Indhold
Hvis der er en ting, som tager rigtig, rigtig lang tid, så er det at udvælge de helt rigtige trommestikker. De er for trommeslageren, hvad plekteret er for guitaristen. Forskellen er bare, at et plekter koster omkring 5 kroner, imens et sæt ordentlige trommestikker sagtens kan løbe op i et par hundreder kroner, for ikke at tale om hvad det koster, hvis man vil skrue helt op for liret og købe sig et sæt trommestikker med lys i.
Vic Firth A5 Trommestikker – testvinder
På rigtig mange lister, vil du se en masse signaturstikker, der er udviklet i samarbejde med trommeslagere som Travis Barker, Tommy Lee, Steve Gadd og Jack DeJohnette, men alle undtagen én må de nøjes med et sæt signaturstikker.
Sådan forholder det sig dog ikke med trommeslageren Vic Firth, der i 1950’erne og 60’erne spillede for Boston Symphony Orchestra. Han var utilfreds med trommestikkvaliteten i de fleste mærker, og derfor begyndte han at udvikle sine egne ude i sin garage. Omkring 70 år senere producerer Vic Firth-mærket over 200 forskellige typer trommestikker i forskellige længder og tykkelser til en lang række forskellige formål.
A5 henviser til størrelsen. Der er mange forskellige størrelser, men A5 er nok den bedste all-round trommestik, og fra et mærke som Vic Firth, der producerer tromme stikker i ekstremt høj kvalitet, er det ikke nogen overraskelse, at netop denne trommestik er endt som testvinder.
A5-trommestikken fra Vic Firth er produceret i lakeret hickory-træ med en dråbeformet træ-spids. Hvor A5 henviser til diameteren på trommestikken, så kan længden stadig varierer fra mærke til mærke, og hos Vic Firth er man gået efter en mellemlængde, hvilket igen er med til at understrege, at der er tale om en rigtig fornuftig all-round trommestik.
Specifikationer
- Størrelse: A5
- Længde: Medium
- Materiale: Lakeret hickory-træ
- Spids: Dråbeformet træ-tip
Vic Firth Jack DeJohnette Signaturtrommestikker – de mest solgte
Hvis du er en garvet trommeslager eller jazz-entusiast, så er der en god sandsynlighed for, at du ved, hvem Jack DeJohnette er. Jack DeJohnette var nemlig en af de meste toneangivende trommeslagere indenfor jazz-genren i slutningen af 60’erne, og udover at være trommeslager er han også pianist og komponist.
Jack DeJohnette har spillet og indspillet musik med en lang række store navne indenfor jazz-genren – heriblandt Miles Davis, men han er allerbedst kendt for sit samarbejde med Keith Jarrett og Gary Peacock, som han spillede i trio med fra 1983, og de spiller stadig den dag i dag. Derudover både spiller og turnerer han med gruppen Trio Beyond, der er en hyldestgruppe til den afdøde trommeslager Tony Williams.
Derfor er det ikke uden en vis respekt, at Vic Firth har produceret denne signaturtrommestik med Jack DeJohnettes navn på. Udover det fine samarbejde er der en helt simpel grund til, at netop denne trommestik er blandt de mest solgte. Det er nemlig en længere udgave af Vic Firths A5-stikker, hvilket gør den fantastisk til jazz og fusion, men samtidig er det også en rigtig fornuftig all-round trommestik med en rigtig god rækkevidde.
Specifikationer
- Størrelse: A5
- Længde: Lang (41,44 cm.)
- Materiale: Lakeret, hvid hickory-træ
- Spids: Dråbeformet træ-tip
Drum City A5-trommestikker – de billige trommestikker
Der er mange trommeslagere, der går rigtig meget op i deres trommestikker, og det hænger nok også sammen med, at en god trommestik på det nærmeste kan blive en forlængelse af din krop, men der er mange år, hvor trommestikker mest af alt går hurtigt i stykker. Hvis du er ny trommeslager, kan det derfor ofte bedre betale sig at købe en hel stak billige trommestikker end et sæt rigtig dyre trommestikker.
Mange slagtøjsforhandlere har en samling af trommestikker med produktionsfejl, som de sælger billigt. Problemet med den type stikker er bare, at de ofte går endnu hurtigere i stykker. Derfor kan det tit bedst betale sig at finde et billigt mærke, der ikke har produktionsfejl og så købe en stak af dem.
Det er præcis det, der er tanken bag Drum City trommestikkerne, der er produceret af Wincent, og her kan du få en A5-trommestik i en glimrende kvalitet til en pris, der er til at være med på. Det betyder, at du kan købe en stak og vende dig til at spille med dem, og hvis der er en, der knækker undervejs, så hiver du bare den næste op ad posen.
Specifikationer
- Størrelse: A5
- Længde: Medium
- Materiale: Træ
- Spids: Dråbeformet træ-tip
Regal Tip Ed Thigpen signaturwhiskers – de nye trommestikker
Du har helt sikkert set den piskerislignende trommestik før, og måske har du endda undret dig over, hvad den egentlig skal til for. Piskeriset, eller whiskeren som den hedder, er en kort trommestik med en række knurhår af nylon, metal eller plastik, der giver et meget let anslag på trommen. Ligeledes kan knurhårene køres frem og tilbage over trommeskindet, hvilket giver en konstant baggrundslyd, der kan være rigtig god i kombination med andre instrumenter.
Netop denne whisker er udviklet i samarbejde med Ed Thigpen, der var en amerikansk jazztrommeslager, der blandt andet har indspillet plader sammen med kunstnere som Ella Fitzgerald og Ben Webster. I Danmark blev Thigpen særligt kendt for sit samarbejde med den danske jazzviolinist Svend Asmussen, et samarbejde der kom i stand, da Ed Thigpen flyttede til København, hvor han i øvrigt boede i rundt regnet fyrre år, inden han gik bort i januar 2010.
Signaturtrommestikken fra Regal Tip er en enormt fornuftig whisker med et rigtig godt greb og korte stabile knurhår, hvilket gør den til en god trommestik til blød jazz og loungemusik.
Specifikationer
- Længde: Kort
- Materiale: Hickory-træ og gummi
- Spids: Justerbar whisker
Vic Firth Vic Grip A7 – de bedste anmeldelser
Vic Firths største salgsargument har altid været, at deres trommestikker bliver lavet af trommeslagere til trommeslagere, og det er da også svært at sætte en finger på deres produkter, da de altid har holdt en enormt høj standard, hvilket måske hænger sammen med firmaets opstart på grund af en generel utilfredshed med udbuddet af trommestikker i butikkerne.
Vic Firth har i høj grad været med til at sætte standarden for, hvordan trommestikker bliver produceret. Alt fra at tørre træet til vægtning af trommestikkerne er i mange tilfælde deres fortjeneste, og der er god grund til at mange konkurrenter kigger deres vej, når de skal udvikle kvalitetsprodukter.
Trommestikker i størrelsen A7 er blandt de tyndeste og letteste trommestikker på markedet, hvilket betyder, at de typisk bliver brugt til teknisk jazz og marchmusik, da de gør det muligt at foretage nogle enormt hurtige rul, samtidig med at anslaget ikke bliver så højt, at det overdøver andre instrumenter.
Specifikationer
- Størrelse: A7
- Længde: Medium (39,37 cm.)
- Materiale: Lakeret, rødt hickory-træ
- Spids: Dråbeformet træ-tip
Steve Gadd Signaturtrommestikker – de smarte trommestikker
Steve Gadd er en af de trommeslagere, der har haft allerstørst indflydelse på, hvordan trommespil lyder og foregår den dag i dag, så det er en vis tyngde, der ligger bag hans signaturstikker fra Vic Firth. Gadd er en af de mest benyttede studiemusikere, og det har han været siden starten af 70’erne. Siden har han indspillet med navne som Paul McCartney, Steely Dan, Eric Clapton, Chuck Mangione, Paul Simon og Steely Dan, og desuden har han også en lang række af sine egne udgivelser bag sig.
Noget af det, han er allermest kendt for, er markant og teknisk perfekt trommespil, og han er blandt andet arkitekten bag den berømte rytme på sangen ”50 Ways to Leave Your Lover”.
At hans signaturtrommestikker er udviklet i samarbejde med Vic Firth siger nærmest sig selv, og der er da også tale om en trommestik i ekstremt høj kvalitet, men samtidig er det også en trommestik, der er udviklet med fokus på noget så sjældent som indspilningslyden. Den er udstyret med en barrel-spids, der giver den en meget høj lyd, hvilket er ideelt til indspilning, og ligeledes fås den med spids i både nylon eller rent træ.
Specifikationer
- Diameter: 1,4 cm.
- Længde: Medium (40,01 cm.)
- Materiale: Lakeret hickory-træ (Fås i mange forskellige farver)
- Spids: Tromleformet tip i enten træ eller nylon
Wincent Trommekøller – redaktionens valg
Hvis man beder et barn om at tegne en trommestik, er der en type trommestik, som altid vil blive tegnet først. Det er ret beset ikke en trommestik, men rettere en trommekølle. Det hænger nok sammen med deres prominente fremstilling i gamle tegnefilm, men det er heldigvis ikke det eneste de kan bruges til.
Trommekøller bruges oftest til klassisk musik, fordi de giver en meget dyb og rund lyd, der samtidig er nemmere at styre, end hvis man gjorde brug af almindelige trommestikker med træ- eller nylontip. Hvis du slår an med en almindelig trommestik, så får du ofte et meget hårdt, abrupt og nærmest diskant attack, men hvis du derimod slår med en trommekølle, bliver selve attacket meget dybere, hvilket også er grunden til, at de oftere ser brug i klassisk musik end i rock eller jazz.
Trommekøllerne fra Wincent er udstyret med et klassisk filthoved, og de ligger i midten af blødhedsskalaen, hvilket bestemt gør dem anbefalelsesværdige, hvis du først lige skal til at lege med trommekøller, men også hvis du har meget erfaring med trommekøller og bare har brug for en kølle, der kan lidt af det hele.
Specifikationer
- Størrelse: Mellem
- Længde: Medium
- Materiale: Træ
- Spids: Køllehoved i filt
- Hårdhed: Medium
Vic Firth A7 – begyndertrommestikkerne
Der er mange forskellige trommestikker at vælge imellem, og som begynder kan det være svært at regne ud, hvilken type, der er bedst til lige netop dig. Der er jo en grund til, at der findes så mange forskellige stikker, og de har alle sammen et formål.
Heldigvis er der hjælp at hente. Selvom man typisk vil anbefale tromme stikker alt afhængigt af den musikgenre, du er interesseret i at spille, og du måske har læst dig til, at tynde stikker er til teknisk spil og jazz, imens tykke stikker er til rock, punk og metal, er der en ting, som går forud for alt andet, når du begynder at spille trommer.
De fleste ny trommeslagere slår nemlig for hårdt på trommeskindene, og trommeskind er ret dyre. Hvis du slår hårdt med en tung trommestik, er der en god sandsynlighed for, at du får slået store buler i skindet, og selvom det er uundgåeligt, at du på et tidspunkt skal skifte skind, er der ikke nogen grund til at forhaste processen. Derfor er det rigtig smart for helt nye trommeslagere at købe tynde, lette trommestikker, da de gør meget mindre skade på trommeskindet. Så kan du altid opgradere til ”Den rigtige” trommestik senere.
Udover at trommestikkerne skal være lette, så de ikke skader skindene, skal de også helst kunne holde til lidt, og netop derfor er A7-trommestikken fra Vic Firth helt perfekt. Den er nemlig enormt holdbar samtidig med, at den ikke vejer synderligt meget, og så er den heldigvis heller ikke voldsomt dyr, hvilket betyder, at der ikke er stor skade gjort, når du på et tidspunkt får knækket den.
Specifikationer
- Størrelse: A7
- Længde: Medium (39,37 cm.)
- Materiale: Lakeret hickory-træ
- Spids: Dråbeformet træ-tip
Mange trommer med dårlige tromme stikker
Prisen er en af grundene til, at rigtig mange trommeslagere tyer til spanden med fejlproduktioner, og det kan også være en rigtig god idé for begynderen, der skal finde ud af, hvilke trommestikker passer ham eller hende bedst, men det kan ikke måle sig med dem, der er produceret uden fejl.
Hvis du vil opleve, hvordan det er at holde en trommestik i hænderne, eller hvis du bare stadig er på jagt efter den perfekte model, fik du her et overblik over nogen af de allerbedste tromme stikker på markedet. Vi har her gennemgået trommestikker af alle typer, og vi håber, at du har kunne bruge resultatet til noget.