Lydudstyr

Passive subwoofere

subwoofer





Der findes snart intet som den magiske rungen i brystet, en god bas kan give dig. Hvad end det er bassen i en sang eller under de store eksplosioner i en god actionfilm. Det er noget helt specielt, hvordan lyden kan optage et helt rum, så man kan mærke gulvet vibrere under sig. For selv at opnå denne følelse må du anskaffe dig nogle gode subwoofere.

Fordele ved passive subwoofere

Hvis du er på udkig efter en subwoofer – hvad end det er til et spillested, diskotek, studie eller hjemmebiograf, er der to grundlæggende typer af subwoofere. Der er de aktive og de passive. Forskellen på de to er, at du med de aktive får en forstærker med i købet, da den allerede sider inden i subwooferen, og at de passive ikke har en forstærker inden i, men skal tilkobles en ekstern forstærker. Det kan der være fordele ved.

  • De fylder ofte mindre, fordi der ikke skal være plads til en forstærker inden i kassen.
  • Du har mulighed for at optimere lydkvaliteten ved selv at vælge henholdsvis subwoofer og forstærker.
  • Du kan opgradere dit PA system henad vejen, fordi subwoofer og forstærker er adskilt.
  • De er yderst velegnede til stationære installationer, da de nemt kan monteres i væggen eller under loftet og styres, fra hvor end du befinder dig

Med aktive subwoofere ville du ikke kunne opgradere de enkelte dele, hvis du måske efterhånden får lyst til at eksperimentere med lyden, hvis der kommer nye forstærkere på markedet, eller hvis du ikke er tilfreds med lyden fra start. Du kan også risikere, at en enkelt del i din subwoofer går i stykker og kan derved være nødsaget til at købe helt nyt, hvad jo kan være dyrt.

Hvis du sørger for at holde øje med specifikationerne, kan du finde passive subwoofere og forstærkere, der passer så godt sammen, at du derved kan få en endnu bedre lydoplevelse, end hvis du sad med en pakkeløsning, der måske ikke er helt optimalt kombineret af producenten. Mange hi-fi-entusiaster sætter faktisk en dyd i selv at eksperimentere med sammensætningen af deres PA system for på den måde at opnå en lyd, der er tilegnet lige netop deres smag.

Sådan får du mest muligt ud af dine passive subwoofere

Udover den mere grundlæggende opdeling i aktive og passive er der også andre opdelinger man kan gøre, da der er en del forskellige typer af subwoofere. Der er blandt andet det, der på engelsk kaldes en sealed box subwoofer (SB), som er en subwoofer i et trykkammer, hvor der ingen luft kommer ind. Modsat er der ported box subwoofere (PB), som har basrefleks i sig. Der er altså luftventilation i kassen, som reflekterer en del af bassen, hvilket giver en endnu bedre lyd, og desuden kan spare strøm.

Om du får mere glæde af SB eller PB, kommer meget an på, hvad du bruger dem til. Hvis du er mere til akustisk musik med mindre bas, kan du nok nøjes med SB. Således fylder det også mindre. Hvis du vil have mere ud af bas, er PB måske nærmere noget for dig.

Der er desuden det, der hedder downfiring subwoofere og frontfiring subwoofere. Forskellen er, at downfiring sender lyden nedad, og frontfiring sender lyden ud fra siden. Det smarte ved subwoofere er, at de lave frekvenser de sender ud, spredes bedre end de høje frekvenser. Derved behøver de altså ikke at sende lyden direkte i din retning men kan også sendes nedad. Så kan de for eksempel placeres højt oppe eller måske endda på gulvet, så de sender bassen igennem gulvet, og således giver den ikoniske rungen, du kan mærke helt ind i din brystkasse. Hvis du alligevel vil have en mere præcis bas, kan dine frontfiring subwoofere sende lyden direkte i din retning. Så går du ikke glip af nogen detaljer.

Selvom det altså handler om lave frekvenser, der spredes mere end de høje frekvenser, hvorved du får mere frirum til at eksperimentere med placeringen af dine subwoofere, er det alligevel ikke helt lige meget, hvordan du placerer dem. Når du investerer i en bedre bas, skulle du jo nødigt gå glip af noget. Du kan placere dine subwoofere op ad en væg eller i et hjørne, hvorved lydbølgerne vil reflekteres. Det kan skabe en kraftigere lyd, men hvis du oplever, at du alligevel ikke får det hele med, så sæt dig til rette, hvor du normalt ville sidde og lytte og få en ven til at flytte dine subwoofere rundt i rummet. De passive subwoofere er heldigvis nemme at rykke rundt på, så du skal bare finde en plads, der giver dig den bedste lyd uden at være i vejen for dig, når du ikke bruger dem.

Passive subwoofere til hjemmebiografen

Hvis det ikke er til din musik, at du mangler bas, men derimod vil have mere ud af de store filmøjeblikke, som for eksempel når dødsstjernen springer i luften i Star Wars, eller helikoptere sværmer truende om vietnameserne i Apocalypse Now, så er et par passive subwoofere en ideel tilføjelse til din hjemmebiograf.

De er nemme at montere, hvor end i rummet det passer dig, og de findes også meget kompakte, så de blot skal kobles til en forstærker og så til dit fjernsyn. Med et par gode passive subwoofere har du også mulighed for at starte med en budgetvenlig forstærker og opgradere efterhånden. Du skal bare sikre dig, at der er nok strøm i din forstærker til at holde din subwoofer kørende.

Passive subwoofere i bilen

Er du ude efter noget, der kan få hele bilen til at gynge, når du hører din yndlingsmusik, er passive subwoofere også her en mulighed. Aktive subwoofere fylder ofte mere end de passive, så hvis du har en mindre bil, vil du nemmere kunne finde plads til en subwoofer og en ekstern forstærker end én stor kasse. Derudover har du mulighed for at finde subwoofere og forstærkere, der giver dig lige nøjagtigt den kombination, der passer bedst til din smag og din musik.



Bedst i test: https://www.soundstorexl.dk/produkter/5341-passive-subwoofere/144535-electro-voice-zx1-sub-subwoofer-400-watt-8-ohm/

Mest populære: https://www.soundstorexl.dk/produkter/5341-passive-subwoofere/178453-ld-systems-stinger-sub-18-g3-subwoofer/

Bedst til prisen: https://www.soundstorexl.dk/produkter/5341-passive-subwoofere/178569-bst-sp18s-18-passiv-subwoofer-1200-watt-/

Tilføj en kommentar...