge kombinationer gør det nemlig muligt for dig at spille inden for stort set alle genre.
Du stiller måske dig selv spørgsmålet om, hvor mange tammer det er nødvendigt for dig at have. Svaret er, at det i bund og grund handler om, hvilken genre du ønsker at spille. Hvis du gerne vil eksperimentere mellem flere forskellige genre, er ovenstående to kombinationer meget fordelagtige for dig. Hvis du derimod allerede ved, at du foretrækker at spille en bestemt genre, er der følgende grundregler, du kan følge:
- Rock. Inden for denne genre anbefales det, at du har mange store instrumenter, der kan give en dyb og rungende lyd.
- Jazz. Hvis du derimod vil spille jazz, anbefales det, at du har to styk. De skal være stemt højt, så de giver en lys og høj tone.
Udseende og funktion
Design og finish spiller også en rolle for lyd og kvalitet:
- Coatede tammer. Plastik trukket over overfladen. Disse er billige og mindre modtagelige for ridser. Til gengæld sker der en forringelse af lydkvaliteten. Det skal du derfor have in mente, når du anskaffer dig disse. Det kan dog være en fordel for dig, hvis du er nybegynder og gerne vil have nogle gode til en billig pris.
- Lakerede tammer. Overtrukket med lak som et beskyttende lag giver ikke blot et smukt og professionelt look. De værner i den grad også om lyden, der ikke ændrer karakter men opretholder sin sustain. Ulempen er dog, at lak ridser noget nemmere end en overflade af plastik.
Trommeverden kan for mange nye musikere virke meget uoverskuelig, da der er så mange forskellige muligheder og parametre, som du skal tage stilling til. Ikke desto mindre åbner der sig en sjov og kreativ verden op for dig, så snart du har fundet dit rigtige udstyr.
Det gode ved tammer er, at du altid kan få flere. Du kan tilføje flere forskellige slags til dit samlede trommeudstyr og bytte dem ud efter behov. Du kan dermed få lov til at eksperimentere med mange forskellige lyde og dybder hjemme i øvelokalet.
Hos rytmen.dk har vi et bredt udvalg af tammer og andet trommeudstyr til enhver smag. Du finder dem i mange forskellige materialer og designs, så du kan tilpasse det dit helt eget unikke behov. En god investering er en, du aldrig vil fortryde, når du først har prøvet dem i dit øvelseslokale.