Indhold
Med in ear systemer kan man som musik kunstner lytte til den musik man spiller, så man kan lukke andet unødig støj ude. På den måde får man en meget bedre lydoplevelse, da man ikke bliver distraheret af alle de meget høje til råb der kommer fra publikum. Det kan dog være svært at finde rundt i alle de in ear systemer der findes nu til dags. Det kan dermed være svært at finde lige præcis det in ear system der passer til den situation du står i. Vi har derfor her samlet tre forskellige in ear systemer, der er henholdsvis bedst i test, mest populære og bedst til prisen. Du kan dermed selv se, hvilken en der passer bedst til dig.
Bedst i test – Karsect MWR-5 trådløs in-ear monitor-modtager | Se pris |
Mest populære – Karsect MWT5-MWR5 trådløs in-ear monitor | Se pris |
Bedst til prisen – Mackie MP-120 in-ear høretelefoner | Se pris |
Bedst i test – Karsect MWR-5 trådløs in-ear monitor-modtager
Karsect MWR-5 trådløs in-ear monitor får man en helt unik lydoplevelse, idet lige præcis dette in ear system er specifikt designet til live optrædener. Så står du og skal spille en koncert til enten Smukfest eller bare til den fars 50 års fødselsdag kan jeg love dig at dette in ear system er lige noget for dig.
Du får med dette in ear system også en lommemodtager med i købet, hvilket gør det utrolig nemt at håndtere og justere mens du står på scenen. Karsect MWR-5 trådløs in-ear monitor har 16 forskellige frekvenser der ligger i spektrummet mellem 863 og 865 MHz. Hovedtelefonsstikket er med minijack, hvilket gør det muligt at tilslutte alle modeller. Frekvensområdet ligger mellem 40 og 14.000 hetz og S/N Ratioen ligger på > 90 desibel. Det er altså by far det in ear system der er bedst i test.
Dette in ear system bruger 2 styks AA batterier, hvilket kan købes nærmest overalt, dog hører der også batterier med i købet. Målene på monitoren er 9 x 6,8 x 3 cm, hvilket er virkelig rart, da den er så lille, at den er nem at have til at ligge i lommen. Det der er helt ekstraordinært ved dette in ear system er, at den har en rækkevidde op til 100 meter, dette giver dig friheden til at bevæge dig frit rundt på scenen, mens du bare giver den max gas.
Mest populære – Karsect MWT5-MWR5 trådløs in-ear monitor
Dette helt unikke in ear system giver dig en ekstraordinær mulighed for at bruge flere systemer samtidig. Der er simpelthen ikke nogen begrænsninger for, hvor mange der kan modtage signalet på samme tid, hvilket er højst usædvanligt ved in ear systemer. Dette system giver et fuldstændig stabilt signal, med en helt igennem uvurdelige lyd. Med en rækkevidde op til 100 meter, er det ikke for sjovt at dette in ear system er det klart mest populære på markedet.
Dette in ear system har lige som det førnævnte et frekvensområde fra 863 til 865 MHz, hvilket vil sige at det kører på år 2013 frekvenserne, som er helt state of the art. Nu vil vi gå lidt mere i dybden med, hvordan man tilslutter den.
Senderen i dette in ear system har to jackstik indgange, samt to XLR udgange og en jacksticks hovedtelefon udgang. Der følger 2 styks 1 meters jacksticks kabler med i købet, hvilket er et kæmpe plus, så er du fri for selv, at skulle ud og købe dem. Som nævnt før er der ingen begrænsninger for, hvor mange der kan modtage signalet på samme tid, derudover kan man vælge mellem 16 forskellige frekvenser.
For at kigge nærmere på MWT-5 senderen, vil vi nu lige gennemgå nogle af dens specifikationer. Den har 2 store jackstick indgange, 2 XLR udgange, udgang til hovedtelefoner også via stort jackstick. Den har 3 forskellige niveauer af FR power på henholdsvis 10 dBm, 15 dBm og 18 dBm. Strømforsyning er DV 13 15V 500mA, hvilket også er inkluderet i prisen. Strømforbruget på denne MWT 5 sender er på 310A, hvilket er helt perfekt til scene og studie brug. Målene er 20,5 x 15 x 5 cm, hvilket er en dejlig og håndgribelig størrelse.
Kigger vi på lomme modtageren har den også 16 forskellige frekvenser mellem 863 og 865 MHz. Der er en indbygget limitor, hvilket er rigtig dejligt. Alle modeller kan tilsluttes, idet den kører med et Minijack hovedtelefonsstik. Den kører på to styks AA batterier, hvilket er inkluderet i prisen. Derudover er strømforbruget omkring 140mA. Denne smarte lille lomme modtager er kun 9 x 6,8 x 3 cm, hvilket er utrolig rart, idet den nærmest ikke fylder noget som helst i din lomme. Frekvensområdet i denne lomme modtager ligger på 40 til 14.000 hetz og S/N Ratioen ligger på > 90 dB. Modtageren har dog en følsomhed på 3 uV, hvilket svarer til S/N på 12 dB. Sidst men ikke mindst er det værd at nævne, at der er Stereo Isolation på > 50 dB, hvilket giver en dejlig klar lyd i hoved telefonerne.
Alt i alt er dette in ear system fuldstændig gennemført, hvilket sjovt nok også er grunden til at det by far er det mest populære blandt en lang række af musik kunstnere.
Bedst til prisen – Mackie MP-120 in-ear høretelefoner
Mackie MP-120 er et a de klart bedste in ear systemer, når man måler på lyd isolation. De har i en lang årrække finpudset og forbedret lyd isolationen, hvilket nu er blevet perfektioneret så det er helt unikt. Musik kunstnere bruger dette in ear system til både live optrædener og studie sessioner.
Disse ergonomisk støbte in ear høretelefoner er skabt til at give en helt unik frekvensgengivelse. Derudover er de designet med et højtydende dynamiske drivere, det virkelig får dem til at skille sig ud fra andre in ear høretelefoner. Dette giver høretelefonerne en frekvensrespons på 20 hetz til 20.000 hetz. De er lyd isolerende op til hele 40 decibel, hvilket er helt outstanding, når man tænker på, at de kun sidder i øret og ikke dækker hele øret. Det er også værd at nævne at høretelefonerne har et lavprofil design, der giver en ergonomisk pasform, så de passer helt perfekt ind i øret.
Til sidst vil vi lige kort komme ind omkring det aftagelige kabel der hører med til dette in ear system. Med Mackie’s MMCX-stik får man muligheden for at afmontere det afslærmede og flettede kabel, så det er nemt at opbevare sikkert og tørt. Det gør det også utrolig nemt at skifte, hvis kablet skulle gå hen og gå i stykker, hvilket er meget usandligt, da det er utrolig slidsikkert. Mackie MP-120 er lavet med skum, silikone og dobbelt flange ørespidser man kan få i mange forskellige størrelse. På den måde er det utrolig nemt for dig at finde lige præcis dem der passer til dig og dit øre. Kablet er et minijackstik, men du får en adapter med, så du nemt kan skifte det og bruges til andet. Du får også en super flot hård bæretaske med, hvilket er utrolig vigtigt, hvis du spørger mig. Det gør at du kan tage det med overalt uden frygt for, at det går i stykker.
Som musiker er det helt sikkert, at du altid bestræber dig på at have en fed aften og lave det bedste show, der får dit publikum op at køre og giver dig den der fede fornemmelse i maven, som kan opstå, når musikken i et magisk øjeblik bringer mennesker sammen. Du har sikkert også oplevet mange aftener, der ikke helt er gået, som de skulle. Måske fik I ikke øvet nok i bandet, måske var der et mindre fremmøde, end I havde forventet den aften, eller måske, som det desværre ofte sker, gik der koks i teknikken. Om det er feedback, støj, eller lyden der bare kokser, så kan det nemt ødelægge en god koncert. Men du kan faktisk undgå dette i mange tilfælde med in ear systemer, som sender et mix direkte til dit øre, så du aldrig mere misser en tone, fordi du ikke kan høre dig selv.
Fordelene ved at bruge in ear systemer
Man kan med fordel benytte in ear systemer i stedet for de klassiske monitorer, når du skal høre, hvordan du lyder i en live-optræden. De består af en senderboks, en modtager og in ear-høretelefoner. Senderboksen transmitterer et mix til en modtager. Denne modtager sidder oftest på kroppen, men kan også sidde på for eksempel en guitar. Den er forbundet til et par in ear-høretelefoner, som altså sidder i dine ører, så du kan høre dig selv.
Hvis du ikke har brugt disse systemer endnu, er det måske fordi, du er vant til at bruge monitorer, der står forrest på scenen, og, ligesom in ear systemer, gengiver lyden for bandet. Men der er mange fordele ved at skifte din monitor ud med denne kompakte, og moderne løsning:
- De giver en meget præcis gengivelse, af den musik du spiller, og de nedsætter støj. Så skal du ikke kæmpe for at overdøve de mere højlydte instrumenter så som trommer og guitar.
- Hvis du er sanger, mindsker dette også risikoen for at slide på stemmebåndene. Du vil nemlig ikke føle, at du er nødt til at synge højere for at matche guitaren eller de høje trommer, som kan være på bekostning af god sangteknik.
- Med in ear systemer som reducerer støj, behøver musikken ikke at være så høj, som den ellers er på scenen. Du skåner altså din hørelse, så du ikke længere skal leve i frygt for at udvikle tinnitus. En nedsat hørelse kan desværre for mange musikere hindre muligheden for fortsat at spille musik.
- Uden en monitor skal du ikke frygte feedback. Dette er især et plus, hvis du spiller på mindre spillesteder med mindre godt udstyr.
- Du kan bevæge dit mere frit på scenen, end hvis du skulle bekymre dig om at holde dig tæt på monitoren, for hele tiden at kunne høre dig.
- De er nemme og kompakte at have med sig, og du slipper for at slæbe på en monitor, hvis du selv skal sætte op.
Og der findes et hav af producenter, så det er bare med at finde det rigtige produkt for dig.
In ear systemer der passer til dig
Selvom du måske normalt kun ser in ear systemer på de store navne, når de optræder til diverse festivaler og ser så tjekkede ud, så er det faktisk slet ikke så eksklusivt, som du måske tror. De bliver nemlig mere og mere almindelige og i øvrigt nemmere at komme til for penge, så det er måske slet ikke utænkeligt, at du selv kan lave denne investering.
Du vil sikkert opdage en betydelig forbedring af, hvor godt du spiller, når du virkelig får mulighed for at høre dig selv i god kvalitet. Når du vælger en samlet pakke, skal du ikke bekymre dig om, hvorvidt senderboks, modtager og in ear-høretelefoner er kompatible med hinanden, og disse samlede pakker vil være utroligt nemme at bruge, når du selv står for teknikken til din koncert. Det fjerner behovet for konstant at bede en lydtekniker om at skrue om for dig, og dig og bandet slipper for skænderier, om hvem der spiller for højt.
Få mest muligt ud af dit in ear system
Som bekendt er der altså mange muligheder at vælge imellem. Du skal blot overveje, hvad du har brug for. Noget af det du kan tænke over, er:
- Om du spiller meget på større spillesteder. Da må du naturligvis sørge for, at du vælger noget med nok rækkevidde, så signalet ikke går tabt mellem senderboks og modtager.
- Radiofrekvenser. Alt efter hvad du vælger, vil du enten modtage signalet ved hjælp af VHF- eller UHF-radiofrekvenser. UHF-systemer er ofte dyrere end VHF-systemer, da mange ville sige, at UHF-radiofrekvenser giver en bedre lyd og mindre interferens.
- Størrelsen på bandet, og hvor mange musikere der skal kunne modtage et signal. Kan hele bandet kan nøjes om det samme mix, eller skal hvert medlem have et særligt mix. Her er der nemlig også forskel fra system til system.
En af de største fordele ved in ear systemer er, at man har mulighed for at give hvert bandmedlem et mix, der er tilegnet lige præcis dem, men det kræver måske lidt mere.
For hver senderboks er det vigtigt at påpege, at du altså maksimalt kan få to forskellige mix, alt efter om du kører mono eller stereo. Med én senderboks vil du altså sagtens kunne sende mixet til flere end en modtager, men med stereo vil alle bandmedlemmer modtage det samme mix i deres in ear-høretelefoner. Med Mono vil du kunne få to forskellige mix, så bassen for eksempel er højere i den ene og vokalen i den anden. Hvis du har et band på fire personer, som alle vil have et særligt mix, skal du altså have to senderbokse, men hvis de derimod alle kan bruge det samme mix, kan du nøjes med en senderboks.
Når man først forstår, hvordan det hele fungerer, er in ear systemer altså et fantastisk alternativ til monitorer. De er kompakte, nemme at bruge, og vigtigst af alt kan de give en præcis gengivelse af musikken, så hvert bandmedlem kan brillere på scenen.